Četvrtak, 23.03.2023.

13:22

Čuvena Ibarska magistrala doživela tužnu sudbinu: Svaka druga kafana zatvorena

Izvor: RINA

Èuvena Ibarska magistrala doživela tužnu sudbinu: Svaka druga kafana zatvorena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

117 Komentari

Sortiraj po:

trt

pre 1 godinu

Da je stara obilaznica oko Cacka ostala obilaznica a ne mesto sa 4 semafora i gomilom kafana tik pored puta mozda autoput i ne bi bio potreban, ovako zdravo Cacak nikad vise......isto vazi i za Ibarsku gomila kafana i mesta gde su neki zaradjivali velike pare i nacionalnu penziju a neki zbog toga gubili zivote.

Probajte pa cete da vidite

pre 1 godinu

U Oslu placas putarinu dok vozis kroz grad. Na svakom cosku gledaju da te opeljese i uzmu ono sta si zaradio. Katastrofa od drzave. Vazno da su na svim anketama prvi, sve najsrecniji na svijetu, najbolja zemlja za zivot, a onda u isto vrijeme i najvise samoubistava. Zivot dostojan jedino robota. Daleko im kuca svima, cijeloj evropi.

mile rizik

pre 1 godinu

Nisu propali samo ugostitelji, nego i lokalne policijske patrole. Kako sada da izgrade kuću kad nemaju više koga da pelješe? Moraće na narodni kazan, jer nema više ni mita niti besplatnih obroka po zatvorenim kafanama...

Zok1

pre 1 godinu

Trend zatvaranja kafana je počeo puno pre nego što je počeo da se gradi autoput. Ljudi kojio žive u Srbiji to verovatno ne primećuju, ali kada neko dođe jednom u 3 godine, lakše uoči razliku. U jednom trenutku, kafanama su usupile mesto pečenjare, gde se svraćalo po danu. Sada i one iščezavaju. Problem magistrale je da je ona prolazila kroz naselja, a često su se i naselja spuštala na magistralu. Kada se uz to doda i nedostatak bilo kakvog paralelnog puta za poljoprivredne mašine, neki delovi magistrale su zaista bili veseli: traktori, kombajni, zaprege (uključujući i kravlje zaprege), a znala je ponekad da istrči i poneka kokoška ili svinja. Ljude ne računam.

Joe

pre 1 godinu

Malo edukacije - vinjeta je samo drugi način naplate putarine....a u Nemačkoj se ne plaća ni vinjeta za vozila do 7,5 tona... za surf putnike na sendvičima izguglajte slobodno....Dragane prijatno....

kole

pre 1 godinu

Mnogo puta sam tuda prosao i nikad nisam imao ozbiljnijih problema u saobracaju. Ima budala koji su leteli koliko auto moze da ide, ali nekako sam ih eskivirao. Sto se tice kafana, one mi nisu smetale jer za mene nisu postojale. Nisam kafanski tip i uvek sam zurio zbog posla. Auto put ima svoju ulogu, a to je brz i siguran prevoz. Medjutim ako zelis nesto da vidis, skrenes sa auto puta i odmah je zanimljivo. Nemacka je najdosadnija zemlja ako vozis autobanom, a najdivnija i turisticki zanimljiva pored Francuske ako skrenes na odlicne regionalne puteve.

js

pre 1 godinu

Tu ke vlafala prostitucija, tu su se iznedrile pevaljke ono sa ibarske magistrale koke su biče dno dna, sada su sa nacionalnim penzijama, iliti "estradne umetnice", Lepa, Vesna, Nada, Zorica itddd

Mike

pre 1 godinu

Moj deda je uzimao cisto oko 30000-35000dm kasnije 12-15000e mesecno. Srecom je ulagao pametno
(sale, 24. mart 2023 16:44)
Deda ti je ulagao pametno pa ti sada imas Interent i kompjuter pa mozes da se hvalis ovde.

Veliki brat

pre 1 godinu

(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......
(Joe, 24. mart 2023 11:36)

Ma sta mi navodis primer Nemacke, u Nemackoj sam najmanje 1x nedeljno. Pogledaj kolika je putarina u hrvatskoj i sloveniji pa uporedi to sa srpskim putarinama.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 12:33)

Napisao si da niko u Evropi nema niže putarine od Srbije, ako si mislio na Hrvatsku, Sloveniju, BiH, itd., mogao si napisati "na Balkanu"!

luša

pre 1 godinu

Jeste, toj prostackoj zabavi je napokon dosao kraj, svima ostalima je svanulo sirom Srbije sto napokon mogu brzo i bezbedno da putuju, a ne da izbegavaju pijane budale koji izlecu sa parkinga iz tih kafana ili idu suprotnom trakom. Veci deo problema i nesreca na toj magistrali su upravo i bile krive te kafane. Nesto mi ih nije zao...

anti Rola

pre 1 godinu

Хвала богу да је то неповратна, (простачка) прошлост. Та магистрала је огледало примитивне Србије.
Да је среће, сад би људи могли да се престроје и праве мале, удобне породичне ресторане, с игралиштима за децу, можда и базенима, што да не. Органска храна, и остале савремене занимације. И да славе мир који се вратио у Шумадију. А инвентивни људи који имају новца- да праве уређена мала, удобна насеља за миран живот.
(Нова прилика, 24. mart 2023 13:15


I da ima sto vise Snezana koje bi posecivale te male udobne restoran sa organskom hranom, kad ih zla maceha istera iz kuce.

sale

pre 1 godinu

Koje su se tu pare uzimale to nije normalno. Moj deda je uzimao cisto oko 30000-35000dm kasnije 12-15000e mesecno. Srecom je ulagao pametno

Dragan

pre 1 godinu

Nije to zbog auto puta,nego sto narod nema para,to je jedini razlog.
(Zoran YNWA, 24. mart 2023 10:29)

botu, a za vreme tvojih svi bili puni ko brod kazes?

Dragan

pre 1 godinu

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......
(Joe, 24. mart 2023 11:36)

ne naplacuje naravno, zato imas vinjete... botu, sve zemlje sveta naplacuju putarine...

bzzz

pre 1 godinu

Meni je draga, nije bila održvana, a kafane su služile da se ždere, loče i koriste usluge prostitucije, pa onda sedneš za volan, dno dna!
U Švajcarskoj napr isto sve to radiš ali ne na putu jer sedaš za volan! Čak ni na pumpi na putu nema prodaje alkohola.

63 kblo

pre 1 godinu

Simbol nekadašnje i današnje Srbije. Pevaljke, zagoreno meso, pijana sirotinja.
(Skakač na H5, 24. mart 2023 12:30)

Ili moderan svet, potaž, veganci, buljaši, lubrikanti, neopredeljeno romantični...sputani, hipnotisani, poslušni.

Dragan

pre 1 godinu

Najskuplja putarina na svetu je u srbiji.Kao da se vozis po zlatu.Zivim u svedskoj i placam jednom godisnje 140eur.
(jafa, 24. mart 2023 13:31)
hel to tamo za motorne sanke ili skije? ajde bre ne botuj, idi tamo lepo i pravi sneska i grudve u julu...

sladjan

pre 1 godinu

Najskuplja putarina na svetu je u srbiji.Kao da se vozis po zlatu.Zivim u svedskoj i placam jednom godisnje 140eur.
(jafa, 24. mart 2023 13:31)

Ti ocigledno nisi nikada vozio kroz Italiju, Hrvatsku i druge zemlje koje koriste isti sistem za naplatu putarine ili se pravis neuk! Zivim u BiH blizu granice sa Srbijom i putarina do Milana u Italiji i nazad iznosi oko 130 Evra. Kroz Hrvatsku 40, Sloveniju 15 i Italiju 75 Evra. E, a pazi i ovo: od BiH do Beograda i nazad (sto je oko 250km) putarina je cjenovno gotovo identicna kao za predjenih 65km auto-putem u BiH. Kazes da placas 140 Evra u SWE, evo u CH je oko 80 Evra ciji je standard medju najvecim u Evropi pa ne vidim da pljujes kako je u SWE skupo.

Nije lijepo to sto pljujes po svom, a zivis tamo negdje i ne smijes da pisnes jer nemas gotovo nikakva prava. I sam sam zivio u tri drzave i dobro znam kakav je realan zivot tamo, zivot na kredit, i nikada nisam pljuvao po svom, stavise. Nikada nisam razumio i nikada necu takve kao ti i slicne tebi. Sto se mene tice, ne dolazite i ne trebate nam takvi!

pusti me da vrisnem

pre 1 godinu

Cuvena Ibarska magistrala i kojekakvi Ojdanici pored nje su simbol bivse Jugoslavije, zemlje seljaka na brdovitom Balkanu kojoj Era i Ibarska dadose
"gradjanski smek".

Zika BG

pre 1 godinu

Trebalo bi i da uz Milos veliki budu autenticne Srpske kafane a ne restorani brze ishrane. Ne znaci da je zabranjeno nuditi pecenje uz Milos Veliki, samo treba da postoje parkinzi.
(Goran, 24. mart 2023 14:07)

Sta je autenticna srpska kafana majke ti? Neka blatara sa ceremidom i nakrivljenim dimnjakom, kockastim srveno belim stoljnacima i smrdljivom, neopranom pepeljarom na sredini stola. Je l' to to sto pod autenticnim razumes?

DC

pre 1 godinu

el znate sta mi je najocajnije?
ova fotka sa autobuskim stajalistem, konstrukcija potpuno korodirana, malo ostecena, korov do ramena u pozadini, najlon kese i jos neki otpad po placu iza, sve to ostavlja ocajan utisak da nikoga nista nije briga , pa zar se to ne moze bar malo srediti, bar ofarbati, poseci taj korov, malo najobicnijom metlom pocistiti, neki ukrasni zbun zasaditi, bilo sta uraditi???
i kada to vidis iz vozila gde da stanem, udjem i dodjem? prolazio skoro sa nekim ljudima iz inostranstva blam me pojeo , fuj.
i to su domacini ??
(aca, 24. mart 2023 10:47)

Nisi trebao ljude iz inostranstva da dovodis, ja to vesto vec 30 godina vesto izbegavam upravo zbog toga, da bih izbegao blam i sramotu zbog izgleda drzave iz koje poticem.
(Veciti "gastos", 24. mart 2023 11:22)

Meni su deca rodjena u inostranstvu. Bez obzira sto vole da dodju u Srbiju i njihovi su komentari vrlo slicni: 'Blam, sramota, zasto je narod takav...' Druga stvar, poznajem vise nasih mladje generacije od moje, ljude koji su odrasli, izmedju ostalog i naucili da voze u insotranstvu. Mnogi od njih potpuno odbijaju da voze u Srbiji. Zbog opste nekulture, bahatosti i svega drugog...

Novi Beograd

pre 1 godinu

Bogu hvala da je došao kraj tom prostakluku, primitivizmu. Još da se to kafansko ruglo sruši. i na tim lokacijama posadi šuma.
Evpa gospodo prošlo je vreme lake zarade.

Goran

pre 1 godinu

Trebalo bi i da uz Milos veliki budu autenticne Srpske kafane a ne restorani brze ishrane. Ne znaci da je zabranjeno nuditi pecenje uz Milos Veliki, samo treba da postoje parkinzi.

veliki

pre 1 godinu

Trebalo bi i da uz Milos veliki budu autenticne Srpske kafane a ne restorani brze ishrane. Ne znaci da je zabranjeno nuditi pecenje uz Milos Veliki, samo treba da postoje parkinzi.
(Goran, 24. mart 2023 14:07)

da se ja pitam, razanj i pevaljke

Milan Kosanovic

pre 1 godinu

Fenomenalna stvar se desila, ne moram vise da idem kroz Cacak. Nema kolona na onih bezbroj semafora kroz Cacak, nema traktora, zaprega, bagera, bicikla, pijanih vozaca, siledzija za volanom, nema ni onih drugih koji voze presporo i sve druge cine nervoznim, nema policije da iskace iz zasede.... Savrseno! Jos da urade i autoput da izbegnemo Ovcarsku klisuru i to je to. A pecenje, pevaljke, pijancenje... to mi nikad nece nedostajati. Nisam kafanski tip.

Нова прилика

pre 1 godinu

Хвала богу да је то неповратна, (простачка) прошлост. Та магистрала је огледало примитивне Србије.
Да је среће, сад би људи могли да се престроје и праве мале, удобне породичне ресторане, с игралиштима за децу, можда и базенима, што да не. Органска храна, и остале савремене занимације. И да славе мир који се вратио у Шумадију. А инвентивни људи који имају новца- да праве уређена мала, удобна насеља за миран живот.

Lax

pre 1 godinu

Da nisu te kafane otvarane blizu puta, imalo bi mesta da se put proširi i doda po jedna traka i nikada se ne bi ni pravio novi autoput... Tako da sami ste krivi - lov u mutnom traje jedno vreme, ali ne može doveka...

Cyber

pre 1 godinu

Nije Ibarska magistrala odnela nijedan život, već nepažnja i bahatost vozača, alkohol i neispravni automobili.

25 godina sam prolazio tim putem i najveći broj nesreća se dešavao na pravim i relativno bezbednim deonicama, u 95% slučajeva je uzrok glupi ljudski faktor.

Sama magistrala je generalno dobar put, u pojedinim periodima lošije održavan, koji je potpuno ispunio svoju namenu i bio žila kucavica decenijama. To što nismo imali autoput za taj pravac, i pored miliona vozila godišnje, je druga priča.

Uostalom, svaku noć se npr u Beogradu dešavaju nesreće zbog ljudske gluposti i bezobrazluka, pa niko ne krivi ulice i puteve i ne naziva ih ulicama smrti.

Vlade

pre 1 godinu

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Nemačka, Belgija, Holandija, Luksemburg, Danska i Švedska besplatno za putnička vozila, u poslednje četiri i za kamione. Jeftinije od besplatno ne može, a putevi u svima njima osim Belgije su tri koplja ispred naših, posebno u Holandiji.
Cena u Nemačkoj za šleper 18t je nešto oko 23 centi po kilometru, u Srbiji oko 22 centa za Niš-Beograd. Dakle praktično isto za mnogo gori put.

losmi

pre 1 godinu

Hvala bogu da je tako. Posle mnogih tužnih sudbina koje je Ibarska donela brojnim porodicama iz Srbije i inostranstva, neka u korov zaraste i ona i nek se zatvore sve one kafančuge gde su zarad profita gazde nalivali goste rakiještinom i vrućim pečenjem. Pa kad tako naliveni izađu na drum, šta drugo očekivati nego da naprave saobraćajku. Simbol najgorih saobraćajnih nezgoda i kolapsa i treba da se raspadne

KKK-666

pre 1 godinu

Ne preostaje ništa drugo nego da se zatvori auto put Milos veliki...
(Srle82, 24. mart 2023 09:00)

Ili da se otvaraju kafane i pecenjare pored sa sve muzikom i pevaljkama.
(Harry, 24. mart 2023 10:55)

Niti jedno niti drugo ne bi me iznenadilo.

Komša

pre 1 godinu

Poslednja rečenica je ključna .Nivi trendovi i nove navike.
Brže se živi.
Nekada je odmor počinjao čim sedneš u auto i kreneš na put.
Primer - krenuo si u Grčku ,usput si stao da klopas posle Niša ,prenocio si negde u Makediniji,blizu granice (Djevdjelija npr) i ujutru odmoran nastavio put.
Tako je bilo i po Srbiji kada se putovalo.
Sada nemaju ljudi ni vremena ni novca za takav nacin putovanja - imas odmor i ako uhvatis par dana pred put slobodnih da se naspavas a ne da ides na odmor kao na bolovanje ti si na konju.
Sve isplanirano ,sve u nekoj žurbi.
I ako se stane negde to se vec rezervise u hodu i sve nesto na brzaka i u grču.
Rade kafane,restorani koji imaju dobru klopu i dalje - ali mora da bude dobro+ pristupacno da bi se čovek skrenuo.

Rekao bih da nije nedostatak novca toliko u pitanju koliko nedostatak slobodnog vremena.
Ko ima vremena nema pare ,ko ima pare taj ih juri pa nema vremena za opusten zivot.

Ne moz' i jare i pare.

Tor

pre 1 godinu

Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Nisi ti video Evrope, kad mozes tako da trabunjas. Pozdravio te kamiondzija.

Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope

pre 1 godinu

(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......
(Joe, 24. mart 2023 11:36)

Ma sta mi navodis primer Nemacke, u Nemackoj sam najmanje 1x nedeljno. Pogledaj kolika je putarina u hrvatskoj i sloveniji pa uporedi to sa srpskim putarinama.

vozač u kontri

pre 1 godinu

Nije da sam nešto često koristio tu magistralu. Još manje sam svraćao u kafane uz nju. Čitajući komentare nešto me je zaintrigiralo. Kakve veze imaju kafane i ta magistrala sa saobraćajnim nesrećama? Sa saobraćajnim nesrećama ima veze bezobrazluk. Dakle, ako uđeš u kafanu i kreneš da ločeš pa posle toga sedneš da voziš kola onda je to stvat vaspitanja. Neko će se napiti pa izaći i na autoput. A da ne pričam da je najveći broj nesreća prouzrokovan preticanjem preko pune linije.

Stepski vuk

pre 1 godinu

Sa još jednim poskupljenjem putarina, uskoro će te kafane na Ibarskoj da se ponovo otvore..
(Randy Marsh, 24. mart 2023 09:50)

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......
(Joe, 24. mart 2023 11:36)

Kao ni Luksemburg, Belgija, Holandija. Svajcarci placaju 40 franaka godisnju vinjetu (skoro pa dzabe, narocito za njih)...

Кришка

pre 1 godinu

Сећам се, кад сам био у основној школи, Ибарска магистрала је ишла од Београда до Косовске Митровице. Онда су дошла нека друга времена па данас иде само до Краљева. Јасно ми је да Косоварима иде Ибарска до Краљева али не знам када је нама кренула да иде само до Краљева.

Veciti "gastos"

pre 1 godinu

el znate sta mi je najocajnije?
ova fotka sa autobuskim stajalistem, konstrukcija potpuno korodirana, malo ostecena, korov do ramena u pozadini, najlon kese i jos neki otpad po placu iza, sve to ostavlja ocajan utisak da nikoga nista nije briga , pa zar se to ne moze bar malo srediti, bar ofarbati, poseci taj korov, malo najobicnijom metlom pocistiti, neki ukrasni zbun zasaditi, bilo sta uraditi???
i kada to vidis iz vozila gde da stanem, udjem i dodjem? prolazio skoro sa nekim ljudima iz inostranstva blam me pojeo , fuj.
i to su domacini ??
(aca, 24. mart 2023 10:47)

Nisi trebao ljude iz inostranstva da dovodis, ja to vesto vec 30 godina vesto izbegavam upravo zbog toga, da bih izbegao blam i sramotu zbog izgleda drzave iz koje poticem.

Ekonomista

pre 1 godinu

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Ovo apsolutno nije tačno....jeftinija je putarina u Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Austriji........u Nemačkoj je čak besplatno

Zbogom

pre 1 godinu

To što najzad postoji pošten put koji je preuzeo teret sa ibarske je ogroman dobitak za sve osim kafedžija, a što se njih tiče, bilo je lepo dok je trajalo (a trajalo je jako dugo). Po jedna traka u smeru (i ponegde proširenje na 2+1, što je više mamac za tragediju nego povećanje kapaciteta), naseljeno mesto svakih nekoliko kilometara, sa svime što to donosi (niža ograničenja, gomila lokalaca koji se uključuju sa svih strana i isključuju kako stignu, i pri tom nigde ne žure, zatim pešaci, biciklisti, traktori, deca, životinje, malopređašnji gosti pomenutih kafana...)... Par stotina kilometara toga, sa neizbežnim zastojima, bi bio pakao i saobraćajno ruglo i bez kamikaza koje izgube strpljenje i pokušaju da obiđu kolonu, i svega onog tragično što se dešavalo. Apsolutno je užasno što je to decenijama, baš kao što reče meštanin, zaista bila jedina drumska veza sa zapadnom Srbijom i primorjem.

cibie

pre 1 godinu

kad stave sliku prazne ibarske, a ja krenem za Valjevo ibarskom iz Beograda, ono i dalje tamo gužva, kafane sve do jedne rade :D od Ljiga pa ka Čačku je već druga prica

Kad su im i mozgovi u istom stanju u kakvom je ova autobuska stanica

pre 1 godinu

tada je u svakom selu bilo po 10 moldavki, legalizujte porstituciju pa ce i "kafane" da prorade
(Ra, 24. mart 2023 10:48)

Evo, morah da odem ruke da operem posle procitanog. Nekako sam se osetio prljavim dok sam citao bljuvotinu koju si napisao.

Dulex

pre 1 godinu

citam komentare, ljudi se raduju nece biti vise nesreca... Pa text je o zatvorenim kafanama, nije ztvorena magistrala pobogu...debili indalje voze tuda
(123123, 24. mart 2023 10:12)

Dobro, ali frekvencija debila na ibarskoj je ipak smanjena, bas zbog bogu hvala zatvorenih kafana. Sada bi trebalo praviti statistiku nesreca i mrtvih na ibarskoj pa uporediti sa brojevima pre zatvaranja ovih zadimljenih jazbina sa mirisom rostilja i pecenja.

Joe

pre 1 godinu

Sa još jednim poskupljenjem putarina, uskoro će te kafane na Ibarskoj da se ponovo otvore..
(Randy Marsh, 24. mart 2023 09:50)

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......

Večni oganj

pre 1 godinu

Poznatija kao “Magistrala smrti”, zbog više faktora infrastruktura, koja je bila genocidna po broju odnetih života.
Počivala na najzabitijem delu smetlišta istorije.

aca

pre 1 godinu

jel znate sta mi je najocajnije?
ova fotka sa autobuskim stajalistem, konstrukcija potpuno korodirana, malo ostecena, korov do ramena u pozadini, najlon kese i jos neki otpad po placu iza, sve to ostavlja ocajan utisak da nikoga nista nije briga , pa zar se to ne moze bar malo srediti, bar ofarbati, poseci taj korov, malo najobicnijom metlom pocistiti, neki ukrasni zbun zasaditi, bilo sta uraditi???
i kada to vidis iz vozila gde da stanem, udjem i dodjem? prolazio skoro sa nekim ljudima iz inostranstva blam me pojeo , fuj.
i to su domacini ??

Bibi

pre 1 godinu

Nije sve do puta. Ima nešto i u tome da su se pevači odavno preselili na tv kanale sa nacionalnom pokrivenošću, gde snimaju video kataloge za nastupe po svadbama u dijaspori.

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

... i onda tako pijani izlazli iz drumskih kafana, ulazili u automobile i pravili masakre. Koliko ih je zbog te navike izginulo na toj magistrali smrti.

Prebranac

pre 1 godinu

Mesto sa koga su krenula mnoga zla koja su doprinela uništenju ove lepe zemlje.Stecište kriminalaca,pevaljki,novokomponovanih biznismena,kockara i špijuna.

Nikola

pre 1 godinu

Secam se kad sam prvi put autom izasao na Ibarsku, i to morao da predjem samo jednu deonicu od 4km, zima, noc, video sam bar 3 kamikaze koji ulecu u makazice i jedva izbegavaju nesrecu i jos nekoliko idiotizama najgorih vozaca u Evropi. Cuj kafane, pa bili ludi i bez alkohola i prezderavanja, cudo nije i vise izginulo u tom "zlatnom" periodu na Ibarrskoj.

Max

pre 1 godinu

@ Ranzo
Ja iz ST do ZG kada se ne zurim uvijek idem starom cestom preko Knina,Gracaca,Plitvica... Cestarina u jednom pravcu je cca.24€. Cesta je O.K.odrzavana a za pare od cestarine fino rucam kod Macole ili u Krnjaku pojedem porciju janjetine ili prasetine. Istina je da su se mnogi lokali zatvorili ali to su oni koji se nisu znali prilagoditi novonastaloj situaciji. Svi drugi rade i zaradjuju. Ne toliko kao prije ali ne mora se svake godine kupiti dzip ili apartman na moru. Moze i svake pete.

Nikola N.

pre 1 godinu

Sada bih i otisao tamo da rucam ili veceram, posto pevaljke ne zalaze vise tamo, ali avaj, sa odlaskom tursko-srpskog muzickog sunda pozatvarase se i kafane.

Nenad

pre 1 godinu

Kakav lament nad magistralom smrti... "Jao nema vise pecenja i pevacica!" Ali zato ima bar 100 sacuvanih zivota svake godine! Ili je bas zgodno da se zaboravi taj "detalj"?

Harry

pre 1 godinu

Ne preostaje ništa drugo nego da se zatvori auto put Milos veliki...
(Srle82, 24. mart 2023 09:00)

Ili da se otvaraju kafane i pecenjare pored sa sve muzikom i pevaljkama.

Duke

pre 1 godinu

Daleki joj lepa kuca.
Koliko je naroda samo izginulo tu:(
(Bio vido, 24. mart 2023 09:11)

Nije ibarska kriva, kriv je narod, pijana stoka za volanom.

123123

pre 1 godinu

citam komentare, ljudi se raduju nece biti vise nesreca... Pa text je o zatvorenim kafanama, nije ztvorena magistrala pobogu...debili indalje voze tuda

Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope

pre 1 godinu

Sa još jednim poskupljenjem putarina, uskoro će te kafane na Ibarskoj da se ponovo otvore..
(Randy Marsh, 24. mart 2023 09:50)

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.

Srki

pre 1 godinu

Ibarska je pre svega bezbednosni problem. Njeni kapaciteti su odavno prevaziđeni, gužve su bile ogromne, nervoza vozača takođe, udesi svakodnevni, pa i sa smrtnim posledicama. Možemo žaliti za kafanama, ali one će se otvoriti na drugom mestu. Građani zaslužuju bezbedniju deonicu.

Aleksa Pufta

pre 1 godinu

Ljudi da znate kakvo je uzivanje voziti na rasterecenoj Ibarskoj niko na auto put ne bi isao. Vozim 70-80, automobil mi trosi skoro 2l manje na 100km plus putarina, taman za porciju i pivo.
A dobre kafane rade i dalje.

Marko

pre 1 godinu

Ta Ibarska je odnela vise ljudi nego NATO bombardovanje. Dve trake i rulet kod svakog preticanja. Veci je problem sto nam cela Srbija izgleda kao velika divlja deponija.

eotfw

pre 1 godinu

Suza suzu stiže... Čoveče, kakav smo mi narod, tugujemo za ibarskom, ali neka nam se reke dave u smeću, neka nam potapaju i zatrpavaju crkve, neka.

Superhik

pre 1 godinu

Ibarska magistrala je morala izaci iz saobraćajne sfere,gde je bila jako opasna u kulturološki fenomen jednog vremena ! Ona je,uz izvesna ograničenja,mogla još da postoji pod uslovom da se čovek,posle ludog provoda - otrezni jedan dan pa onda sedne za volan ! Danas za to niko nema ni interesa ni vremena !

lokal-patriota

pre 1 godinu

zao mi je sto su mnogi izgubili/zatvorili posao i to jeste tuzna prica modernizacije i izgradnje novih deonica ... ali kad se samo setim koliko tuznih vesti o pogibijama na toj deonici sam slusao prethodnih decenija! ne znam, citajuci tekst pomesana su mi osecenja i tuga/seta za nekim vremenima jer sam tuda prolazio davno i stvarno je bilo kao neka zila kucavica - svega je tu bilo i za odmoriti, kupiti, pojesti, popiti, veseliti se ... , ali i sreca sto ce definitivno biti manje nesreca na tom delu autoputa a mozda je nekima mestanima i laknulo da se toliki saobracaj malo izmesti i da ljudi odanu malo ...

Marko

pre 1 godinu

Ta Ibarska je odnela vise ljudi nego NATO bombardovanje. Dve trake i rulet kod svakog preticanja. Veci je problem sto nam cela Srbija izgleda kao velika divlja deponija.

Aleksa Pufta

pre 1 godinu

Ljudi da znate kakvo je uzivanje voziti na rasterecenoj Ibarskoj niko na auto put ne bi isao. Vozim 70-80, automobil mi trosi skoro 2l manje na 100km plus putarina, taman za porciju i pivo.
A dobre kafane rade i dalje.

eotfw

pre 1 godinu

Suza suzu stiže... Čoveče, kakav smo mi narod, tugujemo za ibarskom, ali neka nam se reke dave u smeću, neka nam potapaju i zatrpavaju crkve, neka.

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

... i onda tako pijani izlazli iz drumskih kafana, ulazili u automobile i pravili masakre. Koliko ih je zbog te navike izginulo na toj magistrali smrti.

Nenad

pre 1 godinu

Kakav lament nad magistralom smrti... "Jao nema vise pecenja i pevacica!" Ali zato ima bar 100 sacuvanih zivota svake godine! Ili je bas zgodno da se zaboravi taj "detalj"?

lokal-patriota

pre 1 godinu

zao mi je sto su mnogi izgubili/zatvorili posao i to jeste tuzna prica modernizacije i izgradnje novih deonica ... ali kad se samo setim koliko tuznih vesti o pogibijama na toj deonici sam slusao prethodnih decenija! ne znam, citajuci tekst pomesana su mi osecenja i tuga/seta za nekim vremenima jer sam tuda prolazio davno i stvarno je bilo kao neka zila kucavica - svega je tu bilo i za odmoriti, kupiti, pojesti, popiti, veseliti se ... , ali i sreca sto ce definitivno biti manje nesreca na tom delu autoputa a mozda je nekima mestanima i laknulo da se toliki saobracaj malo izmesti i da ljudi odanu malo ...

aca

pre 1 godinu

jel znate sta mi je najocajnije?
ova fotka sa autobuskim stajalistem, konstrukcija potpuno korodirana, malo ostecena, korov do ramena u pozadini, najlon kese i jos neki otpad po placu iza, sve to ostavlja ocajan utisak da nikoga nista nije briga , pa zar se to ne moze bar malo srediti, bar ofarbati, poseci taj korov, malo najobicnijom metlom pocistiti, neki ukrasni zbun zasaditi, bilo sta uraditi???
i kada to vidis iz vozila gde da stanem, udjem i dodjem? prolazio skoro sa nekim ljudima iz inostranstva blam me pojeo , fuj.
i to su domacini ??

Komša

pre 1 godinu

Poslednja rečenica je ključna .Nivi trendovi i nove navike.
Brže se živi.
Nekada je odmor počinjao čim sedneš u auto i kreneš na put.
Primer - krenuo si u Grčku ,usput si stao da klopas posle Niša ,prenocio si negde u Makediniji,blizu granice (Djevdjelija npr) i ujutru odmoran nastavio put.
Tako je bilo i po Srbiji kada se putovalo.
Sada nemaju ljudi ni vremena ni novca za takav nacin putovanja - imas odmor i ako uhvatis par dana pred put slobodnih da se naspavas a ne da ides na odmor kao na bolovanje ti si na konju.
Sve isplanirano ,sve u nekoj žurbi.
I ako se stane negde to se vec rezervise u hodu i sve nesto na brzaka i u grču.
Rade kafane,restorani koji imaju dobru klopu i dalje - ali mora da bude dobro+ pristupacno da bi se čovek skrenuo.

Rekao bih da nije nedostatak novca toliko u pitanju koliko nedostatak slobodnog vremena.
Ko ima vremena nema pare ,ko ima pare taj ih juri pa nema vremena za opusten zivot.

Ne moz' i jare i pare.

Duke

pre 1 godinu

Daleki joj lepa kuca.
Koliko je naroda samo izginulo tu:(
(Bio vido, 24. mart 2023 09:11)

Nije ibarska kriva, kriv je narod, pijana stoka za volanom.

Nikola

pre 1 godinu

Secam se kad sam prvi put autom izasao na Ibarsku, i to morao da predjem samo jednu deonicu od 4km, zima, noc, video sam bar 3 kamikaze koji ulecu u makazice i jedva izbegavaju nesrecu i jos nekoliko idiotizama najgorih vozaca u Evropi. Cuj kafane, pa bili ludi i bez alkohola i prezderavanja, cudo nije i vise izginulo u tom "zlatnom" periodu na Ibarrskoj.

Max

pre 1 godinu

@ Ranzo
Ja iz ST do ZG kada se ne zurim uvijek idem starom cestom preko Knina,Gracaca,Plitvica... Cestarina u jednom pravcu je cca.24€. Cesta je O.K.odrzavana a za pare od cestarine fino rucam kod Macole ili u Krnjaku pojedem porciju janjetine ili prasetine. Istina je da su se mnogi lokali zatvorili ali to su oni koji se nisu znali prilagoditi novonastaloj situaciji. Svi drugi rade i zaradjuju. Ne toliko kao prije ali ne mora se svake godine kupiti dzip ili apartman na moru. Moze i svake pete.

Superhik

pre 1 godinu

Ibarska magistrala je morala izaci iz saobraćajne sfere,gde je bila jako opasna u kulturološki fenomen jednog vremena ! Ona je,uz izvesna ograničenja,mogla još da postoji pod uslovom da se čovek,posle ludog provoda - otrezni jedan dan pa onda sedne za volan ! Danas za to niko nema ni interesa ni vremena !

Zbogom

pre 1 godinu

To što najzad postoji pošten put koji je preuzeo teret sa ibarske je ogroman dobitak za sve osim kafedžija, a što se njih tiče, bilo je lepo dok je trajalo (a trajalo je jako dugo). Po jedna traka u smeru (i ponegde proširenje na 2+1, što je više mamac za tragediju nego povećanje kapaciteta), naseljeno mesto svakih nekoliko kilometara, sa svime što to donosi (niža ograničenja, gomila lokalaca koji se uključuju sa svih strana i isključuju kako stignu, i pri tom nigde ne žure, zatim pešaci, biciklisti, traktori, deca, životinje, malopređašnji gosti pomenutih kafana...)... Par stotina kilometara toga, sa neizbežnim zastojima, bi bio pakao i saobraćajno ruglo i bez kamikaza koje izgube strpljenje i pokušaju da obiđu kolonu, i svega onog tragično što se dešavalo. Apsolutno je užasno što je to decenijama, baš kao što reče meštanin, zaista bila jedina drumska veza sa zapadnom Srbijom i primorjem.

Harry

pre 1 godinu

Ne preostaje ništa drugo nego da se zatvori auto put Milos veliki...
(Srle82, 24. mart 2023 09:00)

Ili da se otvaraju kafane i pecenjare pored sa sve muzikom i pevaljkama.

Srki

pre 1 godinu

Ibarska je pre svega bezbednosni problem. Njeni kapaciteti su odavno prevaziđeni, gužve su bile ogromne, nervoza vozača takođe, udesi svakodnevni, pa i sa smrtnim posledicama. Možemo žaliti za kafanama, ali one će se otvoriti na drugom mestu. Građani zaslužuju bezbedniju deonicu.

Prebranac

pre 1 godinu

Mesto sa koga su krenula mnoga zla koja su doprinela uništenju ove lepe zemlje.Stecište kriminalaca,pevaljki,novokomponovanih biznismena,kockara i špijuna.

Ekonomista

pre 1 godinu

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Ovo apsolutno nije tačno....jeftinija je putarina u Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Austriji........u Nemačkoj je čak besplatno

Lax

pre 1 godinu

Da nisu te kafane otvarane blizu puta, imalo bi mesta da se put proširi i doda po jedna traka i nikada se ne bi ni pravio novi autoput... Tako da sami ste krivi - lov u mutnom traje jedno vreme, ali ne može doveka...

Bibi

pre 1 godinu

Nije sve do puta. Ima nešto i u tome da su se pevači odavno preselili na tv kanale sa nacionalnom pokrivenošću, gde snimaju video kataloge za nastupe po svadbama u dijaspori.

Nikola N.

pre 1 godinu

Sada bih i otisao tamo da rucam ili veceram, posto pevaljke ne zalaze vise tamo, ali avaj, sa odlaskom tursko-srpskog muzickog sunda pozatvarase se i kafane.

KKK-666

pre 1 godinu

Ne preostaje ništa drugo nego da se zatvori auto put Milos veliki...
(Srle82, 24. mart 2023 09:00)

Ili da se otvaraju kafane i pecenjare pored sa sve muzikom i pevaljkama.
(Harry, 24. mart 2023 10:55)

Niti jedno niti drugo ne bi me iznenadilo.

Joe

pre 1 godinu

Sa još jednim poskupljenjem putarina, uskoro će te kafane na Ibarskoj da se ponovo otvore..
(Randy Marsh, 24. mart 2023 09:50)

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......

Veciti "gastos"

pre 1 godinu

el znate sta mi je najocajnije?
ova fotka sa autobuskim stajalistem, konstrukcija potpuno korodirana, malo ostecena, korov do ramena u pozadini, najlon kese i jos neki otpad po placu iza, sve to ostavlja ocajan utisak da nikoga nista nije briga , pa zar se to ne moze bar malo srediti, bar ofarbati, poseci taj korov, malo najobicnijom metlom pocistiti, neki ukrasni zbun zasaditi, bilo sta uraditi???
i kada to vidis iz vozila gde da stanem, udjem i dodjem? prolazio skoro sa nekim ljudima iz inostranstva blam me pojeo , fuj.
i to su domacini ??
(aca, 24. mart 2023 10:47)

Nisi trebao ljude iz inostranstva da dovodis, ja to vesto vec 30 godina vesto izbegavam upravo zbog toga, da bih izbegao blam i sramotu zbog izgleda drzave iz koje poticem.

Кришка

pre 1 godinu

Сећам се, кад сам био у основној школи, Ибарска магистрала је ишла од Београда до Косовске Митровице. Онда су дошла нека друга времена па данас иде само до Краљева. Јасно ми је да Косоварима иде Ибарска до Краљева али не знам када је нама кренула да иде само до Краљева.

Cyber

pre 1 godinu

Nije Ibarska magistrala odnela nijedan život, već nepažnja i bahatost vozača, alkohol i neispravni automobili.

25 godina sam prolazio tim putem i najveći broj nesreća se dešavao na pravim i relativno bezbednim deonicama, u 95% slučajeva je uzrok glupi ljudski faktor.

Sama magistrala je generalno dobar put, u pojedinim periodima lošije održavan, koji je potpuno ispunio svoju namenu i bio žila kucavica decenijama. To što nismo imali autoput za taj pravac, i pored miliona vozila godišnje, je druga priča.

Uostalom, svaku noć se npr u Beogradu dešavaju nesreće zbog ljudske gluposti i bezobrazluka, pa niko ne krivi ulice i puteve i ne naziva ih ulicama smrti.

Kad su im i mozgovi u istom stanju u kakvom je ova autobuska stanica

pre 1 godinu

tada je u svakom selu bilo po 10 moldavki, legalizujte porstituciju pa ce i "kafane" da prorade
(Ra, 24. mart 2023 10:48)

Evo, morah da odem ruke da operem posle procitanog. Nekako sam se osetio prljavim dok sam citao bljuvotinu koju si napisao.

Večni oganj

pre 1 godinu

Poznatija kao “Magistrala smrti”, zbog više faktora infrastruktura, koja je bila genocidna po broju odnetih života.
Počivala na najzabitijem delu smetlišta istorije.

Dulex

pre 1 godinu

citam komentare, ljudi se raduju nece biti vise nesreca... Pa text je o zatvorenim kafanama, nije ztvorena magistrala pobogu...debili indalje voze tuda
(123123, 24. mart 2023 10:12)

Dobro, ali frekvencija debila na ibarskoj je ipak smanjena, bas zbog bogu hvala zatvorenih kafana. Sada bi trebalo praviti statistiku nesreca i mrtvih na ibarskoj pa uporediti sa brojevima pre zatvaranja ovih zadimljenih jazbina sa mirisom rostilja i pecenja.

cibie

pre 1 godinu

kad stave sliku prazne ibarske, a ja krenem za Valjevo ibarskom iz Beograda, ono i dalje tamo gužva, kafane sve do jedne rade :D od Ljiga pa ka Čačku je već druga prica

luša

pre 1 godinu

Jeste, toj prostackoj zabavi je napokon dosao kraj, svima ostalima je svanulo sirom Srbije sto napokon mogu brzo i bezbedno da putuju, a ne da izbegavaju pijane budale koji izlecu sa parkinga iz tih kafana ili idu suprotnom trakom. Veci deo problema i nesreca na toj magistrali su upravo i bile krive te kafane. Nesto mi ih nije zao...

Нова прилика

pre 1 godinu

Хвала богу да је то неповратна, (простачка) прошлост. Та магистрала је огледало примитивне Србије.
Да је среће, сад би људи могли да се престроје и праве мале, удобне породичне ресторане, с игралиштима за децу, можда и базенима, што да не. Органска храна, и остале савремене занимације. И да славе мир који се вратио у Шумадију. А инвентивни људи који имају новца- да праве уређена мала, удобна насеља за миран живот.

Tor

pre 1 godinu

Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Nisi ti video Evrope, kad mozes tako da trabunjas. Pozdravio te kamiondzija.

Goran

pre 1 godinu

Trebalo bi i da uz Milos veliki budu autenticne Srpske kafane a ne restorani brze ishrane. Ne znaci da je zabranjeno nuditi pecenje uz Milos Veliki, samo treba da postoje parkinzi.

Vlade

pre 1 godinu

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Nemačka, Belgija, Holandija, Luksemburg, Danska i Švedska besplatno za putnička vozila, u poslednje četiri i za kamione. Jeftinije od besplatno ne može, a putevi u svima njima osim Belgije su tri koplja ispred naših, posebno u Holandiji.
Cena u Nemačkoj za šleper 18t je nešto oko 23 centi po kilometru, u Srbiji oko 22 centa za Niš-Beograd. Dakle praktično isto za mnogo gori put.

63 kblo

pre 1 godinu

Simbol nekadašnje i današnje Srbije. Pevaljke, zagoreno meso, pijana sirotinja.
(Skakač na H5, 24. mart 2023 12:30)

Ili moderan svet, potaž, veganci, buljaši, lubrikanti, neopredeljeno romantični...sputani, hipnotisani, poslušni.

vozač u kontri

pre 1 godinu

Nije da sam nešto često koristio tu magistralu. Još manje sam svraćao u kafane uz nju. Čitajući komentare nešto me je zaintrigiralo. Kakve veze imaju kafane i ta magistrala sa saobraćajnim nesrećama? Sa saobraćajnim nesrećama ima veze bezobrazluk. Dakle, ako uđeš u kafanu i kreneš da ločeš pa posle toga sedneš da voziš kola onda je to stvat vaspitanja. Neko će se napiti pa izaći i na autoput. A da ne pričam da je najveći broj nesreća prouzrokovan preticanjem preko pune linije.

Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope

pre 1 godinu

Sa još jednim poskupljenjem putarina, uskoro će te kafane na Ibarskoj da se ponovo otvore..
(Randy Marsh, 24. mart 2023 09:50)

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.

Stepski vuk

pre 1 godinu

Sa još jednim poskupljenjem putarina, uskoro će te kafane na Ibarskoj da se ponovo otvore..
(Randy Marsh, 24. mart 2023 09:50)

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......
(Joe, 24. mart 2023 11:36)

Kao ni Luksemburg, Belgija, Holandija. Svajcarci placaju 40 franaka godisnju vinjetu (skoro pa dzabe, narocito za njih)...

sale

pre 1 godinu

Koje su se tu pare uzimale to nije normalno. Moj deda je uzimao cisto oko 30000-35000dm kasnije 12-15000e mesecno. Srecom je ulagao pametno

losmi

pre 1 godinu

Hvala bogu da je tako. Posle mnogih tužnih sudbina koje je Ibarska donela brojnim porodicama iz Srbije i inostranstva, neka u korov zaraste i ona i nek se zatvore sve one kafančuge gde su zarad profita gazde nalivali goste rakiještinom i vrućim pečenjem. Pa kad tako naliveni izađu na drum, šta drugo očekivati nego da naprave saobraćajku. Simbol najgorih saobraćajnih nezgoda i kolapsa i treba da se raspadne

kole

pre 1 godinu

Mnogo puta sam tuda prosao i nikad nisam imao ozbiljnijih problema u saobracaju. Ima budala koji su leteli koliko auto moze da ide, ali nekako sam ih eskivirao. Sto se tice kafana, one mi nisu smetale jer za mene nisu postojale. Nisam kafanski tip i uvek sam zurio zbog posla. Auto put ima svoju ulogu, a to je brz i siguran prevoz. Medjutim ako zelis nesto da vidis, skrenes sa auto puta i odmah je zanimljivo. Nemacka je najdosadnija zemlja ako vozis autobanom, a najdivnija i turisticki zanimljiva pored Francuske ako skrenes na odlicne regionalne puteve.

Novi Beograd

pre 1 godinu

Bogu hvala da je došao kraj tom prostakluku, primitivizmu. Još da se to kafansko ruglo sruši. i na tim lokacijama posadi šuma.
Evpa gospodo prošlo je vreme lake zarade.

anti Rola

pre 1 godinu

Хвала богу да је то неповратна, (простачка) прошлост. Та магистрала је огледало примитивне Србије.
Да је среће, сад би људи могли да се престроје и праве мале, удобне породичне ресторане, с игралиштима за децу, можда и базенима, што да не. Органска храна, и остале савремене занимације. И да славе мир који се вратио у Шумадију. А инвентивни људи који имају новца- да праве уређена мала, удобна насеља за миран живот.
(Нова прилика, 24. mart 2023 13:15


I da ima sto vise Snezana koje bi posecivale te male udobne restoran sa organskom hranom, kad ih zla maceha istera iz kuce.

Mike

pre 1 godinu

Moj deda je uzimao cisto oko 30000-35000dm kasnije 12-15000e mesecno. Srecom je ulagao pametno
(sale, 24. mart 2023 16:44)
Deda ti je ulagao pametno pa ti sada imas Interent i kompjuter pa mozes da se hvalis ovde.

pusti me da vrisnem

pre 1 godinu

Cuvena Ibarska magistrala i kojekakvi Ojdanici pored nje su simbol bivse Jugoslavije, zemlje seljaka na brdovitom Balkanu kojoj Era i Ibarska dadose
"gradjanski smek".

bzzz

pre 1 godinu

Meni je draga, nije bila održvana, a kafane su služile da se ždere, loče i koriste usluge prostitucije, pa onda sedneš za volan, dno dna!
U Švajcarskoj napr isto sve to radiš ali ne na putu jer sedaš za volan! Čak ni na pumpi na putu nema prodaje alkohola.

js

pre 1 godinu

Tu ke vlafala prostitucija, tu su se iznedrile pevaljke ono sa ibarske magistrale koke su biče dno dna, sada su sa nacionalnim penzijama, iliti "estradne umetnice", Lepa, Vesna, Nada, Zorica itddd

123123

pre 1 godinu

citam komentare, ljudi se raduju nece biti vise nesreca... Pa text je o zatvorenim kafanama, nije ztvorena magistrala pobogu...debili indalje voze tuda

Zika BG

pre 1 godinu

Trebalo bi i da uz Milos veliki budu autenticne Srpske kafane a ne restorani brze ishrane. Ne znaci da je zabranjeno nuditi pecenje uz Milos Veliki, samo treba da postoje parkinzi.
(Goran, 24. mart 2023 14:07)

Sta je autenticna srpska kafana majke ti? Neka blatara sa ceremidom i nakrivljenim dimnjakom, kockastim srveno belim stoljnacima i smrdljivom, neopranom pepeljarom na sredini stola. Je l' to to sto pod autenticnim razumes?

sladjan

pre 1 godinu

Najskuplja putarina na svetu je u srbiji.Kao da se vozis po zlatu.Zivim u svedskoj i placam jednom godisnje 140eur.
(jafa, 24. mart 2023 13:31)

Ti ocigledno nisi nikada vozio kroz Italiju, Hrvatsku i druge zemlje koje koriste isti sistem za naplatu putarine ili se pravis neuk! Zivim u BiH blizu granice sa Srbijom i putarina do Milana u Italiji i nazad iznosi oko 130 Evra. Kroz Hrvatsku 40, Sloveniju 15 i Italiju 75 Evra. E, a pazi i ovo: od BiH do Beograda i nazad (sto je oko 250km) putarina je cjenovno gotovo identicna kao za predjenih 65km auto-putem u BiH. Kazes da placas 140 Evra u SWE, evo u CH je oko 80 Evra ciji je standard medju najvecim u Evropi pa ne vidim da pljujes kako je u SWE skupo.

Nije lijepo to sto pljujes po svom, a zivis tamo negdje i ne smijes da pisnes jer nemas gotovo nikakva prava. I sam sam zivio u tri drzave i dobro znam kakav je realan zivot tamo, zivot na kredit, i nikada nisam pljuvao po svom, stavise. Nikada nisam razumio i nikada necu takve kao ti i slicne tebi. Sto se mene tice, ne dolazite i ne trebate nam takvi!

Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope

pre 1 godinu

(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......
(Joe, 24. mart 2023 11:36)

Ma sta mi navodis primer Nemacke, u Nemackoj sam najmanje 1x nedeljno. Pogledaj kolika je putarina u hrvatskoj i sloveniji pa uporedi to sa srpskim putarinama.

Milan Kosanovic

pre 1 godinu

Fenomenalna stvar se desila, ne moram vise da idem kroz Cacak. Nema kolona na onih bezbroj semafora kroz Cacak, nema traktora, zaprega, bagera, bicikla, pijanih vozaca, siledzija za volanom, nema ni onih drugih koji voze presporo i sve druge cine nervoznim, nema policije da iskace iz zasede.... Savrseno! Jos da urade i autoput da izbegnemo Ovcarsku klisuru i to je to. A pecenje, pevaljke, pijancenje... to mi nikad nece nedostajati. Nisam kafanski tip.

Dragan

pre 1 godinu

Najskuplja putarina na svetu je u srbiji.Kao da se vozis po zlatu.Zivim u svedskoj i placam jednom godisnje 140eur.
(jafa, 24. mart 2023 13:31)
hel to tamo za motorne sanke ili skije? ajde bre ne botuj, idi tamo lepo i pravi sneska i grudve u julu...

Veliki brat

pre 1 godinu

(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......
(Joe, 24. mart 2023 11:36)

Ma sta mi navodis primer Nemacke, u Nemackoj sam najmanje 1x nedeljno. Pogledaj kolika je putarina u hrvatskoj i sloveniji pa uporedi to sa srpskim putarinama.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 12:33)

Napisao si da niko u Evropi nema niže putarine od Srbije, ako si mislio na Hrvatsku, Sloveniju, BiH, itd., mogao si napisati "na Balkanu"!

veliki

pre 1 godinu

Trebalo bi i da uz Milos veliki budu autenticne Srpske kafane a ne restorani brze ishrane. Ne znaci da je zabranjeno nuditi pecenje uz Milos Veliki, samo treba da postoje parkinzi.
(Goran, 24. mart 2023 14:07)

da se ja pitam, razanj i pevaljke

Joe

pre 1 godinu

Malo edukacije - vinjeta je samo drugi način naplate putarine....a u Nemačkoj se ne plaća ni vinjeta za vozila do 7,5 tona... za surf putnike na sendvičima izguglajte slobodno....Dragane prijatno....

DC

pre 1 godinu

el znate sta mi je najocajnije?
ova fotka sa autobuskim stajalistem, konstrukcija potpuno korodirana, malo ostecena, korov do ramena u pozadini, najlon kese i jos neki otpad po placu iza, sve to ostavlja ocajan utisak da nikoga nista nije briga , pa zar se to ne moze bar malo srediti, bar ofarbati, poseci taj korov, malo najobicnijom metlom pocistiti, neki ukrasni zbun zasaditi, bilo sta uraditi???
i kada to vidis iz vozila gde da stanem, udjem i dodjem? prolazio skoro sa nekim ljudima iz inostranstva blam me pojeo , fuj.
i to su domacini ??
(aca, 24. mart 2023 10:47)

Nisi trebao ljude iz inostranstva da dovodis, ja to vesto vec 30 godina vesto izbegavam upravo zbog toga, da bih izbegao blam i sramotu zbog izgleda drzave iz koje poticem.
(Veciti "gastos", 24. mart 2023 11:22)

Meni su deca rodjena u inostranstvu. Bez obzira sto vole da dodju u Srbiju i njihovi su komentari vrlo slicni: 'Blam, sramota, zasto je narod takav...' Druga stvar, poznajem vise nasih mladje generacije od moje, ljude koji su odrasli, izmedju ostalog i naucili da voze u insotranstvu. Mnogi od njih potpuno odbijaju da voze u Srbiji. Zbog opste nekulture, bahatosti i svega drugog...

mile rizik

pre 1 godinu

Nisu propali samo ugostitelji, nego i lokalne policijske patrole. Kako sada da izgrade kuću kad nemaju više koga da pelješe? Moraće na narodni kazan, jer nema više ni mita niti besplatnih obroka po zatvorenim kafanama...

Dragan

pre 1 godinu

Nije to zbog auto puta,nego sto narod nema para,to je jedini razlog.
(Zoran YNWA, 24. mart 2023 10:29)

botu, a za vreme tvojih svi bili puni ko brod kazes?

Dragan

pre 1 godinu

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......
(Joe, 24. mart 2023 11:36)

ne naplacuje naravno, zato imas vinjete... botu, sve zemlje sveta naplacuju putarine...

trt

pre 1 godinu

Da je stara obilaznica oko Cacka ostala obilaznica a ne mesto sa 4 semafora i gomilom kafana tik pored puta mozda autoput i ne bi bio potreban, ovako zdravo Cacak nikad vise......isto vazi i za Ibarsku gomila kafana i mesta gde su neki zaradjivali velike pare i nacionalnu penziju a neki zbog toga gubili zivote.

Probajte pa cete da vidite

pre 1 godinu

U Oslu placas putarinu dok vozis kroz grad. Na svakom cosku gledaju da te opeljese i uzmu ono sta si zaradio. Katastrofa od drzave. Vazno da su na svim anketama prvi, sve najsrecniji na svijetu, najbolja zemlja za zivot, a onda u isto vrijeme i najvise samoubistava. Zivot dostojan jedino robota. Daleko im kuca svima, cijeloj evropi.

Zok1

pre 1 godinu

Trend zatvaranja kafana je počeo puno pre nego što je počeo da se gradi autoput. Ljudi kojio žive u Srbiji to verovatno ne primećuju, ali kada neko dođe jednom u 3 godine, lakše uoči razliku. U jednom trenutku, kafanama su usupile mesto pečenjare, gde se svraćalo po danu. Sada i one iščezavaju. Problem magistrale je da je ona prolazila kroz naselja, a često su se i naselja spuštala na magistralu. Kada se uz to doda i nedostatak bilo kakvog paralelnog puta za poljoprivredne mašine, neki delovi magistrale su zaista bili veseli: traktori, kombajni, zaprege (uključujući i kravlje zaprege), a znala je ponekad da istrči i poneka kokoška ili svinja. Ljude ne računam.

Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope

pre 1 godinu

Sa još jednim poskupljenjem putarina, uskoro će te kafane na Ibarskoj da se ponovo otvore..
(Randy Marsh, 24. mart 2023 09:50)

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.

123123

pre 1 godinu

citam komentare, ljudi se raduju nece biti vise nesreca... Pa text je o zatvorenim kafanama, nije ztvorena magistrala pobogu...debili indalje voze tuda

Aleksa Pufta

pre 1 godinu

Ljudi da znate kakvo je uzivanje voziti na rasterecenoj Ibarskoj niko na auto put ne bi isao. Vozim 70-80, automobil mi trosi skoro 2l manje na 100km plus putarina, taman za porciju i pivo.
A dobre kafane rade i dalje.

Dragan

pre 1 godinu

Nije to zbog auto puta,nego sto narod nema para,to je jedini razlog.
(Zoran YNWA, 24. mart 2023 10:29)

botu, a za vreme tvojih svi bili puni ko brod kazes?

Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope

pre 1 godinu

(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......
(Joe, 24. mart 2023 11:36)

Ma sta mi navodis primer Nemacke, u Nemackoj sam najmanje 1x nedeljno. Pogledaj kolika je putarina u hrvatskoj i sloveniji pa uporedi to sa srpskim putarinama.

Dragan

pre 1 godinu

Najskuplja putarina na svetu je u srbiji.Kao da se vozis po zlatu.Zivim u svedskoj i placam jednom godisnje 140eur.
(jafa, 24. mart 2023 13:31)
hel to tamo za motorne sanke ili skije? ajde bre ne botuj, idi tamo lepo i pravi sneska i grudve u julu...

Нова прилика

pre 1 godinu

Хвала богу да је то неповратна, (простачка) прошлост. Та магистрала је огледало примитивне Србије.
Да је среће, сад би људи могли да се престроје и праве мале, удобне породичне ресторане, с игралиштима за децу, можда и базенима, што да не. Органска храна, и остале савремене занимације. И да славе мир који се вратио у Шумадију. А инвентивни људи који имају новца- да праве уређена мала, удобна насеља за миран живот.

Veciti "gastos"

pre 1 godinu

el znate sta mi je najocajnije?
ova fotka sa autobuskim stajalistem, konstrukcija potpuno korodirana, malo ostecena, korov do ramena u pozadini, najlon kese i jos neki otpad po placu iza, sve to ostavlja ocajan utisak da nikoga nista nije briga , pa zar se to ne moze bar malo srediti, bar ofarbati, poseci taj korov, malo najobicnijom metlom pocistiti, neki ukrasni zbun zasaditi, bilo sta uraditi???
i kada to vidis iz vozila gde da stanem, udjem i dodjem? prolazio skoro sa nekim ljudima iz inostranstva blam me pojeo , fuj.
i to su domacini ??
(aca, 24. mart 2023 10:47)

Nisi trebao ljude iz inostranstva da dovodis, ja to vesto vec 30 godina vesto izbegavam upravo zbog toga, da bih izbegao blam i sramotu zbog izgleda drzave iz koje poticem.

Kad su im i mozgovi u istom stanju u kakvom je ova autobuska stanica

pre 1 godinu

tada je u svakom selu bilo po 10 moldavki, legalizujte porstituciju pa ce i "kafane" da prorade
(Ra, 24. mart 2023 10:48)

Evo, morah da odem ruke da operem posle procitanog. Nekako sam se osetio prljavim dok sam citao bljuvotinu koju si napisao.

Dragan

pre 1 godinu

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......
(Joe, 24. mart 2023 11:36)

ne naplacuje naravno, zato imas vinjete... botu, sve zemlje sveta naplacuju putarine...

eotfw

pre 1 godinu

Suza suzu stiže... Čoveče, kakav smo mi narod, tugujemo za ibarskom, ali neka nam se reke dave u smeću, neka nam potapaju i zatrpavaju crkve, neka.

Goran

pre 1 godinu

Trebalo bi i da uz Milos veliki budu autenticne Srpske kafane a ne restorani brze ishrane. Ne znaci da je zabranjeno nuditi pecenje uz Milos Veliki, samo treba da postoje parkinzi.

Lax

pre 1 godinu

Da nisu te kafane otvarane blizu puta, imalo bi mesta da se put proširi i doda po jedna traka i nikada se ne bi ni pravio novi autoput... Tako da sami ste krivi - lov u mutnom traje jedno vreme, ali ne može doveka...

Marko

pre 1 godinu

Ta Ibarska je odnela vise ljudi nego NATO bombardovanje. Dve trake i rulet kod svakog preticanja. Veci je problem sto nam cela Srbija izgleda kao velika divlja deponija.

63 kblo

pre 1 godinu

Simbol nekadašnje i današnje Srbije. Pevaljke, zagoreno meso, pijana sirotinja.
(Skakač na H5, 24. mart 2023 12:30)

Ili moderan svet, potaž, veganci, buljaši, lubrikanti, neopredeljeno romantični...sputani, hipnotisani, poslušni.

Tor

pre 1 godinu

Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Nisi ti video Evrope, kad mozes tako da trabunjas. Pozdravio te kamiondzija.

anti Rola

pre 1 godinu

Хвала богу да је то неповратна, (простачка) прошлост. Та магистрала је огледало примитивне Србије.
Да је среће, сад би људи могли да се престроје и праве мале, удобне породичне ресторане, с игралиштима за децу, можда и базенима, што да не. Органска храна, и остале савремене занимације. И да славе мир који се вратио у Шумадију. А инвентивни људи који имају новца- да праве уређена мала, удобна насеља за миран живот.
(Нова прилика, 24. mart 2023 13:15


I da ima sto vise Snezana koje bi posecivale te male udobne restoran sa organskom hranom, kad ih zla maceha istera iz kuce.

losmi

pre 1 godinu

Hvala bogu da je tako. Posle mnogih tužnih sudbina koje je Ibarska donela brojnim porodicama iz Srbije i inostranstva, neka u korov zaraste i ona i nek se zatvore sve one kafančuge gde su zarad profita gazde nalivali goste rakiještinom i vrućim pečenjem. Pa kad tako naliveni izađu na drum, šta drugo očekivati nego da naprave saobraćajku. Simbol najgorih saobraćajnih nezgoda i kolapsa i treba da se raspadne

Vlade

pre 1 godinu

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Nemačka, Belgija, Holandija, Luksemburg, Danska i Švedska besplatno za putnička vozila, u poslednje četiri i za kamione. Jeftinije od besplatno ne može, a putevi u svima njima osim Belgije su tri koplja ispred naših, posebno u Holandiji.
Cena u Nemačkoj za šleper 18t je nešto oko 23 centi po kilometru, u Srbiji oko 22 centa za Niš-Beograd. Dakle praktično isto za mnogo gori put.

Zika BG

pre 1 godinu

Trebalo bi i da uz Milos veliki budu autenticne Srpske kafane a ne restorani brze ishrane. Ne znaci da je zabranjeno nuditi pecenje uz Milos Veliki, samo treba da postoje parkinzi.
(Goran, 24. mart 2023 14:07)

Sta je autenticna srpska kafana majke ti? Neka blatara sa ceremidom i nakrivljenim dimnjakom, kockastim srveno belim stoljnacima i smrdljivom, neopranom pepeljarom na sredini stola. Je l' to to sto pod autenticnim razumes?

Max

pre 1 godinu

@ Ranzo
Ja iz ST do ZG kada se ne zurim uvijek idem starom cestom preko Knina,Gracaca,Plitvica... Cestarina u jednom pravcu je cca.24€. Cesta je O.K.odrzavana a za pare od cestarine fino rucam kod Macole ili u Krnjaku pojedem porciju janjetine ili prasetine. Istina je da su se mnogi lokali zatvorili ali to su oni koji se nisu znali prilagoditi novonastaloj situaciji. Svi drugi rade i zaradjuju. Ne toliko kao prije ali ne mora se svake godine kupiti dzip ili apartman na moru. Moze i svake pete.

sladjan

pre 1 godinu

Najskuplja putarina na svetu je u srbiji.Kao da se vozis po zlatu.Zivim u svedskoj i placam jednom godisnje 140eur.
(jafa, 24. mart 2023 13:31)

Ti ocigledno nisi nikada vozio kroz Italiju, Hrvatsku i druge zemlje koje koriste isti sistem za naplatu putarine ili se pravis neuk! Zivim u BiH blizu granice sa Srbijom i putarina do Milana u Italiji i nazad iznosi oko 130 Evra. Kroz Hrvatsku 40, Sloveniju 15 i Italiju 75 Evra. E, a pazi i ovo: od BiH do Beograda i nazad (sto je oko 250km) putarina je cjenovno gotovo identicna kao za predjenih 65km auto-putem u BiH. Kazes da placas 140 Evra u SWE, evo u CH je oko 80 Evra ciji je standard medju najvecim u Evropi pa ne vidim da pljujes kako je u SWE skupo.

Nije lijepo to sto pljujes po svom, a zivis tamo negdje i ne smijes da pisnes jer nemas gotovo nikakva prava. I sam sam zivio u tri drzave i dobro znam kakav je realan zivot tamo, zivot na kredit, i nikada nisam pljuvao po svom, stavise. Nikada nisam razumio i nikada necu takve kao ti i slicne tebi. Sto se mene tice, ne dolazite i ne trebate nam takvi!

luša

pre 1 godinu

Jeste, toj prostackoj zabavi je napokon dosao kraj, svima ostalima je svanulo sirom Srbije sto napokon mogu brzo i bezbedno da putuju, a ne da izbegavaju pijane budale koji izlecu sa parkinga iz tih kafana ili idu suprotnom trakom. Veci deo problema i nesreca na toj magistrali su upravo i bile krive te kafane. Nesto mi ih nije zao...

aca

pre 1 godinu

jel znate sta mi je najocajnije?
ova fotka sa autobuskim stajalistem, konstrukcija potpuno korodirana, malo ostecena, korov do ramena u pozadini, najlon kese i jos neki otpad po placu iza, sve to ostavlja ocajan utisak da nikoga nista nije briga , pa zar se to ne moze bar malo srediti, bar ofarbati, poseci taj korov, malo najobicnijom metlom pocistiti, neki ukrasni zbun zasaditi, bilo sta uraditi???
i kada to vidis iz vozila gde da stanem, udjem i dodjem? prolazio skoro sa nekim ljudima iz inostranstva blam me pojeo , fuj.
i to su domacini ??

Mike

pre 1 godinu

Moj deda je uzimao cisto oko 30000-35000dm kasnije 12-15000e mesecno. Srecom je ulagao pametno
(sale, 24. mart 2023 16:44)
Deda ti je ulagao pametno pa ti sada imas Interent i kompjuter pa mozes da se hvalis ovde.

kole

pre 1 godinu

Mnogo puta sam tuda prosao i nikad nisam imao ozbiljnijih problema u saobracaju. Ima budala koji su leteli koliko auto moze da ide, ali nekako sam ih eskivirao. Sto se tice kafana, one mi nisu smetale jer za mene nisu postojale. Nisam kafanski tip i uvek sam zurio zbog posla. Auto put ima svoju ulogu, a to je brz i siguran prevoz. Medjutim ako zelis nesto da vidis, skrenes sa auto puta i odmah je zanimljivo. Nemacka je najdosadnija zemlja ako vozis autobanom, a najdivnija i turisticki zanimljiva pored Francuske ako skrenes na odlicne regionalne puteve.

Ekonomista

pre 1 godinu

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Ovo apsolutno nije tačno....jeftinija je putarina u Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Austriji........u Nemačkoj je čak besplatno

DC

pre 1 godinu

el znate sta mi je najocajnije?
ova fotka sa autobuskim stajalistem, konstrukcija potpuno korodirana, malo ostecena, korov do ramena u pozadini, najlon kese i jos neki otpad po placu iza, sve to ostavlja ocajan utisak da nikoga nista nije briga , pa zar se to ne moze bar malo srediti, bar ofarbati, poseci taj korov, malo najobicnijom metlom pocistiti, neki ukrasni zbun zasaditi, bilo sta uraditi???
i kada to vidis iz vozila gde da stanem, udjem i dodjem? prolazio skoro sa nekim ljudima iz inostranstva blam me pojeo , fuj.
i to su domacini ??
(aca, 24. mart 2023 10:47)

Nisi trebao ljude iz inostranstva da dovodis, ja to vesto vec 30 godina vesto izbegavam upravo zbog toga, da bih izbegao blam i sramotu zbog izgleda drzave iz koje poticem.
(Veciti "gastos", 24. mart 2023 11:22)

Meni su deca rodjena u inostranstvu. Bez obzira sto vole da dodju u Srbiju i njihovi su komentari vrlo slicni: 'Blam, sramota, zasto je narod takav...' Druga stvar, poznajem vise nasih mladje generacije od moje, ljude koji su odrasli, izmedju ostalog i naucili da voze u insotranstvu. Mnogi od njih potpuno odbijaju da voze u Srbiji. Zbog opste nekulture, bahatosti i svega drugog...

Nenad

pre 1 godinu

Kakav lament nad magistralom smrti... "Jao nema vise pecenja i pevacica!" Ali zato ima bar 100 sacuvanih zivota svake godine! Ili je bas zgodno da se zaboravi taj "detalj"?

Кришка

pre 1 godinu

Сећам се, кад сам био у основној школи, Ибарска магистрала је ишла од Београда до Косовске Митровице. Онда су дошла нека друга времена па данас иде само до Краљева. Јасно ми је да Косоварима иде Ибарска до Краљева али не знам када је нама кренула да иде само до Краљева.

Komša

pre 1 godinu

Poslednja rečenica je ključna .Nivi trendovi i nove navike.
Brže se živi.
Nekada je odmor počinjao čim sedneš u auto i kreneš na put.
Primer - krenuo si u Grčku ,usput si stao da klopas posle Niša ,prenocio si negde u Makediniji,blizu granice (Djevdjelija npr) i ujutru odmoran nastavio put.
Tako je bilo i po Srbiji kada se putovalo.
Sada nemaju ljudi ni vremena ni novca za takav nacin putovanja - imas odmor i ako uhvatis par dana pred put slobodnih da se naspavas a ne da ides na odmor kao na bolovanje ti si na konju.
Sve isplanirano ,sve u nekoj žurbi.
I ako se stane negde to se vec rezervise u hodu i sve nesto na brzaka i u grču.
Rade kafane,restorani koji imaju dobru klopu i dalje - ali mora da bude dobro+ pristupacno da bi se čovek skrenuo.

Rekao bih da nije nedostatak novca toliko u pitanju koliko nedostatak slobodnog vremena.
Ko ima vremena nema pare ,ko ima pare taj ih juri pa nema vremena za opusten zivot.

Ne moz' i jare i pare.

Prebranac

pre 1 godinu

Mesto sa koga su krenula mnoga zla koja su doprinela uništenju ove lepe zemlje.Stecište kriminalaca,pevaljki,novokomponovanih biznismena,kockara i špijuna.

Nikola N.

pre 1 godinu

Sada bih i otisao tamo da rucam ili veceram, posto pevaljke ne zalaze vise tamo, ali avaj, sa odlaskom tursko-srpskog muzickog sunda pozatvarase se i kafane.

Joe

pre 1 godinu

Sa još jednim poskupljenjem putarina, uskoro će te kafane na Ibarskoj da se ponovo otvore..
(Randy Marsh, 24. mart 2023 09:50)

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......

Stepski vuk

pre 1 godinu

Sa još jednim poskupljenjem putarina, uskoro će te kafane na Ibarskoj da se ponovo otvore..
(Randy Marsh, 24. mart 2023 09:50)

Niko u Evropi nije imao tako jeftine putarine kao Srbija, ali Srbima je i to bilo preskupo, oni bi da putarina nista ne kosta. Fuj od naroda! Nikad zadovoljni, vecita zakerala.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......
(Joe, 24. mart 2023 11:36)

Kao ni Luksemburg, Belgija, Holandija. Svajcarci placaju 40 franaka godisnju vinjetu (skoro pa dzabe, narocito za njih)...

Cyber

pre 1 godinu

Nije Ibarska magistrala odnela nijedan život, već nepažnja i bahatost vozača, alkohol i neispravni automobili.

25 godina sam prolazio tim putem i najveći broj nesreća se dešavao na pravim i relativno bezbednim deonicama, u 95% slučajeva je uzrok glupi ljudski faktor.

Sama magistrala je generalno dobar put, u pojedinim periodima lošije održavan, koji je potpuno ispunio svoju namenu i bio žila kucavica decenijama. To što nismo imali autoput za taj pravac, i pored miliona vozila godišnje, je druga priča.

Uostalom, svaku noć se npr u Beogradu dešavaju nesreće zbog ljudske gluposti i bezobrazluka, pa niko ne krivi ulice i puteve i ne naziva ih ulicama smrti.

js

pre 1 godinu

Tu ke vlafala prostitucija, tu su se iznedrile pevaljke ono sa ibarske magistrale koke su biče dno dna, sada su sa nacionalnim penzijama, iliti "estradne umetnice", Lepa, Vesna, Nada, Zorica itddd

Duke

pre 1 godinu

Daleki joj lepa kuca.
Koliko je naroda samo izginulo tu:(
(Bio vido, 24. mart 2023 09:11)

Nije ibarska kriva, kriv je narod, pijana stoka za volanom.

vozač u kontri

pre 1 godinu

Nije da sam nešto često koristio tu magistralu. Još manje sam svraćao u kafane uz nju. Čitajući komentare nešto me je zaintrigiralo. Kakve veze imaju kafane i ta magistrala sa saobraćajnim nesrećama? Sa saobraćajnim nesrećama ima veze bezobrazluk. Dakle, ako uđeš u kafanu i kreneš da ločeš pa posle toga sedneš da voziš kola onda je to stvat vaspitanja. Neko će se napiti pa izaći i na autoput. A da ne pričam da je najveći broj nesreća prouzrokovan preticanjem preko pune linije.

veliki

pre 1 godinu

Trebalo bi i da uz Milos veliki budu autenticne Srpske kafane a ne restorani brze ishrane. Ne znaci da je zabranjeno nuditi pecenje uz Milos Veliki, samo treba da postoje parkinzi.
(Goran, 24. mart 2023 14:07)

da se ja pitam, razanj i pevaljke

Milan Kosanovic

pre 1 godinu

Fenomenalna stvar se desila, ne moram vise da idem kroz Cacak. Nema kolona na onih bezbroj semafora kroz Cacak, nema traktora, zaprega, bagera, bicikla, pijanih vozaca, siledzija za volanom, nema ni onih drugih koji voze presporo i sve druge cine nervoznim, nema policije da iskace iz zasede.... Savrseno! Jos da urade i autoput da izbegnemo Ovcarsku klisuru i to je to. A pecenje, pevaljke, pijancenje... to mi nikad nece nedostajati. Nisam kafanski tip.

Novi Beograd

pre 1 godinu

Bogu hvala da je došao kraj tom prostakluku, primitivizmu. Još da se to kafansko ruglo sruši. i na tim lokacijama posadi šuma.
Evpa gospodo prošlo je vreme lake zarade.

sale

pre 1 godinu

Koje su se tu pare uzimale to nije normalno. Moj deda je uzimao cisto oko 30000-35000dm kasnije 12-15000e mesecno. Srecom je ulagao pametno

Joe

pre 1 godinu

Malo edukacije - vinjeta je samo drugi način naplate putarine....a u Nemačkoj se ne plaća ni vinjeta za vozila do 7,5 tona... za surf putnike na sendvičima izguglajte slobodno....Dragane prijatno....

Dulex

pre 1 godinu

citam komentare, ljudi se raduju nece biti vise nesreca... Pa text je o zatvorenim kafanama, nije ztvorena magistrala pobogu...debili indalje voze tuda
(123123, 24. mart 2023 10:12)

Dobro, ali frekvencija debila na ibarskoj je ipak smanjena, bas zbog bogu hvala zatvorenih kafana. Sada bi trebalo praviti statistiku nesreca i mrtvih na ibarskoj pa uporediti sa brojevima pre zatvaranja ovih zadimljenih jazbina sa mirisom rostilja i pecenja.

pusti me da vrisnem

pre 1 godinu

Cuvena Ibarska magistrala i kojekakvi Ojdanici pored nje su simbol bivse Jugoslavije, zemlje seljaka na brdovitom Balkanu kojoj Era i Ibarska dadose
"gradjanski smek".

Zbogom

pre 1 godinu

To što najzad postoji pošten put koji je preuzeo teret sa ibarske je ogroman dobitak za sve osim kafedžija, a što se njih tiče, bilo je lepo dok je trajalo (a trajalo je jako dugo). Po jedna traka u smeru (i ponegde proširenje na 2+1, što je više mamac za tragediju nego povećanje kapaciteta), naseljeno mesto svakih nekoliko kilometara, sa svime što to donosi (niža ograničenja, gomila lokalaca koji se uključuju sa svih strana i isključuju kako stignu, i pri tom nigde ne žure, zatim pešaci, biciklisti, traktori, deca, životinje, malopređašnji gosti pomenutih kafana...)... Par stotina kilometara toga, sa neizbežnim zastojima, bi bio pakao i saobraćajno ruglo i bez kamikaza koje izgube strpljenje i pokušaju da obiđu kolonu, i svega onog tragično što se dešavalo. Apsolutno je užasno što je to decenijama, baš kao što reče meštanin, zaista bila jedina drumska veza sa zapadnom Srbijom i primorjem.

Veliki brat

pre 1 godinu

(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 10:44)

Kao neko ko često plaća putarine širom Evrope, verovatno znaš da Nemačka ne naplaćuje putarinu za putnička vozila......
(Joe, 24. mart 2023 11:36)

Ma sta mi navodis primer Nemacke, u Nemackoj sam najmanje 1x nedeljno. Pogledaj kolika je putarina u hrvatskoj i sloveniji pa uporedi to sa srpskim putarinama.
(Neko ko cesto placa putarine sirom Evrope, 24. mart 2023 12:33)

Napisao si da niko u Evropi nema niže putarine od Srbije, ako si mislio na Hrvatsku, Sloveniju, BiH, itd., mogao si napisati "na Balkanu"!

Superhik

pre 1 godinu

Ibarska magistrala je morala izaci iz saobraćajne sfere,gde je bila jako opasna u kulturološki fenomen jednog vremena ! Ona je,uz izvesna ograničenja,mogla još da postoji pod uslovom da se čovek,posle ludog provoda - otrezni jedan dan pa onda sedne za volan ! Danas za to niko nema ni interesa ni vremena !

lokal-patriota

pre 1 godinu

zao mi je sto su mnogi izgubili/zatvorili posao i to jeste tuzna prica modernizacije i izgradnje novih deonica ... ali kad se samo setim koliko tuznih vesti o pogibijama na toj deonici sam slusao prethodnih decenija! ne znam, citajuci tekst pomesana su mi osecenja i tuga/seta za nekim vremenima jer sam tuda prolazio davno i stvarno je bilo kao neka zila kucavica - svega je tu bilo i za odmoriti, kupiti, pojesti, popiti, veseliti se ... , ali i sreca sto ce definitivno biti manje nesreca na tom delu autoputa a mozda je nekima mestanima i laknulo da se toliki saobracaj malo izmesti i da ljudi odanu malo ...

Nikola

pre 1 godinu

Secam se kad sam prvi put autom izasao na Ibarsku, i to morao da predjem samo jednu deonicu od 4km, zima, noc, video sam bar 3 kamikaze koji ulecu u makazice i jedva izbegavaju nesrecu i jos nekoliko idiotizama najgorih vozaca u Evropi. Cuj kafane, pa bili ludi i bez alkohola i prezderavanja, cudo nije i vise izginulo u tom "zlatnom" periodu na Ibarrskoj.

kognitivna disonanca

pre 1 godinu

... i onda tako pijani izlazli iz drumskih kafana, ulazili u automobile i pravili masakre. Koliko ih je zbog te navike izginulo na toj magistrali smrti.

Večni oganj

pre 1 godinu

Poznatija kao “Magistrala smrti”, zbog više faktora infrastruktura, koja je bila genocidna po broju odnetih života.
Počivala na najzabitijem delu smetlišta istorije.

KKK-666

pre 1 godinu

Ne preostaje ništa drugo nego da se zatvori auto put Milos veliki...
(Srle82, 24. mart 2023 09:00)

Ili da se otvaraju kafane i pecenjare pored sa sve muzikom i pevaljkama.
(Harry, 24. mart 2023 10:55)

Niti jedno niti drugo ne bi me iznenadilo.

Bibi

pre 1 godinu

Nije sve do puta. Ima nešto i u tome da su se pevači odavno preselili na tv kanale sa nacionalnom pokrivenošću, gde snimaju video kataloge za nastupe po svadbama u dijaspori.

Harry

pre 1 godinu

Ne preostaje ništa drugo nego da se zatvori auto put Milos veliki...
(Srle82, 24. mart 2023 09:00)

Ili da se otvaraju kafane i pecenjare pored sa sve muzikom i pevaljkama.

bzzz

pre 1 godinu

Meni je draga, nije bila održvana, a kafane su služile da se ždere, loče i koriste usluge prostitucije, pa onda sedneš za volan, dno dna!
U Švajcarskoj napr isto sve to radiš ali ne na putu jer sedaš za volan! Čak ni na pumpi na putu nema prodaje alkohola.

Probajte pa cete da vidite

pre 1 godinu

U Oslu placas putarinu dok vozis kroz grad. Na svakom cosku gledaju da te opeljese i uzmu ono sta si zaradio. Katastrofa od drzave. Vazno da su na svim anketama prvi, sve najsrecniji na svijetu, najbolja zemlja za zivot, a onda u isto vrijeme i najvise samoubistava. Zivot dostojan jedino robota. Daleko im kuca svima, cijeloj evropi.

Srki

pre 1 godinu

Ibarska je pre svega bezbednosni problem. Njeni kapaciteti su odavno prevaziđeni, gužve su bile ogromne, nervoza vozača takođe, udesi svakodnevni, pa i sa smrtnim posledicama. Možemo žaliti za kafanama, ali one će se otvoriti na drugom mestu. Građani zaslužuju bezbedniju deonicu.

cibie

pre 1 godinu

kad stave sliku prazne ibarske, a ja krenem za Valjevo ibarskom iz Beograda, ono i dalje tamo gužva, kafane sve do jedne rade :D od Ljiga pa ka Čačku je već druga prica

trt

pre 1 godinu

Da je stara obilaznica oko Cacka ostala obilaznica a ne mesto sa 4 semafora i gomilom kafana tik pored puta mozda autoput i ne bi bio potreban, ovako zdravo Cacak nikad vise......isto vazi i za Ibarsku gomila kafana i mesta gde su neki zaradjivali velike pare i nacionalnu penziju a neki zbog toga gubili zivote.

Zok1

pre 1 godinu

Trend zatvaranja kafana je počeo puno pre nego što je počeo da se gradi autoput. Ljudi kojio žive u Srbiji to verovatno ne primećuju, ali kada neko dođe jednom u 3 godine, lakše uoči razliku. U jednom trenutku, kafanama su usupile mesto pečenjare, gde se svraćalo po danu. Sada i one iščezavaju. Problem magistrale je da je ona prolazila kroz naselja, a često su se i naselja spuštala na magistralu. Kada se uz to doda i nedostatak bilo kakvog paralelnog puta za poljoprivredne mašine, neki delovi magistrale su zaista bili veseli: traktori, kombajni, zaprege (uključujući i kravlje zaprege), a znala je ponekad da istrči i poneka kokoška ili svinja. Ljude ne računam.

mile rizik

pre 1 godinu

Nisu propali samo ugostitelji, nego i lokalne policijske patrole. Kako sada da izgrade kuću kad nemaju više koga da pelješe? Moraće na narodni kazan, jer nema više ni mita niti besplatnih obroka po zatvorenim kafanama...