Nova vest
Tenis

Utorak, 12.11.2019.

13:26

I Srbija među šampionima ideje začete na Harvardu

Prvo Dejvis kup takmičenje je održano 1900. godine, kao duel reprezentacija SAD i Velike Britanije.

Izvor: S.V.

Autor: S.V.

I Srbija među šampionima ideje začete na Harvardu
Trofej iz 1913. (Photo by Topical Press Agency/Getty Images)

Danas je najmasovnije godišnje međunarodno sportsko takmičenje u kojem učestvuju 133 države.

Ideja o Dejvis kupu se rodila 1899. godine, među članovima teniskog tima Univerziteta Harvard, koji su imali nameru da se organizuje takmičenje između SAD i Velike Britanije.

Format turnira je definisao Dvajt Dejvis, koji je obezbedio i trofej, kupivši ga sopstvenim novcem, za šta je angažovao dizajnera Vilijama Dargina i preduzeće Rouland rouds.

Za svega pet godina Dejvis kup je uspeo da se proširi, pa su u takmičenju učestvovale i ekipe Francuske, Austrije, Belgije i Australazije (koju su činili igrači iz Australije i sa Novog Zelanda).

U dvadesetim godinama 20. veka, u Dejvis kupu se takmičilo više od 20 nacija.

Francuski musketari i legende iz Australije

Prvih godina su dominirale SAD, Velika Britanija i Australija, ali je od 1927. počela vladavina francuskih "musketara" - Žana Borotre, Žaka Brinjona, Anrija Košea i Renea Lakosta, koji su pobeđivali u narednih šest godina.

Od tridesetih do sedamdesetih godina SAD, Velika Britanija i Australija su povratile primat, a za to vreme su u istoriju ušli australijski igrači Heri Hopman sa 16 i Roj Emerson sa 8 osvojenih trofeja.

Godinu posle početka ere Otvorenih prvenstava, 1969, 50 država je učestvovalo u Dejvis kupu, a 1972. godine je uveden novi format, koji je kao posledicu imao to da branilac titule mora da igra u svakoj rundi, za razliku od prethodnog sistema koji je šampionu omogućavao direktan plasman u finale.

I Srbija među šampionima

Popularnosti takmičenja je doprinela Južna Afrika, osvojivši trofej 1974. godine, posle čega su trijumfovale Švedska, Italija i Čehoslovačka.

Nove promene u sistemu su uvedene 1981. godine, kada je osnovana 16-člana Svetska grupa koja se borila za trofej, dok su ostale nacionalne selekcije bile podeljene po Zonskim grupama.

Osamdesetih godina su švedski igrači osvojili tri trofeja, pre nego što je Nemačka preuzela primat, da bi 1993. godine prvi put u takmičenju učestvovalo više od stotinu nacija.

Tokom poslednje dve decenije titule su osvajale Španija, Rusija, Hrvatska, Srbija, Švajcarska i Argentina, dok su po deseti trofej u svoje države donele Velika Britanija i Francuska.

Finale - 107. put

Stoto finale je održano 2012. godine i tada je Češka savladala Španiju u dramatičnom duelu, koji je okončan rezultatom 3-2 u O2 Areni u Pragu.

Među igračima koji su učestvovali na Dejvis kupu su legende poput Freda Perija, Dona Badža, Roja Emersona, Roda Lejvera, Džimija Konorsa, Bjerna Borga, Džona Mekinroa, Matsa Vilandera, Ivana Lendla, Stefana Edberga, Borisa Bekera, Andrea Agasija i Pita Samprasa.

Uz njih su se kao reprezentativci svojih zemalja izdvojili Goran Ivanišević, Lejton Hjuit, Marat Safin, Rodžer Federer, Endi Rodik, Rafael Nadal, Novak Đoković i Endi Mari.

U Madridu će biti održano 107. izdanje finala Dejvis kupa, na kom će učestvovati 18 selekcija, podeljenih u šest grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

7 h

U fokusu

Vidi sve