Izvor: putnikofer.hr

Autor:  B92 B92

Svako od nas ima svoja omiljena jela, ukuse, recepte, a ono što jedemo uveliko varira od kontinenta do kontinenta.

Čak i od zemlje do zemlje, čak i od regiona unutar iste zemlje. Ali koja se hrana jede najviše na svetu? Kakva vrsta hrane ne poznaje granice, kulturu, pol ili rasu? To je pirinač, hrana koja se najviše konzumira na svetu. Na ovoj planeti godišnje se pojede 78,4 kilograma pirinča po glavi stanovnika!

Širom sveta, 158 miliona hektara zemlje se koristi za uzgoj pirinča. Glavni je izvor hrane u azijskim zemljama, ali se konzumira i u Evropi, Americi, Australiji, a u manjoj meri samo na afričkom kontinentu. Više od polovine svetske populacije koristi pirinač kao osnovnu hranu u ishrani, i to već vekovima. Njegove prednosti su što je jeftin, zasitan i lako se gaji u različitim klimatskim uslovima. Koristi se u kozmetici i medicini, od njega se pravi "papir", a igra važnu ulogu i u verskim obredima.


Najpopularnije meso je piletina, povrće koje se najviše jede paradajz, a najkonzumnije piće bez konkurencije je mleko. Prema poslednjim podacima, potrošnja i proizvodnja mleka je u porastu poslednjih 30 godina i danas se godišnje potroši 79,3 kilograma po stanovniku planete Zemlje, piše putnikofer.hr.

Podeli:

Tagovi: