Izvor: b92.net/24sedam.rs

Očaravajući prizori i sjajna hrana

Prelepo ostrvo Sardinija u Italiji nudi netaknute plaže, ukusnu hranu i bogatu kulturu. Jedini problem je što ćete vam od cena sva ta lepota izaći na nos. Međutim, iako vaš budžet nije ogroman, i dalje možete uživati u nezaboravnom italijanskom turiznu - samo idite kopnom na istok prema Pulji.

Pulja je savršena zamenska destinacija za Sardiniju. Ovaj južni region nalazi se na štikli italijanske "čizme" i ima 800 kilometar obale. Pretežno poljoprivredna lokacija, njeni mali gradovi (kao što su Brindizi, Leče i Santa Marija di Leuka) izgledaju kao da su sa razglednice.

Bez obzira na to da li želite da plivate u kristalno čistim vodama Jadrana, da upijete malo istorije ili da iskusite brojne kulinarske užitke Pulje, ovo mesto ima ponešto za svakog putnika.

@jesslouiseellis Here’s a tour of the Trullo I stayed in when I visited Alberobello in Puglia, Italy last year! 🇮🇹 Trulli are unique dry-stone huts that that were originally built as homes and barns, and are now a UNESCO World Heritage Site. They are typically whitewashed, have a small window or door and their conical roofs are designed to help rainwater run off. There are over 1,000 trulli in Alberobello, and you can visit trulli museums, take trulli tours, or even stay in a trullo Airbnb like this 🤍 #italy #travelitaly #puglia #pugliagram #travelpuglia #visitpuglia #alberobello #trullo #visititaly #londontravelblogger #uktravelblogger ♬ Theme from "A Summer Place" - Percy Faith And His Orchestra

Ipak, za razliku od Sardinije i italijanske rivijere, ne morate potrošiti bogatstvo da biste posetili. Dok hotel srednjeg ranga na Sardiniji može da košta oko 300 evra po noći tokom sezone, u Pulji možete pronaći kvalitetan smeštaj za samo 50 evra po noći.

Šta posetiti u Pulji

Bilo bi pogrešno posetiti Pulju i ne provoditi vreme uživajući u njenim prelepim obalama i plažama. Peščane obale Porto Čezarea više liče na Karibe nego na Evropu, dok Caraibi del Salento nudi aktivnosti i muziku u barovima na plaži na obali,.a Punta della Suina je idealna za posmatranje zalaska sunca.

Pećina poezije (Grotta della Poesia) je pravo mesto na listi, a prirodni bazen okružen liticama i pećinama ne treba propustiti ako ste u oblastima Lečea ili Otranta.

Sam Leče je prepun kulture, sa krečnjačkim baroknim zgradama poput bazilike Santa Kroče i katedrale posvećene Mariji Santisimi Asunta. Tu je i rimski amfiteatar izgrađen u 2. veku koji je ponekad otvoren za javnost, kao i izuzetno zanimljiv Muzej Faggiano.


Ljubitelji istorije mogu da se upute u Galipoli do tvrđave Kastelo Angioino na obilaske sa vodičem koji objašnjavaju srednjovekovno poreklo tvrđave. Alternativno, samo provedite neko vreme u Starom gradu ovog malog ostrva.

Lokalni specijaliteti

Kao i mnogi regioni u ovoj zemlji, Pulja je poznata po svojoj hrani. Delicije ovde uključuju fokaču barese, pastu orekjete, grickalice od sira i bilja koje se nazivaju polpete di rikota i tijela.

Faminogsi kao turistička atrakcija

Ako volite životinje, možda ćete naići na najveću evropsku koloniju ružičastih flamingosa u prirodnom rezervatu Saline Margherita di Savoia u blizini Fođe ili Salina dei Monaci južno od Taranta.

Gde boraviti u Pulji

Gde ćete boraviti u Pulji, sve zavisi od vaše baze. Ako volite ruralni ambijent, autentični pansioni sa doručkom (poznati kao maserije) pored maslinjaka i farmi su najbolja opcija, ali porodični pansioni pored mora su jednako lepi i pristupačni.

Za nešto drugačije iskustvo, rezervišite boravak u jednoj od poznatih zgradica truli u gradu Alberobelo. Ove kolibe sa konusnim krovom su karakteristične i istorijske, a prvi su ih izgradili radnici na farmi kao skladišta. Danas ih možete iznajmiti za boravak a možete im se i diviti spolja u prolazu.

Vreme u Pulji i kada ići

Između jula i avgusta, vreme u unutrašnjosti redovno dostiže 30° C, dok se u maju, junu i septembru temperature od oko 20° C.

April i oktobar mogu biti jednako blagi, iako postoji rizik od hladnijih dana i kiše. Obično je najhladnije od decembra do februara i verovatno ćete naići na pljuskove, pa planirajte svoje putovanje u skladu s tim.

Podeli: