Utorak, 12.06.2012.

17:13

Najlepše grčke plaže

Izvor: B92

Najlepše grèke plaže IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

sanja

pre 8 godina

Niko ne pominje Vai plažu na Kritu koja je prirodno stanište palmi i na kojoj se osećate potpuno drugačije, šuma palmi na samoj plaži, prave hladovinku a odmah iza brda plantaža banana...mnogo dobro...

Mirjana

pre 10 godina

Umesto Balos i Elafonisi plaža ja bih izabrala Falasarnu (takođe zapadna obala Krita). Jesu možda prve dve vizuelno lepše, ali nisu za kupanje (plićak, smrdljiva trava na Balosu kao što su i drugi naveli). A Falasarna ima isti divni pesak ali i dubinu da može i da se pliva. Osim toga, može da se uživa u predivnim zalascima sunca. :)
Dodala bih takođe Mermernu plažu (Marble beach) na Tasosu koja me je iznenadila ove godine. Obišla sam dosta različitih plaža, ali tako nešto nigde nisam videla - umesto peska su sitni komadići potpuno belog mermera (pošto je u blizini nalazište istog), što naravno vodi daje nestvarnu boju.
Za one koji misle da su sve dobre plaže na ostrvima, probajte jednom Sitoniju, zapadnu obalu... ima zaista lepih plaža.

Alex

pre 10 godina

@Aleksandar, @Jelena
Skoro sam naleteo na jedan novi sajt gde mozete da delite utiske itd o plazama sirom sveta. Svakako vredi pogledati. explorecorner.com

Nenad

pre 10 godina

Juće se vratili s Krita. Pored Balosa i Elafonisi na jugu i zapadu Krita ima i Falasarna, Preveli, Matala i bezbroj manje zvucnih plaza na juznoj obali ali svakako ih treba videti. Sve su interesantne i za preporuku

LUBOMIR SIMOVIC

pre 10 godina

Plaze na Skijatosu se ne mogu porediti sa Kritom,to je fensoka!Plaza iza Kukunariesa koja ne znam kako se zove,koja iza ima fensi restoran i dj-a,lep pesak i suncobrane kao i Agia Marina na Kritu svakao su ok za vlasnike jahti koji tu svrate!mnogo su bolji obliznji Skopelos gde uzivas u prirodnoj hladovini i solidnom moru,dosta bogatom podvodnom svetu.Svi koji vole zelena ostrva neka idu na Skopelos i Aloninos-jos nisu previse komercijalizovana,pogotovo Alonisos.Rodos ima jednu dobru plazu-uslovno receno-ispod Lindosa u jednom zalivcicu koji je bukvalno ogradjen visokim stenama sa uzanim prolazom prema otvorenom moru.Ima solidan pesak,mali restorancic i crkvicu(koje Grci inace zidaju gde god im padne na pamet.Mislim da se plaza zove Sveti Pavle jer se on navodno tu nekada iskrcao.Entoni Kvin ima lep pejzaz i nije losa za ronjenje ali je prevruca i guzva je.Ona plaza na jugu Rodosa,neko ju je pomenuo,je okej samo za surfere jer duva vrlo jak vetar.Za ostale aktivnosti je bez veze.

LUBOMIR SIMOVIC

pre 10 godina

Moram neskromno reci da sam bio na svim plazama i Krit je ubedlivo najbolji ali ne i Balos.Zaista ima dosta morske trave i ta laguna je dosta plitka.Zbog toga je raj za mlade parove(za neverovati)-u sred bela dana mozes nevin da zatrudnis.I ja sam naravno dao svoj doprinos opstem stanju!Ovu plazu ne bih stavio ni u prvih pet,mada ima lep pesak,uvek duva blag vetar i kao pejzaz izgleda vrlo lep.Kupanj i ronjenje,osim gore pomenutih aktivnosti-nula!
Hrisi je vec druga prica.Sa ove liste ona bi mi bila prva.Zamislite drvece-kedar raznih oblika(izgleda kao da je staro stotine godina) i sitan zlatni pesak,citaj zlatni.Pesak se presijava jer je uglavnom od izmrljevnih skoljki.Ulaz u vodu je preko vodom izvajanih ploca a zatim sledi sitan pesak.Postoji par sankova-barova na plazi kao iz filma!Uvek su talasi jer je ta strana ostrvceta okrenuta prema Africi odakle duva vetar koji nekada ume da bude vrlo jak.Dobra stvar tih talasa kada su umereni sto skidaju gornji deo svakog kupaceg,pa vi zamislite pejzaz toplesa!Sta da vam kazem-raj!

Milos

pre 11 godina

Bio na Skiatosu i odmah otisao na Hvar. Nebo i zemlja. Jesu na zemlji pescane plaze ali Hvar je 3 klase ispred u svemu. Obala izmedju Starog Grada i Jelse - Basina, njene bele krecnjacke ploce lagano nagnute nad modrom vodom uvala, pjah, Grci ucite. O naseljenim mestima ili gradovima tek da se ne prica

Boban

pre 11 godina

Bio na tri ostrva i moj izbor su Isos na Krfu, Gerakas na Zakintosu i Mermerna plaza na Tasosu. Dok ovo pisem lezim u krevetu u apartmanu vile Dimitris u Potosu i pokusavam da spavam jer sam pre 5 minuta jurio gustera na plafonu. Pozdrav!

Aleksandar-Skopje

pre 11 godina

@ Predrag
Posto ti je tesko da predjes 50-200 stepenica, mozda najbolje ti je da si "montiras" najbolju plazu u spavacoj sobi??

Krit

pre 11 godina

Plaza Balos na Kritu koja se ovde pominje je tuga za kupanje, voda je puna neke osusene crne sitne trave i nekog trunja . Plaza je lepa za suncanje i putovanje brodom do nje je zanimljivo. Ima mnogo plaza u toj regiji na Kritu koje su neverovatno lepe i za tri klase bolje od ove.

Predrag

pre 11 godina

Najviše volim upravo peščane plaže, ali sa puno vegetacije u pozadini (četinari, maslinjaci...). Ove plaže koje su prikazane su lepe, ali koliko sam video bez vegetacije, liče na površinu Marsa. Obišao sam uzduž i popreko čitavu kopnenu Grčku uključujući i Peloponez u više navrata i najlepše plaže u kopnu(sa vegetacijom u pozadini) ima Pilio(n) kod Volosa, Sitonija (verovali ili ne), pa tek onda Parga sa okolinom. Uz nekoliko izuzetaka (Skiatos, Tasos...) ostrva su uglavnom bez vegetacije. Lefkada mi se na primer nije svidela: poznate plaže na zapadnoj strani ostrva su nepristupačne i lepe samo na razglednici (prelep pogled, pesak/kamen i more, ali iza plaže litica, nijedno drvo, paklena vrućina, treba savladati 50-250 stepenica!). Sve u svemu ukusi se razlikuju, Grčka ima hiljade plaža te svako ima svog favorita, a moj je fenomenalno, zeleno poluostrvo Pilio kod Volosa ("poslednja tajna Grčke")!

Aleksandar

pre 11 godina

Divno je videti ovde ljude koji su prošli mnogo različitih mesta po Grčkoj. Drago mi je da nisam jedini "ludak" koji uvek traži alternativu u sopstvenoj režiji. Možda bismo trebali da zajedno napravimo neki sajt/forum za razmenu iskustava jer te stvari ne mogu da se lako nađu na zvaničnim sajtovima. I pozdrav posebno za Jelenu, vidim da je profi turista :)
Svaka čast svakome, ali ako je iskustvo bazirano na Skijatosu i Tasosu, da ne pominjem Olimpic Beach i Paraliju, onda moram da kažem da je to prosek ili ispod. To ne znači da mi na Tasosu nije bilo lepo, naprotiv, kvalitet letovanja zavisi i od društva i od raspoloženja, "ludila u glavi" :) Na Zakintosu sam se proveo carski na motoru, uživao u svakom sekundu, kupao se ispod onih vetrenjača na skroz bzvz plaži ali mi bilo lepo. Ali ne mogu sad da kažem kako je to realno super kad nije i kad ima mnogo toga lepšeg.
Ali, Navagio se mora videti! Tamo se mora zaroniti u onu vodu jer to nikada nećete zaboraviti!
Zavisi ko šta traži, postoje lepe plaže, ali postoje i one SPEKTAKULARNE koje takve postoje samo tu i nigde više, kao što je pominjani Navagio ili Preveli na Kritu gde kad zađete uz reku imate osećaj da ste u afričkoj džungli a ne na moru... E sad, ko voli, samo napred... Ko voli klasiku, može i to, bitno je da vam je lepo :)

marko

pre 11 godina

@M,

Za to nemoj da brines, pa barem kod nasih bivsih zemljaka ima borova i kamenja koliko hoces. Tako da svaka plaza ispunjava tvoje kriterijume.

A inace postavljati slike ovih prelepih plaza u ovo vreme je vrlo bezobrazno.

Marko

pre 11 godina

Do najlepsih plaza zaista, kako neko rece, nije lako stici. I ne treba da bude lako, zato sto je upravo ocuvana priroda nesto sto plazu cini posebnom. Preporucujem poluostrvo Pilion (Pelion), bas zbog te prirode i odsustva mas-turizma, a nasi favoriti bile su plaze Milopotamos i Potoki.

Jelena

pre 11 godina

I ja sam se uvek pitala kako neko moze da kaze da Zakintos ima lepe plaze; osim Navajo, prosecne su, a neke su bas nikakve (Laganas). Kefalonija je mnogo bolja. Ni Rodos nema narocite plaze, nekoliko, u juznom delu, pristojnih, ali nista posebno, Samos ima boljih plaza i lepseg mora.

Aleksandar

pre 11 godina

Nepravedno a verovatno u cilju komercijalizacije plaze zakintosa su stavljene ispred kefalonijskih.
(turista, 13. jun 2012 11:40)

Ko trči po turističkim agencijama taj će verovati raznim tekstovima, nadam se da će većina vas ipak na internetu proveriti gde ide i naći sami smeštaj po svom ukusu. A što se tiče jonskih ostrva svako ima nešto svoje lepo, video sam ih sve kao i mnoga druga mesta po Grčkoj pa je moj utisak ovakav:

- Zakintos ima najlepšu jednu plažu - Navagio, ostale su vrlo prosečne, ali zbog te jedne, vredi otići makar se jednom samo okupali na njoj, to su stvari koje se moraju u životu videti!
- Kefalonija je puna emocije veliki broj vrhunskih pristupačnih plaža, sjajne, ali nijedna kao Navagio
- Lefkada ima najveći broj odličnih plaža, sa najlepšom bojom, sve takve su na zapadnoj strani, ne razumem one koji kukaju na nepristupačnost, prvo nije istina sem za 2-3 plaže, a drugo, onaj ko voli lepe plaže zna da takve obično nisu "na izvol'te u centru grada" nego malo morate i da se pomučite, ali budete nagrađeni kad dođete...
- Antipaxos - idealno mesto za Robinzone, to je prava priroda
- Itaka - ništa specijalno
- Paxos - solidno
- Krf - nisam bio

Zajedničko za jonska ostrva je da je zapadna obala uvek mnogo lepša od istočne. Srećan put i lepo vreme vam želim :)

ispravka

pre 11 godina

1. Koukounaries na Skiathosu
2. Banana na Skiathosu
3. Lalaria na Skiathosu
4. Paradise Beach na Tasosu
5. Milos plaza na Lefkadi
6. plaza na Antipaxosu kod Krfa
7. Aliki plaza na Tasosu

turista

pre 11 godina

Nepravedno a verovatno u cilju komercijalizacije plaze zakintosa su stavljene ispred kefalonijskih.Kefalonija obiluje fantasticnim plazama do kojih se za razliku od drugih moze doci kolima a ne samo camcem kao na zakintosu ili ispistajuci dusu strmim stepenicama kao na lefkadi.Oni koji hvale Zakintos ili to rade zlonamerno ili nikada nisu bili na kefaloniji ili lefkadi pa nemaju pojma.

Aleksandar

pre 11 godina

Pa lepo, overio sam 3,4,6,7 :)
Izbor plaža je odličan! Meni je Navagio No.1. Za one kojima su ostrva preskupa ili komplikovana za odlazak, preporučujem Armenistis plažu na Halkidikiju, Sitonija, ni malo ne zaostaje za navedenima. Takođe Karidi, Sitonija. Dodati Antipaxos! Kefalonija - Platia Amos.
A ako tražite mnogo odličnih plaža na jednom mestu, onda je to Lefkada, bar 10 vrhunskih plaža. Do sada nisam video lepše more od Lefkasa, valjda će i to da se promeni ove godine :) Mit je da su tamo plaže sa teškim prilazima, to važi samo za navedeni Egremni (par stotina stepenika), Porto Katsiki i Milos su malkice pristupačnije dok na ostale najnormalnije dolazite kolima.

urlik

pre 11 godina

Ne znam zasto niste stavili Porto Katsiki, najlepsu plazu na Lefkadi, i po mnogima najlepsu plazu cele Grcke...no dobro, o ukusima...

Misha

pre 11 godina

Odličan izbor, samo što Navađo plaža http://www.tt-group.net/Grcka/Zakintos/Plaza-Navadjo.php po meni zaslužuje možda i broj jedan. Jer pored fantastičnog ambijenta ima i olupinu jedrenjaka ... idelano za romansu ...

Jelena

pre 11 godina

Sarakiniko, ciju ste fotografiju stavili, nije Elafonisi/Peloponez, nego istoimena plaza na ostrvu Milos.
Dodati: Vrika, Antipaksos; Pisina beach, Sivota; Marble Beach, Tasos; Falasarna (Hanja, Krit); Karidi (Sidonija)....i jos koliko hocete plaza, tesko je samo odluciti se.

Jelena

pre 11 godina

Sarakiniko, ciju ste fotografiju stavili, nije Elafonisi/Peloponez, nego istoimena plaza na ostrvu Milos.
Dodati: Vrika, Antipaksos; Pisina beach, Sivota; Marble Beach, Tasos; Falasarna (Hanja, Krit); Karidi (Sidonija)....i jos koliko hocete plaza, tesko je samo odluciti se.

Boban

pre 11 godina

Bio na tri ostrva i moj izbor su Isos na Krfu, Gerakas na Zakintosu i Mermerna plaza na Tasosu. Dok ovo pisem lezim u krevetu u apartmanu vile Dimitris u Potosu i pokusavam da spavam jer sam pre 5 minuta jurio gustera na plafonu. Pozdrav!

Aleksandar

pre 11 godina

Nepravedno a verovatno u cilju komercijalizacije plaze zakintosa su stavljene ispred kefalonijskih.
(turista, 13. jun 2012 11:40)

Ko trči po turističkim agencijama taj će verovati raznim tekstovima, nadam se da će većina vas ipak na internetu proveriti gde ide i naći sami smeštaj po svom ukusu. A što se tiče jonskih ostrva svako ima nešto svoje lepo, video sam ih sve kao i mnoga druga mesta po Grčkoj pa je moj utisak ovakav:

- Zakintos ima najlepšu jednu plažu - Navagio, ostale su vrlo prosečne, ali zbog te jedne, vredi otići makar se jednom samo okupali na njoj, to su stvari koje se moraju u životu videti!
- Kefalonija je puna emocije veliki broj vrhunskih pristupačnih plaža, sjajne, ali nijedna kao Navagio
- Lefkada ima najveći broj odličnih plaža, sa najlepšom bojom, sve takve su na zapadnoj strani, ne razumem one koji kukaju na nepristupačnost, prvo nije istina sem za 2-3 plaže, a drugo, onaj ko voli lepe plaže zna da takve obično nisu "na izvol'te u centru grada" nego malo morate i da se pomučite, ali budete nagrađeni kad dođete...
- Antipaxos - idealno mesto za Robinzone, to je prava priroda
- Itaka - ništa specijalno
- Paxos - solidno
- Krf - nisam bio

Zajedničko za jonska ostrva je da je zapadna obala uvek mnogo lepša od istočne. Srećan put i lepo vreme vam želim :)

turista

pre 11 godina

Nepravedno a verovatno u cilju komercijalizacije plaze zakintosa su stavljene ispred kefalonijskih.Kefalonija obiluje fantasticnim plazama do kojih se za razliku od drugih moze doci kolima a ne samo camcem kao na zakintosu ili ispistajuci dusu strmim stepenicama kao na lefkadi.Oni koji hvale Zakintos ili to rade zlonamerno ili nikada nisu bili na kefaloniji ili lefkadi pa nemaju pojma.

urlik

pre 11 godina

Ne znam zasto niste stavili Porto Katsiki, najlepsu plazu na Lefkadi, i po mnogima najlepsu plazu cele Grcke...no dobro, o ukusima...

Aleksandar

pre 11 godina

Divno je videti ovde ljude koji su prošli mnogo različitih mesta po Grčkoj. Drago mi je da nisam jedini "ludak" koji uvek traži alternativu u sopstvenoj režiji. Možda bismo trebali da zajedno napravimo neki sajt/forum za razmenu iskustava jer te stvari ne mogu da se lako nađu na zvaničnim sajtovima. I pozdrav posebno za Jelenu, vidim da je profi turista :)
Svaka čast svakome, ali ako je iskustvo bazirano na Skijatosu i Tasosu, da ne pominjem Olimpic Beach i Paraliju, onda moram da kažem da je to prosek ili ispod. To ne znači da mi na Tasosu nije bilo lepo, naprotiv, kvalitet letovanja zavisi i od društva i od raspoloženja, "ludila u glavi" :) Na Zakintosu sam se proveo carski na motoru, uživao u svakom sekundu, kupao se ispod onih vetrenjača na skroz bzvz plaži ali mi bilo lepo. Ali ne mogu sad da kažem kako je to realno super kad nije i kad ima mnogo toga lepšeg.
Ali, Navagio se mora videti! Tamo se mora zaroniti u onu vodu jer to nikada nećete zaboraviti!
Zavisi ko šta traži, postoje lepe plaže, ali postoje i one SPEKTAKULARNE koje takve postoje samo tu i nigde više, kao što je pominjani Navagio ili Preveli na Kritu gde kad zađete uz reku imate osećaj da ste u afričkoj džungli a ne na moru... E sad, ko voli, samo napred... Ko voli klasiku, može i to, bitno je da vam je lepo :)

Predrag

pre 11 godina

Najviše volim upravo peščane plaže, ali sa puno vegetacije u pozadini (četinari, maslinjaci...). Ove plaže koje su prikazane su lepe, ali koliko sam video bez vegetacije, liče na površinu Marsa. Obišao sam uzduž i popreko čitavu kopnenu Grčku uključujući i Peloponez u više navrata i najlepše plaže u kopnu(sa vegetacijom u pozadini) ima Pilio(n) kod Volosa, Sitonija (verovali ili ne), pa tek onda Parga sa okolinom. Uz nekoliko izuzetaka (Skiatos, Tasos...) ostrva su uglavnom bez vegetacije. Lefkada mi se na primer nije svidela: poznate plaže na zapadnoj strani ostrva su nepristupačne i lepe samo na razglednici (prelep pogled, pesak/kamen i more, ali iza plaže litica, nijedno drvo, paklena vrućina, treba savladati 50-250 stepenica!). Sve u svemu ukusi se razlikuju, Grčka ima hiljade plaža te svako ima svog favorita, a moj je fenomenalno, zeleno poluostrvo Pilio kod Volosa ("poslednja tajna Grčke")!

Jelena

pre 11 godina

I ja sam se uvek pitala kako neko moze da kaze da Zakintos ima lepe plaze; osim Navajo, prosecne su, a neke su bas nikakve (Laganas). Kefalonija je mnogo bolja. Ni Rodos nema narocite plaze, nekoliko, u juznom delu, pristojnih, ali nista posebno, Samos ima boljih plaza i lepseg mora.

Aleksandar-Skopje

pre 11 godina

@ Predrag
Posto ti je tesko da predjes 50-200 stepenica, mozda najbolje ti je da si "montiras" najbolju plazu u spavacoj sobi??

Aleksandar

pre 11 godina

Pa lepo, overio sam 3,4,6,7 :)
Izbor plaža je odličan! Meni je Navagio No.1. Za one kojima su ostrva preskupa ili komplikovana za odlazak, preporučujem Armenistis plažu na Halkidikiju, Sitonija, ni malo ne zaostaje za navedenima. Takođe Karidi, Sitonija. Dodati Antipaxos! Kefalonija - Platia Amos.
A ako tražite mnogo odličnih plaža na jednom mestu, onda je to Lefkada, bar 10 vrhunskih plaža. Do sada nisam video lepše more od Lefkasa, valjda će i to da se promeni ove godine :) Mit je da su tamo plaže sa teškim prilazima, to važi samo za navedeni Egremni (par stotina stepenika), Porto Katsiki i Milos su malkice pristupačnije dok na ostale najnormalnije dolazite kolima.

Marko

pre 11 godina

Do najlepsih plaza zaista, kako neko rece, nije lako stici. I ne treba da bude lako, zato sto je upravo ocuvana priroda nesto sto plazu cini posebnom. Preporucujem poluostrvo Pilion (Pelion), bas zbog te prirode i odsustva mas-turizma, a nasi favoriti bile su plaze Milopotamos i Potoki.

marko

pre 11 godina

@M,

Za to nemoj da brines, pa barem kod nasih bivsih zemljaka ima borova i kamenja koliko hoces. Tako da svaka plaza ispunjava tvoje kriterijume.

A inace postavljati slike ovih prelepih plaza u ovo vreme je vrlo bezobrazno.

Milos

pre 11 godina

Bio na Skiatosu i odmah otisao na Hvar. Nebo i zemlja. Jesu na zemlji pescane plaze ali Hvar je 3 klase ispred u svemu. Obala izmedju Starog Grada i Jelse - Basina, njene bele krecnjacke ploce lagano nagnute nad modrom vodom uvala, pjah, Grci ucite. O naseljenim mestima ili gradovima tek da se ne prica

ispravka

pre 11 godina

1. Koukounaries na Skiathosu
2. Banana na Skiathosu
3. Lalaria na Skiathosu
4. Paradise Beach na Tasosu
5. Milos plaza na Lefkadi
6. plaza na Antipaxosu kod Krfa
7. Aliki plaza na Tasosu

Krit

pre 11 godina

Plaza Balos na Kritu koja se ovde pominje je tuga za kupanje, voda je puna neke osusene crne sitne trave i nekog trunja . Plaza je lepa za suncanje i putovanje brodom do nje je zanimljivo. Ima mnogo plaza u toj regiji na Kritu koje su neverovatno lepe i za tri klase bolje od ove.

Misha

pre 11 godina

Odličan izbor, samo što Navađo plaža http://www.tt-group.net/Grcka/Zakintos/Plaza-Navadjo.php po meni zaslužuje možda i broj jedan. Jer pored fantastičnog ambijenta ima i olupinu jedrenjaka ... idelano za romansu ...

Mirjana

pre 10 godina

Umesto Balos i Elafonisi plaža ja bih izabrala Falasarnu (takođe zapadna obala Krita). Jesu možda prve dve vizuelno lepše, ali nisu za kupanje (plićak, smrdljiva trava na Balosu kao što su i drugi naveli). A Falasarna ima isti divni pesak ali i dubinu da može i da se pliva. Osim toga, može da se uživa u predivnim zalascima sunca. :)
Dodala bih takođe Mermernu plažu (Marble beach) na Tasosu koja me je iznenadila ove godine. Obišla sam dosta različitih plaža, ali tako nešto nigde nisam videla - umesto peska su sitni komadići potpuno belog mermera (pošto je u blizini nalazište istog), što naravno vodi daje nestvarnu boju.
Za one koji misle da su sve dobre plaže na ostrvima, probajte jednom Sitoniju, zapadnu obalu... ima zaista lepih plaža.

LUBOMIR SIMOVIC

pre 10 godina

Moram neskromno reci da sam bio na svim plazama i Krit je ubedlivo najbolji ali ne i Balos.Zaista ima dosta morske trave i ta laguna je dosta plitka.Zbog toga je raj za mlade parove(za neverovati)-u sred bela dana mozes nevin da zatrudnis.I ja sam naravno dao svoj doprinos opstem stanju!Ovu plazu ne bih stavio ni u prvih pet,mada ima lep pesak,uvek duva blag vetar i kao pejzaz izgleda vrlo lep.Kupanj i ronjenje,osim gore pomenutih aktivnosti-nula!
Hrisi je vec druga prica.Sa ove liste ona bi mi bila prva.Zamislite drvece-kedar raznih oblika(izgleda kao da je staro stotine godina) i sitan zlatni pesak,citaj zlatni.Pesak se presijava jer je uglavnom od izmrljevnih skoljki.Ulaz u vodu je preko vodom izvajanih ploca a zatim sledi sitan pesak.Postoji par sankova-barova na plazi kao iz filma!Uvek su talasi jer je ta strana ostrvceta okrenuta prema Africi odakle duva vetar koji nekada ume da bude vrlo jak.Dobra stvar tih talasa kada su umereni sto skidaju gornji deo svakog kupaceg,pa vi zamislite pejzaz toplesa!Sta da vam kazem-raj!

LUBOMIR SIMOVIC

pre 10 godina

Plaze na Skijatosu se ne mogu porediti sa Kritom,to je fensoka!Plaza iza Kukunariesa koja ne znam kako se zove,koja iza ima fensi restoran i dj-a,lep pesak i suncobrane kao i Agia Marina na Kritu svakao su ok za vlasnike jahti koji tu svrate!mnogo su bolji obliznji Skopelos gde uzivas u prirodnoj hladovini i solidnom moru,dosta bogatom podvodnom svetu.Svi koji vole zelena ostrva neka idu na Skopelos i Aloninos-jos nisu previse komercijalizovana,pogotovo Alonisos.Rodos ima jednu dobru plazu-uslovno receno-ispod Lindosa u jednom zalivcicu koji je bukvalno ogradjen visokim stenama sa uzanim prolazom prema otvorenom moru.Ima solidan pesak,mali restorancic i crkvicu(koje Grci inace zidaju gde god im padne na pamet.Mislim da se plaza zove Sveti Pavle jer se on navodno tu nekada iskrcao.Entoni Kvin ima lep pejzaz i nije losa za ronjenje ali je prevruca i guzva je.Ona plaza na jugu Rodosa,neko ju je pomenuo,je okej samo za surfere jer duva vrlo jak vetar.Za ostale aktivnosti je bez veze.

Nenad

pre 10 godina

Juće se vratili s Krita. Pored Balosa i Elafonisi na jugu i zapadu Krita ima i Falasarna, Preveli, Matala i bezbroj manje zvucnih plaza na juznoj obali ali svakako ih treba videti. Sve su interesantne i za preporuku

sanja

pre 8 godina

Niko ne pominje Vai plažu na Kritu koja je prirodno stanište palmi i na kojoj se osećate potpuno drugačije, šuma palmi na samoj plaži, prave hladovinku a odmah iza brda plantaža banana...mnogo dobro...

Alex

pre 10 godina

@Aleksandar, @Jelena
Skoro sam naleteo na jedan novi sajt gde mozete da delite utiske itd o plazama sirom sveta. Svakako vredi pogledati. explorecorner.com

Milos

pre 11 godina

Bio na Skiatosu i odmah otisao na Hvar. Nebo i zemlja. Jesu na zemlji pescane plaze ali Hvar je 3 klase ispred u svemu. Obala izmedju Starog Grada i Jelse - Basina, njene bele krecnjacke ploce lagano nagnute nad modrom vodom uvala, pjah, Grci ucite. O naseljenim mestima ili gradovima tek da se ne prica

Misha

pre 11 godina

Odličan izbor, samo što Navađo plaža http://www.tt-group.net/Grcka/Zakintos/Plaza-Navadjo.php po meni zaslužuje možda i broj jedan. Jer pored fantastičnog ambijenta ima i olupinu jedrenjaka ... idelano za romansu ...

ispravka

pre 11 godina

1. Koukounaries na Skiathosu
2. Banana na Skiathosu
3. Lalaria na Skiathosu
4. Paradise Beach na Tasosu
5. Milos plaza na Lefkadi
6. plaza na Antipaxosu kod Krfa
7. Aliki plaza na Tasosu

marko

pre 11 godina

@M,

Za to nemoj da brines, pa barem kod nasih bivsih zemljaka ima borova i kamenja koliko hoces. Tako da svaka plaza ispunjava tvoje kriterijume.

A inace postavljati slike ovih prelepih plaza u ovo vreme je vrlo bezobrazno.

Aleksandar

pre 11 godina

Nepravedno a verovatno u cilju komercijalizacije plaze zakintosa su stavljene ispred kefalonijskih.
(turista, 13. jun 2012 11:40)

Ko trči po turističkim agencijama taj će verovati raznim tekstovima, nadam se da će većina vas ipak na internetu proveriti gde ide i naći sami smeštaj po svom ukusu. A što se tiče jonskih ostrva svako ima nešto svoje lepo, video sam ih sve kao i mnoga druga mesta po Grčkoj pa je moj utisak ovakav:

- Zakintos ima najlepšu jednu plažu - Navagio, ostale su vrlo prosečne, ali zbog te jedne, vredi otići makar se jednom samo okupali na njoj, to su stvari koje se moraju u životu videti!
- Kefalonija je puna emocije veliki broj vrhunskih pristupačnih plaža, sjajne, ali nijedna kao Navagio
- Lefkada ima najveći broj odličnih plaža, sa najlepšom bojom, sve takve su na zapadnoj strani, ne razumem one koji kukaju na nepristupačnost, prvo nije istina sem za 2-3 plaže, a drugo, onaj ko voli lepe plaže zna da takve obično nisu "na izvol'te u centru grada" nego malo morate i da se pomučite, ali budete nagrađeni kad dođete...
- Antipaxos - idealno mesto za Robinzone, to je prava priroda
- Itaka - ništa specijalno
- Paxos - solidno
- Krf - nisam bio

Zajedničko za jonska ostrva je da je zapadna obala uvek mnogo lepša od istočne. Srećan put i lepo vreme vam želim :)

turista

pre 11 godina

Nepravedno a verovatno u cilju komercijalizacije plaze zakintosa su stavljene ispred kefalonijskih.Kefalonija obiluje fantasticnim plazama do kojih se za razliku od drugih moze doci kolima a ne samo camcem kao na zakintosu ili ispistajuci dusu strmim stepenicama kao na lefkadi.Oni koji hvale Zakintos ili to rade zlonamerno ili nikada nisu bili na kefaloniji ili lefkadi pa nemaju pojma.

Jelena

pre 11 godina

I ja sam se uvek pitala kako neko moze da kaze da Zakintos ima lepe plaze; osim Navajo, prosecne su, a neke su bas nikakve (Laganas). Kefalonija je mnogo bolja. Ni Rodos nema narocite plaze, nekoliko, u juznom delu, pristojnih, ali nista posebno, Samos ima boljih plaza i lepseg mora.

Aleksandar

pre 11 godina

Divno je videti ovde ljude koji su prošli mnogo različitih mesta po Grčkoj. Drago mi je da nisam jedini "ludak" koji uvek traži alternativu u sopstvenoj režiji. Možda bismo trebali da zajedno napravimo neki sajt/forum za razmenu iskustava jer te stvari ne mogu da se lako nađu na zvaničnim sajtovima. I pozdrav posebno za Jelenu, vidim da je profi turista :)
Svaka čast svakome, ali ako je iskustvo bazirano na Skijatosu i Tasosu, da ne pominjem Olimpic Beach i Paraliju, onda moram da kažem da je to prosek ili ispod. To ne znači da mi na Tasosu nije bilo lepo, naprotiv, kvalitet letovanja zavisi i od društva i od raspoloženja, "ludila u glavi" :) Na Zakintosu sam se proveo carski na motoru, uživao u svakom sekundu, kupao se ispod onih vetrenjača na skroz bzvz plaži ali mi bilo lepo. Ali ne mogu sad da kažem kako je to realno super kad nije i kad ima mnogo toga lepšeg.
Ali, Navagio se mora videti! Tamo se mora zaroniti u onu vodu jer to nikada nećete zaboraviti!
Zavisi ko šta traži, postoje lepe plaže, ali postoje i one SPEKTAKULARNE koje takve postoje samo tu i nigde više, kao što je pominjani Navagio ili Preveli na Kritu gde kad zađete uz reku imate osećaj da ste u afričkoj džungli a ne na moru... E sad, ko voli, samo napred... Ko voli klasiku, može i to, bitno je da vam je lepo :)

Krit

pre 11 godina

Plaza Balos na Kritu koja se ovde pominje je tuga za kupanje, voda je puna neke osusene crne sitne trave i nekog trunja . Plaza je lepa za suncanje i putovanje brodom do nje je zanimljivo. Ima mnogo plaza u toj regiji na Kritu koje su neverovatno lepe i za tri klase bolje od ove.

Aleksandar-Skopje

pre 11 godina

@ Predrag
Posto ti je tesko da predjes 50-200 stepenica, mozda najbolje ti je da si "montiras" najbolju plazu u spavacoj sobi??

LUBOMIR SIMOVIC

pre 10 godina

Moram neskromno reci da sam bio na svim plazama i Krit je ubedlivo najbolji ali ne i Balos.Zaista ima dosta morske trave i ta laguna je dosta plitka.Zbog toga je raj za mlade parove(za neverovati)-u sred bela dana mozes nevin da zatrudnis.I ja sam naravno dao svoj doprinos opstem stanju!Ovu plazu ne bih stavio ni u prvih pet,mada ima lep pesak,uvek duva blag vetar i kao pejzaz izgleda vrlo lep.Kupanj i ronjenje,osim gore pomenutih aktivnosti-nula!
Hrisi je vec druga prica.Sa ove liste ona bi mi bila prva.Zamislite drvece-kedar raznih oblika(izgleda kao da je staro stotine godina) i sitan zlatni pesak,citaj zlatni.Pesak se presijava jer je uglavnom od izmrljevnih skoljki.Ulaz u vodu je preko vodom izvajanih ploca a zatim sledi sitan pesak.Postoji par sankova-barova na plazi kao iz filma!Uvek su talasi jer je ta strana ostrvceta okrenuta prema Africi odakle duva vetar koji nekada ume da bude vrlo jak.Dobra stvar tih talasa kada su umereni sto skidaju gornji deo svakog kupaceg,pa vi zamislite pejzaz toplesa!Sta da vam kazem-raj!

Predrag

pre 11 godina

Najviše volim upravo peščane plaže, ali sa puno vegetacije u pozadini (četinari, maslinjaci...). Ove plaže koje su prikazane su lepe, ali koliko sam video bez vegetacije, liče na površinu Marsa. Obišao sam uzduž i popreko čitavu kopnenu Grčku uključujući i Peloponez u više navrata i najlepše plaže u kopnu(sa vegetacijom u pozadini) ima Pilio(n) kod Volosa, Sitonija (verovali ili ne), pa tek onda Parga sa okolinom. Uz nekoliko izuzetaka (Skiatos, Tasos...) ostrva su uglavnom bez vegetacije. Lefkada mi se na primer nije svidela: poznate plaže na zapadnoj strani ostrva su nepristupačne i lepe samo na razglednici (prelep pogled, pesak/kamen i more, ali iza plaže litica, nijedno drvo, paklena vrućina, treba savladati 50-250 stepenica!). Sve u svemu ukusi se razlikuju, Grčka ima hiljade plaža te svako ima svog favorita, a moj je fenomenalno, zeleno poluostrvo Pilio kod Volosa ("poslednja tajna Grčke")!

