Nova vest
Tenis

Četvrtak, 13.01.2022.

12:50

Jedna od najbržih podloga – kome to odgovara?

Australijan open počinje 17. januara i po treći put će se igrati na nešto drugačijoj podlozi nego ranije.

Izvor:

Autor:

Jedna od najbržih podloga – kome to odgovara?
Foto: Profimedia

Novi proizvođač podloge "GrinSet" prošle godine je debitovao na Australijan openu, pošto je zamenio konkurentsku firmu "Kalifornija Sports Surfasiz".

Australijan open se do 1988. godine igrao na travnatoj podlozi, a kada se izgradio "Melburn park" 2007. godine tereni su postali plavi. Do tada su svi tereni bili zelene boje.

Australijan open nekada je važio za turnir sa jednom od najbržih podloga, popularnom "Ribaund Ajs", ali to je bilo kada su igrali Sampras i Agasi, a u eri Rodžera Federera i Rafaela Nadala, kao i kasnije Novaka Đokovića, korišćena je podloga Pleksikušn.

Pleksikušn usporio je brzu, tvrdu podlogu i to je odgovaralo Đokoviću i Nadalu, koji obožavaju da igraju na sporijim podlogama i nadmeću se sa osnovne linije.

Zato je jedan od najdužih mečeva svih vremena odigran u finalu Australijan opena 2012. godine.

AO je 2017. godine odlučio da ubrza podlogu, pošto ju je novim akrilnim premazom učinio da podseća na nekadašnju podlogu i to je rezultiralo sa dve titule Rodžera Federera, koji se najbolje snalazi na brzim podlogama.

Na AO 2020. godine stigao je GrinSet i na iznenađenje mnogih, podloga je još više ubrzana, mada su organizatori tvrdili da nije bilo nikakvih promena.

Direktor turnira Kreg Tajli rekao je da je podloga potpuno ista, pred početak prošlogodišnjeg turnira.

Na početku, akrilni premaz koji na tvrde podloge postavlja GrinSet se odlepljivao na nekim turnirima, pa su morali da popravljaju, kako ne bi došlo do takvih problema na Australijan openu.

Mnogi su se i žalili i saplitali na terenu, a često smo videli to i od Novaka Đokovića. Australijski teniser Džon Milman se jednom prilikom žalio da pesak izlazi iz terena i da ne može da igra.

Po najnovijim najavama, sve je to popravljeno i takvih problema više neće biti.

Za 2021. godinu su najavili da su usavršili podlogu i da se neće videti razlika.

Podloga je jedna od najbržih trenutno na svetu.

Samo u Šangaju i u Parizu je brža podloga nego na Australijan openu, pokazuju istraživanja, iako se GrinSet podloga vodi kao srednje-brza.

Što se same firme tiče:

GrinSet kompanija postoji od 1970. godine i nedavno je preuzela sve turnire u Australiji - u Pertu, Sidneju, Adelejdu, Brizbejnu i Hobartu. Videli smo je i na prvom ATP Kupu, a videćemo je i ove godine na svim tim turnirima koji se budu igrali na ovom kontinentu.

Završni Masters u Londonu, turnir u Bazelu i Masters u Parizu su takođe turniri na kojima je GrinSet podloga, a takođe su se i Olimpijske igre 2016. godine igrale na toj podlozi. Uglavnom se i mečevi Dejvis kupa i Fed kupa igraju na ovoj podlozi.

Kompanija iz Barselone postavlja svoje podloge na preko 60.000 teniskih terena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d