Ponedeljak, 23.09.2013.

11:47

Gde se nalaze svi spomenici Nikoli Tesli?

Izvor: Tanjug

Gde se nalaze svi spomenici Nikoli Tesli? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Miomir

pre 10 godina

Postoji jedan spomenik Nikoli Tesli i u Pirotu, ispred zgrade pirotske Elektrodistribucije... a takodje i jedna ulica u centru grada nosi ime Nikole Tesle...

NEW YORKER FROM BELGRADE

pre 10 godina

"Smatra se da u svetu danas postoji više od četrdeset spomen obeležja Nikoli Tesli, od čega više od polovine u SAD"
--------------------------------------------------------------------
Ajde da vidimo koliko AMERIKANACA uopsta znaju ko je Nikola Tesla? I za vas Amere koji ste juce napistili vasa sela po Srbiji, pitajte sutra ucitelje, profesore vase dece u vasoj novoj domovini i u gradicima u kojim sad zivite pa mi javite sutra .....

M Zg

pre 10 godina

Zaboravili ste spomen ploču na gornjem gradu u Zagrebu koji se nalazi na ulazu u gradsku vijećnicu.

"Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom" - Rekao je u gradskoj vijećnici gospon Tesla, 24. svibnja 1892. godine, kada je gradskoj općini predložio izgradnju centrale izmjenične struje.

DrC

pre 10 godina

Svi koji nepotrebno vode raspravu o Teslinom poreklu, trebalo bi da procitaju sta je izjavio Nikola Tesla na Beogradskoj zeleznickoj stanici 1892. godine:
There is something within me that might be illusion as it is often case with young delighted people, but if I would be fortunate to achieve some of my ideals, it would be on the behalf of the whole of humanity. If those hopes would become fulfilled, the most exciting thought would be that it is a deed of a Serb.

Keti S.

pre 10 godina

@Mile Tesla je rodjen u Lici,tadasnja Austro-Ugarska,danasnja Hrvatska.Sta je tu sporno? Iskreno od svih pomenutih spomenika,najnelogicnije je da se bilo kakav pomen na Teslu nadje u danasnjoj Hrvatskoj,sa kojom objektivno taj americki pronalazac srpskog porekla,nema ama bas nikakve sustinske veze.

a Lika?

pre 10 godina

Tesla je valjda živio i u svojoj rodnoj kući ispred koje je spomenik a ne samo u New Yorku. Memorijalni centar u Smiljanu s rodnom kućom ispred koje je čuveni potoko te gospodarska zgrada obitelji Tesla je ispunjen s brojnim pronalascima i sačuvanom opremom i namještajem. Godišnje je posjeti oko pola milijuna posjetitelja uključujući školske eskurzije.

CP6uH-UF(ujko;)

pre 10 godina

Ne znam zasto se ne objavljuje miokomentar da u Klivlendu postoji Teslina bista (i Njegos,Mokranjac, Petar 1., Sveti Sava...)u srpskom delu "Cleveland Cultural gardens".

Kao i Tesla

pre 10 godina

Mnogo je bolje vjerovati u ono sto je rekao i sam Tesla: "Ponosim se srspkim porjeklom i hrvatskom domovinom" i zavrsiti svaku diskusiju o necemu sto uopste nije vrijedno bilo kakve diskusije. Puno je veznije postovati i diviti se genijalnim pronalascima ovog vanserijskog covjeka. I prebaciti teziste svake isprazne diskusije u pravi smijer...ako je ikako moguce

Salac

pre 10 godina

Nije spomenuto ni preduzeće koje je proizvelo prvi posleratni model radio aparata "Kosmaj 48" a koje je nosilo ime i prezime Nikole Tesle (i mnogo modela posle tog), kao ni nekadašnja čehoslovačka fabrika radija i elektronska industrija "Tesla".

Socijaldemokrata

pre 10 godina

Ja moram da i ovde skrenem paznju na najlosije setetsko resenje od svih teslinih spomenika i biista po svetu,delo Drinke Radovanovic je skandal! Jos kada bi imali priliku da vidite i njenog Cvijica u centrlanom parku u Loznici,palali bi.....

Genije je uvek solo igrač

pre 10 godina

Šta tu nije jasno? Tesla je američki istraživač (a ne naučnik), srpskog porekla, potiče iz AustroUgarske (danas Hrvatske) koji je studirao u Austrougarskoj (Grac, Prag, Budimpešta).
Druga stvar što bi neki "moji" da ga svojataju isključivo "medj' svoje" i dodaju mu nacionalne prefikse radi dnevnopolitičkih potreba.
Tesla nije bio ni jugoslovenski, ni srpski, ni hrvatski orijentisan.
Za njega je ova planeta bila mala.

CP6uH-UF(ujko;)

pre 10 godina

Zaboravili ste i "Cleveland Cultural Gardens", gde razne nacije imaju svoj deo u parku. Tu je pored Tesle i Kralj Petar 1., Njegos, Sveti Sava,Pupin...

poturice

pre 10 godina

@Amerikanac
Nije slucajno nastala uzrecica "poturica gori od turcina" a kako vidimo i po tvom komentaru taj i takav "duh" je neunistiv. Hoces li lepse spavati ako uspes da "dokazes" da Tesla nije bio Srbin?

generacija T

pre 10 godina

U tu listu treba ubaciti i Teslinu bistu koja se nalazi U Filadelfiji u holu jedne od zgrada koja pripada University of Pennsylvania (Wharton School of Bussiness), a koja je tu postavljna zahvaljujuci Elonu Musku (Tesla Motors, XSpace) koji je alumni ove skole i veliki obozavalac Teslinog naucnog rada. Zanimljivo, na bisti pise "An American Scientist" ili tako nekako, tj. nema indikacija o njegovom evropskom/balkanskom/srpskom poreklu, bas kao i sto za Elona Muska uglavnom se kaze da je americki biznismen, retko ko da spomene njegovo juznoafricko poreklo.

Kvazimodo

pre 10 godina

Tesla se izvesno ostvario zato sto je radio u SAD, to drugde ne bi uspeo, ali je on takodje drzao do svog srpskog porekla.
Toliko puta je to pokazao. On je cak prevodio srpsku poeziju.
Na kraju, a sustinski vazno, sahranjen je uz pratnju pesme "Tamo daleko". Bila je to njegova izricita zelja! Snimak je sacuvan.

Mile

pre 10 godina

Bezobrazno je i zlobno napisati pod mjestom Teslinog rođenja: Smiljan kod Gospića, SADA Hrvatska. To je oduvijek bila Hrvatska, samo u okvirima raznih država ili carstava. Po toj istoj logici, za nikog tko je rođen u Srbiji poslije 1914. se ne može reći niti spomenuti Srbija kod njegovog rođenja? I još nešto, zar ne primjećujete koliko se u posljednje vrijeme(zadnjih desetak godina) "namnožilo" teslinih spomenika i imenovanja svega i svaćeg njegovim imenom?? Svi se trude prisvajati, uzeti i pretvarati Teslu u nešto što on nije nikad bio. On je bio prvenstveno čovjek koji se rodio u Smiljanu, Hrvatska, koji se nikad(gdje god bio) nije sramio svog srpskog porijekla i svoje Hrvatske domovine. To su jedine njegove riječi, ma koliko se tko trudio to promijeniti.....

donji šikarevci

pre 10 godina

Neki se bune sto je americki naucnik. Zamislite da je razno raznim Antiohijama i co. tesla objasnjavao bezican prijenos energije, da je kojim slucajem ostao u srbiji nista ne bi napravio, eventualno bi zavrsio u nekakvoj ustanovi.

Imay

pre 10 godina

... a što je aplicirao za stipendiju SANU. Kao pravi Srbin. I što je odbijen od iste... Loša procena, kao Real za Neimara pre par godina ili Zvezda za Praju ili Nedovića ili Partizan za Bodirogu...

Objektivno!

pre 10 godina

@(Amerikanac, 23. septembar 2013 14:13) Slazem se , tako je Amerika i postala "domovina" najvecih umova, a u principu sve sto su "amerikanci" ostvarili u svojoj smesnoj istoriji je istrebljenje pravih amerikanaca, kako bi neki novi amerikanci dali novi karakter drzavi nastaloj na krvoprolicu i otimacini...

Hr

pre 10 godina

''Od 2006. u Teslinom rodnom Smiljanu kod Gospića, sada Hrvatska, postavljena je nova statua Tesle, rad Mile Blaževića.''
@
Kompleksi su neizljećiva stvar.

jugo

pre 10 godina

sasvim slucajno sam ja video a neko namerno postavio spomenik TEsli na cvjetnom trgu u Zagrebu.

P.S. Za one koji ne znaju Srpska pravoslavna crkava u Zagrebu ima vlasnistvo nad objektima u samom centru grada na vec pomenutom trgu.

mertur

pre 10 godina

@Ivana Da americki... U Srbiji je proveo 37 sati ukupno u svome zivotu. Mislis da bi u Beogradu, Zagrebu ili recimo Albaniji postigao to sto jeste?
(Amerikanac, 23. septembar 2013 14:13)

Samo 37 sati a svi srbi uzimaju sebi za pravo da drze srbinom, pa duze je Ajnstajn bio u Albaniji pa je cak postao gradjanin Albanije i sa pasosom drzave Albanije iz Draca se uputio prema SAD.
Sigurno da bi mu teze bilo na Balkanu da nesto postize ali ni u Americi nije ostvario svoje snove, Tomas Edison ga je ko magarca iskoriscavao davajuci mu pare i tako zaduzenom nije mu dao otvoriti oci.

Amerikanac

pre 10 godina

@Ivana Da americki. Nista u zivotu ne bi uradio da nije bio u Americi. Takodje je uzeo americko drzavljanstvo i zvanicno postao Amerikanac. Kada uzmes americko drzavljanstvo ti se zaklinjes da je tvoja vernost Americi i da odbacujes vernost bilo kojoj drzavi pre toga. On je to izgovorio. Vecinu svog zivota proveo je pricajuci engleski a ne srpski. Napisao je jednu pesmu u zivotu i to je napisao na engleskom. U Srbiji je proveo 37 sati ukupno u svome zivotu. Amerika mu je dala mogucnost da radi ono sto voli i do svoje 35. godine kada je u Americi bilo malo milionera, Tesla je postao milioner. A jedan milion dolara tada je kao 25 miliona dolara danas otprilike. Sta ti nije jasno? Mislis da bi u Beogradu, Zagrebu ili recimo Albaniji postigao to sto jeste?

Washginton

pre 10 godina

Američki naučnik Tesla?????
(Ivana, 23. septembar 2013 12:15)

Srpskog porekla. Amerikanci su omogucili da Tesla dostigne svoj maksimum, naravno ni tamo nije bilo bajno ali iskreno gde god drugo da je otisao ne bi imao ni blizu ista sredstva kao u Americi i propao bi.

Ivan

pre 10 godina

Brojne škole u Srbiji nose njegovo ime; ima u ETŠ. "Nikola Tesla" u Nišu njegova statua, zatim Bulevar Nikole Tesle u Nišu, naselje Nikola Tesla u Nišu.

miha bukovac

pre 10 godina

Zanimao sam se dali u gradskom muzeju Maribora postoji bilo kakva naznaka koja treba da skrene pažnju posetalaca muzeja na Nikolu Teslu (on je tu (MB) radio izvesno vreme) rečeno mi je da nema!?

Amerikanac

pre 10 godina

@Ivana Da americki. Nista u zivotu ne bi uradio da nije bio u Americi. Takodje je uzeo americko drzavljanstvo i zvanicno postao Amerikanac. Kada uzmes americko drzavljanstvo ti se zaklinjes da je tvoja vernost Americi i da odbacujes vernost bilo kojoj drzavi pre toga. On je to izgovorio. Vecinu svog zivota proveo je pricajuci engleski a ne srpski. Napisao je jednu pesmu u zivotu i to je napisao na engleskom. U Srbiji je proveo 37 sati ukupno u svome zivotu. Amerika mu je dala mogucnost da radi ono sto voli i do svoje 35. godine kada je u Americi bilo malo milionera, Tesla je postao milioner. A jedan milion dolara tada je kao 25 miliona dolara danas otprilike. Sta ti nije jasno? Mislis da bi u Beogradu, Zagrebu ili recimo Albaniji postigao to sto jeste?

Washginton

pre 10 godina

Američki naučnik Tesla?????
(Ivana, 23. septembar 2013 12:15)

Srpskog porekla. Amerikanci su omogucili da Tesla dostigne svoj maksimum, naravno ni tamo nije bilo bajno ali iskreno gde god drugo da je otisao ne bi imao ni blizu ista sredstva kao u Americi i propao bi.

miha bukovac

pre 10 godina

Zanimao sam se dali u gradskom muzeju Maribora postoji bilo kakva naznaka koja treba da skrene pažnju posetalaca muzeja na Nikolu Teslu (on je tu (MB) radio izvesno vreme) rečeno mi je da nema!?

