Izvor: tumagazin.rs

Stanovnici Barselone su godinama delili svoje gradske autobuske linije sa turistima, kojih je u poslednjim decenijama sve više.

Stanovnici poznate četvrti La Salut u gradu Barselona su godinama morali da dele svoju autobusku liniju sa velikim brojem turista. Linija 116 prolazi pored Gaudijevog parka, inače druge najposećenije atracije u gradu, i praktično je lokalnom stanovništvu nemoguće da je koristi.

Gradsko veće Barselone je primenilo novu taktiku kako bi stanovnicima La Saluta vratilo autobus. Linija broj 116 je izbrisana je sa svih onlajn mapa, i sa Google i sa Apple karata, navodi Euronews.

Stanovnici La Saluta su oduševljeni novim pristupom odvraćanja turista i borbom protiv masovnog turizma. Posebno je starije stanovništvo bilo ugroženo, jer nisu imali pristup mestima za sedenje a često nisu mogli ni da uđu u prevoz.

Ovo nije prvi slučaj da se donose ovako drastične mere. Stanovnici Kanarskih ostrva kažu da je masovni turizam na prelomnoj tački. Oni već izvesno vreme žive u relativno nepodnošljivim uslovima, sve više ističući kako je "njihova beda i muka u stvari raj za turiste".

Oni planiraju proteste i štrajkove protiv prekomernog turizma. Aktivisti kažu da su meštani prisiljeni da spavaju u svojim automobilima, pa čak i pećinama. Svi prostori se koriste kao smeštajne jedinice za izdavanje turistima. Pokretači kampanje kažu da neodrživ priliv posetilaca uništava život u gradovima. Jedna grupa aktivista čak planira i štrajk glađu zbog izgradnje dva nova hotela.

Podeli: