1. Takse moraju da budu uracunate u ponudu jer su one obavezne i bez njih je nemoguce putovanje. Nema smisla reklamirati npr Pariz avionom 200 evra kad je npr 400 sa taksama. Fakultativni izleti nisu obavezni vec dodatna ponuda koja se dodatno naplacuje pa moze ostati kako jeste. Ono sto se ne sme jeste da glavni naslov putovanja obuhvata fakultativu a cena je bez fakultative jer je to onda obmana (iako vecina nas zna o cemu se radi ipak to nije ok i treba zabraniti). Ok je da naziv putovanja bude npr Prag velikim slovima pa sitnim slovima npr fakultativni izlet u Drezden. Nije ok da naziv putovanja bude npr Firenca ili Toskana a da je sve sem banje fakultativa. Zna se sta je destinacija ukljucena u cenu a sta je fakultativa. Naslov mora da sadrzi samo ono sto je ukljucenu u cenu. Ukoliko se zeli promeniti naslov ili dodati u naslov onda se mora promeniti ili dodati i cena. I ako svi mi znamo o cemu se radi, rec je u tome da drzava mora propisima da uvede red i kulturu u poslovanju a ne da pise ko sta hoce.
   (max, 25. januar 2020 18:37)

  # Link komentara

 2. Formulacija "Ne ulazi u cenu aranžmana" je najgora muljavina u svetu turizma. Razumem da tu stoje fakultativni izleti, i da njihove cene mogu da variraju na terenu i zavise od broja zainteresovanih putnika.
  Medjutim neke takse, nadoknade za vizu i slično su bukvalno lov u mutnom za turiste. Po pravilu, uz takse za karte i nadoknade za vizu stoji i da su ovi iznosi podložni promenama, i da se plaćaju u agenciji. Šta više, ako dodje do promena u tim iznosima, može se desiti da nešto morate i da doplatite iako ste recimo u startu platili aranžman u celosti.
  Smatram da je to ozbiljna prevara. Ako prodajete aranžman koji ima cenu, a neko kupi i plati taj aranžman, u celosti ili na rate, pa ne možete menjati cenu proizvoda kasnije i tražiti mu da doplati. To ostavlja ogroman prostor za malverzacije. Ako radite first minute ponude, to je vaš rizik kao agencije, a ne kupca aranžmana.
   (Reziel, 24. januar 2020 08:30)

  # Link komentara

 3. Odavno ne koristim usluge doticnih.Sve zavrsavam sam preko neta.A oni neka ih voleo bi da probadnu u svojoj pohlepi.
   (Strokavi mozak, 24. januar 2020 07:55)

  # Link komentara

 4. @lexv ista prica kao i sa registracijom osiguranjem vozila koje su visestruko poskupele preko tehnickog pregleda vozila. Sve se na kraju svalilo na krajnjeg potrosaca. Niko se nije ni bunio, tako nam i treba. Revolucija bre...
   (pjer, 24. januar 2020 01:09)

  # Link komentara

 5. ko gas bre dere za kurs, sve se placa po srednjem NBS!
   (agent, 24. januar 2020 00:20)

  # Link komentara

 6. Мислим да би требало дозволити плаћање туристичких аранжмана у иностранству у страној валути. То је врста увоза и логично је да се плаћа у страној валути.
  (Куп је битан, 23. januar 2020 23:40)

  # Link komentara

 7. Ma kako da ne. Agencije su poslupeke aranzmane od 10-20% umesto oko 5% koliko iznosi otprilike razlika izmedju srednjeg i prodajnog kursa. Opet su agencije svalile trosak na narod i to nas jos dodatno kaznile za ovu meru. Uvek potrosac nadrlja.
  (Lexv, 23. januar 2020 20:20)

  Kakve to veze ima? Ako su skupi, prodaće manje. Ako im se i to isplati, poskupeće još više, to je ekonomija. Niko ti neće prodati nešto za 2 din ako može da proda za 4. Ne vidim ni zašto bi?
   (Stefan, 23. januar 2020 22:48)

  # Link komentara

 8. Cenu aranžmana da prikažu u dinarima a ne u evrima po šticovanom kursu.
   (trn u oku, 23. januar 2020 22:17)

  # Link komentara

 9. Pa ovaj Sencic nije sposoban ni ime da promeni organizaciji koju vodi, a kamoli nesto drugo
  (Neko iz mase, 23. januar 2020 21:57)

  # Link komentara

 10. Fly fly nije placao avio karte kompanijama i otisao u stecaj a samo 7 dana pre toga inspekcija je u zapisniku konstatovala da je sve u redu.SAB prevario 4000 putnika i sagradio u okviru grupe 300 stanova.Osiguranje prima od agencija na obrascu spisak putnika za odlazak na more u aranzmanu i kazu kada agencija propadne da svi treba da plate najmanje 450000.00 din premiju.Ministarstvo konstatuje da su krive agencije i odredi nova pravila.Zastitili su monopole zar ne ? Male agencije su zrtve ne znanja nadleznih!
  (zeljko951, 23. januar 2020 20:36)

  # Link komentara

 11. Aranzman u evrima,kurs razvaljujuci po novcanik.Dodjes sa tim,kaze jos 3.ooodin dinarski deo.Ok,dodjes u hotel,taksa 3-5evra dnevno...U stvari,placas debelu cenu a mislis da si dobro prosao.
  Inace,posto mi ne biste objavili komentar,vodite racuna za letovanje ove godine,kao jos uvek iste cene a posle ce biti vece.Samo sto nigde nema u opisu da svako vece imate gratis visecasovni ekstrat mirisa kanalizacije za mesto sa puno ****,hranu koja je ekvivalentna nekadasnjim sindikalnim letovalistima u SFRJ,koja je na nivou menze ako tih dana dodje do medju smene turista...
  (DR, 23. januar 2020 20:24)

  # Link komentara

 12. Ma kako da ne. Agencije su poslupeke aranzmane od 10-20% umesto oko 5% koliko iznosi otprilike razlika izmedju srednjeg i prodajnog kursa. Opet su agencije svalile trosak na narod i to nas jos dodatno kaznile za ovu meru. Uvek potrosac nadrlja.
   (Lexv, 23. januar 2020 20:20)

  # Link komentara

 13. Agencijama narediti da cene istaknu u dinarima, da nas ne deru na kursnim razlikama.
  (Bob, 23. januar 2020 18:59)

  # Link komentara

 14. Pominjalo se da nece moci aranzmni da se reklamiraju sa pod imenom destinacije a da se u njoj uopste ne boravi.
  Znate ono, putovanje se zove Barcelona, a vi spavate u Ljoretu i Barcelonu obilazite fakultativno. Ima primera koliko hocete.
  Vidim neki su to korigovali a neki ne.
  (smesno, 23. januar 2020 18:51)

  # Link komentara

 15. Naterati agencije da oglašava cene u dinarima. Ovo dranje sa kursnim razlikama je tek lopovluk skrivenih troškova...
  (gospodin foka, 23. januar 2020 18:05)

  To je već rešeno. Ako je cena u evrima mora da bude po srednjem kursu NBS-a. Ako vam traže po nekom njihovom kursu, to nije po zakonu i zapretite im inspekcijom.
   (Annie Hall, 23. januar 2020 18:50)

  # Link komentara

 16. Naterati agencije da oglašava cene u dinarima. Ovo dranje sa kursnim razlikama je tek lopovluk skrivenih troškova...
   (gospodin foka, 23. januar 2020 18:05)

  # Link komentara

 17. Ovog Senicica treba svi da uramimo i okačimo na zid da ga gledamo kao u Tita. To što on radi za običnog čoveka je nadljudski zaista i ja mu se divim. Hvala gospodine Senicicu za sve, nedajte se neprijateljima napretka i borite se i dalje za nas, za svakog pojedinca i nejgova prava da se kupa za svoje pare, a ne da ga tamo neki nepošteni pokradu.
   (GOSPAVA JANJIĆ, 23. januar 2020 17:26)

  # Link komentara

 18. Sesničić (na pitanje kako su turistički inspektori 7, odnosno 2 dana pre bankrota fly fly i sab agencije utvrdili da je sve u najboljem redu) navodi da je nakon toga 80 odsto putnika isplaćeno u potpunosti, dok su ostali dobili povrćaj od 70 odsto uplate.
  Kako gospodine to može da bude odgovor na ovo pitanje? I ko sprečava inspektore da ponovo ne vide očigledno?
  (Neverica, 23. januar 2020 17:11)

  # Link komentara