Ivan

pre 10 godina

Brojne škole u Srbiji nose njegovo ime; ima u ETŠ. "Nikola Tesla" u Nišu njegova statua, zatim Bulevar Nikole Tesle u Nišu, naselje Nikola Tesla u Nišu.

Genije je uvek solo igrač

pre 10 godina

Šta tu nije jasno? Tesla je američki istraživač (a ne naučnik), srpskog porekla, potiče iz AustroUgarske (danas Hrvatske) koji je studirao u Austrougarskoj (Grac, Prag, Budimpešta).
Druga stvar što bi neki "moji" da ga svojataju isključivo "medj' svoje" i dodaju mu nacionalne prefikse radi dnevnopolitičkih potreba.
Tesla nije bio ni jugoslovenski, ni srpski, ni hrvatski orijentisan.
Za njega je ova planeta bila mala.

Mile

pre 10 godina

Bezobrazno je i zlobno napisati pod mjestom Teslinog rođenja: Smiljan kod Gospića, SADA Hrvatska. To je oduvijek bila Hrvatska, samo u okvirima raznih država ili carstava. Po toj istoj logici, za nikog tko je rođen u Srbiji poslije 1914. se ne može reći niti spomenuti Srbija kod njegovog rođenja? I još nešto, zar ne primjećujete koliko se u posljednje vrijeme(zadnjih desetak godina) "namnožilo" teslinih spomenika i imenovanja svega i svaćeg njegovim imenom?? Svi se trude prisvajati, uzeti i pretvarati Teslu u nešto što on nije nikad bio. On je bio prvenstveno čovjek koji se rodio u Smiljanu, Hrvatska, koji se nikad(gdje god bio) nije sramio svog srpskog porijekla i svoje Hrvatske domovine. To su jedine njegove riječi, ma koliko se tko trudio to promijeniti.....

DrC

pre 10 godina

Svi koji nepotrebno vode raspravu o Teslinom poreklu, trebalo bi da procitaju sta je izjavio Nikola Tesla na Beogradskoj zeleznickoj stanici 1892. godine:
There is something within me that might be illusion as it is often case with young delighted people, but if I would be fortunate to achieve some of my ideals, it would be on the behalf of the whole of humanity. If those hopes would become fulfilled, the most exciting thought would be that it is a deed of a Serb.

Kvazimodo

pre 10 godina

Tesla se izvesno ostvario zato sto je radio u SAD, to drugde ne bi uspeo, ali je on takodje drzao do svog srpskog porekla.
Toliko puta je to pokazao. On je cak prevodio srpsku poeziju.
Na kraju, a sustinski vazno, sahranjen je uz pratnju pesme "Tamo daleko". Bila je to njegova izricita zelja! Snimak je sacuvan.

donji šikarevci

pre 10 godina

Neki se bune sto je americki naucnik. Zamislite da je razno raznim Antiohijama i co. tesla objasnjavao bezican prijenos energije, da je kojim slucajem ostao u srbiji nista ne bi napravio, eventualno bi zavrsio u nekakvoj ustanovi.

Imay

pre 10 godina

... a što je aplicirao za stipendiju SANU. Kao pravi Srbin. I što je odbijen od iste... Loša procena, kao Real za Neimara pre par godina ili Zvezda za Praju ili Nedovića ili Partizan za Bodirogu...

Kao i Tesla

pre 10 godina

Mnogo je bolje vjerovati u ono sto je rekao i sam Tesla: "Ponosim se srspkim porjeklom i hrvatskom domovinom" i zavrsiti svaku diskusiju o necemu sto uopste nije vrijedno bilo kakve diskusije. Puno je veznije postovati i diviti se genijalnim pronalascima ovog vanserijskog covjeka. I prebaciti teziste svake isprazne diskusije u pravi smijer...ako je ikako moguce

a Lika?

pre 10 godina

Tesla je valjda živio i u svojoj rodnoj kući ispred koje je spomenik a ne samo u New Yorku. Memorijalni centar u Smiljanu s rodnom kućom ispred koje je čuveni potoko te gospodarska zgrada obitelji Tesla je ispunjen s brojnim pronalascima i sačuvanom opremom i namještajem. Godišnje je posjeti oko pola milijuna posjetitelja uključujući školske eskurzije.

M Zg

pre 10 godina

Zaboravili ste spomen ploču na gornjem gradu u Zagrebu koji se nalazi na ulazu u gradsku vijećnicu.

"Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom" - Rekao je u gradskoj vijećnici gospon Tesla, 24. svibnja 1892. godine, kada je gradskoj općini predložio izgradnju centrale izmjenične struje.

poturice

pre 10 godina

@Amerikanac
Nije slucajno nastala uzrecica "poturica gori od turcina" a kako vidimo i po tvom komentaru taj i takav "duh" je neunistiv. Hoces li lepse spavati ako uspes da "dokazes" da Tesla nije bio Srbin?

Objektivno!

pre 10 godina

@(Amerikanac, 23. septembar 2013 14:13) Slazem se , tako je Amerika i postala "domovina" najvecih umova, a u principu sve sto su "amerikanci" ostvarili u svojoj smesnoj istoriji je istrebljenje pravih amerikanaca, kako bi neki novi amerikanci dali novi karakter drzavi nastaloj na krvoprolicu i otimacini...

CP6uH-UF(ujko;)

pre 10 godina

Zaboravili ste i "Cleveland Cultural Gardens", gde razne nacije imaju svoj deo u parku. Tu je pored Tesle i Kralj Petar 1., Njegos, Sveti Sava,Pupin...

jugo

pre 10 godina

sasvim slucajno sam ja video a neko namerno postavio spomenik TEsli na cvjetnom trgu u Zagrebu.

P.S. Za one koji ne znaju Srpska pravoslavna crkava u Zagrebu ima vlasnistvo nad objektima u samom centru grada na vec pomenutom trgu.

mertur

pre 10 godina

@Ivana Da americki... U Srbiji je proveo 37 sati ukupno u svome zivotu. Mislis da bi u Beogradu, Zagrebu ili recimo Albaniji postigao to sto jeste?
(Amerikanac, 23. septembar 2013 14:13)

Samo 37 sati a svi srbi uzimaju sebi za pravo da drze srbinom, pa duze je Ajnstajn bio u Albaniji pa je cak postao gradjanin Albanije i sa pasosom drzave Albanije iz Draca se uputio prema SAD.
Sigurno da bi mu teze bilo na Balkanu da nesto postize ali ni u Americi nije ostvario svoje snove, Tomas Edison ga je ko magarca iskoriscavao davajuci mu pare i tako zaduzenom nije mu dao otvoriti oci.

Keti S.

pre 10 godina

@Mile Tesla je rodjen u Lici,tadasnja Austro-Ugarska,danasnja Hrvatska.Sta je tu sporno? Iskreno od svih pomenutih spomenika,najnelogicnije je da se bilo kakav pomen na Teslu nadje u danasnjoj Hrvatskoj,sa kojom objektivno taj americki pronalazac srpskog porekla,nema ama bas nikakve sustinske veze.

Salac

pre 10 godina

Nije spomenuto ni preduzeće koje je proizvelo prvi posleratni model radio aparata "Kosmaj 48" a koje je nosilo ime i prezime Nikole Tesle (i mnogo modela posle tog), kao ni nekadašnja čehoslovačka fabrika radija i elektronska industrija "Tesla".

generacija T

pre 10 godina

U tu listu treba ubaciti i Teslinu bistu koja se nalazi U Filadelfiji u holu jedne od zgrada koja pripada University of Pennsylvania (Wharton School of Bussiness), a koja je tu postavljna zahvaljujuci Elonu Musku (Tesla Motors, XSpace) koji je alumni ove skole i veliki obozavalac Teslinog naucnog rada. Zanimljivo, na bisti pise "An American Scientist" ili tako nekako, tj. nema indikacija o njegovom evropskom/balkanskom/srpskom poreklu, bas kao i sto za Elona Muska uglavnom se kaze da je americki biznismen, retko ko da spomene njegovo juznoafricko poreklo.

Socijaldemokrata

pre 10 godina

Ja moram da i ovde skrenem paznju na najlosije setetsko resenje od svih teslinih spomenika i biista po svetu,delo Drinke Radovanovic je skandal! Jos kada bi imali priliku da vidite i njenog Cvijica u centrlanom parku u Loznici,palali bi.....

NEW YORKER FROM BELGRADE

pre 10 godina

"Smatra se da u svetu danas postoji više od četrdeset spomen obeležja Nikoli Tesli, od čega više od polovine u SAD"
--------------------------------------------------------------------
Ajde da vidimo koliko AMERIKANACA uopsta znaju ko je Nikola Tesla? I za vas Amere koji ste juce napistili vasa sela po Srbiji, pitajte sutra ucitelje, profesore vase dece u vasoj novoj domovini i u gradicima u kojim sad zivite pa mi javite sutra .....

Miomir

pre 10 godina

Postoji jedan spomenik Nikoli Tesli i u Pirotu, ispred zgrade pirotske Elektrodistribucije... a takodje i jedna ulica u centru grada nosi ime Nikole Tesle...

Hr

pre 10 godina

''Od 2006. u Teslinom rodnom Smiljanu kod Gospića, sada Hrvatska, postavljena je nova statua Tesle, rad Mile Blaževića.''
@
Kompleksi su neizljećiva stvar.

CP6uH-UF(ujko;)

pre 10 godina

Ne znam zasto se ne objavljuje miokomentar da u Klivlendu postoji Teslina bista (i Njegos,Mokranjac, Petar 1., Sveti Sava...)u srpskom delu "Cleveland Cultural gardens".

Amerikanac

pre 10 godina

@Ivana Da americki. Nista u zivotu ne bi uradio da nije bio u Americi. Takodje je uzeo americko drzavljanstvo i zvanicno postao Amerikanac. Kada uzmes americko drzavljanstvo ti se zaklinjes da je tvoja vernost Americi i da odbacujes vernost bilo kojoj drzavi pre toga. On je to izgovorio. Vecinu svog zivota proveo je pricajuci engleski a ne srpski. Napisao je jednu pesmu u zivotu i to je napisao na engleskom. U Srbiji je proveo 37 sati ukupno u svome zivotu. Amerika mu je dala mogucnost da radi ono sto voli i do svoje 35. godine kada je u Americi bilo malo milionera, Tesla je postao milioner. A jedan milion dolara tada je kao 25 miliona dolara danas otprilike. Sta ti nije jasno? Mislis da bi u Beogradu, Zagrebu ili recimo Albaniji postigao to sto jeste?

Keti S.

pre 10 godina

@Mile Tesla je rodjen u Lici,tadasnja Austro-Ugarska,danasnja Hrvatska.Sta je tu sporno? Iskreno od svih pomenutih spomenika,najnelogicnije je da se bilo kakav pomen na Teslu nadje u danasnjoj Hrvatskoj,sa kojom objektivno taj americki pronalazac srpskog porekla,nema ama bas nikakve sustinske veze.

Mile

pre 10 godina

Bezobrazno je i zlobno napisati pod mjestom Teslinog rođenja: Smiljan kod Gospića, SADA Hrvatska. To je oduvijek bila Hrvatska, samo u okvirima raznih država ili carstava. Po toj istoj logici, za nikog tko je rođen u Srbiji poslije 1914. se ne može reći niti spomenuti Srbija kod njegovog rođenja? I još nešto, zar ne primjećujete koliko se u posljednje vrijeme(zadnjih desetak godina) "namnožilo" teslinih spomenika i imenovanja svega i svaćeg njegovim imenom?? Svi se trude prisvajati, uzeti i pretvarati Teslu u nešto što on nije nikad bio. On je bio prvenstveno čovjek koji se rodio u Smiljanu, Hrvatska, koji se nikad(gdje god bio) nije sramio svog srpskog porijekla i svoje Hrvatske domovine. To su jedine njegove riječi, ma koliko se tko trudio to promijeniti.....

Kao i Tesla

pre 10 godina

Mnogo je bolje vjerovati u ono sto je rekao i sam Tesla: "Ponosim se srspkim porjeklom i hrvatskom domovinom" i zavrsiti svaku diskusiju o necemu sto uopste nije vrijedno bilo kakve diskusije. Puno je veznije postovati i diviti se genijalnim pronalascima ovog vanserijskog covjeka. I prebaciti teziste svake isprazne diskusije u pravi smijer...ako je ikako moguce

poturice

pre 10 godina

@Amerikanac
Nije slucajno nastala uzrecica "poturica gori od turcina" a kako vidimo i po tvom komentaru taj i takav "duh" je neunistiv. Hoces li lepse spavati ako uspes da "dokazes" da Tesla nije bio Srbin?

mertur

pre 10 godina

@Ivana Da americki... U Srbiji je proveo 37 sati ukupno u svome zivotu. Mislis da bi u Beogradu, Zagrebu ili recimo Albaniji postigao to sto jeste?
(Amerikanac, 23. septembar 2013 14:13)

Samo 37 sati a svi srbi uzimaju sebi za pravo da drze srbinom, pa duze je Ajnstajn bio u Albaniji pa je cak postao gradjanin Albanije i sa pasosom drzave Albanije iz Draca se uputio prema SAD.
Sigurno da bi mu teze bilo na Balkanu da nesto postize ali ni u Americi nije ostvario svoje snove, Tomas Edison ga je ko magarca iskoriscavao davajuci mu pare i tako zaduzenom nije mu dao otvoriti oci.

Objektivno!

pre 10 godina

@(Amerikanac, 23. septembar 2013 14:13) Slazem se , tako je Amerika i postala "domovina" najvecih umova, a u principu sve sto su "amerikanci" ostvarili u svojoj smesnoj istoriji je istrebljenje pravih amerikanaca, kako bi neki novi amerikanci dali novi karakter drzavi nastaloj na krvoprolicu i otimacini...

Genije je uvek solo igrač

pre 10 godina

Šta tu nije jasno? Tesla je američki istraživač (a ne naučnik), srpskog porekla, potiče iz AustroUgarske (danas Hrvatske) koji je studirao u Austrougarskoj (Grac, Prag, Budimpešta).
Druga stvar što bi neki "moji" da ga svojataju isključivo "medj' svoje" i dodaju mu nacionalne prefikse radi dnevnopolitičkih potreba.
Tesla nije bio ni jugoslovenski, ni srpski, ni hrvatski orijentisan.
Za njega je ova planeta bila mala.

Washginton

pre 10 godina

Američki naučnik Tesla?????
(Ivana, 23. septembar 2013 12:15)

Srpskog porekla. Amerikanci su omogucili da Tesla dostigne svoj maksimum, naravno ni tamo nije bilo bajno ali iskreno gde god drugo da je otisao ne bi imao ni blizu ista sredstva kao u Americi i propao bi.

a Lika?

pre 10 godina

Tesla je valjda živio i u svojoj rodnoj kući ispred koje je spomenik a ne samo u New Yorku. Memorijalni centar u Smiljanu s rodnom kućom ispred koje je čuveni potoko te gospodarska zgrada obitelji Tesla je ispunjen s brojnim pronalascima i sačuvanom opremom i namještajem. Godišnje je posjeti oko pola milijuna posjetitelja uključujući školske eskurzije.

DrC

pre 10 godina

Svi koji nepotrebno vode raspravu o Teslinom poreklu, trebalo bi da procitaju sta je izjavio Nikola Tesla na Beogradskoj zeleznickoj stanici 1892. godine:
There is something within me that might be illusion as it is often case with young delighted people, but if I would be fortunate to achieve some of my ideals, it would be on the behalf of the whole of humanity. If those hopes would become fulfilled, the most exciting thought would be that it is a deed of a Serb.

Kvazimodo

pre 10 godina

Tesla se izvesno ostvario zato sto je radio u SAD, to drugde ne bi uspeo, ali je on takodje drzao do svog srpskog porekla.
Toliko puta je to pokazao. On je cak prevodio srpsku poeziju.
Na kraju, a sustinski vazno, sahranjen je uz pratnju pesme "Tamo daleko". Bila je to njegova izricita zelja! Snimak je sacuvan.

M Zg

pre 10 godina

Zaboravili ste spomen ploču na gornjem gradu u Zagrebu koji se nalazi na ulazu u gradsku vijećnicu.

"Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom" - Rekao je u gradskoj vijećnici gospon Tesla, 24. svibnja 1892. godine, kada je gradskoj općini predložio izgradnju centrale izmjenične struje.

NEW YORKER FROM BELGRADE

pre 10 godina

"Smatra se da u svetu danas postoji više od četrdeset spomen obeležja Nikoli Tesli, od čega više od polovine u SAD"
--------------------------------------------------------------------
Ajde da vidimo koliko AMERIKANACA uopsta znaju ko je Nikola Tesla? I za vas Amere koji ste juce napistili vasa sela po Srbiji, pitajte sutra ucitelje, profesore vase dece u vasoj novoj domovini i u gradicima u kojim sad zivite pa mi javite sutra .....

miha bukovac

pre 10 godina

Zanimao sam se dali u gradskom muzeju Maribora postoji bilo kakva naznaka koja treba da skrene pažnju posetalaca muzeja na Nikolu Teslu (on je tu (MB) radio izvesno vreme) rečeno mi je da nema!?

Ivan

pre 10 godina

Brojne škole u Srbiji nose njegovo ime; ima u ETŠ. "Nikola Tesla" u Nišu njegova statua, zatim Bulevar Nikole Tesle u Nišu, naselje Nikola Tesla u Nišu.

donji šikarevci

pre 10 godina

Neki se bune sto je americki naucnik. Zamislite da je razno raznim Antiohijama i co. tesla objasnjavao bezican prijenos energije, da je kojim slucajem ostao u srbiji nista ne bi napravio, eventualno bi zavrsio u nekakvoj ustanovi.

Imay

pre 10 godina

... a što je aplicirao za stipendiju SANU. Kao pravi Srbin. I što je odbijen od iste... Loša procena, kao Real za Neimara pre par godina ili Zvezda za Praju ili Nedovića ili Partizan za Bodirogu...

Socijaldemokrata

pre 10 godina

Ja moram da i ovde skrenem paznju na najlosije setetsko resenje od svih teslinih spomenika i biista po svetu,delo Drinke Radovanovic je skandal! Jos kada bi imali priliku da vidite i njenog Cvijica u centrlanom parku u Loznici,palali bi.....

jugo

pre 10 godina

sasvim slucajno sam ja video a neko namerno postavio spomenik TEsli na cvjetnom trgu u Zagrebu.

P.S. Za one koji ne znaju Srpska pravoslavna crkava u Zagrebu ima vlasnistvo nad objektima u samom centru grada na vec pomenutom trgu.

generacija T

pre 10 godina

U tu listu treba ubaciti i Teslinu bistu koja se nalazi U Filadelfiji u holu jedne od zgrada koja pripada University of Pennsylvania (Wharton School of Bussiness), a koja je tu postavljna zahvaljujuci Elonu Musku (Tesla Motors, XSpace) koji je alumni ove skole i veliki obozavalac Teslinog naucnog rada. Zanimljivo, na bisti pise "An American Scientist" ili tako nekako, tj. nema indikacija o njegovom evropskom/balkanskom/srpskom poreklu, bas kao i sto za Elona Muska uglavnom se kaze da je americki biznismen, retko ko da spomene njegovo juznoafricko poreklo.

Hr

pre 10 godina

''Od 2006. u Teslinom rodnom Smiljanu kod Gospića, sada Hrvatska, postavljena je nova statua Tesle, rad Mile Blaževića.''
@
Kompleksi su neizljećiva stvar.

CP6uH-UF(ujko;)

pre 10 godina

Zaboravili ste i "Cleveland Cultural Gardens", gde razne nacije imaju svoj deo u parku. Tu je pored Tesle i Kralj Petar 1., Njegos, Sveti Sava,Pupin...

Salac

pre 10 godina

Nije spomenuto ni preduzeće koje je proizvelo prvi posleratni model radio aparata "Kosmaj 48" a koje je nosilo ime i prezime Nikole Tesle (i mnogo modela posle tog), kao ni nekadašnja čehoslovačka fabrika radija i elektronska industrija "Tesla".

CP6uH-UF(ujko;)

pre 10 godina

Ne znam zasto se ne objavljuje miokomentar da u Klivlendu postoji Teslina bista (i Njegos,Mokranjac, Petar 1., Sveti Sava...)u srpskom delu "Cleveland Cultural gardens".

Miomir

pre 10 godina

Postoji jedan spomenik Nikoli Tesli i u Pirotu, ispred zgrade pirotske Elektrodistribucije... a takodje i jedna ulica u centru grada nosi ime Nikole Tesle...