Prvi dan leta samo je početak velikih vrućina, a Grčka već trpi nezapamćen pakleni talas koji izaziva brojne požare, kolabiranje turista i smrtne slučajeve, te podnevno zatvaranje atrakcija koje čine temelj ekonomije zemlje.

Južna Evropa je na udaru rekordnih temperatura, podstaknutih toplim vazduhom iz Severne Afrike. Prošle nedelje, temperature u Atini su išle preko 42°C, dok je Krit dostigao 44°C, a Peloponez 44,4°C, prema podacima Atinskog nacionalnog opservatorijuma.

Vrućina je već imala tragične posledice. Najmanje pet turista, među kojima je i poznati britanski televizijski lekar i novinar Majkl Mosli, umrlo je ili nestalo u Grčkoj u proteklim nedeljama.

U nedelju je američki turista Tobi Šits pronađen mrtav na plaži na malom ostrvu zapadno od Krfa. Ostaci holandskog turiste pronađeni su na istočnom grčkom ostrvu Samos dan ranije, dok je još jedan Amerikanac nestao pre više od nedelju dana nakon što je krenuo na planinarenje i nije se vratio.

Međunarodni turizam, vitalan deo grčke ekonomije, takođe je pogođen. Ove nedelje, Grčko ministarstvo kulture je saopštilo zatvaranje Akropolja, najpoznatijeg arheološkog nalazišta koje nadgleda glavni grad, tokom najtoplijih sati popodneva.

Prošlog leta su slična pravila stupila na snagu, ali tek u julu. Ranije zatvaranje ove godine usledilo je nakon incidenta kada je turista kolabirao dok je čekao da kupi kartu za ovaj 3.300 godina star spomenik, naglašavajući opasnosti koje predstavlja intenzivna vrućina.

Posetioci se sada suočavaju ne samo sa drevnim ruševinama, već i sa opasnostima savremenih klimatskih promena. Ako to nije bilo dovoljno, rani i aktivan početak sezone požara stavlja na test resurse vlade.

"Rani početak toplotnih talasa, zajedno sa suvim zimama, dovelo je do veoma teške sezone požara", izjavio je Vasilis Kikilias, ministar za civilnu zaštitu Grčke. Rekao je da su visoke temperature i jaki vetrovi značajno povećali rizik od požara koje zvaničnici teško suzbijaju.

"Gotovo svakih 10 minuta izbija novi požar", dodao je Kikilias. Požari su buknuli širom grčkih šuma na kopnu i ostrvima, uključujući i one za koje se sumnja da su rezultat podmetanja. Prošlogodišnji razorni požari, koji su uključivali evakuaciju hiljada ljudi sa Rodosa, ostavili su zemlju u visokom stanju pripravnosti ovog leta, piše Newsweek.

Grčka nacionalna meteorološka služba predviđa da će vetar dostići brzinu do 74 kilometra na sat, pogoršavajući vruće i suve uslove.

"Čak i najmanji požar može brzo prerasti u požarni front", upozorio je Kikilias. Ekstremni vremenski događaji poput toplotnog talasa koji obuhvata Grčku postaju češći zbog klimatskih promena, tvrde stručnjaci.

"U 20. veku nikada nismo imali toplotni talas pre 19. juna. Imali smo nekoliko u 21. veku, ali nijedan pre 15. juna", rekao je grčki državni TV meteorolog Panos Đanopulos.

Ekstremna vrućina počela je da popušta, sa temperaturama koje se vraćaju na sezonski prosek od oko 31°C do 33°C. Ali juli, obično najtopliji mesec u godini, tek dolazi. Vlasti u Atini su uvele hitne mere, uključujući obezbeđivanje klimatizovanih javnih prostora i distribuciju ventilatora u školama gde đaci polažu ispite.

U međuvremenu, zvaničnici tragaju za Albertom Kalibetom, 59-godišnjim penzionisanim šerifom iz Los Anđelesa, koji je poslednji put viđen 11. juna kada je krenuo na planinarenje na ostrvu Amorgos. Članovi Kalibetove porodice su otputovali u Grčku da lično pomognu u potrazi, izjavivši lokalnim medijima u Los Anđelesu da su frustrirani nedostatkom pomoći američkih ili grčkih zvaničnika.

"Još uvek ima nade", rekao je njegov brat Oliver za KABC i dodao: "To je sve što imam, još uvek ima nade."

Podeli: