Nedelja, 12.11.2017.

20:15

Kako naručiti kafu u Italiji: Greške koje se ne praštaju

Izvor: punkufer.hr

Kako naruèiti kafu u Italiji: Greške koje se ne praštaju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

samo ja

pre 6 godina

Narucivao sam kpucino i ujutru i uvece zato sto volim da ga pijem i niko se nije podsmevao, jer je svet, a pogotovo zapad rasterecen i nikoga nije briga sta ko drugi radi, ukoliko ga ne ugrozava. Kaze jedan komentar da mi u Srbiji ne znamo sta je dobra kafa. Znaju oni koji vole dobar espreso i sve ga je vise u Srbiji, posebno u Bg. Koga je briga dal pijes sa mlekom i kada. Pa takve ljude bih nazvao ludim kada bi se opterecivali takvim stvarima. Smesno.

8

pre 6 godina

Dobrosave dala sam plus jer si objasnio u sustii odnos coveka prema ispijanju kafe koje dosta govori o licnosti,ali minus dobijate svi koji ubiste sa diskriminacijom deleci stanovnike planee na upucene i neupucene samo prema mestu zivljenja sto je krajnje mizerno.To so trzise srbije nije snabdeveno delikates robom ne govori o istancanosi ukusa njenih gradjana vec o planetarnoj nepravdi.

EU Citizen

pre 6 godina

Naučio sam da pijem kafu u Italiji, u kojoj sam kao dete i tinejdžer sticajem okolnosti provodio dosta vremena, i još uvek govorim pristojan italijanski (za razliku od mnogih drugih jezika, na čelu sa francuskim, koji se stalno mora osvežavai, jer se inače jako brzo zaboravlja, italijanski je nekako kao bicikl, koliko god da ne pričate, posle sat-dva opet parlate kao Berluskoni :) ), ali ne vidim zašto bih se osramotio ako pijem kafu sa mlekom (u mom slučaju, u Italiji, macchiato, drugde ristretto sa malo neutralne pavlake :) ) popodne, otkad sam prestao da pušim pre dosta godina, ne pijem nijednu kafu bez mleka ili, radije pavlake (koja manje razvodnjuje kafu od mleka i bolje potcrtava ukus, a u mnogim zemljama nije problem dobiti je uz kafu, ali u zadrtoj Italiji jeste :) ), tako mi više prija za želudac, i uopšte me ne zanima šta ko o tome misli, ja plaćam, a ne oni :) Mediteranske kulture, uključujući našu i italijansku, uz neke pozitivne osobine, imaju i dosta jako negativnih, a jedna od najiritantnijih je to konstantno gledanje tuđih posla, tuđeg tanjira, tuđe šoljice kafe :))

Dobros-AV

pre 6 godina

Barista sam, radim na zapadu. (za neupucene: Barista je strucnjak za pravljenje i serviranje kafe ... da, i to postoji, necete verovati... e, zato i pisem ovaj komentar)
Ovakav clanak nema smisla objavljivati u zemlji kao sto je Srbija, kao i ostale u Balkanskom okruzenju. Mi ne znamo nista o kafi. Ukusi i tradicije se grade generacijama, a kod nas je do skoro bilo moguce naruciti samo Tursku kafu (koja sa Turskom kafom koja se pravi u Turskoj nema blage veze, uzgred receno). Kafa u Italiji je filozofija, ima toliko finesa koje uticu na ukus, kvalitet i ostalo. Od same vrste kafe (Arabica ili Robusta) do stepena do kog je pecena, kako je samlevena, kvaliteta vode, temperature vode, pritiska (koliko bar-a)... tako da je besmisleno raspravljati cak i o osnovnim stvarima sa ljudima koji nisu upupceni.
Sto se tice obicaja: U Italiji se kapucino pije samo do podne, popodne NIKADA, osim ako ste stranac, ali sto kazete: ako je neko voljan da plati, gost je i u Italiji gost, i on odlucuje, ali za Italijane je to cudno. Kao kad bi kod nas nekog ponudio rakijom, a on je uspe u casu vode, pa popije, isto bi se cudili, je'l tako??
Uzgred, sta se kod nas pravi i prodaje pod nazivom espreso, to je da umres od muke. Kafa nedopecena, kisela, bez prave pene (kragne), u hladnim soljicama, nikakva. Soljice moraju da budu ZAGREJANE, ako ne na aparatu, onda vrucom vodom. O pravljenju pene za kapucino da i ne pocinjem, to je nauka.
Komentari sve govore, samo citam i smejem se.

na tarabi svasta pise

pre 6 godina

Stagar je kompleksa kraljevskih Srba na putovanju, au, kakve halucinacije i vizije o sopstvenoj vaznosti. Naucite nesto, saslusajte, niko nije rekao da nesto morate ili ne smete. Takvi slepi i gluvi za sve necete nikada nista nauciti, koji primitivizam i zaglupljenost.

ajkula

pre 6 godina

Kafa je samo jedna. Ove filteruše su izmišljene da bi se lakše uzimale pare od naivnih. Čuj, sa mlekom, kojom kapi alkohola, mlevenim korijanderom i par zrna anisa.... fuj.

Peđa

pre 6 godina

@Nikšićanin
U CG kazes dojč, i nemas brige.
Narucis li produzenu s mlijekom u velikoj solji, gotov si!

Nema šanse ! Mislim, nema šanse da naručim kafu u CG. Zato što nema šanse da dođem u CG. :)

Boske

pre 6 godina

Dobiti kvalitetan ristreto bilo gdje izvan Italije je kao loto. Inace, dobar espreso u nasem regionu nije rijetkost, za razliku od Zapadne Evrope.

BOTinator

pre 6 godina

Ako narucite cappucino u bilo koje doba dana a da nije jutro,barmen ce znati da ste stranac.
(Iskustvo, 13. novembar 2017 00:25)

Pa? I drugo, zar ne moze isto to zakljuci preko mase drugih stvari?

jelena

pre 6 godina

Za 25 godina života u Italiji, nisam videla Italijane da se smeju turistima zbog bilo čega. Jedino ne vole da su uništavaju i skrnave na bilo koji način spomenici. Jedino što mogu da kažem je,ako Italijani nešto rade, postoji razlog za to. Većina pije cappuccino za doručak, ali moja prijateljica ga pije redovno u pola 7 uveče, dok ja pijem aperitiv i niko joj nikad ništa nije rekao. Ja sredinom prepodneva popijem macchiato, jer mi tako odgovara, posle ručka un caff? (sto je, valjda, ono što je kod nas espresso) i posle večere, ponekad, deca (bez kofeina). Uglavnom pije Koni kada šta hoće).
Tako je ,Pero, Italijani čiste i Peru i klozete za turistima, pretpostavljam da kod tebe turisti sami to rade? Ili ih ne Peru ni turisti ni domaći?

Vojvoda

pre 6 godina

Pa vidim ja oni se men stalno smeju a ja lepo narucim na Italijanskom "uno espreso nict milk" on se smeje i donese mi kapucino ja sta cu jos mu se i zahvalim na Italijanskom "mercy madam" on se jos vise ceri sve bre prosto to.

cinoeye

pre 6 godina

E баш ме заболе за подсмех...ако ми се поподне пије са млеком, наручићу са млеком.

Aca

pre 6 godina

Jednom prilikom sam posetio Sicijiliju turistički. Na putu do vulkana Etne smo stali na kratku pauzu u nekom gradiću, (nesećam se imena) i navratim u obližnji kafić na kafu. Ono što me je iznenadilo je meny sa, mozda 50-60 vrsta kafa pocev od standardne solje pa capućino, pa više vrsta espressa, kafa sa likerom, kafa sa rumom... Više se i nesećam sa čime su služili kafe...
Negde imaju bogat meny sa jelom a u Italiji imaju bogat meny sa kafom ?

Nudls iz Njujorka

pre 6 godina

Italijani su majstori da od svega naprave predstavu i modni trend. Kao, fensi je piti espreso na brzinu stojeći uz šank, a ustvari je glavni razlog to što za šankom košta evro, evro i po, a za stolom 3 ili 4 evra.
Ne zaboravite da je veći deo Italije do sredine 60-tih godina 20.veka bio siromašan, stotine hiljada su se zbog bede iselile u Ameriku.

Јабучило

pre 6 godina

Niste pomenuli "corretto", espreso u koji se dodaje mala količina alkohola, obično sambuca ili grappa. Popularan u celoj Italiji.
(sveznalica, 13. novembar 2017 00:12)

Да, да. Лозовача у кафи. То овде нико не пије.

Suke

pre 6 godina

Realno Italijani piju dosta kafe, ali kvalitet je vrlo los, na mnogo mesta u svetu mozete piti kvalitetniji espresso nego i Italiji. Sve sto oni imaji je kultura ispijanja i tradicija, ali sama kafa je realno losa. Sve su to ili komercijalne gluposti tipa illy ili neki lokalni proizvodjac koji zvuci onako kul a ustvari u kesi prerpzena zrna ko zna cega. Idite u bilo koji specialty coffee shop u USA, Asutraliji ili bilo gde u EU i picete bolji espresso.

vlado

pre 6 godina

"živim u Italiji. možete piti kakav kod hoćete espresso nikad vam se neće smejati. to su gluposti
(katarina, 12. novembar 2017 22:51)"

istina. bas ih briga sta pije gost.

Milky

pre 6 godina

Otkako sam platio 33eur espreso u Montekatiniju, dva meseca dam se cimao da ga narucim i u Srbiji. To su greske koje se ne prastaju.. 😞😞

dane

pre 6 godina

Zivm u rimu nekih 7 8 godina i jednostavno kafa koju oni piju previse mi je jaka u odnosu na nasu.... uvek porucujem late ili americano sa mlekom i redovno se podsmevaju ako je porucim posle dorucka... ili te pitaju hoces li i kroasan uz to... jedbostavno su optereceni time... to je nesto kao kada biste kod nas iZasli u klub uvece i trazili od barmena da vam smucka kapucno;-)

prki

pre 6 godina

zasto kod nas konobari kad narucis espresso, moraju obavezno da pitaju "Sa mlekom??"... da hocu sa mlekom rekao bih ti odmah prijatelju. Neverovatno!

- xXx -

pre 6 godina

Volim da popijem espreso sa mlekom nakon obroka uveče. Zašto bih bio izložen podsmehu zbog toga? Pogotovo ako za to plaćam? Ne razumem.

lambda

pre 6 godina

"Takođe, takve kafe se ne piju uz obroke, ili nakon jela."

Klasican italijanski dorucak ukljucuje brios (kroasan), cedjenu pomorandzu i kapucino. Ovo u ponudi ima 99% kafica.

Peđa

pre 6 godina

Kako piju kafu Italijani - to je njihova stvar. Ja sam turista, Srbin, i naručujem onakvu kafu kakvu sam ja navikao da pijem u ono doba dana kad to meni odgovara. Nikakvu "grešku" ne mogu da napravim u naručivanju kafe koju ja hoću da popijem. Nema kafedžija šta meni da "prašta". Nego da napravi i posluži narudžbinu.
Druga je stvar, ako neki turista 'oće da glumi da je Italijan, lokalac.

Tomica

pre 6 godina

A u je, koliko komplikacija oko proste stvari. Mislim da bih je "narucio" na kafematu, a oni nek se podsmevaju turistima ako im se hoce, ali ne za moje pare. Inace, onomad kad su bili na proputovanju za bliski istok naucili smo ih da bockaju viljuskom a ne tako prostacki prstima da jedu.

hr turist

pre 6 godina

Tradicionalni torinski bicerin (bićerin) je ipak posve specifični napitak. Radi se o mješavini ekspresa, čokolade i punomasnog mlijeka, koja se bez izuzetka servira u maloj staklenoj čaši. Stvar je dobra, ako se dobro pripremi, no treba reči i to da često ponuđena kvaliteta (pogotovo u turistima izloženim lokalima) ne podržava lokalnu famu.

goxy

pre 6 godina

Kratko:
Rano ujutru Italijani piju čist espreso-koje sobzirom na procenat kofeina dižu iz mrtvih i spremni su za rad

od 9-12 piju kafe sa mlekom koje zadržavaju manji procenat kofeina ali sa mlekom vezuju za zidove unutrašnjih organa kroz koje prolazi tako da duže drži tenziju koja je inače slabija od espresa jutarnjeg ali sobzirom na mleko mnogo duže drži.

korman

pre 6 godina

Često posećujem razne krajeve Italije, na po pet -šest dana. Od Sicilije do Trenta, 99% kafe u Italiji se poručuje kao "Un café", I dobijete normalni kratki, veoma ukusan espresso.
Nikad nisam čuo da neko poručuje bilo šta drugo.
Samo kod nas ima varijacija, dugi, kratki, mala šolja, velika, mleko hladno- toplo, kiselo, presno...

Rico Suave

pre 6 godina

Italijani pojma nemaju šta znači "popiti kafu", "otići na kafu", "sesti na kafu"... U pitanju je više sociološki fenomen a mnogo manje nutritivni element. Kada bi u Srbiji a pogotovo u Austriji važila takva pravila, niko kafu ne bi pio. Pazi, da srknem espreso za šankom, pa radije bih rakiju tako popio..

Primitivizam?

pre 6 godina

Ne idem ja turisticki da izigravam spijuna i da se utapam u lokalne obicaje, radicu ono sto meni godi... pa nek se oni smeju koliko zele i kome zele.

Mala ispod ručke sa tri kapi mleka

pre 6 godina

A kod nas duža sa mlekom, kraća bez, produžena sa malo hladnog mleka sa strane, mali kapućino, mala puna ( pokušao je moj drug da naruči u Italiji, dobio je espresso ), mala puna s mlekom da bude sve do vrha, kratka kafa sa emulzijom mleka ( sic! ). Itd, itd.
Da ne pričam o naručivanju kafe sa mlekom, pa posle čorba, pljeskavica, kupus salata i torta. Pa još jedna kafa s mlekom.

Pera

pre 6 godina

Mogi italijani sam da se glupiraju i glume face. Kao smeju se turistima koji "ne znaju" da poruce kafu. I kada zavrse sa smehom peru solje, wc, ciste djubre i ulizuju seod istim tim turistima.
Lepo je znati kulturu neke druge zemlje, a isto ta druga zemlja mora znati da ugosti kako treba

ring of fire

pre 6 godina

Verujte niko vam se nece podsmevati ako narucite capucino posle podne . Turisti piju kafu kad njima odgovara a ne kad lokalno stanovnistvo po pravilu kafenise.

Peđa

pre 6 godina

Kako piju kafu Italijani - to je njihova stvar. Ja sam turista, Srbin, i naručujem onakvu kafu kakvu sam ja navikao da pijem u ono doba dana kad to meni odgovara. Nikakvu "grešku" ne mogu da napravim u naručivanju kafe koju ja hoću da popijem. Nema kafedžija šta meni da "prašta". Nego da napravi i posluži narudžbinu.
Druga je stvar, ako neki turista 'oće da glumi da je Italijan, lokalac.

prki

pre 6 godina

zasto kod nas konobari kad narucis espresso, moraju obavezno da pitaju "Sa mlekom??"... da hocu sa mlekom rekao bih ti odmah prijatelju. Neverovatno!

ring of fire

pre 6 godina

Verujte niko vam se nece podsmevati ako narucite capucino posle podne . Turisti piju kafu kad njima odgovara a ne kad lokalno stanovnistvo po pravilu kafenise.

- xXx -

pre 6 godina

Volim da popijem espreso sa mlekom nakon obroka uveče. Zašto bih bio izložen podsmehu zbog toga? Pogotovo ako za to plaćam? Ne razumem.

Rico Suave

pre 6 godina

Italijani pojma nemaju šta znači "popiti kafu", "otići na kafu", "sesti na kafu"... U pitanju je više sociološki fenomen a mnogo manje nutritivni element. Kada bi u Srbiji a pogotovo u Austriji važila takva pravila, niko kafu ne bi pio. Pazi, da srknem espreso za šankom, pa radije bih rakiju tako popio..

lambda

pre 6 godina

"Takođe, takve kafe se ne piju uz obroke, ili nakon jela."

Klasican italijanski dorucak ukljucuje brios (kroasan), cedjenu pomorandzu i kapucino. Ovo u ponudi ima 99% kafica.

Primitivizam?

pre 6 godina

Ne idem ja turisticki da izigravam spijuna i da se utapam u lokalne obicaje, radicu ono sto meni godi... pa nek se oni smeju koliko zele i kome zele.

korman

pre 6 godina

Često posećujem razne krajeve Italije, na po pet -šest dana. Od Sicilije do Trenta, 99% kafe u Italiji se poručuje kao "Un café", I dobijete normalni kratki, veoma ukusan espresso.
Nikad nisam čuo da neko poručuje bilo šta drugo.
Samo kod nas ima varijacija, dugi, kratki, mala šolja, velika, mleko hladno- toplo, kiselo, presno...

Pera

pre 6 godina

Mogi italijani sam da se glupiraju i glume face. Kao smeju se turistima koji "ne znaju" da poruce kafu. I kada zavrse sa smehom peru solje, wc, ciste djubre i ulizuju seod istim tim turistima.
Lepo je znati kulturu neke druge zemlje, a isto ta druga zemlja mora znati da ugosti kako treba

Dobros-AV

pre 6 godina

Barista sam, radim na zapadu. (za neupucene: Barista je strucnjak za pravljenje i serviranje kafe ... da, i to postoji, necete verovati... e, zato i pisem ovaj komentar)
Ovakav clanak nema smisla objavljivati u zemlji kao sto je Srbija, kao i ostale u Balkanskom okruzenju. Mi ne znamo nista o kafi. Ukusi i tradicije se grade generacijama, a kod nas je do skoro bilo moguce naruciti samo Tursku kafu (koja sa Turskom kafom koja se pravi u Turskoj nema blage veze, uzgred receno). Kafa u Italiji je filozofija, ima toliko finesa koje uticu na ukus, kvalitet i ostalo. Od same vrste kafe (Arabica ili Robusta) do stepena do kog je pecena, kako je samlevena, kvaliteta vode, temperature vode, pritiska (koliko bar-a)... tako da je besmisleno raspravljati cak i o osnovnim stvarima sa ljudima koji nisu upupceni.
Sto se tice obicaja: U Italiji se kapucino pije samo do podne, popodne NIKADA, osim ako ste stranac, ali sto kazete: ako je neko voljan da plati, gost je i u Italiji gost, i on odlucuje, ali za Italijane je to cudno. Kao kad bi kod nas nekog ponudio rakijom, a on je uspe u casu vode, pa popije, isto bi se cudili, je'l tako??
Uzgred, sta se kod nas pravi i prodaje pod nazivom espreso, to je da umres od muke. Kafa nedopecena, kisela, bez prave pene (kragne), u hladnim soljicama, nikakva. Soljice moraju da budu ZAGREJANE, ako ne na aparatu, onda vrucom vodom. O pravljenju pene za kapucino da i ne pocinjem, to je nauka.
Komentari sve govore, samo citam i smejem se.

Mala ispod ručke sa tri kapi mleka

pre 6 godina

A kod nas duža sa mlekom, kraća bez, produžena sa malo hladnog mleka sa strane, mali kapućino, mala puna ( pokušao je moj drug da naruči u Italiji, dobio je espresso ), mala puna s mlekom da bude sve do vrha, kratka kafa sa emulzijom mleka ( sic! ). Itd, itd.
Da ne pričam o naručivanju kafe sa mlekom, pa posle čorba, pljeskavica, kupus salata i torta. Pa još jedna kafa s mlekom.

hr turist

pre 6 godina

Tradicionalni torinski bicerin (bićerin) je ipak posve specifični napitak. Radi se o mješavini ekspresa, čokolade i punomasnog mlijeka, koja se bez izuzetka servira u maloj staklenoj čaši. Stvar je dobra, ako se dobro pripremi, no treba reči i to da često ponuđena kvaliteta (pogotovo u turistima izloženim lokalima) ne podržava lokalnu famu.

goxy

pre 6 godina

Kratko:
Rano ujutru Italijani piju čist espreso-koje sobzirom na procenat kofeina dižu iz mrtvih i spremni su za rad

od 9-12 piju kafe sa mlekom koje zadržavaju manji procenat kofeina ali sa mlekom vezuju za zidove unutrašnjih organa kroz koje prolazi tako da duže drži tenziju koja je inače slabija od espresa jutarnjeg ali sobzirom na mleko mnogo duže drži.

Tomica

pre 6 godina

A u je, koliko komplikacija oko proste stvari. Mislim da bih je "narucio" na kafematu, a oni nek se podsmevaju turistima ako im se hoce, ali ne za moje pare. Inace, onomad kad su bili na proputovanju za bliski istok naucili smo ih da bockaju viljuskom a ne tako prostacki prstima da jedu.

EU Citizen

pre 6 godina

Naučio sam da pijem kafu u Italiji, u kojoj sam kao dete i tinejdžer sticajem okolnosti provodio dosta vremena, i još uvek govorim pristojan italijanski (za razliku od mnogih drugih jezika, na čelu sa francuskim, koji se stalno mora osvežavai, jer se inače jako brzo zaboravlja, italijanski je nekako kao bicikl, koliko god da ne pričate, posle sat-dva opet parlate kao Berluskoni :) ), ali ne vidim zašto bih se osramotio ako pijem kafu sa mlekom (u mom slučaju, u Italiji, macchiato, drugde ristretto sa malo neutralne pavlake :) ) popodne, otkad sam prestao da pušim pre dosta godina, ne pijem nijednu kafu bez mleka ili, radije pavlake (koja manje razvodnjuje kafu od mleka i bolje potcrtava ukus, a u mnogim zemljama nije problem dobiti je uz kafu, ali u zadrtoj Italiji jeste :) ), tako mi više prija za želudac, i uopšte me ne zanima šta ko o tome misli, ja plaćam, a ne oni :) Mediteranske kulture, uključujući našu i italijansku, uz neke pozitivne osobine, imaju i dosta jako negativnih, a jedna od najiritantnijih je to konstantno gledanje tuđih posla, tuđeg tanjira, tuđe šoljice kafe :))

BOTinator

pre 6 godina

Ako narucite cappucino u bilo koje doba dana a da nije jutro,barmen ce znati da ste stranac.
(Iskustvo, 13. novembar 2017 00:25)

Pa? I drugo, zar ne moze isto to zakljuci preko mase drugih stvari?

Vojvoda

pre 6 godina

Pa vidim ja oni se men stalno smeju a ja lepo narucim na Italijanskom "uno espreso nict milk" on se smeje i donese mi kapucino ja sta cu jos mu se i zahvalim na Italijanskom "mercy madam" on se jos vise ceri sve bre prosto to.

jelena

pre 6 godina

Za 25 godina života u Italiji, nisam videla Italijane da se smeju turistima zbog bilo čega. Jedino ne vole da su uništavaju i skrnave na bilo koji način spomenici. Jedino što mogu da kažem je,ako Italijani nešto rade, postoji razlog za to. Većina pije cappuccino za doručak, ali moja prijateljica ga pije redovno u pola 7 uveče, dok ja pijem aperitiv i niko joj nikad ništa nije rekao. Ja sredinom prepodneva popijem macchiato, jer mi tako odgovara, posle ručka un caff? (sto je, valjda, ono što je kod nas espresso) i posle večere, ponekad, deca (bez kofeina). Uglavnom pije Koni kada šta hoće).
Tako je ,Pero, Italijani čiste i Peru i klozete za turistima, pretpostavljam da kod tebe turisti sami to rade? Ili ih ne Peru ni turisti ni domaći?

Nudls iz Njujorka

pre 6 godina

Italijani su majstori da od svega naprave predstavu i modni trend. Kao, fensi je piti espreso na brzinu stojeći uz šank, a ustvari je glavni razlog to što za šankom košta evro, evro i po, a za stolom 3 ili 4 evra.
Ne zaboravite da je veći deo Italije do sredine 60-tih godina 20.veka bio siromašan, stotine hiljada su se zbog bede iselile u Ameriku.

Peđa

pre 6 godina

@Nikšićanin
U CG kazes dojč, i nemas brige.
Narucis li produzenu s mlijekom u velikoj solji, gotov si!

Nema šanse ! Mislim, nema šanse da naručim kafu u CG. Zato što nema šanse da dođem u CG. :)

vlado

pre 6 godina

"živim u Italiji. možete piti kakav kod hoćete espresso nikad vam se neće smejati. to su gluposti
(katarina, 12. novembar 2017 22:51)"

istina. bas ih briga sta pije gost.

na tarabi svasta pise

pre 6 godina

Stagar je kompleksa kraljevskih Srba na putovanju, au, kakve halucinacije i vizije o sopstvenoj vaznosti. Naucite nesto, saslusajte, niko nije rekao da nesto morate ili ne smete. Takvi slepi i gluvi za sve necete nikada nista nauciti, koji primitivizam i zaglupljenost.

Milky

pre 6 godina

Otkako sam platio 33eur espreso u Montekatiniju, dva meseca dam se cimao da ga narucim i u Srbiji. To su greske koje se ne prastaju.. 😞😞

Јабучило

pre 6 godina

Niste pomenuli "corretto", espreso u koji se dodaje mala količina alkohola, obično sambuca ili grappa. Popularan u celoj Italiji.
(sveznalica, 13. novembar 2017 00:12)

Да, да. Лозовача у кафи. То овде нико не пије.

Boske

pre 6 godina

Dobiti kvalitetan ristreto bilo gdje izvan Italije je kao loto. Inace, dobar espreso u nasem regionu nije rijetkost, za razliku od Zapadne Evrope.

cinoeye

pre 6 godina

E баш ме заболе за подсмех...ако ми се поподне пије са млеком, наручићу са млеком.

ajkula

pre 6 godina

Kafa je samo jedna. Ove filteruše su izmišljene da bi se lakše uzimale pare od naivnih. Čuj, sa mlekom, kojom kapi alkohola, mlevenim korijanderom i par zrna anisa.... fuj.

8

pre 6 godina

Dobrosave dala sam plus jer si objasnio u sustii odnos coveka prema ispijanju kafe koje dosta govori o licnosti,ali minus dobijate svi koji ubiste sa diskriminacijom deleci stanovnike planee na upucene i neupucene samo prema mestu zivljenja sto je krajnje mizerno.To so trzise srbije nije snabdeveno delikates robom ne govori o istancanosi ukusa njenih gradjana vec o planetarnoj nepravdi.

dane

pre 6 godina

Zivm u rimu nekih 7 8 godina i jednostavno kafa koju oni piju previse mi je jaka u odnosu na nasu.... uvek porucujem late ili americano sa mlekom i redovno se podsmevaju ako je porucim posle dorucka... ili te pitaju hoces li i kroasan uz to... jedbostavno su optereceni time... to je nesto kao kada biste kod nas iZasli u klub uvece i trazili od barmena da vam smucka kapucno;-)

samo ja

pre 6 godina

Narucivao sam kpucino i ujutru i uvece zato sto volim da ga pijem i niko se nije podsmevao, jer je svet, a pogotovo zapad rasterecen i nikoga nije briga sta ko drugi radi, ukoliko ga ne ugrozava. Kaze jedan komentar da mi u Srbiji ne znamo sta je dobra kafa. Znaju oni koji vole dobar espreso i sve ga je vise u Srbiji, posebno u Bg. Koga je briga dal pijes sa mlekom i kada. Pa takve ljude bih nazvao ludim kada bi se opterecivali takvim stvarima. Smesno.

Suke

pre 6 godina

Realno Italijani piju dosta kafe, ali kvalitet je vrlo los, na mnogo mesta u svetu mozete piti kvalitetniji espresso nego i Italiji. Sve sto oni imaji je kultura ispijanja i tradicija, ali sama kafa je realno losa. Sve su to ili komercijalne gluposti tipa illy ili neki lokalni proizvodjac koji zvuci onako kul a ustvari u kesi prerpzena zrna ko zna cega. Idite u bilo koji specialty coffee shop u USA, Asutraliji ili bilo gde u EU i picete bolji espresso.

Aca

pre 6 godina

Jednom prilikom sam posetio Sicijiliju turistički. Na putu do vulkana Etne smo stali na kratku pauzu u nekom gradiću, (nesećam se imena) i navratim u obližnji kafić na kafu. Ono što me je iznenadilo je meny sa, mozda 50-60 vrsta kafa pocev od standardne solje pa capućino, pa više vrsta espressa, kafa sa likerom, kafa sa rumom... Više se i nesećam sa čime su služili kafe...
Negde imaju bogat meny sa jelom a u Italiji imaju bogat meny sa kafom ?

Tomica

pre 6 godina

A u je, koliko komplikacija oko proste stvari. Mislim da bih je "narucio" na kafematu, a oni nek se podsmevaju turistima ako im se hoce, ali ne za moje pare. Inace, onomad kad su bili na proputovanju za bliski istok naucili smo ih da bockaju viljuskom a ne tako prostacki prstima da jedu.

Pera

pre 6 godina

Mogi italijani sam da se glupiraju i glume face. Kao smeju se turistima koji "ne znaju" da poruce kafu. I kada zavrse sa smehom peru solje, wc, ciste djubre i ulizuju seod istim tim turistima.
Lepo je znati kulturu neke druge zemlje, a isto ta druga zemlja mora znati da ugosti kako treba

korman

pre 6 godina

Često posećujem razne krajeve Italije, na po pet -šest dana. Od Sicilije do Trenta, 99% kafe u Italiji se poručuje kao "Un café", I dobijete normalni kratki, veoma ukusan espresso.
Nikad nisam čuo da neko poručuje bilo šta drugo.
Samo kod nas ima varijacija, dugi, kratki, mala šolja, velika, mleko hladno- toplo, kiselo, presno...

prki

pre 6 godina

zasto kod nas konobari kad narucis espresso, moraju obavezno da pitaju "Sa mlekom??"... da hocu sa mlekom rekao bih ti odmah prijatelju. Neverovatno!

- xXx -

pre 6 godina

Volim da popijem espreso sa mlekom nakon obroka uveče. Zašto bih bio izložen podsmehu zbog toga? Pogotovo ako za to plaćam? Ne razumem.

Peđa

pre 6 godina

Kako piju kafu Italijani - to je njihova stvar. Ja sam turista, Srbin, i naručujem onakvu kafu kakvu sam ja navikao da pijem u ono doba dana kad to meni odgovara. Nikakvu "grešku" ne mogu da napravim u naručivanju kafe koju ja hoću da popijem. Nema kafedžija šta meni da "prašta". Nego da napravi i posluži narudžbinu.
Druga je stvar, ako neki turista 'oće da glumi da je Italijan, lokalac.

ajkula

pre 6 godina

Kafa je samo jedna. Ove filteruše su izmišljene da bi se lakše uzimale pare od naivnih. Čuj, sa mlekom, kojom kapi alkohola, mlevenim korijanderom i par zrna anisa.... fuj.

Rico Suave

pre 6 godina

Italijani pojma nemaju šta znači "popiti kafu", "otići na kafu", "sesti na kafu"... U pitanju je više sociološki fenomen a mnogo manje nutritivni element. Kada bi u Srbiji a pogotovo u Austriji važila takva pravila, niko kafu ne bi pio. Pazi, da srknem espreso za šankom, pa radije bih rakiju tako popio..

Dobros-AV

pre 6 godina

Barista sam, radim na zapadu. (za neupucene: Barista je strucnjak za pravljenje i serviranje kafe ... da, i to postoji, necete verovati... e, zato i pisem ovaj komentar)
Ovakav clanak nema smisla objavljivati u zemlji kao sto je Srbija, kao i ostale u Balkanskom okruzenju. Mi ne znamo nista o kafi. Ukusi i tradicije se grade generacijama, a kod nas je do skoro bilo moguce naruciti samo Tursku kafu (koja sa Turskom kafom koja se pravi u Turskoj nema blage veze, uzgred receno). Kafa u Italiji je filozofija, ima toliko finesa koje uticu na ukus, kvalitet i ostalo. Od same vrste kafe (Arabica ili Robusta) do stepena do kog je pecena, kako je samlevena, kvaliteta vode, temperature vode, pritiska (koliko bar-a)... tako da je besmisleno raspravljati cak i o osnovnim stvarima sa ljudima koji nisu upupceni.
Sto se tice obicaja: U Italiji se kapucino pije samo do podne, popodne NIKADA, osim ako ste stranac, ali sto kazete: ako je neko voljan da plati, gost je i u Italiji gost, i on odlucuje, ali za Italijane je to cudno. Kao kad bi kod nas nekog ponudio rakijom, a on je uspe u casu vode, pa popije, isto bi se cudili, je'l tako??
Uzgred, sta se kod nas pravi i prodaje pod nazivom espreso, to je da umres od muke. Kafa nedopecena, kisela, bez prave pene (kragne), u hladnim soljicama, nikakva. Soljice moraju da budu ZAGREJANE, ako ne na aparatu, onda vrucom vodom. O pravljenju pene za kapucino da i ne pocinjem, to je nauka.
Komentari sve govore, samo citam i smejem se.

goxy

pre 6 godina

Kratko:
Rano ujutru Italijani piju čist espreso-koje sobzirom na procenat kofeina dižu iz mrtvih i spremni su za rad

od 9-12 piju kafe sa mlekom koje zadržavaju manji procenat kofeina ali sa mlekom vezuju za zidove unutrašnjih organa kroz koje prolazi tako da duže drži tenziju koja je inače slabija od espresa jutarnjeg ali sobzirom na mleko mnogo duže drži.

Suke

pre 6 godina

Realno Italijani piju dosta kafe, ali kvalitet je vrlo los, na mnogo mesta u svetu mozete piti kvalitetniji espresso nego i Italiji. Sve sto oni imaji je kultura ispijanja i tradicija, ali sama kafa je realno losa. Sve su to ili komercijalne gluposti tipa illy ili neki lokalni proizvodjac koji zvuci onako kul a ustvari u kesi prerpzena zrna ko zna cega. Idite u bilo koji specialty coffee shop u USA, Asutraliji ili bilo gde u EU i picete bolji espresso.

hr turist

pre 6 godina

Tradicionalni torinski bicerin (bićerin) je ipak posve specifični napitak. Radi se o mješavini ekspresa, čokolade i punomasnog mlijeka, koja se bez izuzetka servira u maloj staklenoj čaši. Stvar je dobra, ako se dobro pripremi, no treba reči i to da često ponuđena kvaliteta (pogotovo u turistima izloženim lokalima) ne podržava lokalnu famu.

EU Citizen

pre 6 godina

Naučio sam da pijem kafu u Italiji, u kojoj sam kao dete i tinejdžer sticajem okolnosti provodio dosta vremena, i još uvek govorim pristojan italijanski (za razliku od mnogih drugih jezika, na čelu sa francuskim, koji se stalno mora osvežavai, jer se inače jako brzo zaboravlja, italijanski je nekako kao bicikl, koliko god da ne pričate, posle sat-dva opet parlate kao Berluskoni :) ), ali ne vidim zašto bih se osramotio ako pijem kafu sa mlekom (u mom slučaju, u Italiji, macchiato, drugde ristretto sa malo neutralne pavlake :) ) popodne, otkad sam prestao da pušim pre dosta godina, ne pijem nijednu kafu bez mleka ili, radije pavlake (koja manje razvodnjuje kafu od mleka i bolje potcrtava ukus, a u mnogim zemljama nije problem dobiti je uz kafu, ali u zadrtoj Italiji jeste :) ), tako mi više prija za želudac, i uopšte me ne zanima šta ko o tome misli, ja plaćam, a ne oni :) Mediteranske kulture, uključujući našu i italijansku, uz neke pozitivne osobine, imaju i dosta jako negativnih, a jedna od najiritantnijih je to konstantno gledanje tuđih posla, tuđeg tanjira, tuđe šoljice kafe :))

Primitivizam?

pre 6 godina

Ne idem ja turisticki da izigravam spijuna i da se utapam u lokalne obicaje, radicu ono sto meni godi... pa nek se oni smeju koliko zele i kome zele.

Mala ispod ručke sa tri kapi mleka

pre 6 godina

A kod nas duža sa mlekom, kraća bez, produžena sa malo hladnog mleka sa strane, mali kapućino, mala puna ( pokušao je moj drug da naruči u Italiji, dobio je espresso ), mala puna s mlekom da bude sve do vrha, kratka kafa sa emulzijom mleka ( sic! ). Itd, itd.
Da ne pričam o naručivanju kafe sa mlekom, pa posle čorba, pljeskavica, kupus salata i torta. Pa još jedna kafa s mlekom.

Peđa

pre 6 godina

@Nikšićanin
U CG kazes dojč, i nemas brige.
Narucis li produzenu s mlijekom u velikoj solji, gotov si!

Nema šanse ! Mislim, nema šanse da naručim kafu u CG. Zato što nema šanse da dođem u CG. :)

lambda

pre 6 godina

"Takođe, takve kafe se ne piju uz obroke, ili nakon jela."

Klasican italijanski dorucak ukljucuje brios (kroasan), cedjenu pomorandzu i kapucino. Ovo u ponudi ima 99% kafica.

Boske

pre 6 godina

Dobiti kvalitetan ristreto bilo gdje izvan Italije je kao loto. Inace, dobar espreso u nasem regionu nije rijetkost, za razliku od Zapadne Evrope.

na tarabi svasta pise

pre 6 godina

Stagar je kompleksa kraljevskih Srba na putovanju, au, kakve halucinacije i vizije o sopstvenoj vaznosti. Naucite nesto, saslusajte, niko nije rekao da nesto morate ili ne smete. Takvi slepi i gluvi za sve necete nikada nista nauciti, koji primitivizam i zaglupljenost.

8

pre 6 godina

Dobrosave dala sam plus jer si objasnio u sustii odnos coveka prema ispijanju kafe koje dosta govori o licnosti,ali minus dobijate svi koji ubiste sa diskriminacijom deleci stanovnike planee na upucene i neupucene samo prema mestu zivljenja sto je krajnje mizerno.To so trzise srbije nije snabdeveno delikates robom ne govori o istancanosi ukusa njenih gradjana vec o planetarnoj nepravdi.

Aca

pre 6 godina

Jednom prilikom sam posetio Sicijiliju turistički. Na putu do vulkana Etne smo stali na kratku pauzu u nekom gradiću, (nesećam se imena) i navratim u obližnji kafić na kafu. Ono što me je iznenadilo je meny sa, mozda 50-60 vrsta kafa pocev od standardne solje pa capućino, pa više vrsta espressa, kafa sa likerom, kafa sa rumom... Više se i nesećam sa čime su služili kafe...
Negde imaju bogat meny sa jelom a u Italiji imaju bogat meny sa kafom ?

jelena

pre 6 godina

Za 25 godina života u Italiji, nisam videla Italijane da se smeju turistima zbog bilo čega. Jedino ne vole da su uništavaju i skrnave na bilo koji način spomenici. Jedino što mogu da kažem je,ako Italijani nešto rade, postoji razlog za to. Većina pije cappuccino za doručak, ali moja prijateljica ga pije redovno u pola 7 uveče, dok ja pijem aperitiv i niko joj nikad ništa nije rekao. Ja sredinom prepodneva popijem macchiato, jer mi tako odgovara, posle ručka un caff? (sto je, valjda, ono što je kod nas espresso) i posle večere, ponekad, deca (bez kofeina). Uglavnom pije Koni kada šta hoće).
Tako je ,Pero, Italijani čiste i Peru i klozete za turistima, pretpostavljam da kod tebe turisti sami to rade? Ili ih ne Peru ni turisti ni domaći?

dane

pre 6 godina

Zivm u rimu nekih 7 8 godina i jednostavno kafa koju oni piju previse mi je jaka u odnosu na nasu.... uvek porucujem late ili americano sa mlekom i redovno se podsmevaju ako je porucim posle dorucka... ili te pitaju hoces li i kroasan uz to... jedbostavno su optereceni time... to je nesto kao kada biste kod nas iZasli u klub uvece i trazili od barmena da vam smucka kapucno;-)

cinoeye

pre 6 godina

E баш ме заболе за подсмех...ако ми се поподне пије са млеком, наручићу са млеком.

Nudls iz Njujorka

pre 6 godina

Italijani su majstori da od svega naprave predstavu i modni trend. Kao, fensi je piti espreso na brzinu stojeći uz šank, a ustvari je glavni razlog to što za šankom košta evro, evro i po, a za stolom 3 ili 4 evra.
Ne zaboravite da je veći deo Italije do sredine 60-tih godina 20.veka bio siromašan, stotine hiljada su se zbog bede iselile u Ameriku.

Vojvoda

pre 6 godina

Pa vidim ja oni se men stalno smeju a ja lepo narucim na Italijanskom "uno espreso nict milk" on se smeje i donese mi kapucino ja sta cu jos mu se i zahvalim na Italijanskom "mercy madam" on se jos vise ceri sve bre prosto to.

Milky

pre 6 godina

Otkako sam platio 33eur espreso u Montekatiniju, dva meseca dam se cimao da ga narucim i u Srbiji. To su greske koje se ne prastaju.. 😞😞

Јабучило

pre 6 godina

Niste pomenuli "corretto", espreso u koji se dodaje mala količina alkohola, obično sambuca ili grappa. Popularan u celoj Italiji.
(sveznalica, 13. novembar 2017 00:12)

Да, да. Лозовача у кафи. То овде нико не пије.

BOTinator

pre 6 godina

Ako narucite cappucino u bilo koje doba dana a da nije jutro,barmen ce znati da ste stranac.
(Iskustvo, 13. novembar 2017 00:25)

Pa? I drugo, zar ne moze isto to zakljuci preko mase drugih stvari?

ring of fire

pre 6 godina

Verujte niko vam se nece podsmevati ako narucite capucino posle podne . Turisti piju kafu kad njima odgovara a ne kad lokalno stanovnistvo po pravilu kafenise.

samo ja

pre 6 godina

Narucivao sam kpucino i ujutru i uvece zato sto volim da ga pijem i niko se nije podsmevao, jer je svet, a pogotovo zapad rasterecen i nikoga nije briga sta ko drugi radi, ukoliko ga ne ugrozava. Kaze jedan komentar da mi u Srbiji ne znamo sta je dobra kafa. Znaju oni koji vole dobar espreso i sve ga je vise u Srbiji, posebno u Bg. Koga je briga dal pijes sa mlekom i kada. Pa takve ljude bih nazvao ludim kada bi se opterecivali takvim stvarima. Smesno.

vlado

pre 6 godina

"živim u Italiji. možete piti kakav kod hoćete espresso nikad vam se neće smejati. to su gluposti
(katarina, 12. novembar 2017 22:51)"

istina. bas ih briga sta pije gost.