Jelena

pre 11 godina

Sarakiniko, ciju ste fotografiju stavili, nije Elafonisi/Peloponez, nego istoimena plaza na ostrvu Milos.
Dodati: Vrika, Antipaksos; Pisina beach, Sivota; Marble Beach, Tasos; Falasarna (Hanja, Krit); Karidi (Sidonija)....i jos koliko hocete plaza, tesko je samo odluciti se.

urlik

pre 11 godina

Ne znam zasto niste stavili Porto Katsiki, najlepsu plazu na Lefkadi, i po mnogima najlepsu plazu cele Grcke...no dobro, o ukusima...

Aleksandar

pre 11 godina

Pa lepo, overio sam 3,4,6,7 :)
Izbor plaža je odličan! Meni je Navagio No.1. Za one kojima su ostrva preskupa ili komplikovana za odlazak, preporučujem Armenistis plažu na Halkidikiju, Sitonija, ni malo ne zaostaje za navedenima. Takođe Karidi, Sitonija. Dodati Antipaxos! Kefalonija - Platia Amos.
A ako tražite mnogo odličnih plaža na jednom mestu, onda je to Lefkada, bar 10 vrhunskih plaža. Do sada nisam video lepše more od Lefkasa, valjda će i to da se promeni ove godine :) Mit je da su tamo plaže sa teškim prilazima, to važi samo za navedeni Egremni (par stotina stepenika), Porto Katsiki i Milos su malkice pristupačnije dok na ostale najnormalnije dolazite kolima.

LUBOMIR SIMOVIC

pre 10 godina

Plaze na Skijatosu se ne mogu porediti sa Kritom,to je fensoka!Plaza iza Kukunariesa koja ne znam kako se zove,koja iza ima fensi restoran i dj-a,lep pesak i suncobrane kao i Agia Marina na Kritu svakao su ok za vlasnike jahti koji tu svrate!mnogo su bolji obliznji Skopelos gde uzivas u prirodnoj hladovini i solidnom moru,dosta bogatom podvodnom svetu.Svi koji vole zelena ostrva neka idu na Skopelos i Aloninos-jos nisu previse komercijalizovana,pogotovo Alonisos.Rodos ima jednu dobru plazu-uslovno receno-ispod Lindosa u jednom zalivcicu koji je bukvalno ogradjen visokim stenama sa uzanim prolazom prema otvorenom moru.Ima solidan pesak,mali restorancic i crkvicu(koje Grci inace zidaju gde god im padne na pamet.Mislim da se plaza zove Sveti Pavle jer se on navodno tu nekada iskrcao.Entoni Kvin ima lep pejzaz i nije losa za ronjenje ali je prevruca i guzva je.Ona plaza na jugu Rodosa,neko ju je pomenuo,je okej samo za surfere jer duva vrlo jak vetar.Za ostale aktivnosti je bez veze.

Boban

pre 11 godina

Bio na tri ostrva i moj izbor su Isos na Krfu, Gerakas na Zakintosu i Mermerna plaza na Tasosu. Dok ovo pisem lezim u krevetu u apartmanu vile Dimitris u Potosu i pokusavam da spavam jer sam pre 5 minuta jurio gustera na plafonu. Pozdrav!

Marko

pre 11 godina

Do najlepsih plaza zaista, kako neko rece, nije lako stici. I ne treba da bude lako, zato sto je upravo ocuvana priroda nesto sto plazu cini posebnom. Preporucujem poluostrvo Pilion (Pelion), bas zbog te prirode i odsustva mas-turizma, a nasi favoriti bile su plaze Milopotamos i Potoki.

Nenad

pre 10 godina

Juće se vratili s Krita. Pored Balosa i Elafonisi na jugu i zapadu Krita ima i Falasarna, Preveli, Matala i bezbroj manje zvucnih plaza na juznoj obali ali svakako ih treba videti. Sve su interesantne i za preporuku

Alex

pre 10 godina

@Aleksandar, @Jelena
Skoro sam naleteo na jedan novi sajt gde mozete da delite utiske itd o plazama sirom sveta. Svakako vredi pogledati. explorecorner.com

Mirjana

pre 10 godina

Umesto Balos i Elafonisi plaža ja bih izabrala Falasarnu (takođe zapadna obala Krita). Jesu možda prve dve vizuelno lepše, ali nisu za kupanje (plićak, smrdljiva trava na Balosu kao što su i drugi naveli). A Falasarna ima isti divni pesak ali i dubinu da može i da se pliva. Osim toga, može da se uživa u predivnim zalascima sunca. :)
Dodala bih takođe Mermernu plažu (Marble beach) na Tasosu koja me je iznenadila ove godine. Obišla sam dosta različitih plaža, ali tako nešto nigde nisam videla - umesto peska su sitni komadići potpuno belog mermera (pošto je u blizini nalazište istog), što naravno vodi daje nestvarnu boju.
Za one koji misle da su sve dobre plaže na ostrvima, probajte jednom Sitoniju, zapadnu obalu... ima zaista lepih plaža.

sanja

pre 8 godina

Niko ne pominje Vai plažu na Kritu koja je prirodno stanište palmi i na kojoj se osećate potpuno drugačije, šuma palmi na samoj plaži, prave hladovinku a odmah iza brda plantaža banana...mnogo dobro...