Ponedeljak, 18.10.2021.

11:30

Beograd na listi gradova sa najboljom hranom

Izvor: TU Magazin

Beograd na listi gradova sa najboljom hranom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Pop

pre 2 godine

Andaluzija i Toskana sto se hrane tice. I u Srbiji se dobro jede a u Hrvatskoj na primorju ali sigurno ne u Zagrebu. Spanija je bagatelna u odnosu na Hrvatsku a hrana je realno mnogo bolja. Srbija ima dobre restorane i hrana nije skupa tako da mozda je u 5 zemalja Evrope po tome.

Los Angeles

pre 2 godine

@Bobby, @Vera, @Mario: Micheline-ove zvezdice nemaju baš mnogo veze sa kvalitetom hrane i turističkom gastronomskom ponudom (u smislu da je sad u njima hrana nešto kao bolja od drugih vrhunskih restorana bez te kategorizacije) nego jednostavno znače da je nekome bilo užasno bitno da dodje na tu listu. Jedan Istanbul nema nijedan restoran sa Michelinovim zvezdicama a ima extra gastronomskih opcija - ispade da Zagreb ima bolju hranu od jednog Istanbula, e svašta.

Los Angeles

pre 2 godine

@mario: Ono kad se hrvati osile jer su poslednja rupa u EU a Srbija nije, pa onda još umisle da je onaj gradić Zagreb merljiv sa Beogradom. Malo ste se zatrčali provincijalci - poredite se za Bratislavom, Rigom, Ljubljanom, Beograd je za vas viša liga. E stvarno svašta. Što je sad tako loše u Hrvatskoj da svi gledaju da zbrišu odande - kog god hrvata sretnem samo kuka o svojoj zemlji? Ko je sad kriv? Nema više srba da budu krivi, u EU ste, pa ko je sad kriv?

obi van

pre 2 godine

Objektivno svake godine je kvalitet hrane sve gori. Više nema pravog paradajza, paprike, patlidžana a meso ko zna odakle sada dolazi. Upravo to je bilo ono što je činilo našu kuhinju izuzetnom iako ruku na srce ni blizu nije raznovrsna kao italijanska francuska ili španska.

Bobby

pre 2 godine

Bio sam u Beogradu par puta i nisam se oduševio kvalitetom hrane u restoranima. Sve u svemo nije loše ali daleko je to od dovoljnog za neku gastro destinaciju. Budimpešta i Zagreb imaju puno kvalitetniju i ozbiljniju ponudu i tradiciju restorana a da ne spominjem fantastične restorane Istre, Kvarenra, Dalmacije i Dubrovnika. Npr. dubrovački restoran 360 je na listi najboljih fine dining restorana na svijetu za 2019.godinu zauzeo 15. mjesto. Sve godine se proširuje lista hrvatskih restorana koje preoporučuje Michelin i kojima dijeli zvjezice a to je pravi pokazatelj kvalitete neke gastro destinacije. Bg npr. nema niti jedan restoran sa Michelinovom zvjezdicom.

Pozdrav iz Rijeke

pre 2 godine

Zagreb da ima kvalitetnu gastronomsku ponudu!? LOL :D Pa Zagreb nema ni 0.5% od onoga sto Beograd nudi. Pri tome ne mislim samo na klopu, vec i na kompletnu turisticku ponudu od muzeja, parkova, shopinga, koncerata, sportskih dogadjaja, kulturnih desavanja itd.

mario

pre 2 godine

Grad ne može da ima Mišelinove zvezdice, samo restorani, a maksimum je 3 zvezdice
(Razum, 18. oktobar 2021 19:50)
Dakle mislila je da u Zagrebu pet restorana ima Mišelinove zvezdice krivo se vjerojatno izrazila.

Los Angeles

pre 2 godine

Kao neko ko je obišao ceo svet smatram i tvrdim da Beograd ima jako loš izbor hrane. Ima dobar krkanluk za ljude sa naših prostora koje baš briga za svoje zdravlje (što se po njihovim telima itekako vidi) i to je to. Vi u Beogradu nemate raširenu ponudu: Obrok salata (koju možeš da obogatiš sa grilovanim lososom, steakom, piletinom; izbor hleba, od whole wheat do visokonutritivnih “teških” hlebova, nego je sve po restoranina beli nezdravi hleb; nemate ponudu kvalitetne morske/okeanske ribe i plodova; nema fantastičnih svetskih kuhinja: tajlandskih, indijskih, filipinskih, japanskih (nije japanska hrana samo suši!); nema prave kineske kuhinje sa dim sum opcijom. Nema dobrih buffet restorana kao na primer brasilian steakhouse. Nema klasičnih američkih restorana sa dimljenim rebarcima ili sa dimljenim brisketom. Nema čak ni dobrih opcija bliskoistočne jagnjetine, nego uglavnom pečenje i ispod sača - izvinite ali tako je i praistorijski čovek umeo da pravi meso. Čak i od bliskih nam grka samo ponegde neki giros i suvlaki i to je to - nema čak ni dobar jagnjeći but kleftiko da se nadje u Beogradu. Pekare su prepune nezdravog belog jeftinog brašna, a svi kolači su sa kilogramima margarina, šećera, potpuni atak na zdravlje svakoga. Nema čak ni dobrih germanskih restorana, gde možeš dobre kobasice da poručiš niti neki hrskavi schweinshaxe. 90% restorana vrti jedno te isto - teleća čorbica, karadjordjeva, mešano na žaru, ispod sača nešto, pečenje na kilo, bečka šnicla, i ćao djaci. Pola konobara ne zna šta je jedan obični Affogato ili Aperol Spritz. Nemaš nigde da nadješ najbolje supe na svetu - vijetnamski Pho. Nema meksičkih restorana. Ne možete ni normalan fish and chips da poručite nigde. Daleko je to od gastronomske ponude svetskih metropola. Ono što jeste istina, tonje da se nigde nećete nakrkati za manje para, kada već odlučite da jedan dan eto ne vodite računa o zdravlju, i nije vam dosadila konstantno ista ponuda hrane.

Turista

pre 2 godine

Koliko puta trebam odgovarati na ovu temu.
Obišao sam mnoge države u Evropi, ali uvek moram tvrditi,
da se nigde bolje i jeftino ne jede kao u republikama bivse
Jugoslavije. Kakva francuska kuhinja, italijanska, španska,
a kamoli grcka. Neke ot tih država imaju tu i tamo koji dobar
specijalitet, ali sveukupno, nema hrane do Jugo-hrane.
Jedino sto ne mogu tvrditi, kakva je hrana u Bugarskoj,
Rumuniji i Madjarskoj. Centar i sever Evrope, nikako ne
dolaze u obzir.

mario

pre 2 godine

Vera bio u Zagrebu. Za ono sto sam spreman da platim, kada je hrana u pitanju, Zagreb je nula, nistica. Beograd je tu nenadmasiv po izboru i kvalitetu hrane u tom cenovnom rangu. Mislenove zvezdice meni nista ne znace, kao ni u istrazivanju opisanom u ovom clanku.
(Perica, 18. oktobar 2021 14:53)
Ma naravno tebi te zvjezdice ništa ne znače ,ali znače zapadnim turistima i da Mishelinove zvjezdice ništa ne znače ne bi se svi restorani trudili da ih imaju.
Inače ti Zagreba nisi ni vidio tako da sedi jedan.

maki

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

Vise razlicitih ljudi iz Hrvatske je odusevljeno hranom u Srbiji, prema mom iskustvu. Tako da te zvezdice ne znace nista.

guglaj

pre 2 godine

@vera: Nije to nikakva potvrda da se radi o najboljoj hrani u tim restoranima sa mislenovim zvezdicama vec je to vise da bi se ustogljeni zapad osecao specijalno i pocasceno da jede u tim restoranima sa mislenovim zvezdicama. Garantiram ti da je klopa u vecini street food restorana/standova u bankoku daleko bolja od klope u tim restoranima sa mislenovim zvezdicama sirom evrope i sveta! Uostalom, imas i stand u bankoku koji ima mislenovu zvezdicu!

maki

pre 2 godine

Obisao sam dosta zemalja. U Beogradu i, uopste, u Srbiji moze bas lepo da se jede. Kvalitetna, ukusna hrana. A, i jeftina. Lepo sam jeo i u Grckoj, Italiji, Francuskoj. Ostalo je sve prihvatljivo, ali ne da padnes u nesvest.

Helena

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

To je zato sto je Beograd van konkurencije. Njemu ne trebaju Mislenove zvezdice. Mislenovim zvezdicama treba Beograd!

Nego, dolazim uskoro u BG pa da vas pitam usput... gde moze da se ono bas dobro jede za razumne novce (znaci nista fensi, vec samo dobra klopa i povoljna)??? Zanima me meso na rostilju, ili onako usput dobar burek, a moze i neki drugi predlog. Hvala unapred svima.

J.

pre 2 godine

"Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu.."
(Vera, 
A koji to zagrebački restoran ima 5*, s obzirom da su 3* najveći broj? Samo jedan restoran ima 1*, u svakom slučaju, Zagreb ima vrhunsku gastronomsku ponudu.

m

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

ovo je isto kao da si rekao da u zagrebu ima 5 ferarijevih prodajnih salona. koga briga za miselinove zvezdice kada je hrana preskupa, amtosfera uzas a pritom ne mozes ni da se najedes. tamo se ide radi statusa i da budes vidjen.

Pera

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

Drage komšije evo priznajem vam u svemu ste apsolutno bolji od nas sem u :

Hrani
Košarci
Glumcima i filmskoj industriji

Bobi

pre 2 godine

Mogu misliti kako je slozena ova lista kad su gastro centri poput Kopenhagena, Budimpeste, Berlina i Pariza poslije Beograda i Tirane. Nema veze s vezom. O Michelinovim zvjezdicama kojih Hrvatska i Slovenija imaju za razliku od "gastro " Srbije neću niti počinjati. Ako je najbitnije da je jeftino i obilno da ne možeš pojesti porciju koju ti donesu onda ova lista i ima smisla.

djentile

pre 2 godine

Nema Istanbula, a ja nigde nisam jeo bolje za male pare
(Randy Marsh, 18. oktobar 2021 13:47)

Stručnjaci portala "Uswitch.com" napravili su istraživanje koje treba da odgovori na pitanje koja je nojbolja evropska prestonica za ljubitelje hrane.

miljan stankovic

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

Da bi ti i ja jeli u restoranu sa Mišelinovim zvedzicama moramo da napravimo mesečni plan štednje, to su restorani za određenu klijentelu i ni malo nisu reprezentativni u onom smislu o kom članak govori. Beograd je tata u odnosu na Zagreb i to će ti reći i neiskompleksirani Hrvati koji ga posete

Брале

pre 2 godine

Јефтина храна и квалитетна храна су две тотално различите ствари. Балкански ресторани су познати по обилним порцијама за мале паре, али о квалитету те хране и начину њене припреме се може дискутовати данима. Почев од састојака, где доминира месо најгорег квалитета, пуно хормона и остале хемије којом се храни стока. Најгоре је ту млевено месо, које је 90% меса а само 10% соје, а то је оно што се једе на већини места, јер Балканци без зуба могу једино и да жваћу млевено. У припреми се користи јефтино уље, све се спрема преслано и претерано зачињено. И све то ти донесу онако натоварено на тањир, малтене као што се свињама служи у обору. Органске намирнице су непознат појам већини ресторана. О презентацији хране воде рачуна само неки ретки, млађи шефови кухиња, који су свој занат изучавали по другим земљама. Част ретким изузецима, попут 2-3 позната ресторана у Београду који иду у корак с новијим трендовима, али све остало су само мало бољи ресторани брзе хране. На крају да кажемо и то да више не постоји скоро ниједан ресторан или кафана који служе стара, традиционална српска јела, а да то није јефтини роштиљ кога има на сваком крају. Ту пре свега мислим на јела попут цицваре, попаре, бунгура, белможа, вурде, имам бајлидија, кавурме, капаме, чарламе ... од чега су остале само сарма и подварак, мада и добар подварак тешко може да се нађе.

igor

pre 2 godine

U Oslu cene su otprilike ovakve :

Burger u boljem restoranu 20-25€
Burger u baru 13 - 18€
Pivo u boljem restoranu 14-19€
Pivo u baru 10-14€

Prava je sreca ako naletite negde da popijete toceno pivo za 8-9€
Velicina burgera je nesto upola nase pljeskavice
Dva burgera ako ste bas gladni bez problema

Zaboravili su Češku koja je vrlo pristupačna sa cenama a kvalitetna hrana takodje

Yakuza

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

Zagreb je nula grad u odnosu na Beograd u svakom mogućem smislu, ne znam da li su uopšte u istoj klasi za rangiranje sem što su oba grada prestonice. Dosadan, praznjikav, široko poznat po nedostatku dešavanja, a ako smem i da dodam po gostoprimljivosti i generalnom odnosu ljudi međusobno i prema turistima. Živeo sam dugo na relaciji Beograd-Zagreb i ovo što ti kažem je iz prve ruke. Ako gledaš mišelinove zvezdice onda je najbolji grad za jelo London, što je opet vrlo diskutabilno. Beograd je u odnosu na Zagreb metropola i jedina prednost koju Zagreb poseduje je činjenica da je grad čistiji, zanemarićemo to što je naša prestonica za razliku od Zagreba višemilionski grad, a Zagreb manji od Novog Beograda po stanovništvu. Svako dobro i manje opsesije, trava nije zelenija, bar ne u ovom slučaju.

Perica

pre 2 godine

@Vera bio u Zagrebu. Za ono sto sam spreman da platim, kada je hrana u pitanju, Zagreb je nula, nistica. Beograd je tu nenadmasiv po izboru i kvalitetu hrane u tom cenovnom rangu. Mislenove zvezdice meni nista ne znace, kao ni u istrazivanju opisanom u ovom clanku.

Šveda

pre 2 godine

Kakva glupost za Švedsku, hrana je u više nego jeftina. Za 12€ (minimalna satnica) može da se jede u buffet restoranu što će reći jedeš koliko hoćeš i šta hoćeš.
Tu spada više vrsta mesa, preko ribe, salata pa do sokova, kolača i kafe.
U kineskim restoranima je to još jeftinije, ali tamo se nešto doplaćuje...

E sad vi vidite koliko vredi sat vremena rada (minimalna satnica) u Srbiji i šta može da se pojede za te pare!

Sami možete oceniti gde je skupo!

Šveda

pre 2 godine

Kakva glupost za Švedsku, hrana je u više nego jeftina. Za 12€ (minimalna satnica) može da se jede u buffet restoranu što će reći jedeš koliko hoćeš i šta hoćeš.
Tu spada više vrsta mesa, preko ribe, salata pa do sokova, kolača i kafe.
U kineskim restoranima je to još jeftinije, ali tamo se nešto doplaćuje...

E sad vi vidite koliko vredi sat vremena rada (minimalna satnica) u Srbiji i šta može da se pojede za te pare!

Sami možete oceniti gde je skupo!

Perica

pre 2 godine

@Vera bio u Zagrebu. Za ono sto sam spreman da platim, kada je hrana u pitanju, Zagreb je nula, nistica. Beograd je tu nenadmasiv po izboru i kvalitetu hrane u tom cenovnom rangu. Mislenove zvezdice meni nista ne znace, kao ni u istrazivanju opisanom u ovom clanku.

Los Angeles

pre 2 godine

Kao neko ko je obišao ceo svet smatram i tvrdim da Beograd ima jako loš izbor hrane. Ima dobar krkanluk za ljude sa naših prostora koje baš briga za svoje zdravlje (što se po njihovim telima itekako vidi) i to je to. Vi u Beogradu nemate raširenu ponudu: Obrok salata (koju možeš da obogatiš sa grilovanim lososom, steakom, piletinom; izbor hleba, od whole wheat do visokonutritivnih “teških” hlebova, nego je sve po restoranina beli nezdravi hleb; nemate ponudu kvalitetne morske/okeanske ribe i plodova; nema fantastičnih svetskih kuhinja: tajlandskih, indijskih, filipinskih, japanskih (nije japanska hrana samo suši!); nema prave kineske kuhinje sa dim sum opcijom. Nema dobrih buffet restorana kao na primer brasilian steakhouse. Nema klasičnih američkih restorana sa dimljenim rebarcima ili sa dimljenim brisketom. Nema čak ni dobrih opcija bliskoistočne jagnjetine, nego uglavnom pečenje i ispod sača - izvinite ali tako je i praistorijski čovek umeo da pravi meso. Čak i od bliskih nam grka samo ponegde neki giros i suvlaki i to je to - nema čak ni dobar jagnjeći but kleftiko da se nadje u Beogradu. Pekare su prepune nezdravog belog jeftinog brašna, a svi kolači su sa kilogramima margarina, šećera, potpuni atak na zdravlje svakoga. Nema čak ni dobrih germanskih restorana, gde možeš dobre kobasice da poručiš niti neki hrskavi schweinshaxe. 90% restorana vrti jedno te isto - teleća čorbica, karadjordjeva, mešano na žaru, ispod sača nešto, pečenje na kilo, bečka šnicla, i ćao djaci. Pola konobara ne zna šta je jedan obični Affogato ili Aperol Spritz. Nemaš nigde da nadješ najbolje supe na svetu - vijetnamski Pho. Nema meksičkih restorana. Ne možete ni normalan fish and chips da poručite nigde. Daleko je to od gastronomske ponude svetskih metropola. Ono što jeste istina, tonje da se nigde nećete nakrkati za manje para, kada već odlučite da jedan dan eto ne vodite računa o zdravlju, i nije vam dosadila konstantno ista ponuda hrane.

Yakuza

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

Zagreb je nula grad u odnosu na Beograd u svakom mogućem smislu, ne znam da li su uopšte u istoj klasi za rangiranje sem što su oba grada prestonice. Dosadan, praznjikav, široko poznat po nedostatku dešavanja, a ako smem i da dodam po gostoprimljivosti i generalnom odnosu ljudi međusobno i prema turistima. Živeo sam dugo na relaciji Beograd-Zagreb i ovo što ti kažem je iz prve ruke. Ako gledaš mišelinove zvezdice onda je najbolji grad za jelo London, što je opet vrlo diskutabilno. Beograd je u odnosu na Zagreb metropola i jedina prednost koju Zagreb poseduje je činjenica da je grad čistiji, zanemarićemo to što je naša prestonica za razliku od Zagreba višemilionski grad, a Zagreb manji od Novog Beograda po stanovništvu. Svako dobro i manje opsesije, trava nije zelenija, bar ne u ovom slučaju.

maki

pre 2 godine

Obisao sam dosta zemalja. U Beogradu i, uopste, u Srbiji moze bas lepo da se jede. Kvalitetna, ukusna hrana. A, i jeftina. Lepo sam jeo i u Grckoj, Italiji, Francuskoj. Ostalo je sve prihvatljivo, ali ne da padnes u nesvest.

mario

pre 2 godine

Vera bio u Zagrebu. Za ono sto sam spreman da platim, kada je hrana u pitanju, Zagreb je nula, nistica. Beograd je tu nenadmasiv po izboru i kvalitetu hrane u tom cenovnom rangu. Mislenove zvezdice meni nista ne znace, kao ni u istrazivanju opisanom u ovom clanku.
(Perica, 18. oktobar 2021 14:53)
Ma naravno tebi te zvjezdice ništa ne znače ,ali znače zapadnim turistima i da Mishelinove zvjezdice ništa ne znače ne bi se svi restorani trudili da ih imaju.
Inače ti Zagreba nisi ni vidio tako da sedi jedan.

Turista

pre 2 godine

Koliko puta trebam odgovarati na ovu temu.
Obišao sam mnoge države u Evropi, ali uvek moram tvrditi,
da se nigde bolje i jeftino ne jede kao u republikama bivse
Jugoslavije. Kakva francuska kuhinja, italijanska, španska,
a kamoli grcka. Neke ot tih država imaju tu i tamo koji dobar
specijalitet, ali sveukupno, nema hrane do Jugo-hrane.
Jedino sto ne mogu tvrditi, kakva je hrana u Bugarskoj,
Rumuniji i Madjarskoj. Centar i sever Evrope, nikako ne
dolaze u obzir.

miljan stankovic

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

Da bi ti i ja jeli u restoranu sa Mišelinovim zvedzicama moramo da napravimo mesečni plan štednje, to su restorani za određenu klijentelu i ni malo nisu reprezentativni u onom smislu o kom članak govori. Beograd je tata u odnosu na Zagreb i to će ti reći i neiskompleksirani Hrvati koji ga posete

Bobby

pre 2 godine

Bio sam u Beogradu par puta i nisam se oduševio kvalitetom hrane u restoranima. Sve u svemo nije loše ali daleko je to od dovoljnog za neku gastro destinaciju. Budimpešta i Zagreb imaju puno kvalitetniju i ozbiljniju ponudu i tradiciju restorana a da ne spominjem fantastične restorane Istre, Kvarenra, Dalmacije i Dubrovnika. Npr. dubrovački restoran 360 je na listi najboljih fine dining restorana na svijetu za 2019.godinu zauzeo 15. mjesto. Sve godine se proširuje lista hrvatskih restorana koje preoporučuje Michelin i kojima dijeli zvjezice a to je pravi pokazatelj kvalitete neke gastro destinacije. Bg npr. nema niti jedan restoran sa Michelinovom zvjezdicom.

igor

pre 2 godine

U Oslu cene su otprilike ovakve :

Burger u boljem restoranu 20-25€
Burger u baru 13 - 18€
Pivo u boljem restoranu 14-19€
Pivo u baru 10-14€

Prava je sreca ako naletite negde da popijete toceno pivo za 8-9€
Velicina burgera je nesto upola nase pljeskavice
Dva burgera ako ste bas gladni bez problema

Zaboravili su Češku koja je vrlo pristupačna sa cenama a kvalitetna hrana takodje

guglaj

pre 2 godine

@vera: Nije to nikakva potvrda da se radi o najboljoj hrani u tim restoranima sa mislenovim zvezdicama vec je to vise da bi se ustogljeni zapad osecao specijalno i pocasceno da jede u tim restoranima sa mislenovim zvezdicama. Garantiram ti da je klopa u vecini street food restorana/standova u bankoku daleko bolja od klope u tim restoranima sa mislenovim zvezdicama sirom evrope i sveta! Uostalom, imas i stand u bankoku koji ima mislenovu zvezdicu!

Брале

pre 2 godine

Јефтина храна и квалитетна храна су две тотално различите ствари. Балкански ресторани су познати по обилним порцијама за мале паре, али о квалитету те хране и начину њене припреме се може дискутовати данима. Почев од састојака, где доминира месо најгорег квалитета, пуно хормона и остале хемије којом се храни стока. Најгоре је ту млевено месо, које је 90% меса а само 10% соје, а то је оно што се једе на већини места, јер Балканци без зуба могу једино и да жваћу млевено. У припреми се користи јефтино уље, све се спрема преслано и претерано зачињено. И све то ти донесу онако натоварено на тањир, малтене као што се свињама служи у обору. Органске намирнице су непознат појам већини ресторана. О презентацији хране воде рачуна само неки ретки, млађи шефови кухиња, који су свој занат изучавали по другим земљама. Част ретким изузецима, попут 2-3 позната ресторана у Београду који иду у корак с новијим трендовима, али све остало су само мало бољи ресторани брзе хране. На крају да кажемо и то да више не постоји скоро ниједан ресторан или кафана који служе стара, традиционална српска јела, а да то није јефтини роштиљ кога има на сваком крају. Ту пре свега мислим на јела попут цицваре, попаре, бунгура, белможа, вурде, имам бајлидија, кавурме, капаме, чарламе ... од чега су остале само сарма и подварак, мада и добар подварак тешко може да се нађе.

maki

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

Vise razlicitih ljudi iz Hrvatske je odusevljeno hranom u Srbiji, prema mom iskustvu. Tako da te zvezdice ne znace nista.

m

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

ovo je isto kao da si rekao da u zagrebu ima 5 ferarijevih prodajnih salona. koga briga za miselinove zvezdice kada je hrana preskupa, amtosfera uzas a pritom ne mozes ni da se najedes. tamo se ide radi statusa i da budes vidjen.

Bobi

pre 2 godine

Mogu misliti kako je slozena ova lista kad su gastro centri poput Kopenhagena, Budimpeste, Berlina i Pariza poslije Beograda i Tirane. Nema veze s vezom. O Michelinovim zvjezdicama kojih Hrvatska i Slovenija imaju za razliku od "gastro " Srbije neću niti počinjati. Ako je najbitnije da je jeftino i obilno da ne možeš pojesti porciju koju ti donesu onda ova lista i ima smisla.

Pozdrav iz Rijeke

pre 2 godine

Zagreb da ima kvalitetnu gastronomsku ponudu!? LOL :D Pa Zagreb nema ni 0.5% od onoga sto Beograd nudi. Pri tome ne mislim samo na klopu, vec i na kompletnu turisticku ponudu od muzeja, parkova, shopinga, koncerata, sportskih dogadjaja, kulturnih desavanja itd.

mario

pre 2 godine

Grad ne može da ima Mišelinove zvezdice, samo restorani, a maksimum je 3 zvezdice
(Razum, 18. oktobar 2021 19:50)
Dakle mislila je da u Zagrebu pet restorana ima Mišelinove zvezdice krivo se vjerojatno izrazila.

djentile

pre 2 godine

Nema Istanbula, a ja nigde nisam jeo bolje za male pare
(Randy Marsh, 18. oktobar 2021 13:47)

Stručnjaci portala "Uswitch.com" napravili su istraživanje koje treba da odgovori na pitanje koja je nojbolja evropska prestonica za ljubitelje hrane.

obi van

pre 2 godine

Objektivno svake godine je kvalitet hrane sve gori. Više nema pravog paradajza, paprike, patlidžana a meso ko zna odakle sada dolazi. Upravo to je bilo ono što je činilo našu kuhinju izuzetnom iako ruku na srce ni blizu nije raznovrsna kao italijanska francuska ili španska.

Pera

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

Drage komšije evo priznajem vam u svemu ste apsolutno bolji od nas sem u :

Hrani
Košarci
Glumcima i filmskoj industriji

Los Angeles

pre 2 godine

@mario: Ono kad se hrvati osile jer su poslednja rupa u EU a Srbija nije, pa onda još umisle da je onaj gradić Zagreb merljiv sa Beogradom. Malo ste se zatrčali provincijalci - poredite se za Bratislavom, Rigom, Ljubljanom, Beograd je za vas viša liga. E stvarno svašta. Što je sad tako loše u Hrvatskoj da svi gledaju da zbrišu odande - kog god hrvata sretnem samo kuka o svojoj zemlji? Ko je sad kriv? Nema više srba da budu krivi, u EU ste, pa ko je sad kriv?

Helena

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

To je zato sto je Beograd van konkurencije. Njemu ne trebaju Mislenove zvezdice. Mislenovim zvezdicama treba Beograd!

Nego, dolazim uskoro u BG pa da vas pitam usput... gde moze da se ono bas dobro jede za razumne novce (znaci nista fensi, vec samo dobra klopa i povoljna)??? Zanima me meso na rostilju, ili onako usput dobar burek, a moze i neki drugi predlog. Hvala unapred svima.

J.

pre 2 godine

"Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu.."
(Vera, 
A koji to zagrebački restoran ima 5*, s obzirom da su 3* najveći broj? Samo jedan restoran ima 1*, u svakom slučaju, Zagreb ima vrhunsku gastronomsku ponudu.

Los Angeles

pre 2 godine

@Bobby, @Vera, @Mario: Micheline-ove zvezdice nemaju baš mnogo veze sa kvalitetom hrane i turističkom gastronomskom ponudom (u smislu da je sad u njima hrana nešto kao bolja od drugih vrhunskih restorana bez te kategorizacije) nego jednostavno znače da je nekome bilo užasno bitno da dodje na tu listu. Jedan Istanbul nema nijedan restoran sa Michelinovim zvezdicama a ima extra gastronomskih opcija - ispade da Zagreb ima bolju hranu od jednog Istanbula, e svašta.

Pop

pre 2 godine

Andaluzija i Toskana sto se hrane tice. I u Srbiji se dobro jede a u Hrvatskoj na primorju ali sigurno ne u Zagrebu. Spanija je bagatelna u odnosu na Hrvatsku a hrana je realno mnogo bolja. Srbija ima dobre restorane i hrana nije skupa tako da mozda je u 5 zemalja Evrope po tome.

Perica

pre 2 godine

@Vera bio u Zagrebu. Za ono sto sam spreman da platim, kada je hrana u pitanju, Zagreb je nula, nistica. Beograd je tu nenadmasiv po izboru i kvalitetu hrane u tom cenovnom rangu. Mislenove zvezdice meni nista ne znace, kao ni u istrazivanju opisanom u ovom clanku.

Šveda

pre 2 godine

Kakva glupost za Švedsku, hrana je u više nego jeftina. Za 12€ (minimalna satnica) može da se jede u buffet restoranu što će reći jedeš koliko hoćeš i šta hoćeš.
Tu spada više vrsta mesa, preko ribe, salata pa do sokova, kolača i kafe.
U kineskim restoranima je to još jeftinije, ali tamo se nešto doplaćuje...

E sad vi vidite koliko vredi sat vremena rada (minimalna satnica) u Srbiji i šta može da se pojede za te pare!

Sami možete oceniti gde je skupo!

mario

pre 2 godine

Vera bio u Zagrebu. Za ono sto sam spreman da platim, kada je hrana u pitanju, Zagreb je nula, nistica. Beograd je tu nenadmasiv po izboru i kvalitetu hrane u tom cenovnom rangu. Mislenove zvezdice meni nista ne znace, kao ni u istrazivanju opisanom u ovom clanku.
(Perica, 18. oktobar 2021 14:53)
Ma naravno tebi te zvjezdice ništa ne znače ,ali znače zapadnim turistima i da Mishelinove zvjezdice ništa ne znače ne bi se svi restorani trudili da ih imaju.
Inače ti Zagreba nisi ni vidio tako da sedi jedan.

Los Angeles

pre 2 godine

Kao neko ko je obišao ceo svet smatram i tvrdim da Beograd ima jako loš izbor hrane. Ima dobar krkanluk za ljude sa naših prostora koje baš briga za svoje zdravlje (što se po njihovim telima itekako vidi) i to je to. Vi u Beogradu nemate raširenu ponudu: Obrok salata (koju možeš da obogatiš sa grilovanim lososom, steakom, piletinom; izbor hleba, od whole wheat do visokonutritivnih “teških” hlebova, nego je sve po restoranina beli nezdravi hleb; nemate ponudu kvalitetne morske/okeanske ribe i plodova; nema fantastičnih svetskih kuhinja: tajlandskih, indijskih, filipinskih, japanskih (nije japanska hrana samo suši!); nema prave kineske kuhinje sa dim sum opcijom. Nema dobrih buffet restorana kao na primer brasilian steakhouse. Nema klasičnih američkih restorana sa dimljenim rebarcima ili sa dimljenim brisketom. Nema čak ni dobrih opcija bliskoistočne jagnjetine, nego uglavnom pečenje i ispod sača - izvinite ali tako je i praistorijski čovek umeo da pravi meso. Čak i od bliskih nam grka samo ponegde neki giros i suvlaki i to je to - nema čak ni dobar jagnjeći but kleftiko da se nadje u Beogradu. Pekare su prepune nezdravog belog jeftinog brašna, a svi kolači su sa kilogramima margarina, šećera, potpuni atak na zdravlje svakoga. Nema čak ni dobrih germanskih restorana, gde možeš dobre kobasice da poručiš niti neki hrskavi schweinshaxe. 90% restorana vrti jedno te isto - teleća čorbica, karadjordjeva, mešano na žaru, ispod sača nešto, pečenje na kilo, bečka šnicla, i ćao djaci. Pola konobara ne zna šta je jedan obični Affogato ili Aperol Spritz. Nemaš nigde da nadješ najbolje supe na svetu - vijetnamski Pho. Nema meksičkih restorana. Ne možete ni normalan fish and chips da poručite nigde. Daleko je to od gastronomske ponude svetskih metropola. Ono što jeste istina, tonje da se nigde nećete nakrkati za manje para, kada već odlučite da jedan dan eto ne vodite računa o zdravlju, i nije vam dosadila konstantno ista ponuda hrane.

Bobi

pre 2 godine

Mogu misliti kako je slozena ova lista kad su gastro centri poput Kopenhagena, Budimpeste, Berlina i Pariza poslije Beograda i Tirane. Nema veze s vezom. O Michelinovim zvjezdicama kojih Hrvatska i Slovenija imaju za razliku od "gastro " Srbije neću niti počinjati. Ako je najbitnije da je jeftino i obilno da ne možeš pojesti porciju koju ti donesu onda ova lista i ima smisla.

Pozdrav iz Rijeke

pre 2 godine

Zagreb da ima kvalitetnu gastronomsku ponudu!? LOL :D Pa Zagreb nema ni 0.5% od onoga sto Beograd nudi. Pri tome ne mislim samo na klopu, vec i na kompletnu turisticku ponudu od muzeja, parkova, shopinga, koncerata, sportskih dogadjaja, kulturnih desavanja itd.

Yakuza

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

Zagreb je nula grad u odnosu na Beograd u svakom mogućem smislu, ne znam da li su uopšte u istoj klasi za rangiranje sem što su oba grada prestonice. Dosadan, praznjikav, široko poznat po nedostatku dešavanja, a ako smem i da dodam po gostoprimljivosti i generalnom odnosu ljudi međusobno i prema turistima. Živeo sam dugo na relaciji Beograd-Zagreb i ovo što ti kažem je iz prve ruke. Ako gledaš mišelinove zvezdice onda je najbolji grad za jelo London, što je opet vrlo diskutabilno. Beograd je u odnosu na Zagreb metropola i jedina prednost koju Zagreb poseduje je činjenica da je grad čistiji, zanemarićemo to što je naša prestonica za razliku od Zagreba višemilionski grad, a Zagreb manji od Novog Beograda po stanovništvu. Svako dobro i manje opsesije, trava nije zelenija, bar ne u ovom slučaju.

Брале

pre 2 godine

Јефтина храна и квалитетна храна су две тотално различите ствари. Балкански ресторани су познати по обилним порцијама за мале паре, али о квалитету те хране и начину њене припреме се може дискутовати данима. Почев од састојака, где доминира месо најгорег квалитета, пуно хормона и остале хемије којом се храни стока. Најгоре је ту млевено месо, које је 90% меса а само 10% соје, а то је оно што се једе на већини места, јер Балканци без зуба могу једино и да жваћу млевено. У припреми се користи јефтино уље, све се спрема преслано и претерано зачињено. И све то ти донесу онако натоварено на тањир, малтене као што се свињама служи у обору. Органске намирнице су непознат појам већини ресторана. О презентацији хране воде рачуна само неки ретки, млађи шефови кухиња, који су свој занат изучавали по другим земљама. Част ретким изузецима, попут 2-3 позната ресторана у Београду који иду у корак с новијим трендовима, али све остало су само мало бољи ресторани брзе хране. На крају да кажемо и то да више не постоји скоро ниједан ресторан или кафана који служе стара, традиционална српска јела, а да то није јефтини роштиљ кога има на сваком крају. Ту пре свега мислим на јела попут цицваре, попаре, бунгура, белможа, вурде, имам бајлидија, кавурме, капаме, чарламе ... од чега су остале само сарма и подварак, мада и добар подварак тешко може да се нађе.

Turista

pre 2 godine

Koliko puta trebam odgovarati na ovu temu.
Obišao sam mnoge države u Evropi, ali uvek moram tvrditi,
da se nigde bolje i jeftino ne jede kao u republikama bivse
Jugoslavije. Kakva francuska kuhinja, italijanska, španska,
a kamoli grcka. Neke ot tih država imaju tu i tamo koji dobar
specijalitet, ali sveukupno, nema hrane do Jugo-hrane.
Jedino sto ne mogu tvrditi, kakva je hrana u Bugarskoj,
Rumuniji i Madjarskoj. Centar i sever Evrope, nikako ne
dolaze u obzir.

Los Angeles

pre 2 godine

@mario: Ono kad se hrvati osile jer su poslednja rupa u EU a Srbija nije, pa onda još umisle da je onaj gradić Zagreb merljiv sa Beogradom. Malo ste se zatrčali provincijalci - poredite se za Bratislavom, Rigom, Ljubljanom, Beograd je za vas viša liga. E stvarno svašta. Što je sad tako loše u Hrvatskoj da svi gledaju da zbrišu odande - kog god hrvata sretnem samo kuka o svojoj zemlji? Ko je sad kriv? Nema više srba da budu krivi, u EU ste, pa ko je sad kriv?

Pera

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

Drage komšije evo priznajem vam u svemu ste apsolutno bolji od nas sem u :

Hrani
Košarci
Glumcima i filmskoj industriji

maki

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

Vise razlicitih ljudi iz Hrvatske je odusevljeno hranom u Srbiji, prema mom iskustvu. Tako da te zvezdice ne znace nista.

guglaj

pre 2 godine

@vera: Nije to nikakva potvrda da se radi o najboljoj hrani u tim restoranima sa mislenovim zvezdicama vec je to vise da bi se ustogljeni zapad osecao specijalno i pocasceno da jede u tim restoranima sa mislenovim zvezdicama. Garantiram ti da je klopa u vecini street food restorana/standova u bankoku daleko bolja od klope u tim restoranima sa mislenovim zvezdicama sirom evrope i sveta! Uostalom, imas i stand u bankoku koji ima mislenovu zvezdicu!

Bobby

pre 2 godine

Bio sam u Beogradu par puta i nisam se oduševio kvalitetom hrane u restoranima. Sve u svemo nije loše ali daleko je to od dovoljnog za neku gastro destinaciju. Budimpešta i Zagreb imaju puno kvalitetniju i ozbiljniju ponudu i tradiciju restorana a da ne spominjem fantastične restorane Istre, Kvarenra, Dalmacije i Dubrovnika. Npr. dubrovački restoran 360 je na listi najboljih fine dining restorana na svijetu za 2019.godinu zauzeo 15. mjesto. Sve godine se proširuje lista hrvatskih restorana koje preoporučuje Michelin i kojima dijeli zvjezice a to je pravi pokazatelj kvalitete neke gastro destinacije. Bg npr. nema niti jedan restoran sa Michelinovom zvjezdicom.

J.

pre 2 godine

"Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu.."
(Vera, 
A koji to zagrebački restoran ima 5*, s obzirom da su 3* najveći broj? Samo jedan restoran ima 1*, u svakom slučaju, Zagreb ima vrhunsku gastronomsku ponudu.

m

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

ovo je isto kao da si rekao da u zagrebu ima 5 ferarijevih prodajnih salona. koga briga za miselinove zvezdice kada je hrana preskupa, amtosfera uzas a pritom ne mozes ni da se najedes. tamo se ide radi statusa i da budes vidjen.

Los Angeles

pre 2 godine

@Bobby, @Vera, @Mario: Micheline-ove zvezdice nemaju baš mnogo veze sa kvalitetom hrane i turističkom gastronomskom ponudom (u smislu da je sad u njima hrana nešto kao bolja od drugih vrhunskih restorana bez te kategorizacije) nego jednostavno znače da je nekome bilo užasno bitno da dodje na tu listu. Jedan Istanbul nema nijedan restoran sa Michelinovim zvezdicama a ima extra gastronomskih opcija - ispade da Zagreb ima bolju hranu od jednog Istanbula, e svašta.

Helena

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

To je zato sto je Beograd van konkurencije. Njemu ne trebaju Mislenove zvezdice. Mislenovim zvezdicama treba Beograd!

Nego, dolazim uskoro u BG pa da vas pitam usput... gde moze da se ono bas dobro jede za razumne novce (znaci nista fensi, vec samo dobra klopa i povoljna)??? Zanima me meso na rostilju, ili onako usput dobar burek, a moze i neki drugi predlog. Hvala unapred svima.

miljan stankovic

pre 2 godine

Zagreb deveti, a ima 5 Mišelinove zvezde za hranu, a Beograd koliko znam niti jednu..
(Vera, 18. oktobar 2021 14:12)

Da bi ti i ja jeli u restoranu sa Mišelinovim zvedzicama moramo da napravimo mesečni plan štednje, to su restorani za određenu klijentelu i ni malo nisu reprezentativni u onom smislu o kom članak govori. Beograd je tata u odnosu na Zagreb i to će ti reći i neiskompleksirani Hrvati koji ga posete

mario

pre 2 godine

Grad ne može da ima Mišelinove zvezdice, samo restorani, a maksimum je 3 zvezdice
(Razum, 18. oktobar 2021 19:50)
Dakle mislila je da u Zagrebu pet restorana ima Mišelinove zvezdice krivo se vjerojatno izrazila.

Pop

pre 2 godine

Andaluzija i Toskana sto se hrane tice. I u Srbiji se dobro jede a u Hrvatskoj na primorju ali sigurno ne u Zagrebu. Spanija je bagatelna u odnosu na Hrvatsku a hrana je realno mnogo bolja. Srbija ima dobre restorane i hrana nije skupa tako da mozda je u 5 zemalja Evrope po tome.

djentile

pre 2 godine

Nema Istanbula, a ja nigde nisam jeo bolje za male pare
(Randy Marsh, 18. oktobar 2021 13:47)

Stručnjaci portala "Uswitch.com" napravili su istraživanje koje treba da odgovori na pitanje koja je nojbolja evropska prestonica za ljubitelje hrane.

maki

pre 2 godine

Obisao sam dosta zemalja. U Beogradu i, uopste, u Srbiji moze bas lepo da se jede. Kvalitetna, ukusna hrana. A, i jeftina. Lepo sam jeo i u Grckoj, Italiji, Francuskoj. Ostalo je sve prihvatljivo, ali ne da padnes u nesvest.

igor

pre 2 godine

U Oslu cene su otprilike ovakve :

Burger u boljem restoranu 20-25€
Burger u baru 13 - 18€
Pivo u boljem restoranu 14-19€
Pivo u baru 10-14€

Prava je sreca ako naletite negde da popijete toceno pivo za 8-9€
Velicina burgera je nesto upola nase pljeskavice
Dva burgera ako ste bas gladni bez problema

Zaboravili su Češku koja je vrlo pristupačna sa cenama a kvalitetna hrana takodje

obi van

pre 2 godine

Objektivno svake godine je kvalitet hrane sve gori. Više nema pravog paradajza, paprike, patlidžana a meso ko zna odakle sada dolazi. Upravo to je bilo ono što je činilo našu kuhinju izuzetnom iako ruku na srce ni blizu nije raznovrsna kao italijanska francuska ili španska.