Nova vest
Tenis

Utorak, 29.01.2019.

12:10

Da li je Novak Đoković najbolji teniser svih vremena?

Pobeda Novaka Đokovića u Melburnu, rekordna sedma, pokrenula je opet debatu o najboljem teniseru svim vremena, takozvanom GOAT (Greatest of all time).

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Da li je Novak Đoković najbolji teniser svih vremena?
Foto: Getty Images

Đoković je u nedelju demolirao Rafaela Nadala za 15. Grend slem u karijeri pa sada zaostaje samo dva velika trofeja za Špancem, a pet za Rodžerom Federerom.

"S obzirom da ima tek 31 godinu, da je odličnog zdravlja i u vrhunskoj formi, opsednut zdravim navikama u životu i motivisan da stigne konkurente, teško je izbeći činjenicu da je Đoković u konkurenciji za GOAT", piše kolumnista ESPN Piter Bodo.

Svi su očekivali da će u nedelju videti reprizu finala iz 2012. kada će Đoković savladao Nadala u pet setova posle šest sati igre. Međutim, ovog puta Novak je "pomeo" Španca u tri seta za dva sata ne dozvolivši "Biku sa Maljorke" ni promil nade.

"Sa takvim izazovom ispred sebe (Đokovićem) bilo mi je potrebno nešto drugo da bih se tamičio na ovom super-nivou. To nešto drugo, očigledno, danas nisam imao", rekao je Nadal posle poraza.

Međutim, ono što smo videli u Melburnu nam pokazuje da je Đoković nakon što je rešio lične i zdravstvene probleme sada možda bolji nego ikad.

Iako je Nadal samo godinu dana stariji, Španac u igri pokazuje mnogo veći zamor materijala od Đokovića, jer njegovo telo ima mnogo veću kilometražu i potrebna mu je mnogo veća rutina za oporavak nego Srbinu koji deluje besprekorno.

S druge strane, trenutno vodeći u trci za GOAT Rodžer Federer ima 37 godina i teško je očekivati da može do još nekog Slema.

Da li Đoković, ili neko drugi, mora da izjednači Federerov rekord po broju GS trofeja da bi bio u konkurenciji za GOAT je tema otvorena za debatu.

"Ako je moguće biti GOAT bez najvećeg broja Slemova onda Đokovićeve šanse za to rastu. Ima bolji međusobni od direktnih konkurenata u ovoj trci, protiv Nadala je poveo 28:25, s tim što od 2013. vodi 13:3. Protiv Federera vodi 25:22, a 5:1 na poslednjih šest Grend slem susreta", ističe Bodo.

U međuvremenu, Nadal vodi protiv Federera 23:15 pa se pokreće pitanje koje je jednom postavio Mats Vilander: "Kako neko može da bude najveći svih vremena ako postoji osoba koju u svoje vreme nije mogao da pobeđuje redovno?"

Đoković je osvojio sedmi trofej od kada je napunio 28 godina. Federer samo pet posle 28 godine, a Nadal tri. To znači da je Novak uzeo nešto manje od polovine svojih trofeja u "zalasku" karijere i nema nameru da stane. Federer je osvojio 15 od svojih 20 pre 28 godine, a Rafa 14 od 17.

Međutim, ne treba zaboraviti u ovoj priči ni Roda Lejvera. Istina je da ima "samo" 11 GS trofeja, ali je nužno napomenuti da mu je bilo zabranjeno pet godina da igra na Slemovima jer je postao profesionalac, a to je 20 potencijalnih trofeja.

Lejver je tokom 23-godišnje karijere osvojio više od 200 titula u amaterskom rangu i Open eri, uključujući kalendarski Grend slem.

Nijedan igrač u istoriji nije uspeo da u istoj godini osvoji sva četiri GS. S obzirom na situaciju, Đoković ima priliku da to učini ove godine.

Možda je to previše očekivati u ovoj mnogo konkurentnijoj i zahtevnijoj eri, ali nema sumnje da je pred Đokovićem samo jedan cilj, koji je nedavno istakao njegov otac – da nadmaši Nadala i Federera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

425 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve