Izvor: Grčka info

Svako ko na letovanje u Grčku kreće sa decom, u glavi ima pregršt pitanja i nedoumica: da li je dobra plaža, da li ima ježeva, meduza, velikih talasa i slično.

Onda slede i one ozbiljnije teme koje su mahom vezane za to da li u mestu u kome su odlučili da letuju postoje apoteka i lekarska ordinacija u slučaju da se "ne daj Bože nešto desi", kako se često govori u našem narodu.


Zato treba da se raspitate o svim detaljima pre nego što definitivno donesete odluku gde ćete provesti letovanje sa decom.

Ukoliko je vaš izbor Grčka, vrlo je važno da uzmete u obzir osnovne karakteristike morske obale i primarnu činjenicu da idete na letovanje u zemlju čiji su stanovnici izuzetno naklonjeni turistima iz Srbije.

Čak i da vam se dogodi neka neprijatnost, sa mališanima možete biti sigurni da će vam grčki domaćini maksimalno izaći u susret i pomoći vam da rešite problem što pre.


Uz to, ako izuzmemo nekoliko letovališta koja su posebno poznata po ludom noćnom provodu, mora se priznati da je Grčka idealna za sve koji na letovanje idu sa decom. 


Tome treba dodati i podatak da su plaže u svim mestima, kako većim tako i manjim, lepo uređene i čiste, da na mnogima od njih postoje ugostiteljski objekti, kabine za presvlačenje, tuševi, ali i igrališta za decu, parkići, lepo uređena šetališta, odnosno sve ono što je potrebno da i vi i vaši mališani uživate u odmoru.


Takođe je i veliki broj plaža ove zemlje odlikovano čuvenom Plavom zastavicom, koja se dodeljuje za kristalno čisto more, po čemu je Grčka dobro poznata.


Najbolja mesta u Grčkoj za letovanje sa decom

Većina turista sa decom opredelila se za oblast Halkidikija, koji je omiljen među našim turistima. Naravno, bilo je i onih koji smatraju da treba letovati u Solunskoj i Olimpskoj regiji, ali i na ostrvima Tasos i Krf, odnosno Lefkadi, Kefaloniji ili Eviji


Na Krfu su izdvojili mesto Agios Georgios, dok za Lefkadu vladaju oprečna mišljenja, budući da je ovo zanimljivo ostrvo poznato po fenomenalnim plažama, ali se na nekima često javljaju visoki talasi.

Shutterstock/Nick Brundle Photography


Ovo su naravno samo neka od ostrva koja preporučuju posetioci, ali u principu skoro sva grčka ostrva imaju šta da ponude i porodicama sa decom. Samo morate biti spremni da istražujete.

Halkidiki


Na trećem prstu Halkidikija, Svetoj Gori, odnosno Atosu, turisti preporučuju letovalište Jerisos kao idealno za letovanje sa mališanima.
 

Na čuvenoj Sitoniji, koja važi za srednji prst Halkidikija, ima najviše mesta u celoj oblasti koja su izuzetno pogodna za letovanje sa decom, a posetioci su posebno izdvojili Metamorfosis, Nikiti i Toroni, dok su za Sarti naveli da je pogodno za malo stariju decu, uzevši u obzir da se često javlja vetar, a samim tim i talasi.


Ipak, ukoliko se odlučite za letovanje u Sartiju, a niste baš ljubitelj talasa, znajte da u okolini ovog letovališta postoje brojne plaže koje su lepo zaštićene od vetra i na kojima ćete i vi i vaši mališani sigurno uživati.

Shutterstock/Guzel.at


Na Kasandri, odnosno delu Halkidikija koji je najbliži kada u Grčku dolazite iz pravca naše zemlje, svakako treba izdvojiti letovališta Nea Kalikratija, Hanioti, Pefkohori i Polihrono, ali i Siviri, Mola Kaliva i Skala Fourka.


U Solunskoj i Olimpskoj regiji, ne možemo, a da ne pomenemo čuvenu Paraliju, Nei Pori, Olimpik beach i Platamon, kao i Asprovaltu, Nea Vrasnu i Stavros.


Kada je regija Epir u pitanju dosta preporuka postoji za Vrahos i njegovu predivnu dugu peščanu plažu.


 

Podeli: