Kada se zasitite užurbane svakodnevnice, a potrebna vam je kratka pauza daleko od gradske vreve, ne morate da tražite dalje od okoline samog grada.

Beograd i njegova okolina nude niz destinacija savršenih za vikend putovanje koje će vam pomoći da se regenerišete i napunite baterije za nove radne pobede.

Evo nekoliko predloga koji bi mogli obogatiti vaše iskustvo i pružiti idealne slobodne dane.

Avala

Na samo nekoliko kilometara južno od Beograda, Avala predstavlja idealno utočište za sve one koji žele da pobegnu od gradske gužve, a da pritom ne putuju predugo.

Ovaj niski planinski vrh nudi prelepe šetnje kroz šumu, posetu Avalskom tornju sa koje se pruža spektakularan pogled na Beograd i okolinu, kao i obilazak Spomenika neznanom junaku. Za ljubitelje prirode i mira, Avala je savršena destinacija za jednodnevni izlet.

Sremski Karlovci

Ako ste raspoloženi za malo istorije i kulture, Sremski Karlovci su pravi izbor. Ovaj mali barokni grad, smešten na samo sat vremena vožnje od Beograda, poznat je po svojim vinima, bogatoj istoriji i prelepim arhitektonskim zdanjima.

Ne propustite da posetite Karlovačku gimnaziju, Patrijaršijski dvor, kao i da degustirate čuvena vina u nekoj od lokalnih vinarija.

Oplenac

Topola i Oplenac, smešteni oko 80 kilometara od Beograda, nude jedinstvenu kombinaciju prirodnih lepota i kulturno-istorijskog nasleđa. Kompleks Oplenac sa crkvom Svetog Đorđa i mauzolejom dinastije Karađorđević, okružen vinogradima i šumama, pruža mir i lepotu koji ostavljaju bez daha.

Poseta ovom mestu može se kombinovati sa obilaskom vinarija i degustacijom lokalnih vina.

Viminacijum

Za ljubitelje arheologije i istorije, Viminacijum, antički rimski grad i vojni kamp, predstavlja obaveznu destinaciju.

Nalazi se blizu Požarevca, oko sat vremena vožnje od Beograda. Ovde možete videti dobro očuvane ostatke grada, amfiteatra, mauzoleja, i naučiti mnogo o životu na ovim prostorima u rimsko doba.

Zasavica

Prirodni rezervat Zasavica, smešten severozapadno od Beograda, pruža jedinstven doživljaj netaknute prirode.

Shutterstock/costas anton dumitrescu

Bogatstvo flore i faune, kao i mogućnost vožnje čamcem kroz rezervat, čine Zasavicu savršenom destinacijom za sve one koji žele da uživaju u miru i tišini daleko od gradske buke. Ovo je idealno mesto za posmatranje ptica, šetnje i relaksaciju u prirodi.

Ove destinacije su idealne za kratka vikend putovanja koja ne zahtevaju mnogo planiranja, a pružaju obilje sadržaja i doživljaja koji će obogatiti vaš život i pružiti vam zasluženu pauzu od svakodnevnog stresa.

Podeli: