Sreda, 22.07.2020.

10:43

Kralj Decebal: Čuvar gvozdene kapije Dunava

Izvor: B92

Kralj Decebal: Èuvar gvozdene kapije Dunava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Драгољуб

pre 2 godine

Мој савет је да не правите никакву стазу до Трајанове табле!!! јер ће се увек наћи нека Будала да је изшара графитом!! Ко је жељан гледања, нека то ради са вде! Копном никако!!

nisam ja, ja je

pre 3 godine

Samo radi korektnosti i nepoznavanja suseda njihovog latiničnog pisma i gramatike mnogi kralja,državu i prestonicu čitaju i prezentuju po"hrvatskom pravopisu"/zamislimo da se tako čita Francusko ili Englesko pismo/što je poražavajuće.Dakle kralj je DeĆebal,glavni grad SarmizeĐetuza i najzad država se zvala DaĆia (SRB, 25. jul 2020 19:08)

Izgovaramo po latinskom, zasto bismo po rumunskom? Mislis da Rumuni i sami znaju kako bi bilo po dackom?

Melita Sandić

pre 3 godine

Znaci pare i pamet stvarno izgleda ne idu zajednomna ovim prostorima. Potpisao tablu junaka borbe protiv latinske okupacije - Latinskim jezikom a ne rumunskim?? Zamisli bistu karadjordja a ispod pise na turskom ili u sumaricama na nemackom.
(E rodjace, 25. jul 2020 17:18)

Tačno tako. Međutim većina ovih današnjih Rumuna i ne zna da su nekad imali svoj jezik i svoje pismo. E sad, tek bi nastao problem kada bi zaista neko napisao to starim pismom i jezikom. Inače u freskama u crkvavma iz vremena pre romanizacije pismo je ćirilično, a jezik će biti da je slovenski. Rumuni su romanizovani konačno u 18 veku, najviše zajvaljujući Francuzima. Od tada ne govore svojim jezikom i ne pišu svojim pismom. Inače Rumunska pravoslavna crkva je dobila autokefalnost posle prvog svetskog rata. Pogodite od koga.

Зоран РПЧ- 211 Кладово

pre 3 godine

Ђердап је нешто што сваки заљубљеник у Дунав треба да доживи.Свако место на нашој обали је прича за себе и тешко је издвојити које је лепше, требало би у свако свратити и посветити му делић пажње.Мој избор је Текија и Кладово, Текија је измишљена за активни одмор, поред ауто кампа ту је и приватни смештај.У Текији су и један ресторан на самој обали и једна кафана, мој избор је ресторан Панорама, бисер Ђердапа на самом уласку у ову прелепу варошицу.Посебан догађај је доживети залазак сунца уз рибље специјалитете који се ту нуде по приступачним ценама на прелепој тераси са погледом као да сте на обали мора и лепше!

Miki

pre 3 godine

Sve je predivno to sto nam je priroda dala.Ali mi treba puno da radimo da bi vratili sjaj nekim gradovima.G.Milanovac jako zapostavljen i jos neka naselja.A ima potencijala.Mada je Vucic skoro najavio i veliko ulaganje u taj kraj...videcemo. Dobro je sto su tvrdjave restaurirane. Golubacka tvrdjava pravi biser

Milos NS

pre 3 godine

Spomenik je isklesan 90 tih godina 20 tog veka. Uradili su ga 4 alpinista a finansirao neki bogati Rumun iz Amerike po imenu Dragan. Ako idete od Beograda usput treba videti Smederevsku tvrdjavu, Ram, Golubac, Stebrno jezero, Lepenski vir, spavati u Donjem Milanovcu, obici Kladovo, okupati se na lokalnoj plazi, obici Negotin, muzej Krajine, Stevana Mokranjca, muzej prcog srpskog ustanka, spavati u Rajcu, obici Felix Romulijanu, Manasiju, rucati u Zlatnoj musmuli.....

nik

pre 3 godine

Već 20 godina sam Sipski zet i godišnje odmore provodim u ovom prelepom kraju.Zaljubljen sam u ovu prirodu i Dunav(Zemunac sam),ali zbog nemara,prljavštine i đubreta,nećemo se maći sa turističke mrtve tačke.Da ne pričamo o saobraćajnoj infrastrukturi,kako drumskoj,tako i rečnoj.Kao primer iste,Srbija ima 7 što brodića,što čamaca,svaki za sebe,a Rumunija 207 tipskih.Prošao sam veći deo Evrope,ovakve lepote je malo gde,ali će nas đubre i nehigijena sahraniti.

Philadelphian

pre 3 godine

“zanimljivo da sve okolne države potenciraju i uče decu da su starosedeoci, a samo mi u Srbiji učimo decu da smo odnekud došli u Srbiju”
(deki, 25. jul 2020 21:41)

Zato što znamo svoju istoriju i nismo poput nekih naroda koji svojataju Aleksandra Makednoskog. Istoriju učiti iz knjiga a ne sa YouTube-a poput Dua Lipe i sličnih !

nenad

pre 3 godine

Ljudi džaba vam sve ovo ako ne odete do Kladova. Odatle sve počinje i tu se sve i završava. Obratite se nekom da dobijete pravog vodiča. Garantujem vam odmor o kome niste ni mogli sanjati. Preporučujem mesec jul. Što znači još uvek sad i što pre.
Sve za male pare a doživljaj i provod za pamćenje. Ugodno putovanje vam želim.

Indiana Jones

pre 3 godine

Kakav paradoks, Rumuni ili ti Romani govore mešavinom dačkog i vulgarnog latinskog, u krvi imaju dosta gena rimskih osvajača, pa opet se više ponose Decebalom nego Trajanom.
(Pinokio, 25. jul 2020 17:33)

Normalno je da se ponose, Rumuni i jesu Dacani ,Herodot ih prvi spominje u pohodima Darija 1(Persije) 514 godine pre nove ere.Spletom istorijskih okolnosti pricaju romanskim jezikom.Imas slican primer da raspadom Franacke(franci germansko pleme) drzave nastaje Francuska a jezik je galski(kelti) Zasto da se ponose sa osvajacima Dakije njihovog kraljevstva kad imaju svoje ljude.

Gruzanin

pre 3 godine

Najlepsi deo Srbije, a sto je najlepse sa druge strane Dunava su najdrazi Rumuni, prijatelji za celo postojanje Srba. Moram naci snage, vremena i malo para da tamo provedem 10-tak dana.

deki

pre 3 godine

Jako je zanimljivo da sve okolne države (ne samo one) potenciraju i uče decu da su starosedeoci, a samo mi u Srbiji učimo decu da smo odnekud došli u Srbiju a da se sve što se otkrije iz istorije pre 5-og veka pripisuje drugim narodima.

boris petrovic

pre 3 godine

Trajan je izgradio put kroz Đerdap da bi njime mogle da prodju Rimske legije i opljackaju Decbela koji je ima mnogo zlata.
Kada su ga porazili, nisu mogli da pronadju zlato, pa su uz pomoc "social engineering-a", saznali da je Decibel pomerio tok jedne recice, zakopao zlato ispod recnog korita, i vratio tok reke.
E sad....dal je bas tako bilo, ...nisam bio prisutan

Biba

pre 3 godine

Rekreativna nastava, vozimo ss autobusom za Kladovo, ja ugledam u mraku lik u steni i kazem posle mojima iz odeljenja koji su bili spavali.. niko mi nije verovao.

Pera kojot

pre 3 godine

Ja sam bio skroz zbunjen da nisam osamdesetih i devedesetih video ovoliko isklesano lice.Prolazim pre pet godina posle dugo vremena i nista mi nije bilo jasno dok mi nisu objasnili da je novijeg datuma i da nije iz antike.
Inace Djerdap obozavam i drago mi je sto zadnjih godina ponovo sve cesce idem tamo.Moram da dodam da mi je jedna organizovana voznja brodom ostala u secanju po fenomenalnom vodicu.Kad vidis da je covek pametan,elokventan i nacitan nista lepse za neupucene turiste.

dzigi

pre 3 godine

Rumuni izgovaraju "Dečebal". Odn. malo mekše "č" ali ne kao naše "ć".

Većina slika Đerdapa je tokom leta i eventualno proleća - ali boje eksplodiraju tokom rane jeseni, možeš samo da parkiraš, gledaš i uroniš u fascinantnu prirodu.

Zimi... Nije ni tada za izbegavanje, sa zaleđenim tapiserijama po granitnim stenama i tihom snegu koji skriva tajne Đerdapa.

Smuleco

pre 3 godine

Prelep je osećaj prolaziti tim kilometrima magistrale.Zamislite da tako nešto imaju Madjari ili Austtijanci tek,milione bi obrtali turistički!
(Pro lem1, 25. jul 2020 18:01)

Stotine miliona dolara!!

olo

pre 3 godine

Da je sreće da se meštani daju u kodiranje, a ne da zabavljaju turiste.
Turizmom se u Rumuniji preko puta bavi uvezena radna snaga sa Filipina...

nije valjda

pre 3 godine

"Kralja Decebala, koji je mrtav već skoro 2.000 godina, i dalje rumunski narod smatra nacionalnim herojem."

Sta, Rumuni nemaju istoricare kao mi Srbi koji ce da ih stalno ubedjuju kako oni nemaju nikakve veze sa onima koji su tu ziveli pre 2.000 godina. Umesto toga, iako sebe zovu Romani, iako govore romanskim jezikom, ulazu toliki trud da sacuvaju uspomenu na tamo nekog Decebala i Dakiju, koji su nestali iz istorije 106. g n.e.

SRB

pre 3 godine

Samo radi korektnosti i nepoznavanja suseda njihovog latiničnog pisma i gramatike mnogi kralja,državu i prestonicu čitaju i prezentuju po"hrvatskom pravopisu"/zamislimo da se tako čita Francusko ili Englesko pismo/što je poražavajuće.Dakle kralj je DeĆebal,glavni grad SarmizeĐetuza i najzad država se zvala DaĆia/po njoj je i nazvano poznato vozilo-Daćia/Hvala.

sportski duh

pre 3 godine

Dunav kroz Srbiju teče dužinom od negde oko 600 km. Dužina jadranske obale je oko 600-700 kilometara. Naravno da ne želim ni da poredim Dunav i more. Svaka je voda lepa na svoj način.
Reke su veliki potencijal Srbije. Neubedljivo najlepši deo Dunava je bas kod nas!
Jedino čega se boljim da ne dobijemo neki nas “domaći mix” i vidjenje turizma i nautike . Kao i u svemu sto činimo.
Dobra namera, investicija , selektivno i do pola i na kraju sve to košta da niko ne može da koristi.
Svi znamo o čemu pišem...

Vrdalama

pre 3 godine

Lep tekst, ali treba dodati da je statua isklesana mnogo ranije i da je premeštena na mesto koje danas zauzima zbog izgradnje hidrocentrale.
Premeštanje su uradili profesionalci iz Venčačkog kamenoloma.
(Rić, 25. jul 2020 17:10)

To što ti pričaš se odnosi na Trajanovu tablu. Razlog je što je nivo Dunava zbog izgradnje hidrocentrale podignut 21 metar i Trajanova tabla bi ostala pod vodom da nije premeštena.

Pro lem1

pre 3 godine

Prelep je osećaj prolaziti tim kilometrima magistrale.Zamislite da tako nešto imaju Madjari ili Austtijanci tek,milione bi obrtali turistički!

Milan

pre 3 godine

Prelep kraj, bio sam prvi put prošle godine na vikend odmoru. Vredi.
BTW, spomenuti rumun Dragan je pobegao iz komunističke rumunije u YU upravo preplivavši dunav tu negde. Iz SFRJ je dobio azil u SAD i tamo se obogatio pa rešio da ostavi spomenik domovini.

Jelena

pre 3 godine

Divan članak! Hvala :)
Prošle godine sam bila u tom kraju, videla Golubac i Ram, ali Decebala nisam, šmrc. Nisam ni znala gde se tačno nalazi. Ali, ostalo mi je u tom kraju još nekoliko mesta za obilaženje, tako da ću uskoro da iznajmim kod menadžer auta nešto udobno, pa se zaputim ponovo tamo. Ionako zbog situacije nije pametno ići na more, tako da je ovo mnogo bolja opcija.

NikolaBg

pre 3 godine

Priroda je nestvarna i legende i priče koje se u tim krajevima pričaju su bajkovite. Ali kada odete u Donji Milanovac vidite potpunu bedu i sirotinju istočne Srbije. Decenijama nije ulagano i sramota treba da je sve vlasti.

Pantagruel

pre 3 godine

Lep tekst, ali treba dodati da je statua isklesana mnogo ranije i da je premeštena na mesto koje danas zauzima zbog izgradnje hidrocentrale.
Premeštanje su uradili profesionalci iz Venčačkog kamenoloma. (Rić, 25. jul 2020 17:10) Није ова статуа (глава Децебала) премештена у време градње бране, пошто у то време није ни постојала. Премештена је Трајанова табла која је обележава ла место градње некадашњег првог римскиг моста преко Дунава (давно порушеног). Није потребна велика памет да би се то разумело. Како у тексту лепо стоји, израду главе краља Децебала финансирао је богати румунски предузетник, од 1995. године надаље. Брана на Ђердапу грађена је у време док је Југославијом владао Тито, а Румунијом Чаушеску. Њих двојица, а нарочито овај други, нису дозвољавала да приватници у њиховим државама стекну толико богатство да би се могли разметати њиме преобликујући планине према сопственом хиру. Ко год да је нешто слично покушао за време Чаушескуа (а да није сама румунска држава, руковођена њиме и Комунистичком партијом), вероватно би га "појео мрак".

pero

pre 3 godine

Evo upravo se vratio s puta u Kladovo. Juce brodicem obisli Decebala I Trajanovu tablu.. S posetom Lepenskom Viru, Rajkovoj pecini, HE djerdap I drugim lokalitetima neporecive lepote mislim da je istocna Srbija neopravdano turisticki I finansijski zapostavljena.. Pozz

E rodjace

pre 3 godine

Znaci pare i pamet stvarno izgleda ne idu zajednomna ovim prostorima. Potpisao tablu junaka borbe protiv latinske okupacije - Latinskim jezikom a ne rumunskim?? Zamisli bistu karadjordja a ispod pise na turskom ili u sumaricama na nemackom.

Rić

pre 3 godine

Lep tekst, ali treba dodati da je statua isklesana mnogo ranije i da je premeštena na mesto koje danas zauzima zbog izgradnje hidrocentrale.
Premeštanje su uradili profesionalci iz Venčačkog kamenoloma.

Blanusha

pre 3 godine

Stvarno zelim stanovnicima ovog dela nase zemlje da uspeju u celoj zamisli vezanoj za turizam.Bio sam kao klinac tamo na ekskurziji.Planiram uskoro ponovo da obidjem taj kraj,mislim da sam mnogo toga i propustio i da se vise i ne secam.Ako sve bude OK sa granicama,mozda bih ukljucio i jednodnevni ili dvodnevni izlet na rumusnku stranu.Pozzz iz Centralne Srbije.

Sirotinja

pre 3 godine

Lep tekst, ali treba dodati da je statua isklesana mnogo ranije i da je premeštena na mesto koje danas zauzima zbog izgradnje hidrocentrale.
Premeštanje su uradili profesionalci iz Venčačkog kamenoloma.
(Rić, 25. jul 2020 17:10)
Ti si promašio ceo fudbal.
Trajanova tabla je premeštena, ceo lepenski vir je premešten ali statua u steni je isklesana kako piše u tekstu, skoro. Kako bi zaboga miloga iko mogao premeštati celu stenu genijalcu?

Pinokio

pre 3 godine

Kakav paradoks, Rumuni ili ti Romani govore mešavinom dačkog i vulgarnog latinskog, u krvi imaju dosta gena rimskih osvajača, pa opet se više ponose Decebalom nego Trajanom.

munz

pre 3 godine

Dvosatna tura brodićem od Tekije do Velikog kazana i nazad je nešto nezaboravno. A Decebal je poseban. Iako je na rumunskoj strani, brod prilazi do mosta koji premošćava zaliv.

Sirotinja

pre 3 godine

Lep tekst, ali treba dodati da je statua isklesana mnogo ranije i da je premeštena na mesto koje danas zauzima zbog izgradnje hidrocentrale.
Premeštanje su uradili profesionalci iz Venčačkog kamenoloma.
(Rić, 25. jul 2020 17:10)
Ti si promašio ceo fudbal.
Trajanova tabla je premeštena, ceo lepenski vir je premešten ali statua u steni je isklesana kako piše u tekstu, skoro. Kako bi zaboga miloga iko mogao premeštati celu stenu genijalcu?

NikolaBg

pre 3 godine

Priroda je nestvarna i legende i priče koje se u tim krajevima pričaju su bajkovite. Ali kada odete u Donji Milanovac vidite potpunu bedu i sirotinju istočne Srbije. Decenijama nije ulagano i sramota treba da je sve vlasti.

Blanusha

pre 3 godine

Stvarno zelim stanovnicima ovog dela nase zemlje da uspeju u celoj zamisli vezanoj za turizam.Bio sam kao klinac tamo na ekskurziji.Planiram uskoro ponovo da obidjem taj kraj,mislim da sam mnogo toga i propustio i da se vise i ne secam.Ako sve bude OK sa granicama,mozda bih ukljucio i jednodnevni ili dvodnevni izlet na rumusnku stranu.Pozzz iz Centralne Srbije.

pero

pre 3 godine

Evo upravo se vratio s puta u Kladovo. Juce brodicem obisli Decebala I Trajanovu tablu.. S posetom Lepenskom Viru, Rajkovoj pecini, HE djerdap I drugim lokalitetima neporecive lepote mislim da je istocna Srbija neopravdano turisticki I finansijski zapostavljena.. Pozz

Milan

pre 3 godine

Prelep kraj, bio sam prvi put prošle godine na vikend odmoru. Vredi.
BTW, spomenuti rumun Dragan je pobegao iz komunističke rumunije u YU upravo preplivavši dunav tu negde. Iz SFRJ je dobio azil u SAD i tamo se obogatio pa rešio da ostavi spomenik domovini.

Vrdalama

pre 3 godine

Lep tekst, ali treba dodati da je statua isklesana mnogo ranije i da je premeštena na mesto koje danas zauzima zbog izgradnje hidrocentrale.
Premeštanje su uradili profesionalci iz Venčačkog kamenoloma.
(Rić, 25. jul 2020 17:10)

To što ti pričaš se odnosi na Trajanovu tablu. Razlog je što je nivo Dunava zbog izgradnje hidrocentrale podignut 21 metar i Trajanova tabla bi ostala pod vodom da nije premeštena.

Biba

pre 3 godine

Rekreativna nastava, vozimo ss autobusom za Kladovo, ja ugledam u mraku lik u steni i kazem posle mojima iz odeljenja koji su bili spavali.. niko mi nije verovao.

Pantagruel

pre 3 godine

Lep tekst, ali treba dodati da je statua isklesana mnogo ranije i da je premeštena na mesto koje danas zauzima zbog izgradnje hidrocentrale.
Premeštanje su uradili profesionalci iz Venčačkog kamenoloma. (Rić, 25. jul 2020 17:10) Није ова статуа (глава Децебала) премештена у време градње бране, пошто у то време није ни постојала. Премештена је Трајанова табла која је обележава ла место градње некадашњег првог римскиг моста преко Дунава (давно порушеног). Није потребна велика памет да би се то разумело. Како у тексту лепо стоји, израду главе краља Децебала финансирао је богати румунски предузетник, од 1995. године надаље. Брана на Ђердапу грађена је у време док је Југославијом владао Тито, а Румунијом Чаушеску. Њих двојица, а нарочито овај други, нису дозвољавала да приватници у њиховим државама стекну толико богатство да би се могли разметати њиме преобликујући планине према сопственом хиру. Ко год да је нешто слично покушао за време Чаушескуа (а да није сама румунска држава, руковођена њиме и Комунистичком партијом), вероватно би га "појео мрак".

deki

pre 3 godine

Jako je zanimljivo da sve okolne države (ne samo one) potenciraju i uče decu da su starosedeoci, a samo mi u Srbiji učimo decu da smo odnekud došli u Srbiju a da se sve što se otkrije iz istorije pre 5-og veka pripisuje drugim narodima.

Pera kojot

pre 3 godine

Ja sam bio skroz zbunjen da nisam osamdesetih i devedesetih video ovoliko isklesano lice.Prolazim pre pet godina posle dugo vremena i nista mi nije bilo jasno dok mi nisu objasnili da je novijeg datuma i da nije iz antike.
Inace Djerdap obozavam i drago mi je sto zadnjih godina ponovo sve cesce idem tamo.Moram da dodam da mi je jedna organizovana voznja brodom ostala u secanju po fenomenalnom vodicu.Kad vidis da je covek pametan,elokventan i nacitan nista lepse za neupucene turiste.

dzigi

pre 3 godine

Rumuni izgovaraju "Dečebal". Odn. malo mekše "č" ali ne kao naše "ć".

Većina slika Đerdapa je tokom leta i eventualno proleća - ali boje eksplodiraju tokom rane jeseni, možeš samo da parkiraš, gledaš i uroniš u fascinantnu prirodu.

Zimi... Nije ni tada za izbegavanje, sa zaleđenim tapiserijama po granitnim stenama i tihom snegu koji skriva tajne Đerdapa.

SRB

pre 3 godine

Samo radi korektnosti i nepoznavanja suseda njihovog latiničnog pisma i gramatike mnogi kralja,državu i prestonicu čitaju i prezentuju po"hrvatskom pravopisu"/zamislimo da se tako čita Francusko ili Englesko pismo/što je poražavajuće.Dakle kralj je DeĆebal,glavni grad SarmizeĐetuza i najzad država se zvala DaĆia/po njoj je i nazvano poznato vozilo-Daćia/Hvala.

Pro lem1

pre 3 godine

Prelep je osećaj prolaziti tim kilometrima magistrale.Zamislite da tako nešto imaju Madjari ili Austtijanci tek,milione bi obrtali turistički!

Gruzanin

pre 3 godine

Najlepsi deo Srbije, a sto je najlepse sa druge strane Dunava su najdrazi Rumuni, prijatelji za celo postojanje Srba. Moram naci snage, vremena i malo para da tamo provedem 10-tak dana.

nenad

pre 3 godine

Ljudi džaba vam sve ovo ako ne odete do Kladova. Odatle sve počinje i tu se sve i završava. Obratite se nekom da dobijete pravog vodiča. Garantujem vam odmor o kome niste ni mogli sanjati. Preporučujem mesec jul. Što znači još uvek sad i što pre.
Sve za male pare a doživljaj i provod za pamćenje. Ugodno putovanje vam želim.

nije valjda

pre 3 godine

"Kralja Decebala, koji je mrtav već skoro 2.000 godina, i dalje rumunski narod smatra nacionalnim herojem."

Sta, Rumuni nemaju istoricare kao mi Srbi koji ce da ih stalno ubedjuju kako oni nemaju nikakve veze sa onima koji su tu ziveli pre 2.000 godina. Umesto toga, iako sebe zovu Romani, iako govore romanskim jezikom, ulazu toliki trud da sacuvaju uspomenu na tamo nekog Decebala i Dakiju, koji su nestali iz istorije 106. g n.e.

boris petrovic

pre 3 godine

Trajan je izgradio put kroz Đerdap da bi njime mogle da prodju Rimske legije i opljackaju Decbela koji je ima mnogo zlata.
Kada su ga porazili, nisu mogli da pronadju zlato, pa su uz pomoc "social engineering-a", saznali da je Decibel pomerio tok jedne recice, zakopao zlato ispod recnog korita, i vratio tok reke.
E sad....dal je bas tako bilo, ...nisam bio prisutan

munz

pre 3 godine

Dvosatna tura brodićem od Tekije do Velikog kazana i nazad je nešto nezaboravno. A Decebal je poseban. Iako je na rumunskoj strani, brod prilazi do mosta koji premošćava zaliv.

