Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 30.01.2023.

13:27

"Rod Lejver arena" je "Novak Đoković arena"? Kako će se AO odužiti Novaku?

Novak Đoković osvojio je Australijan open 2023, pobedom nad Stefanosom Cicipasom došao je do rekordne, desete grend slem titule u Melburnu.

Izvor: Mladen Mitrović

Autor:Mladen Mitrović

Foto: Profimedia

Novak je prvi teniser sa deset titula na pomenutom turniru, a ujedno je stigao i do 22. grend slem trofeja, po čemu se izjednačio sa Rafaelom Nadalom.

Pre Novaka jedini koji je imao dvocifren broj titula na jednom grend slemu, Rolan Garosu, je Rafael Nadal.

Ova tema je pokrenula izvor priča vezanih za odnose Australijan opena i Novaka Đokovića, jer je francuski grend slem jednim udarcem prebacio lopticu u dvorište Australijanaca.

Naime, u maju 2021. godine u Parizu je otkrivena tri metra visoka statua Rafaela Nadala u kompleksu Rolan Garosa.

Veoma netipičan potez u svetu sporta, a i generalno, jer se radi o još uvek aktivnom sportisti.

Nakon toga Nadal je osvojio još jedan Rolan Garos, a francuski turnir se odužio Rafi na priči koju je ispisao na ovoj šljaci.

Kako će se AO odužiti Novaku?

Sada se u Srbiji i u svetu postavlja pitanje kako će se Australijan opet "odužiti" Novaku?

Posle ovakvog poteza Rolan Gartosa, među navijačima i medijima, počela priča o tome da bi još neki grend slem mogao da uradi nešto slično.

Naravno, misleći na Novaka Đokovića i Australijan open.

Đokovićeva australijska bajka je počela 2008, pa se nastavila 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020. i 2021. godine.

A onda mu je posle sramnih poteza Australije zabranjeno da se takmiči 2022. godine i biva deportovan iz zemlje.

Ali Novak se uprkos svemu vratio u Melburn 2023. godine, osvojio turnir i pokazao koliko je veliki.

Veliki pritisak na organizatore

Ovaj deseti trofej na Australijan openu doneće novi pritisak na organizatore turnira oko dodeljivanja počasti Đokoviću kao personifikaciji ovog turnira.

Poznat je mit da će Australijan open ime centralnog terena promeniti u ime tenisera koji prvi osvoji deset titula.

To znači da bi "Rod Lejver arena" mogla da postane "Novak Đoković arena", u šta je teško da se poveruje, pogotovo što je Lejver još uvek živ i zdrav, a Đoković još uvek aktivan teniser.

Dosta realnija priča je da se turnir "oduži" kao što se Rolan Garos "zahvalio" Rafaelu Nadalu, te da se na sličan način pokaže ko je vladar turnira u Melburnu.

Američki mediji uz Đokovića

Američki mediji nisu na pozitivan načun komentarisali o bisti koju je Nadal dobio u Parizu, najviše zbog nepoštovanja drugih tenisera koji protiv njega treba da igraju na Rolan Garosu.

Američki portal "LWOS" je još pre dve godine zapitao šta bi se desilo kada bi Novak Đoković dobio statuu u Melburnu.

"S obzirom na to da Španac ima skoro 37 godina, jasno je da mu nije ostalo još mnogo vremena za profesionalni tenis. Zašto se onda nije sačekalo još nekoliko godina za statuu, kada sve bude rečeno i urađeno? Trebalo bi samo zamisliti da Novak Đoković ima statuu na Australijan openu. Jednostavno to ne izgleda ispravno u vremenu dok su obojica aktivni igrači",
napisao je američki novinar Fernandes pre dve godine i pomenuo Rodžera Federera i Vimbldon kada je Švajcarac još uvek bio aktivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d