Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 15.01.2018.

20:00

Legendarna Margaret Kort – nezaustavljiva na svom terenu

Jedna od najboljih teniserki svih vremena, koja nije imala konkurenciju je australijanka Margaret Kort.

Izvor: B92

Autor:B92

Legendarna Margaret Kort – nezaustavljiva na svom terenu
Foto: Gettyimages

Bila je to era u kojoj je slavna Australijanka, najtrofejnija teniserka svih vremena, vodila glavnu reč.

Margaret Smit Kort rođena je u julu 1942. godine u Australiji, 1970. postala prva takmičarka koja je u jednoj sezoni open ere osvojila sva četiri grend slema.

Margaret i dan danas drže mnoge rekorde, a njeni procenti ponekda u elitnom društvu verovtno nikada neće biti dostignuti.

U bogatoj karijeri osvojila je 24 Greng slem pehara u singlu, što je neprevaziđen rekord, u dublu se radovala 19, miksu 21 put, za ukupno 64 gren slem krune.

Zajedno sa Kim Klajsters deli rekord najviše osvojenih Grend slem titula nakon što je postala majka.

Sa početkom open ere, i australijske teniserke nastavile su da dominiraju turnirom na Australijan openu, a Margaret Kort bila je nepobediva "kod kuće".

Na Australijan openu osvojila je sedam titula pre open ere, nastavila je uspehe osvojivši još četiri.

Dominaciju je započela 1960. godine kada je u finalu savladala Džen Lean O’Nil sa 7:5, 6:2, koja joj bila "žrtva" i neredne dve godine. Od 1964. godine do 1966. postolje na Australijan openu bilo je njeno.

Godine 1968. u finalu je izgubila od legendarne Bili Džin King - 6:1, 6:2, ali je već sledeće godine revanširala i osvojila svoju osmu titulu. Poslednji, 11. trofej osvojila je 1973. godine kada je u finalu pobedila sunarodnicu Evonu Gulagong Kavli sa 2:6, 7:6, 7:5.

Iako je poznata po svom neverovatnom talentu i osvojenim titulama, poslednjih godina je postala poznata po zalaganju da se zabrani istopolni brak kao i po kritici LGBT pokreta, uključujući svoje bivše lezbijske koleginice Bili Džin King i Martinu Navratilovu.

Zbog tih je stavova predmet kritik LGBT aktivista koji traže da se preimenuje melburnško igralište Margaret Kort Arena, koje je po njoj dobilo ime.

Prošle godine je svojom izjavom šokirala javnost izjavivši da se protivi istopolnim brakovima, a da su transrodna deca "delo davola".

"Kada sam ja igrala tenis, bilo je samo nekoliko lezbijki. Ali, tih nekoliko je vodilo mlade teniserke na zabave i druge stvari. Ono što imate u samom vrhu, to ćete dobiti i u celom tom sportu".

Zbog njenih izjava pojavio se predlog, pre svih od grend slem šampionki Martine Navratilove i Bili Džin King, da se preimenuje teren na Australijan openu u Melburnu, koji je 2003. godine dobio ime po Margaret Kort.

Godine 1979. primljena je u tenisku Kuću slavnih.

“Za njenu izuzetnu snagu i požrtvovanje, ne postiji teniser koji se može uporediti sa njom“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d