Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 30.01.2023.

12:00

Sedam rekorda do večnosti

Nakon što je osvojio svoj deseti Australijan open, a ukupno 22. Grend slem, Novak Đoković gotovo je ostao bez izazova u veličanstvenoj karijeri.

Izvor: B92

Autor:B92

Sedam rekorda do večnosti
Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Ipak, ostalo je još nekoliko dostignuća koje može da ostvari i rekorda koje može da srušiti, posebno ako se u obzir uzme da tenis nije isključivo muški sport i da su neke teniserke uspele da urade ono što nijedan tenise nije.

Tako je pred 35-godišnjim Đokovićem sedam rekorda koje može da ostvari, a nakon kojih može da se penzioniše kao nesporni GOAT – najveći svih vremena.

Broj Grend slemova

Osvajanjem Australijan ppena Đoković je broj trofeja na Grend slemovima povećao na 22, čime se izjednačio s Rafaelom Nadalom.

Međutim, još ga nije prestigao, a sledeći veliki turnir je na Nadalovom "domaćem terenu", Roland Garosu.

Jedan od ciljeva svakako je da završiti karijeru s više "slemova" od Nadala.

Dva rekorda Margaret Kort

Kada se gledaju i ženska konkurencija i razdoblje pre Open ere, rekorderka po broju Grend slemova je Australijanka Margaret Kort, koja ih je osvojila 24.

To znači da Đokoviću trebaju još tri da je prestigne. Đoković je od svih GS najuspešniji upravo na Australijan openu, koji je osvojio tačno deset puta, ali Kort i tu ima jedan više. Tako da su pred Novakom dva "Kort" izazova.

Vrh ATP liste

Osvajanjem Melburna Đoković se vratio na prvo mesto liste najboljih tenisara sveta, na kojem je već 374 nedelje u karijeri.

Po tom je ubedljivo rekorder među tenisarima, ali ne i ukupno gledano računajući i teniserke.

Nemica Štefi Graf je predvodila je WTA listu 377 nedelju, što je rekord koji će Đoković najverovatnije oboriti već krajem februara

Treća kruna u Parizu

Kada je lane osvojio Australijan open, Rafael Nadal se izjednačio sa Đokovićem kao jedini teniser koji je sva četiri Grend slema osvojio barem dvaput.

Ako osvoji Rolan Garos, Srbin će postati prvi koji je svaki GSosvojio barem triput.

Rekord Rodžera Federera

Đoković je kralj Australijan opena, Nadal kralj Rolan Garosa, a kada je u pitanju Vimbldon – tu je vladar Rodžer Federer.

Švajcarac je osam puta osvajao najveći teniski turnir na svetu, ali mu je Đoković za petama, ima samo jednu titulu manje.

To znači da bi već ove godine mogao da ga stigne, a sledeće i prestigne i on bude krunisan kao kralj "Ol Ingland klaba".

Za apsolutni rekord Vimbldona, računajući obe konkurencije, potrebna su mu još tri trofeja, kako bi nadmašio i legendarnu Martinu Navratilovu koja je devet puta trijumfovala u ženskoj konkurenciji.

Olimpijsko zlato

Ovo je verovatno najteži izazov za Đokovića, pre svega zbog godina.

U prvom olimpijskom nastupu u Pekingu 2008. Đoković je osvojio bronzu, nakon što je u polufinalu ispao od kasnijeg pobednika Nadala.

U Londonu 2012, Riju 2016. i Tokiju 2020, odnosno 2021, nije ušao u borbu za medalje, pa mu je olimpijsko zlato jedini veliki trofej koji još nije osvojio.

Sledeći napad, najverovatnije i poslednji, imaće sledeće godin u Parizu kada će imati već 36 godina.

Međutim, s obzirom koliko je sada dominantan na teniskim terenima, teško da će za godinu i po imati išta manje šanse da osvoji zlato.

A nema sumnje da će mu to biti prioritet i najveća motivacija da nastavi da trenira, uz napad na rekordan broj Grend slemova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d