Ovo je jedna od najstarijih srpskih svetinja

Na brdu iznad reke Lim, pored lekovitih izvora tople vode smešten je manastir posvećen Svetom Nikoli Mirlikijskom koji se ubraja među najstarije srpske svetinje u Raškoj oblasti. Još uvek nema tačnih saznanja ko je i kad podigao ovu pravoslavnu bogomolju, ali je sasvim sigurno da je ona postojala i pre vladarske loze Nemanjića.

Izvor: RINA
Pošaljite komentar
 1. @"Црква нису само грађевине и празници, већ и физичко и духовно здравље народа, образовање и родољубље, право и економија."

  Predsednike birati iz redova SPC, a ne stranaka?
  (Radoznao, 6. jun 2023 18:35)

  # Link komentara

 2. Manastiri su ne zato da se ljudi mole i posećuju, nego da se monasi posvete Bogu 100%. Ako se monasi bave susretanjem turista onda to nije prava stvar.
  (Da se ne lažemo, 6. jun 2023 15:37)

  # Link komentara

 3. У манастиру је основана и једна од првих болница, ту су пронађени и хируршки предмети, данас мало ко зна да су у то време радили неке од операција, чак и отварање лобање. Свети Сава није само подизао цркве као грађевине, он је оснивао школе, болнице, библиотеке, створио је једну од претеча обавештајних служби. Немањићи су богато даривали манастире и монаштво по блиском истоку, али и по Италији и не ретко су им информације стизале брже него до оних којима су исте биле упућене. Све то је резултирало успоном српске државе, а за све то је најзаслуженији Свети Сава. Када неко данас лупи како смо ми секуларна држава и да црква нема ту шта да тражи, треба му натрљати на нос чињеницу да је ову државу основала управо црква и да је ова држава опстала управо захваљујући цркви и да ова држава има будућност само ако јој црква остане Православна. Црква нису само грађевине и празници, већ и физичко и духовно здравље народа, образовање и родољубље, право и економија. Кад то схватите онда ће Вам бити јасно зашто иностране службе деценијама блокирају штампање и промовисање Законоправила Светог Саве.
  (Милош, 6. jun 2023 14:24)

  # Link komentara

 4. Zasto se tu nasa deca ne dovode na ekskurzije em da vide e,m da nauce nesto.
  (humanista, 6. jun 2023 13:01)
  A šta će današnja deca tu, šta ima tu da se vidi. Spusti se čovječe na zemlju. Samo ti misliš da ti manastiri zanimaju široke mase.
  (omniameamecumporto, 6. jun 2023 14:16)

  # Link komentara

 5. Zasto se tu nasa deca ne dovode na ekskurzije em da vide e,m da nauce nesto.
  (humanista, 6. jun 2023 13:01)

  # Link komentara

 6. Ko o čemu, mi o crkvama, svetinjama, manastirima, popovima... Kao da smo teokratska drzava i kao da nismo u 21. veku.
  (Lalke, 6. jun 2023 12:30)

  # Link komentara