Izvor: B92.net

Čuveno "more zvezda" ili "svetleća plaža", na Maldivima na ostrvu Vadho, nezaobilazna je tačka mnogih turista.

Ovu destinaciju krasi neobičan fenomen koji se primećuje noću - prizor koji stvaraju mikro morska stvorenja izgleda kao da se zvezdano nebo spustilo na zemlju.

Maldivi jesu daleka destinacije, ali su mnogima veoma privlačni zbog plaža i nestvarne boje mora. Turiste posebno privlači neobična pojava koja se doživaljava samo jednom u životu. 

Naime, "svetleća plaža" se mnogima čini kao da su zvezde padalice našle u vodi i u mokrom pesku odmah uz obalu. Za blistavo prostranstvo Indijskog okeana koje svetluca u vodi, zaslužna su mala bića - planktoni koja emituju svetlost koja se vidi u mraku.

"Kada ljudi kažu da žele da vide 'more zvezda' na Maldivima, oni se zapravo susreću sa hemijskom reakcijom, za koju su posebno zasluženi planktoni - mikroorganizmi koji ne mogu da kontrolišu kretanje i samo lebde u vodi", kaže morski biolog Loren Artur.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RōN World Travel (@rworldtravel)

Plaže na ostrvu Vadhu su posebno popularne zbog ovog fenomena, jer su pune mikroorganizmima koji emituju svetlost nalik zvezdanoj.

Veće šanse da se vide pod vodom nego na kopnu

Šanse da se vidi ovaj fenomen, pojačavaju se u periodu od aprila do oktobra, kada struje "teraju" planktone od jugozapada ka severoistoku:

"Možda ćete videti nestvaran prizor, ali samo ako imate sreće, jer ona je ključna. Proveren način da ih vidite jeste da uđete u vodu i krenete na noćno ronjenje (uz vodiča stručnjaka). To je jedna od najuzbudljivijih stvari koje možete da uradite", predlaže biolog, a piše Bi-Bi-Si.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ethan Garcia (@ethangarccca)

Svetlucavi prizor, jedna je od visoko ocenjenih atrakcija na Maldivima. Zapanjujuće slike o njemu se šire na mrežama i inspirišući avanturističke putnike da ga potraže. Pored pomenutih Maldiva, "more zvezda" može da se vidi u Australiji, Tajlandu, Jamajci.

Podeli: