Poslednjih dana u stranim medijima često se može pročitati da je Egipat trenutno nesigurna destinacija za turiste, sa navodno 600.000 otkazanih rezervacija, međutim, situacija na terenu izgleda sasvim drugačije.

"Činjenica je da situacija nije takva kakvom se prikazuje," potvrdili su iz Ambasade Egipta za 92putovanja, pružajući sveobuhvatan uvid u trenutno stanje turizma u zemlji.

Uprkos izazovima i problemima koje je donela situacija u Gazi, Egipat je zabeležio značajan porast broja turista, posebno krajem 2023. godine i početkom 2024. Prema informacijama koje smo dobili iz Ambasade, Egipat je u periodu od oktobra do decembra 2023. godine, posetilo 3,6 miliona turista, čineći taj period jednim od najuspešnijih kvartala godine.

Ukupan broj turista u 2023. dostigao je rekordnih 14,9 miliona, dok je za prva dva meseca 2024. godine zabeleženo povećanje od 8% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Pored toga, bezbednost ostaje glavni prioritet za sve turiste koji posete Egipat.   

Glavna turistička središta Egipta, uključujući Kairo, Šarm El Šeik, Luksor, Hurgadu i Aleksandriju daleko su od bilo kakvih zona sukoba jer se ne nalaze u blizini granične zone sa Gazom i konstantno su otvorena za posetioce.

"Svi međunarodni letovi i sezonski čarteri ostaju u funkciji, a glavne turističke destinacije u Egiptu su otvorene. Glavna turistička odmarališta Egipta: Kairo, stajališta za krstarenje Nilom, uključujući Luksor i Asuan, i odmarališta na Crvenom moru Hurgada i Šarm El Šeik, bezbedna su za putovanje", potvrdili su iz Ambasade Egipta za 92putovanja i dodali:

"Istraživanja su pokazala da su turisti koji su posetili Egipat tokom i nakon početka sukoba u Gazi, uživali u svom iskustvu i opisali svoju posetu kao izuzetnu."

Uprkos globalnim izazovima, Egipat se uspešno profilisao kao destinacija koja nudi sigurnost, gostoprimstvo, i izvanrednu vrednost, dokazivši da je i dalje jedan od vrhunaca svetskog turizma

Ekonomski izveštaji koji su nedavno objavljeni na sajtu Ministarstva turizma pokazuju da je Egipat najisplativija destinacija kada je reč o stranoj valuti.

"Egipat je uvek bio na vrhu turističkih destinacija srpskog naroda, a odnosi dveju zemalja su uvek bili dobro utemeljeni i čvrsti. Naši srpski prijatelji su uvek bili i biće dobrodošli u svojoj drugoj domovini, Egiptu, da provedu prijatne, a najvažnije, bezbedne odmore", zaključili su iz Ambasade Egipta za 92putovanja.

Podeli: