Kosovska katedrala, najveća na Balkanu

Ako bi na pitanje: „U kom gradu na Balkanu je podignuta najveća katolička katedrala?“, odgovorili: „U Zagrebu“, pogrešili bi. Takođe bi bio pogrešan odgovor: „U Splitu, Ljubljani, ili Mariboru.. , jer je najveća katolička katedrala na Balkanu podignuta u Prištini, glavnom gradu teritorije sa dva miliona stanovnika, od kojih je samo 65.000 katolika. Crkva je jednobrodna, u neoromanskom stilu, sa dva bočna zvonika koji će, kada budu završeni, nadvisiti umnogome šesnaestospratni soliter iza crkvenog oltara. Izgradnja zvonika i radovi na unutrašnjosti će trajati još godinama. Treba još mnogo para.

Autor: Zoran M. Cvijić
Izvor: Danas

Pošaljite komentar
 1. (autochtonus, 6. februar 2011 09:27)


  Katoličko-muslimansko-jevrejsko-hindu-bantu-...- Iliri su naselili Zemlju pre oko 4,5 milijardi godina (minus 1 dan) i veruje se da su to prvi stanovnici planete.
  (IgoR, 14. februar 2011 12:21)

  # Link komentara

 2. Majka Tereza nije ni Albanka ni Makedonka nego Vlahinja Agnes Gondža Bojadžiu je po ocu Vlahinja a ne Albanka. To što Albanci vrše nasilnu asimilaciju drugih naroda po Albaniji je drugi par cipela. Inače gradnja katedrale je još jedno slihtanje Evropi dok s druge strane se ruše crkve iz 11. vijeka.
  (Nenad, 12. februar 2011 16:31)

  # Link komentara

 3. Serbo-Croatian is a Slavic language that arrived in the Balkans region with the migration of the Slavs in the 6th or 7th century. The language eventually evolved into two branches: East South Slavic and West South Slavic. Bulgarian and Macedonian derive from the East South Slavic group and Slovene, Serbian and Croatian are derived from the West South Slavic group. Later in Croatia's eventful history a series of occupying powers--Ottoman, Venetian, Hapsburg, Italian--enriched the language with new German, Turkish and Italian words.

  Serbian and Croatian: The Same Language?
  The primary difference between Croatian and Serbian is that Croatian is written in the Roman alphabet while Serbian is written in Cyrillic. Linguists consider Croatian, Serbian and Bosnian the same language but political difference among the groups makes this a controversial point. Croatians, Serbians and Bosnians generally do understand each other when they speak--if they want to.

  Jedino mi Albanci smo potomci Iliram, i prvi smo u Evropi primili Hriscanstvo.
  (Milot, 11. februar 2011 14:44)

  # Link komentara

 4. Zef Gasi, zastupnik Pape je Albanac sa Kosova i nikad nije izjavio ono sto ste vi napisali ovde! Drugo, rodutelji Majke Tereze isli su u Skopje (Tada najveci albanski grad u Otomanskoj IMperiji) sa Kosova a ne Skadra, i to iz Prizrena. Zadnje: Majka Tereza je sama izjavila: Po krvi sam Albanka. Naravno, da bi Makedonci voleli da je prisvajaju ali Papa tokom njene beatifikacije je jasno stavio do znanja svima da je Majka Tereza bila Albanka, sto najbolje potvrdjuje njeno pravo Albansko ime: Gonxhe Bojaxhiu.
  (XX, 8. februar 2011 18:36)

  # Link komentara

 5. No worries guys!
  "Mother Tereza" Cathedral will be full with people, always... it is being built as a HOME for all religions, communities, students, visitors, internationals... for Conferences, Seminars etc...
  It will be full because albanians are very open to religions, and also, there is a large number of christian albanians living overseas-for them would be like a converge point, pilgrimage nest;
  There are about 260 000 catholic albanians living in Italy (arberesh of Calabria), hundred of thousands albanian-christians in Western Greece,
  hundred of thousands in USA (albanian catholics from Pljava, Gucia, Ulcinj, Bar, Klina, Dakovica, Prizren, Vitina) tenth of thousands across Europe etc... adding to that (just for the record)in Albania itself, there are 694 albanian catholic churches, 425 albanian orthodox churches, and 568 mosques... that means there are 1119 Christian Sacred Churches.
  I mentioned "albanian catholic churches", following our neighbors-serbs, cause when it comes to the churches, due to serbs-THEY MUST BE NAMED-ETHNICALLY! Having said that, albanians are not too much INTO RELIGION STUFF, and consequently we call a church, just-CHURCH! ;))
  In Kosova unfortunately everytime when it comes to churches-they are exclusivity of serbs!!! Theoretically, if would be any catholic serb present in Kosova, for sure those catholic churches would be named "Serbian Catholic Churches"!
  Moreover, everybody knows that this is not "new thing", because in central Prishtina (50m away from new Cathedral "Mother Teresa") it used to be a Cathedral, demolished by Jugoslavenski regime.

  Finally, in this Sacred Cathedral are welcomed everybody!
  (ALB, 8. februar 2011 06:32)

  # Link komentara

 6. @dejane - vrijeme je da prežališ tzv. RSK, probali ste, nije prošlo. Tvoje mržnja prema svemu hrvatskom neće ti donijeti ništa dobroga u životu. Rado bih ti rekao da se vratiš i da si dobro došao, ali iz tvojih riječi mogu samo iščitati patološku mržnju prema Hrvatima i Hrvatskoj pa onda nema smisla. Želim ti iskreno sreću u životu.
  (zašto?, 6. februar 2011 23:07)

  # Link komentara

 7. za @Beckog konjusara

  naravno da mi Srbi i vi Hrvati nismo genetski isti, jer mi Srbi porijeklom iz Hrvatske smo dali Nikolu Teslu i Milutina Milankovica covjecanstvu. A koga ste vi dali ? Onoga sto je izmislio penkalu ili onoga sto je izmislio kravatu, mozes mislit ;);)
  A sto se tice hrvatskog duha i cistote, pogledaj malo oko sebe, jer prema statistikama vise od 30% Hrvata svaki treci dan u prosjeku pere zube, pa da ne govorimo o nasilju u porodici, maltretiranje zena i djece.... Ako je to hrvatski duh koji se ocuvao, onda je to super. A sto se tice Evrope i tih fazona, naravno uvijek ste bili uz Evropu, narocito onu fasisticku sa Hitlerom na celu. A kad smo kod hrvatskih gradova, samo pogledaj malo unatrag do prije 100 godina ko je zivio u tim gradovima, koliko je bilo Hrvata i koliki su bili. Split je na pocetku 20-tog stoljeca imao tek oko 10.000 stanovnika itd itd. Nista vi niste manji seljaci od ostalih balkanskih naroda. A mi koji smo porijeklom iz Hrvatske smo vijekovni svijedoci vase nemoci da napravite drzavu i svih slabosti koje imate kao narod i (ne)kultura. Dobili ste drzavu prvi put u istoriji tek na kraju 20-tog vijeka, kad je cak i Makedonija, Moldavija, Kazahstan i ostala ekipa dobila drzavu.
  (Dejan, 6. februar 2011 15:15)

  # Link komentara

 8. predlazem im da podignu i najveci pravoslavni hram, to ce nas vishe pogoditi od katedrale. i ovako nemaju ni jedan drugi cilj nego da provociraju komshiluk.
  (mita, 6. februar 2011 10:06)

  # Link komentara

 9. I onda neko kaže da Vatikan i Papa nisu umešani u ova Balkanska zbivanja. Jednostavno nastavlja se pokatoličenje Srpskog naroda i srpske teritorije po istom porincipu kao u africi sa ondašnjim plemenima. Samo nam trebaju njihovi misionari mada ih ima već kroz razne delegacije E.U. Kacin im je verovatno vođa!
  (Djole, 6. februar 2011 09:43)

  # Link komentara

 10. @Branko

  Albanci su tu, na Balkanu pre Grka kao Pelasgi. Dardani su ilirsko pleme kao sto su i Dalmati-Obala Jadrana, Liburni-Zadar, Dukla-Deoklecija-Crna Gora, Epiroti-Pyrro (Pirrova Pobeda) i mnogo drugih autoktonih plemena koji su ziveli na tim podrucima pre Helena! Orao i koza su simboli Pelasga! Dok je Zeus bio u pecini povise je nadletao Orao koji ga je branio dok je koza i njeno mleko hranila Zeusa! Aleksandar Veliki je kao simbol imao Orla i Kozu! A to je bio takode simbol Pirra i Gjergj Kastritoti-Skenderbega!
  Aleksadrova majka je bila Olimbia a ona potice od Ilirskog Plemena Molossi, ona u legendi sanja da spava sa velikom zmijom i ostaje trudna, posle cega rodi Aleksandra. Ime Aleksandar na albanskom znaci "rodio se ko u snu"! Zmija je simbol ilira i Aleksandrove majke, a i dan danas albanci ne ubiju zmiju zato sto se veruje da brani kucu i donelo bi losu srecu!! Aleksandrov otac Filip je takode Ilir on je bio u konstantnom ratu sa Helenima, da ne zaboravimo da su Aleksandrovi vojnici napali Grke i okupirali im zemlju. Grci njih su tretirali kao Barbarima, od BAR BAR, posto su govorili drugaciji jezik koji Grci nisu mogli da razume! Sve pokazuje da se radi o dva razlicita naroda! Historicari kazu da je tokom pohoda Akelsandrar njegovim vojnici dao naredenja na drugacijem jeziku od Helenskog! On je za svoje simbole imao Orla i Kozu od Pelasga-Ilira!

  Pirro je bio Ilirski kralj koji je uspeo da napadne Rimljane u njihovom poluostrvo ali u pobedama je izgubio puno vojnika i zato je rekao slavnu "Jos jedna pobeda i to ce biti nas kraj"! On je u kruni imao kozu sa rogovima od Pelasga i Aleksandra!
  Turci su Gjergj Kastriotu dali ime Iskender-Beg, koje je ime Aleksandra Velikog na Turskom, posto su verovali da potice od istog plemena! Skenderbegova kruna ima kozu sa rogovima, kao simbol Pirra i Aleksandra a zastava Kastriota Orla! Heleni su dobili obicaje i verovanja od Pelasga posto su Pelasgi bili tu pre njih!
  Orao kao simbol Zeusa je branio Aleksandra i nadgledao ga je u njegovim pohodima! Posle cega Rimljani koji su obozavali sve Helensko adaptiraju orla kao simbol. Posle toga Rimska prestonica se pomjera u Konstantinopoli gde se adaptira orao sa dve glave, jedna koja nadgleda istog a druga zapad! Tako dvoglavni orao kao adaptacija postaje simbol vizantije!
  Albanska rec sa boga je Zot koja potice od reci Zeus! Albanci svoju zemlju zovu zemlja orla! Dok je ime novca LEK skraceno od Aleksandar! Rec Barka (Brod) koja na albanskom znaci stomak, je ilirska, Dalmati i Liburni su imali najbolje brodove i pirate, Rimljani to adaptiraju tako da na latinskom i italiankom a i u danasnjoj Dalmaciji Barka znaci Brod!
  Puno helenskih reci je moguce desifrirati samo na albanskom!
  Lingustika je tu da osvetli slavnu historiju Pelasga-Ilira-Albanaca, jer ako koza laze rog ne laze!
  (autochtonus, 6. februar 2011 09:27)

  # Link komentara

 11. Sto reci, a ne biti zloban, kao sto je i autor ovog teksta zloban prema katedrali u Pristini. Eto, nadje joj slicnu u Africi? A i prazna je dok se drzi misa?
  Pa dajte, ljudi, Mnogo je veliko ovo "breme" koje bi vi htjeli natovarit' jadnoj katedrali. A sto je kriva katedrala? E je na Kosovu, medju Muslimane?
  Ja licno mislim da ima katedrala vise dobrih osobina, nego sto biste vi, sa vasijem rasistickim umom, mogli apsolvirati.
  Ajde da su ovo Muslimani pisali, rek'o bi covjek, ajde, krivo im. No sto je vama, braci po Hristu (pravoslavnome), kakova je muka na vama da pisete ovako za kucu Boziju, pa neka je Katolicka, i neka je medju Muslimanima.
  Grehota je i za plakati, kad covjek cita ovakve mizerije.
  (Denis Perkovic, 6. februar 2011 06:55)

  # Link komentara

 12. Pozdravam svima iz svedske ja mislim da nja glupni narod u svjetu su Serbi i Albanci ja ne znam i ne mogu da razumem kako dve narode ako su taki pametni zasto imajo tako merznju iz medju sebe zasto pa ne moze drugog puta da mi idemo samo na merznje a sta mi dobijem od toga nistaaaaaa jeste samo nasi politicari ajde moj drugovi Serbi i Albanci mislite malo ne moj da budute takvo glupiiiiiiiiii
  (kimmi, 5. februar 2011 18:04)

  # Link komentara

 13. Ja samo ne shvatam zasto se Albanci kad su vec veci katolici od pape i kukaju da su bili katolici,leipo ne vrate kriscanstvu i smire unutar-moralne nemire?!
  (Stjepan, 5. februar 2011 16:36)

  # Link komentara

 14. Mi Dalmatinci jesmo Balkan! I ponosni smo na to!
  (Tomislav,Split, 5. februar 2011 16:23)

  # Link komentara

 15. @autochtonus
  Albanci su došli na Balkan 1054. godine (XI vek) a Skender Beg je Srbin i zvao se Kastriot. Nego je problem što se pozivate na FALSIKOVANU istoriju koju je falsifikovao Vatikan zbog svojih potreba a ne zbog istine. Istoriju pišu pobednici radi svojih interesa, tako je bilo i tako će ostati.
  (Branko, 5. februar 2011 15:45)

  # Link komentara

 16. (@tomislav)
  Da samo dam par informacija kao prilog diskusiji. Srpsaka istorija počinje 5500 godina pre Hrista. Rimo-katolici se javljaju na našem prostoru tek od XV veka. Istoriju su počeli da krivotvore od XVII veka a današnja istorija(Germansaka istorijska škola) je konačno nametnuta posle Berlinskog kongresa. U "VELESOVOJ KNJIZI" možemo naći sa jedne strane "bratske narode" : Ruse, Srbe, Hrvate i Čehe i sa druge strane "neprijateljske narode": Gote, Germane, Hune, France i Grke. Najveća prevara i notorna laž je da su "Sloveni" (ovako su nas "oni" nazvali)došli na Balkan (Helmsko poluostrvo)u VI veku. Srbi su na Balkanu najmanje 7500 godina. Vinčanska kultura, Vinčansko pismo i Srbica, kao najstarije pismo u Evropi.
  (Branko, 5. februar 2011 15:15)

  # Link komentara

 17. Geografski gledano Balkan ne postoji jer to nije poluotok s obzirom da mu je hipotenuza duža od kateta. Mentalitetski svakako postoji neki zajednički opis ovih prostora, ali Hrvati su na margini toga, a ne u centru, što se da primjetiti i po glazbi ponajprije.
  (Mirko, 5. februar 2011 15:12)

  # Link komentara

 18. Pristina nema ni upola od 2 miliona stanovnika, znam to jako dobro, zivim na 10km od nje. Albanci falsifikuju sve moguce podatke, od njihovog broja do istorijskih cinjenica
  (STrider, 5. februar 2011 14:16)

  # Link komentara

 19. @tomislav
  ,,ipak, taj poluotok nema smisla, jer je udaljenost od istočne i zapadne crte, dakle kopno, jednostavno predugo. geografski dakle, to da je poluotok ne pije vodu.''

  Ko ti je to rekao?
  (Afrika, 5. februar 2011 14:14)

  # Link komentara

 20. Kako se vi komšije trudite strpati Hrvate u Balkan i "zavađena braća" spiku, nema tu bratstva, nikad nije bilo, Hrvatska mentalitetom nije na balkanu, divljačkih ispada ima svugdje na ovoj planeti, da istina, zadnjih nekoliko desetljeća poseljačili su nas sa svih strana, al duh je ostao, znate kako kažu, čistoća je pola zdravlja, ne samo fizičkog nego i mentalnog, pogledajte Hrvatske gradove, pa ih usporedite sa svim ostalim balkanskim "metropolisima", po gradskoj čistoći nalikujete svi na Bangkok, a Srbi ni genetski nisu slični Hrvatima, to se bar lako provjeri.

  Ali ajde, bar ste uživali dok ste se vozili na grbači Hrvatske.

  Pozdrav onima koji jasno vide.
  (bečki konjušar-ponosan, 5. februar 2011 14:08)

  # Link komentara

 21. kako sam pokrenuo dosta komentara osjećam se dužnim da vama Srbima objasnim zašto mi Hrvati toliko tvrdimo da nismo Balkan.

  prvo, što je Balkan? to bi trebao biti poluotok, koji je ime eto dobio po planini u Bugarskoj i manjim dijelom u Srbiji. jasno je onda zašto vi ne bježite od toga etiketiranja. ipak, taj poluotok nema smisla, jer je udaljenost od istočne i zapadne crte, dakle kopno, jednostavno predugo. geografski dakle, to da je poluotok ne pije vodu.

  e sada, politički. zaista, gledano unazad 80ak godina, Hrvatska radi Juge zaista pripada u to područje. uz Balkan se vežu ratovi, a u jednom je i Hr izravno sudjelovala. ali povijest Hrvatske traje 1300 godina, a ne osamdeset. prostor Hr bio je pod zapadnim rimskim carstvom, bio je neosvojeno područje od strane Turaka, bio je pod Austro-Ugarskom... Hrvatska je katolička, za razliku od pravoslavno-islamskog ostatka "poluotoka". oduvijek smo više bili okrenuti srednjoj Europi - Hrvati žive kao autohtoni u Austriji, Mađarskoj, Vojvodini, Slovačkoj... BiH je dakako druga priča, a Janjevaca je premalo da bi imali neki značaj.

  još malo geografije - kako je Hr "specifična oblika" mi doslovno nemamo kraj koji je geografski Balkan. Dalmacija, Istra i Kvarner izravno su okrenuti Jadranu, dok je sjeverna Hr okrenuta Srednjoj Europi. teoretski, da je Bosna ostala Hr, tada bi dobar dio teritorija bio Balkan.

  i na kraju - mentalitet. Hrvati i Srbi se po meni ne razlikuju mnogo. OK, vjerojatno je velika razlika između Dalmatinaca i st. Šumadije, ali generalno smo slični. samo ne volim kada se uz Balkan veže nekakvo seljaštvo i primitizam, te ratovi. istina, imali smo rat kojim se Juga raspala, zatim bombardiranje Beograda, a i Kosovo nekako ne baca pozitivnu sliku. ali vidi licemjerne Europe! danas imate terorističke organizacije u Irskoj i Španjolskoj, u Belgiji se godinama svađa sjever i jug zemlje, Nijemci i dalje podržavaju s nekih 20ak posto nacizam, Talijani su rasisti, Danci crtaju karikature Muhameda... ma tko kaže da su tkz. Balkanci najgori? zapravo, nema razlike. Šveđani imaju bogatu zemlju i zato ispadaju kulturni, barem se ne živciraju radi mnogo stvari. eh...

  eto sada znate. možete se smijati, ali objektivno - HR niti geografski niti povijesno, a ni mentalitetom - ne spada u taj Balkan. na kraju krajeva, on ne postoji, osim za etiketiranje taloga Europe - što mi nismo, nikako. hvala
  (tomislav, 5. februar 2011 11:36)

  # Link komentara

 22. Albanci sebe vide kao star narod, ako smo bili muslimani zadnjih 500 godina mi smo takode bili hriscani 1000 godina! Mi verujemo jako da su Deoklecijan Konstantin i Justinian bili Iliri!! Sve je to znao Rugova i zato je inicirao nas "povratak" u Evropu posle 5 vekova!
  Za Majku Terezu svi znaju sta je, ona ne moze biti Makedonka posto nije ni Grkinja ni Bugarka!
  (autochtonus, 5. februar 2011 11:09)

  # Link komentara

 23. @Visar, dragi komsija sada vam je mnogo lakse, jer ste porusili i zapalil te iste crkve i manastire koje ste kao gradili.Ahahah sto ce reci da ste imali puno pravo da uradite to sto jeste 17. marta????? Ah tolerantnog li i ljubopitljivog li naroda! A sto se tice "istoricara", pitam se koliko ih vi imate???…?? Koliko je albanskih "istoricara" sa pravim diplomama, ma koliko pravih akademskih gradjana imate??? A kako ti dajes sebi za pravo da pricas da su "ostali" "moji do mojega" ???…?? Ja istoruju znam i svi je mi znamo jako dobro i ta propaganda koju forsirate moze da prodje kod neznalica, a mi Srvi svi znamo sta je Kosovo i ko je gradio manastire i da je bilo Milosa Obilica, a ne KOpilika!
  (Kosovo, 5. februar 2011 10:52)

  # Link komentara

 24. Evo jedan konstruktivan predlog:

  Da mi Srbi prestanemo ovako intenzivno da se bavimo Kosovom, jer trenutno nemamo nikakvog uticaja na desavanja na toj teritoriji. Kad dodje nasih pet minuta, a doci ce sigurno, onda idemo dalje.

  Ko shvata razumece.
  (Marko, 5. februar 2011 10:29)

  # Link komentara

 25. Veličina crkve raste proporcionalno sa veličinom bede i neobrazovanosti. Što se tiče "problema" da li je Zagreb na Balkanu: za Hrvate je Srbija Balkan, za Slovence je Hrvatska Balkan, za Austrijance je Slovenija Balkan, za Nemce je Austrija Balkan...a za Engleze Balkan počinje u Briselu.
  (Dragan, 5. februar 2011 10:22)

  # Link komentara

 26. 95% albanaca nisu muslimani nego su Ateisti,tako da katolickim misionarima ima puno posla.a braci katolicima samo jedno pitanje:zasto im sef politbiroa iz Rimanije resio daprizna voljeno Kosovo?!
  (Carigrad, 5. februar 2011 10:11)

  # Link komentara

 27. Za mene licno ova Katedrala u Pristini jasno govori o toleranciji Kosova prema svim narodima i religijama koje zive na KOSOVU !
  (Bucko razmisljam, 5. februar 2011 10:09)

  # Link komentara

 28. Nije mi jasno zašto ljudi u isti koš stavljaju Hram Svetog Save i ovu katedralu koja je napravljena posle rušenja gimnazije Dževdet Doda u Prištini (na tom mestu je pre katedrale bila gimnazija). Hram u Beogradu je trebalo da se gradi pre drugog svetskog rata, ali nije započeta gradnja tad iz dobro poznatih razloga. Drugo, hram je arhitektonski biser a ova katedrala je (bez ljutnje) najobičnija kutija, bez pokušaja da bude lepa.
  A ovi grdni Hrvati koji komentarišu da nisu na balkanu... pa šta reći... džabe se vi koprcate, ceo svet zna da ste na Balkanu a i da niste imate taj mentalitet, jer je to ionako više stanje uma nego teritorijalna pripadnost. Bok dećki.

  Shqiptari (bez uvrede, tako sami sebe zovu) će promeniti i veru i sve samo da dođu do cilja, takav im je mentalitet. Najbolje u prilog toj tvrdnji govori to da su oni JEDINA većinski muslimanska nacija koja veliča Ameriku i jedan je od najvećih Američkih prijatelja a SVI ostali muslimani se gnušaju na pomen Amerikanaca i Amerike. Svi muslimani pljuju Američke predsednike, a Albanci im zidaju spomenike.
  A za onog koji je ovde komentarisao da su Shqiptari sazidali Srpske manastire na kosovu... ti verovatno i dalje veruješ u deda Mraza kad veruješ i u to šta pričaš.
  (Čovek sa Balkana, 5. februar 2011 09:55)

  # Link komentara

 29. Pa to je super, ne samo da če Srbija imati največu pravoslavnu crkvu več i katoličku. Dokaz da smo otvoreni i tolerantni do svih vjera.
  (Petar, 5. februar 2011 09:36)

  # Link komentara

 30. Albanci su prvi primili hriscanstvo u Evropi. St.Paul-Shen Pali Sv.Pavle je prvi presao preko ilirskih zemalja i sirio novu religiju autohtonom stanovnistvu. Albanci samo se vracaju religiji svojih pretaka. Skenderbeg je bio lider turske vojske i omiljenik sultana, ali je on ostavio sve to da bi se vratio svojoj religiji i narodu. Isto cinimo i mi sada posle 500 godina turske vladavine!
  (shenpali, 5. februar 2011 09:34)

  # Link komentara

 31. Papa će nakon dolaska u Niš 2013. godine posetiti i Prištinu gde će održati misu u katedrali, kako bi proglasio pobedun Vatikana nakon 959 godina. Isplatilo se čekati.
  (Branko, 5. februar 2011 09:30)

  # Link komentara

 32. Za Albance (koji su na papiru Muslimani)postoji samo jedna religija, a to je naconalna drzava koja bi objedinila celokupni etnicki prostor.
  Ne bih se cudio da ne naprave i Sinagogu.
  Mala napomena da Vatikan jos uvek nije priznao Kosovo, u znak pijeteta prema SPC, ali nasa crkva i dalje misli da poboljsanje saradnje sa Vatikanom nije prioritet, sto nas je skupo kostalo u proslosti, ajos ce vise u buducnosti. Da li sedi neko u Patrijarsiji ko ima barem gram mozga, da shvati realnost i da je ovo 21 vek!!!
  (Pravoslavac, 5. februar 2011 09:27)

  # Link komentara

 33. Šta će katedrala u zemlji u kojoj žive skoro isključivo muslimani ? Pa, da bi se dodvorili Zapadu koji im je stvorio državu na tuđoj zemlji ! Čijim parama se finansira izgradnja katedrale ? Verovatno parama Vatikana, koji je razbio Jugoslaviju. Ali, samo polako. Jednog dana će rušiti i paliti i tu katedralu, kao što su rušili i palili srpske crkve na Kosovu.
  (Knez Lazar, 5. februar 2011 08:13)

  # Link komentara

 34. Ja ne znam sta srbima smeta katedrala. Pa i vi u Beogradu imate veiku dzamiju a koliko muslimana zive u Beogradu. jel to da se uvlacite muslimanskim drzavama. A to sto mi gradimo katedralu za takav mali broj katolika, pa i vi ste gradili pravoslavne crkve za taj isti mali broj srba koji su ziveli pre rata (primer nedovrsena crkva u centar Pristine kod ekonomskog i pravnog fakulteta), ili svi ti spomenici "srpskih junaka". To sto se postavlja pitanje jel Majka Tereza, albanka ili makedonika, kao kad neko kaze da Tesla nije srbin vec hrvat jer je rodjen na teritoriju danasnje Hrvatske.

  Pozdrav svima
  (Toni, 5. februar 2011 08:05)

  # Link komentara

 35. Gospodo Albanci su vecinom bili hriscani- katolici. Majka Tereza, Gjergj Kastrioti Skenderbeg, gotovo vecina nosioca albanskog sentimenta tokom turske okupacije su hriscani. I posle 4 vekova turske okupacije mi nismo zaboravili nase korenje, ako gradimo katedralu to je da bi svako ko to zeli vrati svojoj veri!
  (albanac2000, 5. februar 2011 07:57)

  # Link komentara

 36. Sve ispod najsevernije tačke Jadranskog i Crnog mora je Balkansko poluostrvo. Poluostrvo je deo kopna koji je sa tri strane okružen morem (morima), a sa četvrte strane vezan sa kopnom.
  (Radovan, 5. februar 2011 07:21)

  # Link komentara

 37. Moraju da se zahvale nekako Vatikanu na podrsci poslednjih 20 godina.
  (Zina, 5. februar 2011 07:04)

  # Link komentara

 38. Kosovska katedrala,najveca na balkanu.Sramota ljudi nema sta da jedu a srpska vlada trosi pare na ovakve stvari kako ih nije sramota?Kosovo zasto bas tamo da pokazemo svetu da vlada srbije najpametnija??Ustanimo kao u Egipat i isterajmo tu bagru u vladi jer kako stoje stvari ne moze da bude gore,a vlada nam kaze viceve bice bolje,bice bolje,bice bolje nemojte da budete naivni dok ovakva vlada postoji nema zivota i da: EU 2012 hahahahahahahah
  (stevan, 5. februar 2011 06:36)

  # Link komentara

 39. Katedrala 'Svete Majke Tereze' u Prishtini je pun pogodak! N eosporna je cinjenica da su nasi preci bili katolicke vjeroispovjesti. Meni licno je veoma drago sto smo uspjeli da je sagradimo tako brzo, a volio bi da je ljepsa od Pariskog Notre Dama, a vjerujte mi tako misli vecina obrazovanih ljudi u Prishtini.

  Stalno se prica o nekom zavodjenju Albanskog naroda od strane Evrope. Mislim da stvari stoje posve drugacije; nije Evropa ta koja pokusava da Albance zavede i pridobije za sebe radi nekih svojih vjerskih ciljeva na balkanu vec smo mi Albanci ti koji prevashodno tezimo i ocajnicki zelimo da se vratimo, pod okriljem svoje majke, Evrope.
  Takodjer, u par rijeci nekima bih da pojasnim neke stvari u vezi siromastva na kosovu! Toga ima sigurno i niko ne porice korupciju, kriminal i ekonomsku bijedu. Medjutim treba reci da narod koji nije bogat duhom nit ce znati, nit ce moci stvoriti kakvo materijalno dobro. Obrazovne institucije, tradicija i suzivot sa drugima, vjerske i kulturne ustanove su te koje pomazu narodu da se osvesti i cijeni prevashodno duhovno bogatstvo. Neka je to u dobrobit svima!
  (forum romanum, 5. februar 2011 06:31)

  # Link komentara

 40. Lepo. mozda se i nauce da zive jedni pored drugih i civilizuju .
  Radujem se.
  Kad dodje vreme, shvatice im im treba i pravoslavna, koju ce u inat sagraditi takodje naj vecu na balkanu i ne sa 47 ili 49 zvona, vec 120
  (opa bato, 5. februar 2011 03:56)

  # Link komentara

 41. Komshije ,poskupelo gorivo opet!!!
  (agim, 5. februar 2011 03:21)

  # Link komentara

 42. Bice para. Dace Vatikan.
  (vladimir, 5. februar 2011 02:57)

  # Link komentara

 43. Umesto sustine komentarise se sta je na Balkanu a ste na. U Beogradu najveci pravoslavni hram u Pristini najveci katolicki hram.Nije postojalo nista pametnije na cega bi mogli da potrose pare nego na zidine potpuno nepotrebne i potpuno beskorisne. A ljudi ce na ovim prostorima uskoro da budu gladni...I u Beogradu i u Pristini, a bice i u Zagrebu.Sve ide u tom pravcu.
  (nikad kraja, 4. februar 2011 23:49)
  Bravo za komentar...
  (Predrag, 5. februar 2011 01:52)

  # Link komentara

 44. Pristina ima 2 miliona stanovnika?????
  (zbunjen, 5. februar 2011 01:13)

  # Link komentara

 45. Njamanje nam je trebala tako glomazna Katedrala. Nama treba posao, zivot normalan, koga nemamo, a sto se tsice Katedrale Majke Tereze, ona je politicki objekat, jer u Pristini nema ni 100, i (slovima stotinukatolika) te stoga dovoljlno nam je ona crkva u Ulpijani koja takodje zvri prazna kao i ova o kojoj pisete u napred procitanom clanku
  zefi.
  (Zef, 5. februar 2011 00:35)

  # Link komentara

 46. Nikad nisam zano da Majka Tereza je Makedonka..!!!
  (Llud, 5. februar 2011 00:16)

  # Link komentara

 47. Lijepa vijest iz Kosova sto se gradi katedrala, znak da su Albanci evropski ljudi.
  (rino, 5. februar 2011 00:14)

  # Link komentara

 48. Umesto sustine komentarise se sta je na Balkanu a ste na. U Beogradu najveci pravoslavni hram u Pristini najveci katolicki hram.Nije postojalo nista pametnije na cega bi mogli da potrose pare nego na zidine potpuno nepotrebne i potpuno beskorisne. A ljudi ce na ovim prostorima uskoro da budu gladni...I u Beogradu i u Pristini, a bice i u Zagrebu.Sve ide u tom pravcu.
  (nikad kraja, 4. februar 2011 23:49)

  # Link komentara

 49. Megalomanska bogomolja za koju se na čitavom Kosovu ne može skupiti 1000 vernika je upravo ono što je potrebno Kosovu. Da se ljudi u njoj mole za posao...
  (Bojan, 4. februar 2011 23:49)

  # Link komentara

 50. Fala Bogu da su zgrade centralnog komitete pune, i da levica u svetu jaca.
  (zivojin, 4. februar 2011 23:17)

  # Link komentara

 51. to je samo kamuflaza da prodze samo ova guzva oko priznavane kosova posle drukacije ce se odigra
  (prizrenac, 4. februar 2011 23:10)

  # Link komentara

 52. Sve je to lepo i krasno, nemam nista protiv katedrale, jedino ima mala greska u tekstu, naime Pristina je deo teritorije Srbije, tako da ne moze biti glavni grad teritorije, vec samo pokrajine..
  (johney, 4. februar 2011 23:09)

  # Link komentara

 53. Kada se zavrsi pasce, ma ko je finansira? Zasto? Sta ce tamo? O mozda je bolje da bude veca od one u Milanu???? Koje gluposti!!!!!
  (Pavle, 4. februar 2011 23:06)

  # Link komentara

 54. Izgradnja katolicke katedrale u Pristini treba shvatiti kao znak postovanja i ljubavi prvenstveno medju albanskim stanovnistvom. Albanski narod je jedini narod na Balkanu koji u okrilju sebe ima tri vjere Islam, Katolicizam i Pravoslavlje (Autokefalnu Pravoslavnu Crkvu, da se zna), koji nas cini jedinstvanim ne samo na Balkanu nego i sire.
  Osudjujem sva djela koja su pocinjena bilo gdje koja su imali za rezultat rusenje i palenje bogomolja, ali zato podrzavam a u ovom slucaju se ponosim da Kosovo 10 godina nakon genocida skuplja snagu i organizuje, u Prizrenu rekonstruise crkva Sv Djordja,u kojoj se odrzava liturgija i da u Pristini se gradi Katolicka Katedrala a sve se to radi ne samo od doprinosa medjunarodne zajednice nego i od doprinosa samih gradjana Kosova. To ja cijenim kao demokratski kapactitet albanskog naroda u cijelini.
  Pozdrav svim ljudima dobre volje!
  (Irfan, 4. februar 2011 23:04)

  # Link komentara

 55. @činjenice: Jao kakve nebuloze ti pricas. Najsmesnije je ovo pozivanje na cinjenice kojih nigde nema.

  Balkan ne određuju Sava i Dunav, Zagreb nije na Balkanu,a Beograd u cjelosti jest, to je zemljopisna činjenica, a i više od toga. Zagreb je položajem mnogo bliže Srednoj Europi i Mediteranu nego ostatku regije. Ako je Zagreb Balkan onda su ti i Ljubljana i Maribor, ne vidim gdje je tu razlika? Osim toga HR ionako ne trpaju u pojam Zapadnog Balkana. A ovo s katedralom na Kosovu djeluje bizarno, imam osjećaj da će je graditi duže nego Katalonci svoju Sagradu familiju!
  (činjenice, 4. februar 2011 05:04)
  (Shtulic, 4. februar 2011 22:47)

  # Link komentara

 56. Balkan je ponosna regija sa puno istorije...
  to sto grade katedralu u Ptistini je ok, ali kad bi manje rusili pravoslavne manastire i crkve bilo bi jos bolje...no Albanci su to...gde god vetar duva, oni ce niz vetar...
  pa ipak je zapadna Evropa katolicka jel' da? a i Vatikanu odgovara katolicenje na srpskoj teritoriji...mislim, bas nas vole- xaxa...
  a hrvati?! ma, ljudi ne trosite reci...ni oni ne znaju gde su, nemci i austrijanci ih se groze, sem Jadranskog mora- a i to su kupili, a oni bi van Balkana - gde u stvari pripadaju...no, ostavimo to njima

  ja sam srbin Balkanac i to ponosito kazem svuda u Evropi- i ljudi postuju Balkan kao takav

  uzivajte
  (stevan, 4. februar 2011 22:30)

  # Link komentara

 57. katedrala može da bude neoromanička, ne neoromanska, taj stil ne postoji, jednako kao ni romanski.
  (Miša Milošević, 4. februar 2011 22:21)

  # Link komentara

 58. Veoma tendeciozan, netacan i nepoverljiv tekst.
  Kao prvo biskup Kosova je Dodë Gjergji i on je u Pristini, inace biskupija je pre 2 god izmestena iz PZ u PR. Drugo, biskup Mark Sopi je mrtav vec 5 godina tako da ne znam kako je mogao da da intervju, jedino ako je novinar koji ga je intervjuisao prvi covek koji se je vratio sa onoga sveta. Trece kada je inaugurisana katedrala nije imalo snajperista na okolnim zgradama, policije da u civilu i uniformisanih, ali snajpera ne. To je novinar pomesao sa posetom Bajdena koja je bilo u to vreme otprilike da kazem. Cetvrto, samo da vas obavestim i monsinjor, papin izaslanik, je takodje Albanac i onop sto se ovde navodi nije tako bas receno. A sto se tice vernika mogu vam reci da je mozda katedrala velika u odnosu na potrebe, za jedno 20 odsto je veca nego sto bi trebala biti. Znam zato sto su do sada u njoj odrzane samo 2 mise, na inaugurisanju kada je normalno bila puna i na bozic kada je imalo slobodnih mesta. ALi o tome vas mogu tacnije obavestiti kada budu pocele nedeljne mise da se drze u njoj, sto ce biti negde oko leta koliko ja znam.
  Na kraju bih samo zeleo da kazem da nije lepo da ljudi imaju predrasuda o bilo cemu i da krive samo suprotnu stranu i da mrze neprijatelje a pred svojim glupostima zatvore oci i prave se ludi.
  Hvala b92 na prostoru
  (Albanac Katolik iz Pristine, 4. februar 2011 22:13)

  # Link komentara

 59. Mnogo manje vazno je da li su Ljubljana ili Zagreb na Balkanu. Katedrala ili katolicka crkva u Pristini, pa to je veoma ocigledno sta je prava pozadina. Mnogi su vec rekli dosta pretpostavki, ali i cinjenica. Jedno je sigurno, Albanci vracaju dug rimo-katolickom kleru za sve sto su ovi za sada ucinili za njih. Naravno, stvar se i finansira iz "vatikanskih" loza, odnosno iz finansijskih generatora koji su pod kontrolom Vatikana. Da li, sada vec uveliko nesrecni i zavedeni Albanci, da krenu da menjaju veru - to je stvar za buducnost, blisku ili daleku. Sve ima svoju cenu. Koliku cenu ce Albanci platiti ostaje da se vidi. Mozda im nece ni tesko pasti. Sad jasno vidim da je Ibrahim Rugova vatikanski ucenik i izaslanik, a ne albanski "oslobodilac" jer ih on, zapravo, niodcega nije ni osobadjao, ali da je krenuo da ih prekrstava i porimljuje - to je jasno.
  (Borivoje, 4. februar 2011 21:50)

  # Link komentara

 60. Ima dobrih komentara ali ima i losih komentatora koji naravno nisu krivi za ovo ,jer istoricari nisu zavrsili studije do kraja pa su dobili diplome sve moj do mojega.Narodu treba reci istinu od vizantije pa i ranije, od ilira ,takodje trebalo je kazati narodu da albanci pre dolaska turaka bili pravoslavci pa su gradili crkve i manastire sirom Kosova sve do Nisa pa posle toga 1170 god.podelili su se na pravoslavce i katolike pa nakon dolaska turaka postali muslimani itd.ali da ne zaboravimo da dolaskom srba na balkanu pocelo da se menja geografija balkana crkava i manastira jer su prisvojili ,ali evo sve na svoje vreme ...
  (Visar, 4. februar 2011 21:37)

  # Link komentara

 61. Svetski prvaci u šlihtanju. To je sve što mogu da kažem. Ne zaboravimo bulevar Bila Klintona i imena novorođenčadi kojima su davali imena tipa "Tonibler" i "Amerika".
  (@milezr, 4. februar 2011 21:33)

  # Link komentara

 62. super je to da u pristini ima najveca katedrala,i da je u zagrebu nema veze,a srbija nije znala za ovu katedralu, a dje da zna kada srbija nije uzivo videla kosovo 12 godina.
  (adje, 4. februar 2011 21:19)

  # Link komentara

 63. Ko će ovo da finansira, iz kojih izvora, kako je to moguće??? Na Kosovu ljudi umiru od gladi a oni glume veće katolike od Pape. Da ovo se ne finasira iz izvora od prodaje organa Srba i drugih nealbanaca.
  (spaske, 4. februar 2011 21:02)

  # Link komentara

 64. Deo Beograda je na Balkanu deo nije. Deo Zagreba je na Balkanu, deo nije. Razlika Beograda i Zagreba je u sledećem: Novi Beograd je van Balkana, Novi Zagreb je na Balkanu :)

  Zagrebačka katedrala je prelepa, ali već decenijama je u rekonstrukciji. Prištinska je neumerenost kao i hram u Beogradu.
  (aurelije, 4. februar 2011 20:38)

  # Link komentara

 65. Hej Balkanci i vi ostali debelo ste zaostali. Nemojte se sad svadjati ko je i sta je balkan jer svi ste u istom koshu. Lepo je sto se nesto gradi ako necem dobrom sluzi.
  Anjeze Gonxhe Bojaxhiu ili Majka Teresa od oca Kole (Albanca iz Mirdite, Albanija)i majke Drane(albanke iz Novog Sela kod Djakovice, Kosovo)rodjena je u Skoplju kada je Skoplje bilo u okviru Osmanljijskog Carstva tako da sa Makedonijom nema puno veze (iako ovi samozvani makedonci pokusavaju svetu nju prikazivati kao makedonku).
  P.S. Oman priznao Kosovo nezavisnim.
  (mertur, 4. februar 2011 20:36)

  # Link komentara

 66. Sto bi se iko stidio balkana? Grci su nacija sa juznog balkana pa imaju jednu od najbogatijih istorija.
  (novosadjanin, 4. februar 2011 20:22)

  # Link komentara

 67. Smesne su ove rasprave oko toga ko jeste a ko nije na Balkanu. Ne mora taj termin ds ima negativnu konotaciju ako mu je mi neprestano ne pripisujemo. Uprkos nesrecnoj istoriji, Balkan jeste vrlo zanimljiv i jedisntven prostor. Prema tome oni koji ga ne vole neka izvole... A sto se tice katedrale, to jeste pokusaj da se Kosovo priblizi Evropi, ali na nacin koji je tako nepovezan sa vecinskim stanovnistvom. I, naravno, majka Tereza jos nije proglasena sveticom...i naprosto nema veze sa Kosovom, nego pre sa Makedonijom.
  (balkanka, 4. februar 2011 17:07)

  # Link komentara

 68. Za sve ove iskompleksirane Hrvate koji se iz petnih zila trude da utvrde kako nisu na Balkanu i da ih ne interesuje nista sa Balkana,da nemaju ama bas ni mentalitet balkanski a eto slucajno salju ovolike komentare na balkanski portal pa cak vise srpski i sta vise sa mobilnih telefona uz detaljnu statistiku stanovnistva Beograda,samo jedno razbijanje zablude,ceo svet vas smatra Balkanom,sva svetska politicko-geografsko-istorijska nauka,a mi Beogradjani se nikad nismo stideli sto smo na Balkanu,cak naprotiv!
  (Balkanac, 4. februar 2011 16:54)

  # Link komentara

 69. Balkan je južno od Save i Kupe tako da Zagreb i Ljubljana nisu na Balkanu geografski (a nisu ni kulturološki).
  (Nikola, 4. februar 2011 16:47)

  # Link komentara

 70. Ne vidim nista lose sto je u Pristini katedrala.Bozja kuca e bozja kuca,bilo je to Crkva(Katedrala) ili Dzamija.Pozdrav svakom ko u boga veruje i svake religije postuje.Treba siriti ljubav a ne mrznju.
  (Kosovski Albanac, 4. februar 2011 14:59)

  # Link komentara

 71. Jos jedan primjer katolickog imperijalizma.Da se potru pravoslavci.Albanci su prije Turaka svi bili pravoslavni.Osjeca se u Rimu potencijal za katolicenje Albanaca,i averzija prema Srbima.Volio bih da vidim da se u Rimu sagradi najveca pravoslavna bogomolja.
  (Deda Mraz, 4. februar 2011 14:58)

  # Link komentara

 72. a super je sto ste ovu pricu smestili u odeljak "srbija" :lol:
  (Mile, 4. februar 2011 14:32)

  # Link komentara

 73. Albanci su ionako nekada velikom vecinom bili hriscani katolici, a to malo ko u Srbiji zna, pa se ljudi uglavnom prilicno iznenade kada to cuju.
  (Petar, 4. februar 2011 14:28)

  # Link komentara

 74. U pravu ste Zagreb nije na Balkanu, Zagreb je na Grenlandu!!!
  (123, 4. februar 2011 13:49)

  # Link komentara

 75. da, za Zagreb bi sigurno pogrijesili. on, naime, nije na Balkanu.
  (Tomislav, 3. februar 2011 20:49)
  Ma,jok,samo ti se cini..Kakvi kompleksasi!
  (veterinarBG, 4. februar 2011 12:17)

  # Link komentara

 76. Što je zemlja siromašnija, to više gradi ovakve objekte.
  Što će sigurno poboljšati kvalitet života ljudi na Kosovu.
  Nemaš posla, nemaš za osnovne ljudske, životne potrebe, ali zato imaš bogomolja na svakom koraku.
  Valjda računaju da im tamo jedino Bog može pomoći.
  (Max, 4. februar 2011 10:25)

  # Link komentara

 77. sve severno od Save i Dunava nije Balkan, prema tome Zagreb je Balkan velikim delom, a Beograd takodje, iako je gotovo 50% preko Save i Dunava.
  (Sinisa, 3. februar 2011 23:04)

  Zagreb je manjim dijelom južno od Save (samo Novi Zagreb) a većim sjeverno. Katedrala se nalazi sjeverno od Save pa time nije na Balkanu.
  (vjeran, 4. februar 2011 09:21)

  # Link komentara

 78. Bez obzira na velicinu ne moze da bude katedrala. Katedrala je crkva u kojoj je sediste biskupa. Oni nemaju ni svestenika a kamoli biskupa.
  (Pera, 4. februar 2011 06:48)

  # Link komentara

 79. Bice materijala za obnovu Srpskih srednjevekovnih manastira popaljenih i srusenih na KiM. Nicija nije doveka!
  (KiM, 4. februar 2011 05:10)

  # Link komentara

 80. Balkan ne određuju Sava i Dunav, Zagreb nije na Balkanu,a Beograd u cjelosti jest, to je zemljopisna činjenica, a i više od toga. Zagreb je položajem mnogo bliže Srednoj Europi i Mediteranu nego ostatku regije. Ako je Zagreb Balkan onda su ti i Ljubljana i Maribor, ne vidim gdje je tu razlika? Osim toga HR ionako ne trpaju u pojam Zapadnog Balkana. A ovo s katedralom na Kosovu djeluje bizarno, imam osjećaj da će je graditi duže nego Katalonci svoju Sagradu familiju!
  (činjenice, 4. februar 2011 05:04)

  # Link komentara

 81. Tako je, za par godinica da se proglasi Sveti Rugova. Ako moze, mozda je bolje i Sveti Ibrahim. Hahahahahaha....
  (Svetac, 4. februar 2011 03:50)

  # Link komentara

 82. Inace, granice Balkana pogledati na Wiki. Zanimljiva stvar kako se Hrvati trude da pobegnu sto dalje, i svoju naciju pogresno uce o granicama, pa cak i svoju Wiki stranicu. Istina je jednostavna: reka Sava deli Balkan od Centralne Evrope... sve ispod Save je Balkan. Dakle, veci deo BG-a nije na Balkanu, kao i manji deo ZG-a
  (Branislav, 4. februar 2011 01:38)

  # Link komentara

 83. Ako se gleda na taj način, onda je tek 15%-tak posto Zagreba na Balkanu jer Novi Zagreb po zadnjem popisu ima oko 115 tisuća stanovnika od 780 koliko ih je živjelo u cijelom Zagrebu. U Novom Beogradu je po zadnjem popisu živjelo 217 tisuća ljudi, plus Zemun sa 145 tisuća ljudi i još 50-tak tisuća na lijevoj strani Dunava daje oko 412 tisuća ljudi s "nebalkanske" strane Beograda, što će reći da je 66% Beograda na Balkanu jer je ukupna populacija samog grada po zadnjem popisu 1.28 milijun. Podaci se odnose isključivo na urbano područje. Ovo pišem tek iz fore kao zanimljivost jer malo ljudi uopće zna za tu granicu Balkana. Iako, Balkan kao takav je više stanje uma, nego striktne granice.
  (Mirko, 4. februar 2011 00:30)

  # Link komentara

 84. Perfidna politika, zavaravanje evrope(!). Kada su albanci tako demokratični, zašto porušiše stotine srpskih crkava i manastira!? Znaju oni dobro da katolcizam nikada ne može da predje od 1-2 posto na Kosovu i ugrozi albance, kao što i amerikanci nikada neće naseljavati te prostore, i napravili Bil Klintonu veliki spomenik. Glume evropejce a na terenu su vršili monstruozne zločine nad srbima (islamski ekstremizam da se od srba otme teritorija). Za 5O-1OO godina kosovski model države preseliće se u evropu, kao destabilizatorski faktor.
  (Boris, 4. februar 2011 00:26)

  # Link komentara

 85. Albanci će, ako procene da im to može doneti korist, masovno preći u rimokatolike. A rimokatolička crkva se neće buniti.
  (s tim rolaj, 3. februar 2011 23:19)

  # Link komentara

 86. Pristina je neponovljivo lep grad i siguran sam da je zasluzila jedno tako reprezentativno zdanje.
  (Nenad, 3. februar 2011 23:14)

  # Link komentara

 87. sve severno od Save i Dunava nije Balkan, prema tome Zagreb je Balkan velikim delom, a Beograd takodje, iako je gotovo 50% preko Save i Dunava.
  (Sinisa, 3. februar 2011 23:04)

  # Link komentara

 88. U iskrenost ovog poteza moze da poveruje samo neko ko zivi na Kokosovim ostrvima (uz duzno postovanje).To bi bilo isto kao kad bi se u Moskvi rodio buduci papa i tamo se podigne najveca katedrala na svetu.Dok pale ili pozivaju na paljenje i otimanje srpskih manastira starih po 10 vekova,istovremeno provokativno podizu katolicku katedralu kako bi slagali EU o multireligijskoj toleranciji.Politickom idiotizmu i lazima nema granica.Ovo sto je rekao uvazeni biskup iz Bara je susta cinjenica i nista vise se nema dodati.
  (Stefan, 3. februar 2011 20:52)

  # Link komentara

 89. da, za Zagreb bi sigurno pogrijesili. on, naime, nije na Balkanu.
  (Tomislav, 3. februar 2011 20:49)

  # Link komentara

 90. Ako crkva nije završena, a prema tekstu neće biti još mnogo godina kako je onda već sad najviša!? Inače tornjevi zagrebačke katedrale Sv. Stjepana viši su od 100 metara, a to je kao dva nebodera od po 18 katova tako da mi nije jasno ni kako je to niže od zgrade od 16 katova.
  (manje je više, 3. februar 2011 19:14)

  # Link komentara