Nova vest
Tenis

Utorak, 18.01.2022.

14:10

Niče, živeli!

Bogu hvala pa je Nik Kirjos na ovogodišnjem Australijan openu. Osim „ozijevaca“, sada ima i armiju navijača iz Srbije, zna on dobro zašto.

Izvor: Zoran Kecman

Autor: Zoran Kecman

Niče, živeli!
Foto: Profimedia

Za tenis je zaista velika stvar da postoji neko tako harizmatičan, ujedno ekscentričan i magičan kada je reč o svakom aspektu njegove ličnosti.

Da ima neko ko je u stanju da jednim dahom razagna političke oblake koje su uoči turnira nad Melburnom, razvili politički zvaničnici.

Novaka Đokovića nažalost nema da ovih dana bije bitke u Rod Lejver areni, ali zato imamo predivnu, malu pozorišnu scenu u Džon Kain areni. Kirjos teatar! Welcome!

Odlično znam kakav je to spektakl kada Nik igra u Melburnu. Sada Džon Kain, a ranije Melburn arena, mesto je na kom Kirjos izvodi svoje najveće teniske čarolije.

Ne zamerite mu što je posle pobede nad Lajamom Broudijem, onako iz srca priznao, da je to njegova, „Kirjos arena“. Zaista jeste!

U istoriji tenisa oduvek smo određene terene vezivali za pojedine šampione. Tako je „Šatrije“ sinonim za Rafaela Nadala, „Rod Lejver arena“ za Novaka Đokovića, pa eto i Nik ima svoje parče teniskog raja u plavom, apsolutno zasluženo.

Od početka sam znao da držim publiku na svom dlanu i da u svakom momentu to mogu da iskoristim, da raspalim neku energiju“, rekao je Nik posle pobede nad Britancem.

Servis-tviner, brojne egzibicije tokom poena, takve da se i sam Broudi smejao do suza, a publika ponašala kao da je u cirkusu.

Sve vreme su ga terali da proslavi određene poene u stilu kako golove na terenu proslavlja Kristijano Ronaldo. Siuuuu Nik, Siuuuu!

I na kraju je, naravno, i to uradio. Da zapečati sjajno veče.

I začini ga sve da gutljajima piva koje su mu ponudili navijači kada se spektakl završio. Cheers, Nick!

Pre dve godine, ostao sam bez daha gledajući sa tribina kako Nik i bukvalno krvari na meču protiv Karena Hačanova na istom mestu. Bože, kakvo je to veče bilo, kao da ste bili u kotlu. Kipelo je od emocija i virtuoznosti.

Bacio se čovek na beton za jednom lopticom u stilu vimbldonskog Borisa Bekera, raskrvario šaku i koleno, ali ne mari, on je majstor spektakla. Sve za publiku!

Šta smo dobili u ovom izdanju protiv Broudija? Još jedan čin neverovatnog Kirjosovog talenta za glumu, vic, potez, valjda nema nikog u svetu tenisa kome ne navuče osmeh na lice kada ga gleda na delu.

Verujem da mu uši još bride od Nikovih reči kojim mu je održao ljudsku, moralnu lekciju iz pristojnosti, fer ponašanja, čitajući mu bukvicu zbog načina na koji je tretirao rekordera Australijan opena, Novaka Đokovića.

Možda smo u prošlosti često isticali onu negativnu, tamnu stranu Meseca ovog čudesnog australijskog tenisera, ali verujte, nije lako u ovom trenutku biti stanovnik Australije i okrenuti se protiv političko-medicinskog cunamija pod kojim se se povile mnoge kičme od Perta do Melburna.

Nik je imao petlju i to da uradi, nije se ustezao da iskaže svoje mišljenje i Novak Đoković mu se od srca zahvalio na tome. Dobio je saveznika tamo odakle ga je najmanje očekivao.

Eto primera iz kog svi možemo da načimo – tako se miri naizgled nepomirljivo, tako se pruža ruka drugoj strani, tako se uspostavljaju mostovi prijateljstva!

Neka na ovome uče i Skot Morison i Dan Endruz i Aleks Houk i svi u njihovim kabinetima.

Nik Kirjos je u ove dve nedelje, napravio ogroman most od Melburna do Beograda, to su hiljade i hiljade nevidljivih kilometara koja su spojila srca onih pravih Australijanaca, koji se ne ustežu da kažu šta misle ma koliko ih to koštalo posle.

Rekao je Nik da su Novaka trenirali kao da je oružje za masovnu destrukciju, šibao je po ministrima i članovima vlade što su maltretirali stanovnike Melburna u protekle dve godine, rekao kako su mediji glavni krivci za to što je njegov odnos sa Novakov doveden svojevremeno do tačke usijanja, jer je često tumačen u pogrešnom kontekstu...

Ali vidite, uvek sve može da se ispravi, može da se dovede u red tako da su Nik i Novak sada u jednoj kako je i sam rekao „bromansi“, takvoj da će mu predložiti da negde uskoro igraju u dublu.

Radujemo se tome, iskreno, ako do toga dođe, jer kako je krenulo, Novaku su pod sadašnjim okolnostima spremni da daju samo da se pojavljuje na egzibicijama, što je opet, priznaćete, posebna tema.

Dušan Lajović ga je posle pobede u prvom kolu prozvao da je „Nick The Serb“. To je taj sentiment o kome govorimo.

Kada su Kirjosa na konferenciji za medije podsetili da je sada dobio veliku navijačku bazu u Srbiji, naslejao se, bilo mu je drago da to čuje.

Pa to je sjajno. Očigledno je da smo Novak i ja imali određene razlike u prošlosti, ali nebitno da li je u pitanju Novak ili neko drugi, ja bih uvek radio iste stvari. Nisam to radio zato što je on Srbin. Da je to bio drugi igrač i drugi scenario, ustao bih opet da branim svoje mišljenje. Sasvim slučajno je to bio Novak i od toga je ispala velika priča“, izjavio je Nik.

Australija je velika zemlja i verujte, tamo sam ranije imao prilike da upoznam divne, predusretljive ljude koji su uvek bili prijemčivi i puni razumevanja.

Australiju ne čine jedan, dva ili tri političara, već ljudi kakav je i Nik Kirjos, čiji se glas o svemu što se dešava i što se dešavalo, daleko čuje.

Ipak, ne mogu a da se gorko ne nasmejem nad tom gotovo uvek istom pričom o surovosti žreba, koji je sada već u drugom kolu namerio Nika na drugog na svetu, Danila Medvedeva.

I ne sumnjajte, biće to poseban spektakl u četvrtak, kada se sudare dva briljantna uma svetskog tenisa, i prava je šteta što će za jednog to morati da bude kraj puta u Melburnu.

Nik i Medo, hajde da uživamo u tenisu, manimo se političara koji će uvek ostati samo puki i dosadni činovnici koji tumače slovo zakona po svojim interesima.

Zato se turnir i igra, iako je na njega od početka bačena senka nepravde.

Tu nepravdu, ali na daleko blaži i bezasleniji način, osetili su i Britanci koji su se pobunili što Kanal 9, koji prenosi mečeve sa Australijan opena, na svoja dva kanalima, istovremeno, daje meč sa Rod Lejver arene, pa nisu mogli da gledaju poslednji duel dana između Eme Radukanu i Sloun Stivens.

Tvit ogorčenja poslao je u etar i čudesni Endi Mari, koji ne nekoliko sati pre toga preživeo gotovo četiri sata bitke u pet setova sa Nikolozom Basilašvilijem. Sve to, ne zaboravite, sa onim ugrađenim metalnim kukom! Od čega si, brate Endi?

Hajde, Kanal 9, dajte Radukanu i Stivens na jednom od kanala, umesto dva puta duel sa Rod Lejvera“, zavapio je Britanac na Tviteru.

I njegove reči su za tili čas došle do ušiju reditelja programa, koji su brzo „svičnuli“ na meč sadašnje i bivše šampionke US Opena.

Vidite kako sve može, samo ako se hoće.

I bez sudskih paragrafa, izuzeća, i propusnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve