Sreda, 13.06.2018.

00:01

Kako da spremite automobil za put na more?

Izvor: Nenad Æosiæ

Kako da spremite automobil za put na more? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

ANĐELKO SPREMO

pre 2 godine

Zeleni karton više nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu
13 oktobra, 2020redakcija
Zeleni karton odnosno zelena karta osiguranja
Zeleni karton više nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za građane Srbije i još 33 evropske države koji svojim automobilom putuju u BiH.

D

pre 2 godine

na prelazu Jabuka iz SR u CG spremite se na jedno 20 minuta truckanja 20 km/h, ne znam dokle su stigli sa radovima, ali tako je bilo pre 10 dana. Radi se ceo put nekoliko kilometara i užasno je iskustvo čim pređete granicu. Dobro je da imate ojačanje ispod.

Kole

pre 2 godine

Ja sipam do pola i to mi je dovoljno do Mkd. Čim uđem pravim pauzu i sipam za 10 evra što je meni dovoljno do makedonsko grčkoe granice gde na Okti sipam do čepa. Vozim do Sitonije (Sarti) i malo po mestima gde su dobre plaže i restorani. Onda u povratku vozim do makedonsko srpske granice i na poslednjoj pumpi u Mkd sipam opet pun. Tako uštedim za prvi ručak u taverni za suprugu i mene, što za nas nije mali iznos.

Putnik

pre 4 godine

"U koliko je sati na primer dobro krenuti na put? Prvi put idem ove godine na Tasos kolima pa bi mi dobro dosla informacija. I koliko otprilike sati treba do tamo? Hvala."

Tasos je od Beograda nekih ~950km. Do njega je autoput celom dužinom ako se ide kroz Makedoniju. Računajte da je prosečna brzina na autoputu ~100km/h, što znači da ćete stići za nekih 9-10h vožnje uz pridržavanje ograničenja brzine (granični prelazi nisu uračunati).

Predlažem da planirate (obavezno u odlasku) spavanje usput, vrlo povoljan i dobar smeštaj ima u Đevđeliji koja je na samoj granici sa Grčkom. Krenite ujutru i iskoristite priliku da nešto obiđete usput u Srbiji ili Makedoniji (Stobi na primer ili Skoplje ako niste bili), dođete u Đevđeliju oko 20h, prespavate i pređete u Grčku između 6-8h.

U povratku možete provesti popodne u akvaparku u Solunu, obići grad predveče i opet prespavati u Đevđeliji.

Put do Tasosa preko Bugarske je isto veoma prijatan (išao sam dva puta), ali nije autoput celom dužinom (u izgradnji). Granica zavisi od Turaka (prešao za nekih 1h oko podne u avgustu). Opcija B je da idete preko Vlasinskog jezera, pa na Sterzimirovce i Pernik. Put je nešto lošijeg kvaliteta, ali krajolik Vlasine je fascinantan. Spavanje u Bugarskoj preporučujem u mestu Sandanski, na samoj granici sa Grčkom. Od Sandanskog do Kavale ima nekih 4h vožnje lokalnim, ali praznim putevima kroz Grčku. Ako se odlučite za ovaj put preporučujem da obiđete pećinu Alistrati.

Srećan put!

Neko iz mase

pre 4 godine

"U koliko je sati na primer dobro krenuti na put? Prvi put idem ove godine na Tasos kolima pa bi mi dobro dosla informacija. I koliko otprilike sati treba do tamo? Hvala."
Ima dosta. Mi smo pre neku godinu išli do Tasosa kolima. Krenuli popodne, oko 18h, svratili do vranja na klopu i noću išli kroz Makedoniju. Odspavali smo jedno dva sata u kolima ali smo zato rano ujutro prošli evzoni bez čekanja. Obišli malo Solun, tamo se prošetali dva tri sata, obišli Zeitinlik i pravac ka Kavali (luka za trajekt). Nismo išli trajektom iz Kavale zbog gužve i dužine vožnje trajektom) već 30 km dalje u luku Keramoti (30 minuta vožnje trajektom). Sve u svemu, može da se stigne za 8 sati ali ako se leti po putu. Mi smo stigli za oko 18h sa pauzama i šetanjem po Solunu. TRajekt je bio oko 30 evra za kola + 4x5-6 evra po osobi (nas je išlo četvoro). Tasos je sjajan za obilazak kolima, možete sve da obiđete. E da, tad nije bilo auto puteva kroz Makedoniju i ceo auto put kroz Srbiju, tako da ćete možda stići i brže! Putarina kroz Makedoniju je duplo jeftinija ako se plati u Denarima. U Grčkoj imaš tri ili četiri putarine (ako se dobro sećam). Lep provod i srećan put!!!

vozač demokrata

pre 5 godina

Nikad ne spremam auto za more ili putovanja jer je uvek spreman, redovno servisiran i održavan za svakodnevnu upotrebu. Ne trebaju mi takvi rituali.

n6

pre 5 godina

Iz prve ruke: ukoliko vam je saobracajna istekla a idete u inostranstvo, morate izvaditi novu saobracajnu jer ne priznaju one papircice iz mupa, sa tim papirom moze samo u Srbiji, tako su mi rekli u Ljermontovoj, uradio po ceni od oko 1400 dinara, cekas dva sata u redu, a li zato se izdaje po hitnom postupku za dan-dva...
(Dr., 13. jun 2018 17:32)

Mladen Alvirovic reko u emisiji SAT da može u svim zemljama koje se graniče sa Srbijom u zadnjoj emisiji ih je bas zvao telefonom sa graničnog prelaza Evzoni i oni potvrdili da može sa tim papirom.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

U koliko je sati na primer dobro krenuti na put? Prvi put idem ove godine na Tasos kolima pa bi mi dobro dosla informacija. I koliko otprilike sati treba do tamo? Hvala.

Miki

pre 5 godina

Ko god ima malo morala i samopoštovanja neće ići u Hrvatsku na more pored toliko svetskih mora 
(bole, 13. jun 2018 08:47) Kako odoleti kada je najlepše?
(costa, 13. jun 2018 16:08)
Izgleda da mnogima iz Srbije nije nikakav problem da odole tom "najlepsem" moru. Au da, nema se para, inace bi stotine hiljada pohrlile na "najlepse". Pozdrav Hrvatima koji vise po srpskim portalima.

Dr.

pre 5 godina

Iz prve ruke: ukoliko vam je saobracajna istekla a idete u inostranstvo, morate izvaditi novu saobracajnu jer ne priznaju one papircice iz mupa, sa tim papirom moze samo u Srbiji, tako su mi rekli u Ljermontovoj, uradio po ceni od oko 1400 dinara, cekas dva sata u redu, a li zato se izdaje po hitnom postupku za dan-dva...

costa

pre 5 godina

Ko god ima malo morala i samopoštovanja neće ići u Hrvatsku na more pored toliko svetskih mora
(bole, 13. jun 2018 08:47) Kako odoleti kada je najlepše?

kako da ne

pre 5 godina

Voznja noću je katastrofa. Krenite ujutru oko 6 pa je bolje. Vama mozak trazi san noću, bolje se naspavate do 6 i palite. Ja sam jednom samo putovao noću iz CH do Srbije i nikada vise. Ovako krenem u 6 ujutru i u Bg-u sam oko 6 popodne. I to pored toga sto se dese radovi negde i guzve pogotovo kod Milana gde je uvek haos. Ali stignem lepo oko 18h, cak i ne nesto specijalno umoran, vise smoren od voznje jer sam vozim. A, nocu krenete oko 2, 3 i spava vam se, normalno, pa vozite i kada stignete izmoreni, razbudite se ali preko popodneva vas vec opet obara san i prva 2 dana niste ni za sta. Sto se auta tice samo radite servise na vreme i mozete gde hocete da se uputite samo uz proveru ulja. Kad god krenem na duzi put, proverim samo ulje i uvek je okej i natankam pun rezervoar i otisao sam. Ne gubim vise od 10 minuta za proveru auta. Ovi sto imaju losije automobile bolje ne gubite vreme na provere, majstore pred put. Bolje platite bus ili avion i cao. Nema poente gubiti 2, 3 dana na auto za put od 7-8 sati. Poz svima

Ime

pre 5 godina

Nema potrebe menjati evre u denare. Posto vam ovi drugi nista ne znace van granica Makedonije. A svakako ce vam preteci.

Drugo, putarine kroz Makedniju su jeftine. Koliko ih ima 3? Nema tu ustede.

3210

pre 5 godina

U hrvatskoj vam treba zelelni karton, kad god sam isao samo to su trazili od dokumenata.
(Tuco Benedicto CZ, 13. jun 2018 07:40)

Lažeš !!!!

Zeleni

pre 5 godina

Zaboravili ste da kada se udje u Republiku Severnu Makedoniju svrari se na pumpu da se sipa gorivo i zamene evri za denare. Placate putarinu sa denarima jer je jeftinije.
Pre putovanja pogledati neku emisiju Sat patrole, pokojni Mirko sve objasnio.
Sretan put

Poslednji samuraj

pre 5 godina

otisao u sup Kg da mi izdaju potvrdu na engleskom. Receno im je dopisom da je ne izdaju tako da sam po hitnom postupku zamenio saobracajnu sto nazalost i vama savetujem. Da se manete stresa i gluposti koje ova zemlja pravi. Inace putujem za nemacku i znam da su ljudi vracani iz Hrvatske sa potvrdama a oni jos i mogu da ih procitaju.

Ноћ

pre 5 godina

Ноћна вожња, гориво у Македонији и то је то. Нема гужве ни врућине, треба само имати доброг сувозача.

mm89

pre 5 godina

@Pp aparat je najveca glupost. Potreban za vlastitu bezbednost. Znaci auto mi se zapali, izletim iz njega, otvorim gepek i pocnem da gasim pozar nadajuci se da auto nece explodirati i razneti i mene i aparat. 
Ja mislim da pp treba da bude zabranjen na konto licne beBednosti. Ako se auto zapali, van i bezi od njega.
(achitwn, 13. jun 2018 04:33)

Nemaš ti pojma prijatelju,bez uvrede. Lično sam imao iskustva 2 puta,jednom moj,a jednom sam stao da pomognem čoveku. Oba puta uspešno.

Selfi Romeo

pre 5 godina

Da li, ako neko zna, moze da podeli link za web kamere sa Evzoni prelaza?

Googlao, ali nisam nasao. Ako je neko bio uspesniji, hvala unapred na deljenju.

mirkoni

pre 5 godina

@ronin47
Kakav ovlascen servis, od ovlascenog nema gore. I budi siguran da ti nece nista uraditi, ako im samo uopsteno kazes da pregledaju auto, a naplatice ti lepo.

Ahtung

pre 5 godina

Ko kaže da za Grčku i Makedoniju nije potrebna međunarodna vozačka dozvola? Meni su je na granici uvek tražili, čak, i onaj zeleni papir!

Lilo

pre 5 godina

Ha ha, Grci kao rezervnu opremu traze i naocale. Mi to u BiH uglavnom ne znamo, jer ovdje ljud autom uglavnom idu u Hrvatsku i Crnu Goru. Ali to je zaista vazno. Ja uvijek kada putujem nosim rezervne naocale. Neko ko ima plus 3 i vise, ili minus 2 i vise, zaista ne moze bezbjedno voziti bez naocala.

Ronin47

pre 5 godina

Koliko se pravi nauke oko putovanja i pripreme... Odvezeš auto u ovlašćeni servis na detaljan pregled pred put koji je često besplatan ili 2000 do 2500, kažu šta ne valja , odvezeš auto kod svog majstora i izmenjaš, opereš usisaš i spakuješ se... i dobra ekipa i atmosfera i naravno dobra muzika na USB i pravac more !
p.s. Naravno pun novčanik para ?

achitwn

pre 5 godina

Pp aparat je najveca glupost. Potreban za vlastitu bezbednost. Znaci auto mi se zapali, izletim iz njega, otvorim gepek i pocnem da gasim pozar nadajuci se da auto nece explodirati i razneti i mene i aparat.
Ja mislim da pp treba da bude zabranjen na konto licne beBednosti. Ako se auto zapali, van i bezi od njega.

mm89

pre 5 godina

@Pp aparat je najveca glupost. Potreban za vlastitu bezbednost. Znaci auto mi se zapali, izletim iz njega, otvorim gepek i pocnem da gasim pozar nadajuci se da auto nece explodirati i razneti i mene i aparat. 
Ja mislim da pp treba da bude zabranjen na konto licne beBednosti. Ako se auto zapali, van i bezi od njega.
(achitwn, 13. jun 2018 04:33)

Nemaš ti pojma prijatelju,bez uvrede. Lično sam imao iskustva 2 puta,jednom moj,a jednom sam stao da pomognem čoveku. Oba puta uspešno.

Ronin47

pre 5 godina

Koliko se pravi nauke oko putovanja i pripreme... Odvezeš auto u ovlašćeni servis na detaljan pregled pred put koji je često besplatan ili 2000 do 2500, kažu šta ne valja , odvezeš auto kod svog majstora i izmenjaš, opereš usisaš i spakuješ se... i dobra ekipa i atmosfera i naravno dobra muzika na USB i pravac more !
p.s. Naravno pun novčanik para ?

