Izvor: rt.rs

Amsterdam više neće dozvoliti da se grade nove hotelske zgrade i ovo je odgovor lokalnih vlasti u borbi protiv masovnog turizma.

Glavni grad Holandije pronašao je svoje metode koje baš i ne idu u korist turizma, ali jesu na strani žitelja grada. Naime, nema više gradnje hotela. Ova odluka doneta je kako bi grad bio što prikladniji za život meštana i posetilaca.

"To znači da neće biti preteranog turizma, novih hotelskih zgrada, i neće se dozvoliti više od 20 miliona noćenja turista u hotelima po jednoj godini", navodi se u saopštenju uprave grada, a piše Rojters.

Postoje izuzeci kad je u pitanju gradnja

Ipak, novi hotel u Amsterdamu može da se izgradi samo ako se zatvori drugi hotel, ako se broj mesta za spavanje ne poveća i ako novi hotel bude bolji – na primer, održiviji. Međutim, pravilo se ne odnosi na nove hotele koji su već dobili dozvolu.

Grad aktivno pokušava da ograniči broj turista, koji uglavnom dolaze u Amsterdam zbog tzv. seks-turizma u Kvartu crvenih fenjera, kao i zbog liberalne politike konzumacije lakih droga.


Šta privlači turiste u Amsterdamu

Amsterdam je definisan kružnim vodenim kanalima, prepoznatljiv je po zanimljivoj arhitekturi i smatra se jednim od najvećih finansijskih i kulturnih centara sveta.

Zvanični podaci pokazuju da su turistima primamljivi Rajks muzej, muzeji Vinsenta van Goga i Rembranta, kao i Kuća Ane Frank. Ipak, kasa grada dobrim delom puni se i od legalizovane prostitucije i od lakih droga.

Podeli: