Likija: antička mesta u Turskoj

Likija se nalazi u jugoistočnom delu Turske, i predstavlja najzagonetniju drevnu republiku. Iako se malo toga pouzdano zna o ovoj oblasti i njenim stanovnicima, oni su za sobom definitivno ostavili trag. Vide se ostaci fascinantne civilizacije kulturalno različite od ostatka antičkog sveta, a mahom sve ruševine iz tih perioda su pod zaštitom brojnih svetskih organizacija.

Izvor: B92

Pošaljite komentar
 1. Hahaha, bravo za komentar tamosnjak! Kao ovo sada sto se desava izmedju Grcke i Engleza, zbog kradje mermera sa Akropolisa lorda Elgina. Lopovluk sa titulom! Mora da je i Elgin "otkrio" Akropolis i samo "preneo", a izgleda da je usput delio parcad svojim prijateljima po Siciliji...
  (Sreten Ognjanovic, 20. jun 2009 11:48)

  # Link komentara

 2. Lepu reportazu ste napravili o gradovima koje sam napomenuo u komentaru od 27. maja vezanom za tekst o Pet gradova u Turskoj. Sada vam je ostalo samo da nesto napisete o Arikandi, Olimpusu, Faselasu, Limiri, ili na istoku o Kizkalesiju (anticki Korikos), Diocezareji, Silifkeu, Amurionu, Mamurekaleziju, Narikuju, Kanlidivaniu, Elusini Sebaste, Salagasosu,Pisidijskoj Antiohiji, ...
  (cele iz fotelje, 15. jun 2009 15:48)

  # Link komentara

 3. U Fetijama takodje postoje likijske grobnice uklesane u stene. Tuzno je koliko Turci o njima malo brinu - vise im sluze kao mesto za odlaganje otpada.
  (Aleksandra, 10. jun 2009 14:14)

  # Link komentara

 4. "Otkrio ga je englez, ser Čarls Felouz u XIX veku i, nažalost, brojne dragocene iskopine premestio u Britanski muzej, zajedno sa najbitnijim otkrićem – spomenikom Nereid iz IV veka."

  Nisam znao da su se Ksantos i Tlos izgubili, pa je morao Englez da dodje da ih nadje... i to ovaj drugi pored seoceta... A to sto je "premestio" verovatno ide u skladu sa "otkrio", jer ako je otkrio onda nije ni ukrao, vec "premestio", zar ne?
  (tamosnjak, 10. jun 2009 10:14)

  # Link komentara