kako da ne

pre 5 godina

Voznja noću je katastrofa. Krenite ujutru oko 6 pa je bolje. Vama mozak trazi san noću, bolje se naspavate do 6 i palite. Ja sam jednom samo putovao noću iz CH do Srbije i nikada vise. Ovako krenem u 6 ujutru i u Bg-u sam oko 6 popodne. I to pored toga sto se dese radovi negde i guzve pogotovo kod Milana gde je uvek haos. Ali stignem lepo oko 18h, cak i ne nesto specijalno umoran, vise smoren od voznje jer sam vozim. A, nocu krenete oko 2, 3 i spava vam se, normalno, pa vozite i kada stignete izmoreni, razbudite se ali preko popodneva vas vec opet obara san i prva 2 dana niste ni za sta. Sto se auta tice samo radite servise na vreme i mozete gde hocete da se uputite samo uz proveru ulja. Kad god krenem na duzi put, proverim samo ulje i uvek je okej i natankam pun rezervoar i otisao sam. Ne gubim vise od 10 minuta za proveru auta. Ovi sto imaju losije automobile bolje ne gubite vreme na provere, majstore pred put. Bolje platite bus ili avion i cao. Nema poente gubiti 2, 3 dana na auto za put od 7-8 sati. Poz svima

Zeleni

pre 5 godina

Zaboravili ste da kada se udje u Republiku Severnu Makedoniju svrari se na pumpu da se sipa gorivo i zamene evri za denare. Placate putarinu sa denarima jer je jeftinije.
Pre putovanja pogledati neku emisiju Sat patrole, pokojni Mirko sve objasnio.
Sretan put

3210

pre 5 godina

U hrvatskoj vam treba zelelni karton, kad god sam isao samo to su trazili od dokumenata.
(Tuco Benedicto CZ, 13. jun 2018 07:40)

Lažeš !!!!

mirkoni

pre 5 godina

@ronin47
Kakav ovlascen servis, od ovlascenog nema gore. I budi siguran da ti nece nista uraditi, ako im samo uopsteno kazes da pregledaju auto, a naplatice ti lepo.

Miki

pre 5 godina

Ko god ima malo morala i samopoštovanja neće ići u Hrvatsku na more pored toliko svetskih mora 
(bole, 13. jun 2018 08:47) Kako odoleti kada je najlepše?
(costa, 13. jun 2018 16:08)
Izgleda da mnogima iz Srbije nije nikakav problem da odole tom "najlepsem" moru. Au da, nema se para, inace bi stotine hiljada pohrlile na "najlepse". Pozdrav Hrvatima koji vise po srpskim portalima.

Ime

pre 5 godina

Nema potrebe menjati evre u denare. Posto vam ovi drugi nista ne znace van granica Makedonije. A svakako ce vam preteci.

Drugo, putarine kroz Makedniju su jeftine. Koliko ih ima 3? Nema tu ustede.

Ноћ

pre 5 godina

Ноћна вожња, гориво у Македонији и то је то. Нема гужве ни врућине, треба само имати доброг сувозача.

Poslednji samuraj

pre 5 godina

otisao u sup Kg da mi izdaju potvrdu na engleskom. Receno im je dopisom da je ne izdaju tako da sam po hitnom postupku zamenio saobracajnu sto nazalost i vama savetujem. Da se manete stresa i gluposti koje ova zemlja pravi. Inace putujem za nemacku i znam da su ljudi vracani iz Hrvatske sa potvrdama a oni jos i mogu da ih procitaju.

costa

pre 5 godina

Ko god ima malo morala i samopoštovanja neće ići u Hrvatsku na more pored toliko svetskih mora
(bole, 13. jun 2018 08:47) Kako odoleti kada je najlepše?

Lilo

pre 5 godina

Ha ha, Grci kao rezervnu opremu traze i naocale. Mi to u BiH uglavnom ne znamo, jer ovdje ljud autom uglavnom idu u Hrvatsku i Crnu Goru. Ali to je zaista vazno. Ja uvijek kada putujem nosim rezervne naocale. Neko ko ima plus 3 i vise, ili minus 2 i vise, zaista ne moze bezbjedno voziti bez naocala.

Dr.

pre 5 godina

Iz prve ruke: ukoliko vam je saobracajna istekla a idete u inostranstvo, morate izvaditi novu saobracajnu jer ne priznaju one papircice iz mupa, sa tim papirom moze samo u Srbiji, tako su mi rekli u Ljermontovoj, uradio po ceni od oko 1400 dinara, cekas dva sata u redu, a li zato se izdaje po hitnom postupku za dan-dva...

Selfi Romeo

pre 5 godina

Da li, ako neko zna, moze da podeli link za web kamere sa Evzoni prelaza?

Googlao, ali nisam nasao. Ako je neko bio uspesniji, hvala unapred na deljenju.

vozač demokrata

pre 5 godina

Nikad ne spremam auto za more ili putovanja jer je uvek spreman, redovno servisiran i održavan za svakodnevnu upotrebu. Ne trebaju mi takvi rituali.

Putnik

pre 4 godine

"U koliko je sati na primer dobro krenuti na put? Prvi put idem ove godine na Tasos kolima pa bi mi dobro dosla informacija. I koliko otprilike sati treba do tamo? Hvala."

Tasos je od Beograda nekih ~950km. Do njega je autoput celom dužinom ako se ide kroz Makedoniju. Računajte da je prosečna brzina na autoputu ~100km/h, što znači da ćete stići za nekih 9-10h vožnje uz pridržavanje ograničenja brzine (granični prelazi nisu uračunati).

Predlažem da planirate (obavezno u odlasku) spavanje usput, vrlo povoljan i dobar smeštaj ima u Đevđeliji koja je na samoj granici sa Grčkom. Krenite ujutru i iskoristite priliku da nešto obiđete usput u Srbiji ili Makedoniji (Stobi na primer ili Skoplje ako niste bili), dođete u Đevđeliju oko 20h, prespavate i pređete u Grčku između 6-8h.

U povratku možete provesti popodne u akvaparku u Solunu, obići grad predveče i opet prespavati u Đevđeliji.

Put do Tasosa preko Bugarske je isto veoma prijatan (išao sam dva puta), ali nije autoput celom dužinom (u izgradnji). Granica zavisi od Turaka (prešao za nekih 1h oko podne u avgustu). Opcija B je da idete preko Vlasinskog jezera, pa na Sterzimirovce i Pernik. Put je nešto lošijeg kvaliteta, ali krajolik Vlasine je fascinantan. Spavanje u Bugarskoj preporučujem u mestu Sandanski, na samoj granici sa Grčkom. Od Sandanskog do Kavale ima nekih 4h vožnje lokalnim, ali praznim putevima kroz Grčku. Ako se odlučite za ovaj put preporučujem da obiđete pećinu Alistrati.

Srećan put!

n6

pre 5 godina

Iz prve ruke: ukoliko vam je saobracajna istekla a idete u inostranstvo, morate izvaditi novu saobracajnu jer ne priznaju one papircice iz mupa, sa tim papirom moze samo u Srbiji, tako su mi rekli u Ljermontovoj, uradio po ceni od oko 1400 dinara, cekas dva sata u redu, a li zato se izdaje po hitnom postupku za dan-dva...
(Dr., 13. jun 2018 17:32)

Mladen Alvirovic reko u emisiji SAT da može u svim zemljama koje se graniče sa Srbijom u zadnjoj emisiji ih je bas zvao telefonom sa graničnog prelaza Evzoni i oni potvrdili da može sa tim papirom.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

U koliko je sati na primer dobro krenuti na put? Prvi put idem ove godine na Tasos kolima pa bi mi dobro dosla informacija. I koliko otprilike sati treba do tamo? Hvala.

achitwn

pre 5 godina

Pp aparat je najveca glupost. Potreban za vlastitu bezbednost. Znaci auto mi se zapali, izletim iz njega, otvorim gepek i pocnem da gasim pozar nadajuci se da auto nece explodirati i razneti i mene i aparat.
Ja mislim da pp treba da bude zabranjen na konto licne beBednosti. Ako se auto zapali, van i bezi od njega.

Neko iz mase

pre 4 godine

"U koliko je sati na primer dobro krenuti na put? Prvi put idem ove godine na Tasos kolima pa bi mi dobro dosla informacija. I koliko otprilike sati treba do tamo? Hvala."
Ima dosta. Mi smo pre neku godinu išli do Tasosa kolima. Krenuli popodne, oko 18h, svratili do vranja na klopu i noću išli kroz Makedoniju. Odspavali smo jedno dva sata u kolima ali smo zato rano ujutro prošli evzoni bez čekanja. Obišli malo Solun, tamo se prošetali dva tri sata, obišli Zeitinlik i pravac ka Kavali (luka za trajekt). Nismo išli trajektom iz Kavale zbog gužve i dužine vožnje trajektom) već 30 km dalje u luku Keramoti (30 minuta vožnje trajektom). Sve u svemu, može da se stigne za 8 sati ali ako se leti po putu. Mi smo stigli za oko 18h sa pauzama i šetanjem po Solunu. TRajekt je bio oko 30 evra za kola + 4x5-6 evra po osobi (nas je išlo četvoro). Tasos je sjajan za obilazak kolima, možete sve da obiđete. E da, tad nije bilo auto puteva kroz Makedoniju i ceo auto put kroz Srbiju, tako da ćete možda stići i brže! Putarina kroz Makedoniju je duplo jeftinija ako se plati u Denarima. U Grčkoj imaš tri ili četiri putarine (ako se dobro sećam). Lep provod i srećan put!!!

Ahtung

pre 5 godina

Ko kaže da za Grčku i Makedoniju nije potrebna međunarodna vozačka dozvola? Meni su je na granici uvek tražili, čak, i onaj zeleni papir!

Kole

pre 2 godine

Ja sipam do pola i to mi je dovoljno do Mkd. Čim uđem pravim pauzu i sipam za 10 evra što je meni dovoljno do makedonsko grčkoe granice gde na Okti sipam do čepa. Vozim do Sitonije (Sarti) i malo po mestima gde su dobre plaže i restorani. Onda u povratku vozim do makedonsko srpske granice i na poslednjoj pumpi u Mkd sipam opet pun. Tako uštedim za prvi ručak u taverni za suprugu i mene, što za nas nije mali iznos.

ANĐELKO SPREMO

pre 2 godine

Zeleni karton više nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu
13 oktobra, 2020redakcija
Zeleni karton odnosno zelena karta osiguranja
Zeleni karton više nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za građane Srbije i još 33 evropske države koji svojim automobilom putuju u BiH.

D

pre 2 godine

na prelazu Jabuka iz SR u CG spremite se na jedno 20 minuta truckanja 20 km/h, ne znam dokle su stigli sa radovima, ali tako je bilo pre 10 dana. Radi se ceo put nekoliko kilometara i užasno je iskustvo čim pređete granicu. Dobro je da imate ojačanje ispod.

achitwn

pre 5 godina

Pp aparat je najveca glupost. Potreban za vlastitu bezbednost. Znaci auto mi se zapali, izletim iz njega, otvorim gepek i pocnem da gasim pozar nadajuci se da auto nece explodirati i razneti i mene i aparat.
Ja mislim da pp treba da bude zabranjen na konto licne beBednosti. Ako se auto zapali, van i bezi od njega.

costa

pre 5 godina

Ko god ima malo morala i samopoštovanja neće ići u Hrvatsku na more pored toliko svetskih mora
(bole, 13. jun 2018 08:47) Kako odoleti kada je najlepše?

Ahtung

pre 5 godina

Ko kaže da za Grčku i Makedoniju nije potrebna međunarodna vozačka dozvola? Meni su je na granici uvek tražili, čak, i onaj zeleni papir!

Ronin47

pre 5 godina

Koliko se pravi nauke oko putovanja i pripreme... Odvezeš auto u ovlašćeni servis na detaljan pregled pred put koji je često besplatan ili 2000 do 2500, kažu šta ne valja , odvezeš auto kod svog majstora i izmenjaš, opereš usisaš i spakuješ se... i dobra ekipa i atmosfera i naravno dobra muzika na USB i pravac more !
p.s. Naravno pun novčanik para ?

Ноћ

pre 5 godina

Ноћна вожња, гориво у Македонији и то је то. Нема гужве ни врућине, треба само имати доброг сувозача.

Miki

pre 5 godina

Ko god ima malo morala i samopoštovanja neće ići u Hrvatsku na more pored toliko svetskih mora 
(bole, 13. jun 2018 08:47) Kako odoleti kada je najlepše?
(costa, 13. jun 2018 16:08)
Izgleda da mnogima iz Srbije nije nikakav problem da odole tom "najlepsem" moru. Au da, nema se para, inace bi stotine hiljada pohrlile na "najlepse". Pozdrav Hrvatima koji vise po srpskim portalima.

kako da ne

pre 5 godina

Voznja noću je katastrofa. Krenite ujutru oko 6 pa je bolje. Vama mozak trazi san noću, bolje se naspavate do 6 i palite. Ja sam jednom samo putovao noću iz CH do Srbije i nikada vise. Ovako krenem u 6 ujutru i u Bg-u sam oko 6 popodne. I to pored toga sto se dese radovi negde i guzve pogotovo kod Milana gde je uvek haos. Ali stignem lepo oko 18h, cak i ne nesto specijalno umoran, vise smoren od voznje jer sam vozim. A, nocu krenete oko 2, 3 i spava vam se, normalno, pa vozite i kada stignete izmoreni, razbudite se ali preko popodneva vas vec opet obara san i prva 2 dana niste ni za sta. Sto se auta tice samo radite servise na vreme i mozete gde hocete da se uputite samo uz proveru ulja. Kad god krenem na duzi put, proverim samo ulje i uvek je okej i natankam pun rezervoar i otisao sam. Ne gubim vise od 10 minuta za proveru auta. Ovi sto imaju losije automobile bolje ne gubite vreme na provere, majstore pred put. Bolje platite bus ili avion i cao. Nema poente gubiti 2, 3 dana na auto za put od 7-8 sati. Poz svima

vozač demokrata

pre 5 godina

Nikad ne spremam auto za more ili putovanja jer je uvek spreman, redovno servisiran i održavan za svakodnevnu upotrebu. Ne trebaju mi takvi rituali.

3210

pre 5 godina

U hrvatskoj vam treba zelelni karton, kad god sam isao samo to su trazili od dokumenata.
(Tuco Benedicto CZ, 13. jun 2018 07:40)

Lažeš !!!!

Zeleni

pre 5 godina

Zaboravili ste da kada se udje u Republiku Severnu Makedoniju svrari se na pumpu da se sipa gorivo i zamene evri za denare. Placate putarinu sa denarima jer je jeftinije.
Pre putovanja pogledati neku emisiju Sat patrole, pokojni Mirko sve objasnio.
Sretan put

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

U koliko je sati na primer dobro krenuti na put? Prvi put idem ove godine na Tasos kolima pa bi mi dobro dosla informacija. I koliko otprilike sati treba do tamo? Hvala.

mirkoni

pre 5 godina

@ronin47
Kakav ovlascen servis, od ovlascenog nema gore. I budi siguran da ti nece nista uraditi, ako im samo uopsteno kazes da pregledaju auto, a naplatice ti lepo.

Ime

pre 5 godina

Nema potrebe menjati evre u denare. Posto vam ovi drugi nista ne znace van granica Makedonije. A svakako ce vam preteci.

Drugo, putarine kroz Makedniju su jeftine. Koliko ih ima 3? Nema tu ustede.

Lilo

pre 5 godina

Ha ha, Grci kao rezervnu opremu traze i naocale. Mi to u BiH uglavnom ne znamo, jer ovdje ljud autom uglavnom idu u Hrvatsku i Crnu Goru. Ali to je zaista vazno. Ja uvijek kada putujem nosim rezervne naocale. Neko ko ima plus 3 i vise, ili minus 2 i vise, zaista ne moze bezbjedno voziti bez naocala.

Poslednji samuraj

pre 5 godina

otisao u sup Kg da mi izdaju potvrdu na engleskom. Receno im je dopisom da je ne izdaju tako da sam po hitnom postupku zamenio saobracajnu sto nazalost i vama savetujem. Da se manete stresa i gluposti koje ova zemlja pravi. Inace putujem za nemacku i znam da su ljudi vracani iz Hrvatske sa potvrdama a oni jos i mogu da ih procitaju.

n6

pre 5 godina

Iz prve ruke: ukoliko vam je saobracajna istekla a idete u inostranstvo, morate izvaditi novu saobracajnu jer ne priznaju one papircice iz mupa, sa tim papirom moze samo u Srbiji, tako su mi rekli u Ljermontovoj, uradio po ceni od oko 1400 dinara, cekas dva sata u redu, a li zato se izdaje po hitnom postupku za dan-dva...
(Dr., 13. jun 2018 17:32)

Mladen Alvirovic reko u emisiji SAT da može u svim zemljama koje se graniče sa Srbijom u zadnjoj emisiji ih je bas zvao telefonom sa graničnog prelaza Evzoni i oni potvrdili da može sa tim papirom.

Selfi Romeo

pre 5 godina

Da li, ako neko zna, moze da podeli link za web kamere sa Evzoni prelaza?

Googlao, ali nisam nasao. Ako je neko bio uspesniji, hvala unapred na deljenju.

mm89

pre 5 godina

@Pp aparat je najveca glupost. Potreban za vlastitu bezbednost. Znaci auto mi se zapali, izletim iz njega, otvorim gepek i pocnem da gasim pozar nadajuci se da auto nece explodirati i razneti i mene i aparat. 
Ja mislim da pp treba da bude zabranjen na konto licne beBednosti. Ako se auto zapali, van i bezi od njega.
(achitwn, 13. jun 2018 04:33)

Nemaš ti pojma prijatelju,bez uvrede. Lično sam imao iskustva 2 puta,jednom moj,a jednom sam stao da pomognem čoveku. Oba puta uspešno.

Dr.

pre 5 godina

Iz prve ruke: ukoliko vam je saobracajna istekla a idete u inostranstvo, morate izvaditi novu saobracajnu jer ne priznaju one papircice iz mupa, sa tim papirom moze samo u Srbiji, tako su mi rekli u Ljermontovoj, uradio po ceni od oko 1400 dinara, cekas dva sata u redu, a li zato se izdaje po hitnom postupku za dan-dva...

Putnik

pre 4 godine

"U koliko je sati na primer dobro krenuti na put? Prvi put idem ove godine na Tasos kolima pa bi mi dobro dosla informacija. I koliko otprilike sati treba do tamo? Hvala."

Tasos je od Beograda nekih ~950km. Do njega je autoput celom dužinom ako se ide kroz Makedoniju. Računajte da je prosečna brzina na autoputu ~100km/h, što znači da ćete stići za nekih 9-10h vožnje uz pridržavanje ograničenja brzine (granični prelazi nisu uračunati).

Predlažem da planirate (obavezno u odlasku) spavanje usput, vrlo povoljan i dobar smeštaj ima u Đevđeliji koja je na samoj granici sa Grčkom. Krenite ujutru i iskoristite priliku da nešto obiđete usput u Srbiji ili Makedoniji (Stobi na primer ili Skoplje ako niste bili), dođete u Đevđeliju oko 20h, prespavate i pređete u Grčku između 6-8h.

U povratku možete provesti popodne u akvaparku u Solunu, obići grad predveče i opet prespavati u Đevđeliji.

Put do Tasosa preko Bugarske je isto veoma prijatan (išao sam dva puta), ali nije autoput celom dužinom (u izgradnji). Granica zavisi od Turaka (prešao za nekih 1h oko podne u avgustu). Opcija B je da idete preko Vlasinskog jezera, pa na Sterzimirovce i Pernik. Put je nešto lošijeg kvaliteta, ali krajolik Vlasine je fascinantan. Spavanje u Bugarskoj preporučujem u mestu Sandanski, na samoj granici sa Grčkom. Od Sandanskog do Kavale ima nekih 4h vožnje lokalnim, ali praznim putevima kroz Grčku. Ako se odlučite za ovaj put preporučujem da obiđete pećinu Alistrati.

Srećan put!

Kole

pre 2 godine

Ja sipam do pola i to mi je dovoljno do Mkd. Čim uđem pravim pauzu i sipam za 10 evra što je meni dovoljno do makedonsko grčkoe granice gde na Okti sipam do čepa. Vozim do Sitonije (Sarti) i malo po mestima gde su dobre plaže i restorani. Onda u povratku vozim do makedonsko srpske granice i na poslednjoj pumpi u Mkd sipam opet pun. Tako uštedim za prvi ručak u taverni za suprugu i mene, što za nas nije mali iznos.

Neko iz mase

pre 4 godine

"U koliko je sati na primer dobro krenuti na put? Prvi put idem ove godine na Tasos kolima pa bi mi dobro dosla informacija. I koliko otprilike sati treba do tamo? Hvala."
Ima dosta. Mi smo pre neku godinu išli do Tasosa kolima. Krenuli popodne, oko 18h, svratili do vranja na klopu i noću išli kroz Makedoniju. Odspavali smo jedno dva sata u kolima ali smo zato rano ujutro prošli evzoni bez čekanja. Obišli malo Solun, tamo se prošetali dva tri sata, obišli Zeitinlik i pravac ka Kavali (luka za trajekt). Nismo išli trajektom iz Kavale zbog gužve i dužine vožnje trajektom) već 30 km dalje u luku Keramoti (30 minuta vožnje trajektom). Sve u svemu, može da se stigne za 8 sati ali ako se leti po putu. Mi smo stigli za oko 18h sa pauzama i šetanjem po Solunu. TRajekt je bio oko 30 evra za kola + 4x5-6 evra po osobi (nas je išlo četvoro). Tasos je sjajan za obilazak kolima, možete sve da obiđete. E da, tad nije bilo auto puteva kroz Makedoniju i ceo auto put kroz Srbiju, tako da ćete možda stići i brže! Putarina kroz Makedoniju je duplo jeftinija ako se plati u Denarima. U Grčkoj imaš tri ili četiri putarine (ako se dobro sećam). Lep provod i srećan put!!!

D

pre 2 godine

na prelazu Jabuka iz SR u CG spremite se na jedno 20 minuta truckanja 20 km/h, ne znam dokle su stigli sa radovima, ali tako je bilo pre 10 dana. Radi se ceo put nekoliko kilometara i užasno je iskustvo čim pređete granicu. Dobro je da imate ojačanje ispod.

ANĐELKO SPREMO

pre 2 godine

Zeleni karton više nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu
13 oktobra, 2020redakcija
Zeleni karton odnosno zelena karta osiguranja
Zeleni karton više nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za građane Srbije i još 33 evropske države koji svojim automobilom putuju u BiH.