Nova vest
Tenis

Utorak, 16.01.2018.

23:20

Aboridžinka koja je sedamdesetih vladala tenisom

Ivon Fej Gulagong je bivša autralijska teniserka koja se profesionalno bavila tenisom od 1971. godine do 1983.

Izvor: SM

Autor: SM

Aboridžinka koja je sedamdesetih vladala tenisom
Getty images

Gulagong je bila jedna od vodećih igračica tenisa u kasnim 70-im i ranim 80-im. Osvojila je 14 Gren slem titulam, od toga sedam u pojedinačnoj konkurenciji. šest u konkurenvi

Četiri puta je osvajala prvenstvo Australije, jedanput Otvoreno prvenstvo Francuske i dvaputa Vimbldon.

Rođena je 1951. godine punim imenom Ivon Fej Gulagong. Postala je poznata pod imenom Ivon Gulagong Koli - 1971. godine se udala za britanskog teniserka Rodžera Kolija.

Ona je jedno od osmoro dece rođeno u australijskoj aboridžinskoj porodici. Odrasla je u malom gradu u Novom Južnom Velsu, Barelanu.

Iako su ljudi poreklom Aboridžini bili diskriminisani u Australiji u to vreme, Gulagong je mogla da trenira tenis zahvaljujući Bilu Kurcmanu, lokalnom bogatašu, koji ju je video kako igra i hrabrio je da trenira kako bi postala profesionalna igračica.

Godine 1967. se seli u Sidnej, gde je počela da trenira u tamošnjoj teniskoj školi.

Vik Edvards, vlasnik teniske škole u Sidneju, putovao je zemljom i video je mladu Golagong kako igra. Odmah je uočio njen potencijal.

Ubedio je Ivonine roditelje da dozvole kćerki da se preseli u Sidnej, gde se paralelno školovala u školi za devojčice „Vilobi“. Trenirao ju je Edvards lično.

Mnogi pisci i novinari pisali su kako je Gulagong bila prva na svetu još 1971. godine. Ipak, zvanična tvrdnja je da je tada bila na 2. mestu, iza američke teniserke Bili DŽin King.

Iako je u najboljoj formi bila tokom sedamdesetih, VTA kompjutersko računanje bodova, koje je započeto 1973. godine, nije uključio Gulagong u teniserke koje su nekada bile na prvom mestu ove liste sve do 2007. godine.

U decembru 2007, utvrđeno je da je Ivon Gulagong bila prva teniserka planete 1976. godine, a na tom mestu je smenila Kris Evert, nakon što ju je pobedila u finalu VTA završnog turnira.

Gulagong je na ovom mestu bila dve nedelje, od 26. aprila do 9. maja 1976, kada ju je smenila Kris Evert.

Prvu titulu na Australijan openu osvojila je 1974. godine kada je u finalu pobedila Kris Evert sa 7:6, 4:6, 6:0.

Naredne dve godine bila osvajala je titulu na ovom turniru, a poslednji trofej osvojila je 1977. godine kada je bila bolja od sunarodnice Helen Gorlej Kavli sa 6:3, 6:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d