Jelena

pre 3 godine

Divan članak! Hvala :)
Prošle godine sam bila u tom kraju, videla Golubac i Ram, ali Decebala nisam, šmrc. Nisam ni znala gde se tačno nalazi. Ali, ostalo mi je u tom kraju još nekoliko mesta za obilaženje, tako da ću uskoro da iznajmim kod menadžer auta nešto udobno, pa se zaputim ponovo tamo. Ionako zbog situacije nije pametno ići na more, tako da je ovo mnogo bolja opcija.

sportski duh

pre 3 godine

Dunav kroz Srbiju teče dužinom od negde oko 600 km. Dužina jadranske obale je oko 600-700 kilometara. Naravno da ne želim ni da poredim Dunav i more. Svaka je voda lepa na svoj način.
Reke su veliki potencijal Srbije. Neubedljivo najlepši deo Dunava je bas kod nas!
Jedino čega se boljim da ne dobijemo neki nas “domaći mix” i vidjenje turizma i nautike . Kao i u svemu sto činimo.
Dobra namera, investicija , selektivno i do pola i na kraju sve to košta da niko ne može da koristi.
Svi znamo o čemu pišem...

Indiana Jones

pre 3 godine

Kakav paradoks, Rumuni ili ti Romani govore mešavinom dačkog i vulgarnog latinskog, u krvi imaju dosta gena rimskih osvajača, pa opet se više ponose Decebalom nego Trajanom.
(Pinokio, 25. jul 2020 17:33)

Normalno je da se ponose, Rumuni i jesu Dacani ,Herodot ih prvi spominje u pohodima Darija 1(Persije) 514 godine pre nove ere.Spletom istorijskih okolnosti pricaju romanskim jezikom.Imas slican primer da raspadom Franacke(franci germansko pleme) drzave nastaje Francuska a jezik je galski(kelti) Zasto da se ponose sa osvajacima Dakije njihovog kraljevstva kad imaju svoje ljude.

Smuleco

pre 3 godine

Prelep je osećaj prolaziti tim kilometrima magistrale.Zamislite da tako nešto imaju Madjari ili Austtijanci tek,milione bi obrtali turistički!
(Pro lem1, 25. jul 2020 18:01)

Stotine miliona dolara!!

nik

pre 3 godine

Već 20 godina sam Sipski zet i godišnje odmore provodim u ovom prelepom kraju.Zaljubljen sam u ovu prirodu i Dunav(Zemunac sam),ali zbog nemara,prljavštine i đubreta,nećemo se maći sa turističke mrtve tačke.Da ne pričamo o saobraćajnoj infrastrukturi,kako drumskoj,tako i rečnoj.Kao primer iste,Srbija ima 7 što brodića,što čamaca,svaki za sebe,a Rumunija 207 tipskih.Prošao sam veći deo Evrope,ovakve lepote je malo gde,ali će nas đubre i nehigijena sahraniti.

E rodjace

pre 3 godine

Znaci pare i pamet stvarno izgleda ne idu zajednomna ovim prostorima. Potpisao tablu junaka borbe protiv latinske okupacije - Latinskim jezikom a ne rumunskim?? Zamisli bistu karadjordja a ispod pise na turskom ili u sumaricama na nemackom.

olo

pre 3 godine

Da je sreće da se meštani daju u kodiranje, a ne da zabavljaju turiste.
Turizmom se u Rumuniji preko puta bavi uvezena radna snaga sa Filipina...

Pinokio

pre 3 godine

Kakav paradoks, Rumuni ili ti Romani govore mešavinom dačkog i vulgarnog latinskog, u krvi imaju dosta gena rimskih osvajača, pa opet se više ponose Decebalom nego Trajanom.

Зоран РПЧ- 211 Кладово

pre 3 godine

Ђердап је нешто што сваки заљубљеник у Дунав треба да доживи.Свако место на нашој обали је прича за себе и тешко је издвојити које је лепше, требало би у свако свратити и посветити му делић пажње.Мој избор је Текија и Кладово, Текија је измишљена за активни одмор, поред ауто кампа ту је и приватни смештај.У Текији су и један ресторан на самој обали и једна кафана, мој избор је ресторан Панорама, бисер Ђердапа на самом уласку у ову прелепу варошицу.Посебан догађај је доживети залазак сунца уз рибље специјалитете који се ту нуде по приступачним ценама на прелепој тераси са погледом као да сте на обали мора и лепше!

Milos NS

pre 3 godine

Spomenik je isklesan 90 tih godina 20 tog veka. Uradili su ga 4 alpinista a finansirao neki bogati Rumun iz Amerike po imenu Dragan. Ako idete od Beograda usput treba videti Smederevsku tvrdjavu, Ram, Golubac, Stebrno jezero, Lepenski vir, spavati u Donjem Milanovcu, obici Kladovo, okupati se na lokalnoj plazi, obici Negotin, muzej Krajine, Stevana Mokranjca, muzej prcog srpskog ustanka, spavati u Rajcu, obici Felix Romulijanu, Manasiju, rucati u Zlatnoj musmuli.....

Rić

pre 3 godine

Lep tekst, ali treba dodati da je statua isklesana mnogo ranije i da je premeštena na mesto koje danas zauzima zbog izgradnje hidrocentrale.
Premeštanje su uradili profesionalci iz Venčačkog kamenoloma.

Miki

pre 3 godine

Sve je predivno to sto nam je priroda dala.Ali mi treba puno da radimo da bi vratili sjaj nekim gradovima.G.Milanovac jako zapostavljen i jos neka naselja.A ima potencijala.Mada je Vucic skoro najavio i veliko ulaganje u taj kraj...videcemo. Dobro je sto su tvrdjave restaurirane. Golubacka tvrdjava pravi biser

Melita Sandić

pre 3 godine

Znaci pare i pamet stvarno izgleda ne idu zajednomna ovim prostorima. Potpisao tablu junaka borbe protiv latinske okupacije - Latinskim jezikom a ne rumunskim?? Zamisli bistu karadjordja a ispod pise na turskom ili u sumaricama na nemackom.
(E rodjace, 25. jul 2020 17:18)

Tačno tako. Međutim većina ovih današnjih Rumuna i ne zna da su nekad imali svoj jezik i svoje pismo. E sad, tek bi nastao problem kada bi zaista neko napisao to starim pismom i jezikom. Inače u freskama u crkvavma iz vremena pre romanizacije pismo je ćirilično, a jezik će biti da je slovenski. Rumuni su romanizovani konačno u 18 veku, najviše zajvaljujući Francuzima. Od tada ne govore svojim jezikom i ne pišu svojim pismom. Inače Rumunska pravoslavna crkva je dobila autokefalnost posle prvog svetskog rata. Pogodite od koga.

Philadelphian

pre 3 godine

“zanimljivo da sve okolne države potenciraju i uče decu da su starosedeoci, a samo mi u Srbiji učimo decu da smo odnekud došli u Srbiju”
(deki, 25. jul 2020 21:41)

Zato što znamo svoju istoriju i nismo poput nekih naroda koji svojataju Aleksandra Makednoskog. Istoriju učiti iz knjiga a ne sa YouTube-a poput Dua Lipe i sličnih !

nisam ja, ja je

pre 3 godine

Samo radi korektnosti i nepoznavanja suseda njihovog latiničnog pisma i gramatike mnogi kralja,državu i prestonicu čitaju i prezentuju po"hrvatskom pravopisu"/zamislimo da se tako čita Francusko ili Englesko pismo/što je poražavajuće.Dakle kralj je DeĆebal,glavni grad SarmizeĐetuza i najzad država se zvala DaĆia (SRB, 25. jul 2020 19:08)

Izgovaramo po latinskom, zasto bismo po rumunskom? Mislis da Rumuni i sami znaju kako bi bilo po dackom?

Драгољуб

pre 2 godine

Мој савет је да не правите никакву стазу до Трајанове табле!!! јер ће се увек наћи нека Будала да је изшара графитом!! Ко је жељан гледања, нека то ради са вде! Копном никако!!

Rić

pre 3 godine

Lep tekst, ali treba dodati da je statua isklesana mnogo ranije i da je premeštena na mesto koje danas zauzima zbog izgradnje hidrocentrale.
Premeštanje su uradili profesionalci iz Venčačkog kamenoloma.

deki

pre 3 godine

Jako je zanimljivo da sve okolne države (ne samo one) potenciraju i uče decu da su starosedeoci, a samo mi u Srbiji učimo decu da smo odnekud došli u Srbiju a da se sve što se otkrije iz istorije pre 5-og veka pripisuje drugim narodima.

E rodjace

pre 3 godine

Znaci pare i pamet stvarno izgleda ne idu zajednomna ovim prostorima. Potpisao tablu junaka borbe protiv latinske okupacije - Latinskim jezikom a ne rumunskim?? Zamisli bistu karadjordja a ispod pise na turskom ili u sumaricama na nemackom.

olo

pre 3 godine

Da je sreće da se meštani daju u kodiranje, a ne da zabavljaju turiste.
Turizmom se u Rumuniji preko puta bavi uvezena radna snaga sa Filipina...

SRB

pre 3 godine

Samo radi korektnosti i nepoznavanja suseda njihovog latiničnog pisma i gramatike mnogi kralja,državu i prestonicu čitaju i prezentuju po"hrvatskom pravopisu"/zamislimo da se tako čita Francusko ili Englesko pismo/što je poražavajuće.Dakle kralj je DeĆebal,glavni grad SarmizeĐetuza i najzad država se zvala DaĆia/po njoj je i nazvano poznato vozilo-Daćia/Hvala.

nije valjda

pre 3 godine

"Kralja Decebala, koji je mrtav već skoro 2.000 godina, i dalje rumunski narod smatra nacionalnim herojem."

Sta, Rumuni nemaju istoricare kao mi Srbi koji ce da ih stalno ubedjuju kako oni nemaju nikakve veze sa onima koji su tu ziveli pre 2.000 godina. Umesto toga, iako sebe zovu Romani, iako govore romanskim jezikom, ulazu toliki trud da sacuvaju uspomenu na tamo nekog Decebala i Dakiju, koji su nestali iz istorije 106. g n.e.

Pinokio

pre 3 godine

Kakav paradoks, Rumuni ili ti Romani govore mešavinom dačkog i vulgarnog latinskog, u krvi imaju dosta gena rimskih osvajača, pa opet se više ponose Decebalom nego Trajanom.

Smuleco

pre 3 godine

Prelep je osećaj prolaziti tim kilometrima magistrale.Zamislite da tako nešto imaju Madjari ili Austtijanci tek,milione bi obrtali turistički!
(Pro lem1, 25. jul 2020 18:01)

Stotine miliona dolara!!

Gruzanin

pre 3 godine

Najlepsi deo Srbije, a sto je najlepse sa druge strane Dunava su najdrazi Rumuni, prijatelji za celo postojanje Srba. Moram naci snage, vremena i malo para da tamo provedem 10-tak dana.

nenad

pre 3 godine

Ljudi džaba vam sve ovo ako ne odete do Kladova. Odatle sve počinje i tu se sve i završava. Obratite se nekom da dobijete pravog vodiča. Garantujem vam odmor o kome niste ni mogli sanjati. Preporučujem mesec jul. Što znači još uvek sad i što pre.
Sve za male pare a doživljaj i provod za pamćenje. Ugodno putovanje vam želim.

Jelena

pre 3 godine

Divan članak! Hvala :)
Prošle godine sam bila u tom kraju, videla Golubac i Ram, ali Decebala nisam, šmrc. Nisam ni znala gde se tačno nalazi. Ali, ostalo mi je u tom kraju još nekoliko mesta za obilaženje, tako da ću uskoro da iznajmim kod menadžer auta nešto udobno, pa se zaputim ponovo tamo. Ionako zbog situacije nije pametno ići na more, tako da je ovo mnogo bolja opcija.

NikolaBg

pre 3 godine

Priroda je nestvarna i legende i priče koje se u tim krajevima pričaju su bajkovite. Ali kada odete u Donji Milanovac vidite potpunu bedu i sirotinju istočne Srbije. Decenijama nije ulagano i sramota treba da je sve vlasti.

sportski duh

pre 3 godine

Dunav kroz Srbiju teče dužinom od negde oko 600 km. Dužina jadranske obale je oko 600-700 kilometara. Naravno da ne želim ni da poredim Dunav i more. Svaka je voda lepa na svoj način.
Reke su veliki potencijal Srbije. Neubedljivo najlepši deo Dunava je bas kod nas!
Jedino čega se boljim da ne dobijemo neki nas “domaći mix” i vidjenje turizma i nautike . Kao i u svemu sto činimo.
Dobra namera, investicija , selektivno i do pola i na kraju sve to košta da niko ne može da koristi.
Svi znamo o čemu pišem...

boris petrovic

pre 3 godine

Trajan je izgradio put kroz Đerdap da bi njime mogle da prodju Rimske legije i opljackaju Decbela koji je ima mnogo zlata.
Kada su ga porazili, nisu mogli da pronadju zlato, pa su uz pomoc "social engineering-a", saznali da je Decibel pomerio tok jedne recice, zakopao zlato ispod recnog korita, i vratio tok reke.
E sad....dal je bas tako bilo, ...nisam bio prisutan

Indiana Jones

pre 3 godine

Kakav paradoks, Rumuni ili ti Romani govore mešavinom dačkog i vulgarnog latinskog, u krvi imaju dosta gena rimskih osvajača, pa opet se više ponose Decebalom nego Trajanom.
(Pinokio, 25. jul 2020 17:33)

Normalno je da se ponose, Rumuni i jesu Dacani ,Herodot ih prvi spominje u pohodima Darija 1(Persije) 514 godine pre nove ere.Spletom istorijskih okolnosti pricaju romanskim jezikom.Imas slican primer da raspadom Franacke(franci germansko pleme) drzave nastaje Francuska a jezik je galski(kelti) Zasto da se ponose sa osvajacima Dakije njihovog kraljevstva kad imaju svoje ljude.

Pro lem1

pre 3 godine

Prelep je osećaj prolaziti tim kilometrima magistrale.Zamislite da tako nešto imaju Madjari ili Austtijanci tek,milione bi obrtali turistički!

Philadelphian

pre 3 godine

“zanimljivo da sve okolne države potenciraju i uče decu da su starosedeoci, a samo mi u Srbiji učimo decu da smo odnekud došli u Srbiju”
(deki, 25. jul 2020 21:41)

Zato što znamo svoju istoriju i nismo poput nekih naroda koji svojataju Aleksandra Makednoskog. Istoriju učiti iz knjiga a ne sa YouTube-a poput Dua Lipe i sličnih !

Miki

pre 3 godine

Sve je predivno to sto nam je priroda dala.Ali mi treba puno da radimo da bi vratili sjaj nekim gradovima.G.Milanovac jako zapostavljen i jos neka naselja.A ima potencijala.Mada je Vucic skoro najavio i veliko ulaganje u taj kraj...videcemo. Dobro je sto su tvrdjave restaurirane. Golubacka tvrdjava pravi biser

Blanusha

pre 3 godine

Stvarno zelim stanovnicima ovog dela nase zemlje da uspeju u celoj zamisli vezanoj za turizam.Bio sam kao klinac tamo na ekskurziji.Planiram uskoro ponovo da obidjem taj kraj,mislim da sam mnogo toga i propustio i da se vise i ne secam.Ako sve bude OK sa granicama,mozda bih ukljucio i jednodnevni ili dvodnevni izlet na rumusnku stranu.Pozzz iz Centralne Srbije.

Pantagruel

pre 3 godine

Lep tekst, ali treba dodati da je statua isklesana mnogo ranije i da je premeštena na mesto koje danas zauzima zbog izgradnje hidrocentrale.
Premeštanje su uradili profesionalci iz Venčačkog kamenoloma. (Rić, 25. jul 2020 17:10) Није ова статуа (глава Децебала) премештена у време градње бране, пошто у то време није ни постојала. Премештена је Трајанова табла која је обележава ла место градње некадашњег првог римскиг моста преко Дунава (давно порушеног). Није потребна велика памет да би се то разумело. Како у тексту лепо стоји, израду главе краља Децебала финансирао је богати румунски предузетник, од 1995. године надаље. Брана на Ђердапу грађена је у време док је Југославијом владао Тито, а Румунијом Чаушеску. Њих двојица, а нарочито овај други, нису дозвољавала да приватници у њиховим државама стекну толико богатство да би се могли разметати њиме преобликујући планине према сопственом хиру. Ко год да је нешто слично покушао за време Чаушескуа (а да није сама румунска држава, руковођена њиме и Комунистичком партијом), вероватно би га "појео мрак".

Biba

pre 3 godine

Rekreativna nastava, vozimo ss autobusom za Kladovo, ja ugledam u mraku lik u steni i kazem posle mojima iz odeljenja koji su bili spavali.. niko mi nije verovao.

Sirotinja

pre 3 godine

Lep tekst, ali treba dodati da je statua isklesana mnogo ranije i da je premeštena na mesto koje danas zauzima zbog izgradnje hidrocentrale.
Premeštanje su uradili profesionalci iz Venčačkog kamenoloma.
(Rić, 25. jul 2020 17:10)
Ti si promašio ceo fudbal.
Trajanova tabla je premeštena, ceo lepenski vir je premešten ali statua u steni je isklesana kako piše u tekstu, skoro. Kako bi zaboga miloga iko mogao premeštati celu stenu genijalcu?

Pera kojot

pre 3 godine

Ja sam bio skroz zbunjen da nisam osamdesetih i devedesetih video ovoliko isklesano lice.Prolazim pre pet godina posle dugo vremena i nista mi nije bilo jasno dok mi nisu objasnili da je novijeg datuma i da nije iz antike.
Inace Djerdap obozavam i drago mi je sto zadnjih godina ponovo sve cesce idem tamo.Moram da dodam da mi je jedna organizovana voznja brodom ostala u secanju po fenomenalnom vodicu.Kad vidis da je covek pametan,elokventan i nacitan nista lepse za neupucene turiste.

munz

pre 3 godine

Dvosatna tura brodićem od Tekije do Velikog kazana i nazad je nešto nezaboravno. A Decebal je poseban. Iako je na rumunskoj strani, brod prilazi do mosta koji premošćava zaliv.

pero

pre 3 godine

Evo upravo se vratio s puta u Kladovo. Juce brodicem obisli Decebala I Trajanovu tablu.. S posetom Lepenskom Viru, Rajkovoj pecini, HE djerdap I drugim lokalitetima neporecive lepote mislim da je istocna Srbija neopravdano turisticki I finansijski zapostavljena.. Pozz

dzigi

pre 3 godine

Rumuni izgovaraju "Dečebal". Odn. malo mekše "č" ali ne kao naše "ć".

Većina slika Đerdapa je tokom leta i eventualno proleća - ali boje eksplodiraju tokom rane jeseni, možeš samo da parkiraš, gledaš i uroniš u fascinantnu prirodu.

Zimi... Nije ni tada za izbegavanje, sa zaleđenim tapiserijama po granitnim stenama i tihom snegu koji skriva tajne Đerdapa.

nik

pre 3 godine

Već 20 godina sam Sipski zet i godišnje odmore provodim u ovom prelepom kraju.Zaljubljen sam u ovu prirodu i Dunav(Zemunac sam),ali zbog nemara,prljavštine i đubreta,nećemo se maći sa turističke mrtve tačke.Da ne pričamo o saobraćajnoj infrastrukturi,kako drumskoj,tako i rečnoj.Kao primer iste,Srbija ima 7 što brodića,što čamaca,svaki za sebe,a Rumunija 207 tipskih.Prošao sam veći deo Evrope,ovakve lepote je malo gde,ali će nas đubre i nehigijena sahraniti.

nisam ja, ja je

pre 3 godine

Samo radi korektnosti i nepoznavanja suseda njihovog latiničnog pisma i gramatike mnogi kralja,državu i prestonicu čitaju i prezentuju po"hrvatskom pravopisu"/zamislimo da se tako čita Francusko ili Englesko pismo/što je poražavajuće.Dakle kralj je DeĆebal,glavni grad SarmizeĐetuza i najzad država se zvala DaĆia (SRB, 25. jul 2020 19:08)

Izgovaramo po latinskom, zasto bismo po rumunskom? Mislis da Rumuni i sami znaju kako bi bilo po dackom?

Vrdalama

pre 3 godine

Lep tekst, ali treba dodati da je statua isklesana mnogo ranije i da je premeštena na mesto koje danas zauzima zbog izgradnje hidrocentrale.
Premeštanje su uradili profesionalci iz Venčačkog kamenoloma.
(Rić, 25. jul 2020 17:10)

To što ti pričaš se odnosi na Trajanovu tablu. Razlog je što je nivo Dunava zbog izgradnje hidrocentrale podignut 21 metar i Trajanova tabla bi ostala pod vodom da nije premeštena.

Milan

pre 3 godine

Prelep kraj, bio sam prvi put prošle godine na vikend odmoru. Vredi.
BTW, spomenuti rumun Dragan je pobegao iz komunističke rumunije u YU upravo preplivavši dunav tu negde. Iz SFRJ je dobio azil u SAD i tamo se obogatio pa rešio da ostavi spomenik domovini.

Milos NS

pre 3 godine

Spomenik je isklesan 90 tih godina 20 tog veka. Uradili su ga 4 alpinista a finansirao neki bogati Rumun iz Amerike po imenu Dragan. Ako idete od Beograda usput treba videti Smederevsku tvrdjavu, Ram, Golubac, Stebrno jezero, Lepenski vir, spavati u Donjem Milanovcu, obici Kladovo, okupati se na lokalnoj plazi, obici Negotin, muzej Krajine, Stevana Mokranjca, muzej prcog srpskog ustanka, spavati u Rajcu, obici Felix Romulijanu, Manasiju, rucati u Zlatnoj musmuli.....

Зоран РПЧ- 211 Кладово

pre 3 godine

Ђердап је нешто што сваки заљубљеник у Дунав треба да доживи.Свако место на нашој обали је прича за себе и тешко је издвојити које је лепше, требало би у свако свратити и посветити му делић пажње.Мој избор је Текија и Кладово, Текија је измишљена за активни одмор, поред ауто кампа ту је и приватни смештај.У Текији су и један ресторан на самој обали и једна кафана, мој избор је ресторан Панорама, бисер Ђердапа на самом уласку у ову прелепу варошицу.Посебан догађај је доживети залазак сунца уз рибље специјалитете који се ту нуде по приступачним ценама на прелепој тераси са погледом као да сте на обали мора и лепше!

Melita Sandić

pre 3 godine

Znaci pare i pamet stvarno izgleda ne idu zajednomna ovim prostorima. Potpisao tablu junaka borbe protiv latinske okupacije - Latinskim jezikom a ne rumunskim?? Zamisli bistu karadjordja a ispod pise na turskom ili u sumaricama na nemackom.
(E rodjace, 25. jul 2020 17:18)

Tačno tako. Međutim većina ovih današnjih Rumuna i ne zna da su nekad imali svoj jezik i svoje pismo. E sad, tek bi nastao problem kada bi zaista neko napisao to starim pismom i jezikom. Inače u freskama u crkvavma iz vremena pre romanizacije pismo je ćirilično, a jezik će biti da je slovenski. Rumuni su romanizovani konačno u 18 veku, najviše zajvaljujući Francuzima. Od tada ne govore svojim jezikom i ne pišu svojim pismom. Inače Rumunska pravoslavna crkva je dobila autokefalnost posle prvog svetskog rata. Pogodite od koga.

Драгољуб

pre 2 godine

Мој савет је да не правите никакву стазу до Трајанове табле!!! јер ће се увек наћи нека Будала да је изшара графитом!! Ко је жељан гледања, нека то ради са вде! Копном никако!!