Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 03.02.2020.

11:44

"Neromantični realista sprečio pokušaj prevrata"

"Đoković je verovatno najveći individualista u ovom sportu. I zato je tako teško pobediti ga – čak i kada je neko, poput Tima, tako blizu", pišu nemački mediji.

Izvor: MT

Autor: MT

Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Najbolji srpski, a od ponedeljka i svetski teniser, savladao je Dominika Tima posle pet setova u finalu Australijan opena i osvojio svoju osmu titulu na ovom turniru.

"Njegov se presto tresao, ali onda je Kralj Melburna uspeo da se odbrani od napada i pobedi u svom osmom finalu na stadionu u melburnškom parku. Nakon što je gubio sa 1:2, 32-godišnji Srbin je u na kraju ipak trijumfovao u meču koji je na trenutke pokazao tenis najvišeg kvaliteta", piše nemačka televizija NTV na svom portalu.

I nemački sportski portal Sport 1 piše o dramatičnoj završnici.

"Njegov presto se klimao, činilo se da bi pobuna Dominika Tima mogla da bude uspešna, ali na kraju je Kralj ipak ponovo odbranio kraljevstvo uz velike napore. U pet napetih, često i vrlo kvalitetnih setova, branilac titule i rekorder po broju pobeda Novak Đoković u finalu Australijen Opena ipak uspeo da izvuče glavu iz omče."

Ugledni Zidojče cajtung piše: "Velika grupa navijača se okupila pred velikim platnom u parku pored arene, većina ih je imala plave ili crvene majice, neki su bili ogrnuti u srpske zastave. Retko publika Đokovića prihvata tako toplo i blagonaklono kao Federera ili Nadala, ali ako on negde ima svoje verne fanove, onda je to u Australiji, useljeničkoj zemlji na drugom kraju sveta.“

U opisu meča list navodi da "Đokovića teško neko može da pobedi na ovom stadionu, u njegovoj tvrđavi. I kada ga je Austrijanac Tim nazvao Kraljem Melburna, imao je dobar razlog: nikada Đoković, koji se sada sakupio već 17 Gren slem trofeja, nije izgubio u finalu na areni Rod Lejver."

I u opisu meča autor često koristi metaforu kralja koji mora da brani presto. "Bio je to veliki napor uzdrmanog kralja, (...) ali on je uspeo da spreči pokušaj prevrata."

A nedeljnik Špigel na svom portalu Đokovića naziva "neromantičnim realistom".

"Novak Đoković je u svom sportu klasa za sebe. U četvrtom setu u finalu on je pokazao zašto je tako teško da ga neko pobedi."

Autor dodaje da je "sve bilo kao uvek: Kada je spiker na stadionu objavio da se glasa o najomiljenijem igraču turnira, najviše je glasova dobio Đokovićev protivnik. Đoković poznaje taj osećaj. On je retko omiljen, između ostalog i jer na terenu deluje kao neki neromantični realista. Ali upravo to je ono šta ga čini tako uspešnim.“

Tekst se završava ovako: "Đoković je verovatno najveći individualista u ovom sportu. I zato je tako teško pobediti ga – čak i kada je neko, poput Tima, tako blizu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d