Nova vest
Tenis

Četvrtak, 24.01.2019.

17:38

Neki drugi tenis ili brutalni Nadal

U rubrici meč dana najčešće završavaju susreti koji su po svojoj dramatici bili nešto posebno, ali ovog puta vredi izdvojiti majstorstvo nad borbom.

Izvor: Zoran Kecman

Autor: Zoran Kecman

Neki drugi tenis ili brutalni Nadal
Photo by Scott Barbour/Getty Images

Ono što je prikazao Rafael Nadal u susretu sa mladim lavom iz Grčke, Stefanosom Cicipasom, jednostavno se može nazvati - savršen tenis.

Kada jeda igrač ima takav dan, kao što ga je imao Rafa protiv Cicipasa, protivnik sa druge strane mreže ne može ništa da učini osim da sleže ramenima zbog onog što ga je snašlo.

Jedno od glavnih pitanja koje su postavljali ljudi na tribinama jeste, kako je moguće da čovek odigra tako dobro na putu do finala, a sa tako malo mečeva u poslednjih šest meseci?

Jedno je sigurno, Rafa je odmoran, maksimalno fizički i psihički spreman. Udarci su mu prosto neverovatni. Protiv Cicipasa, kojem je dao svega šest gemova, pogađao je bukvalno šta je hteo, linije iz forhenda u trku, bekhend paralele, čak mu je i egzekucija voleja na mreži bila maestralna.

Izbor udaraca, kretnja, servis, sve je kod Nadala u igri delovalo tip-top. Cicipas da se razumemo, nije odigrao loše, jednostavno, ovo je bio meč što bi se reklo "one way traffic", ili prosto jednodimenzionalan, dominantan od strane jednog od najboljih igrača svih vremena.

Očekivale su velike grupe grčkih navijača da mladi Cicipas, koji je slobodno se može reći, junak turnira, makar namučiti osvajača17 Grend slem trofeja, ali ništa se nije dogodilo od toga.

Nadal je od prvog do poslednjeg poena u meču odigrao kao da se bori na život ili smrt. Nije dizao stopalo sa gas papučice, razbijao je odbranu protivnika snažnim i preciznim udarcima koji su na 37 stepeni u hladu publiku, ionako grogiranu od pretoplog vremena, ostavljali dodatno bez daha.

Meč je neodoljivo podsetio po "brutalnosti" rezultata na finale US Opena 1991. između Stefana Edberga i Džima Kurijera kada je Šveđanin prosto razbio Amerikanca istovetnim rezultatom, 6:2, 6:4, 6:0.

Nadal je ovim istakao kandidaturu za trofej u Melburnu. Veoma ozbiljnu kandidaturu. Teniser sa Majorke se ne šali i sva je prilika da ćemo u nedelju, na poslednji dan turnira imati najveću poslasticu.

Ali loptica je sada na Novakovoj polovini. Rafa je svoj udarac odigrao, čeka se odgovor teniskog kralja. Sledi li nam novi meč epskih razmera?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve