Izvor: b92.net/punkufer.hr

U decembru 2017. četiri prijatelja ispunila su svoju želju i kupila privatno ostrvo.

Ostrvo se zove Pine Key, popularnije - Ostrvo pivskih limenki, kako ga često nazivaju. Smešteno je u blizini obale Floride, zapravo gleda na čuvenu plažu Apolo i prekriveno je borovom šumom. Površine je od oko devet hektara, a pre sedam godina prijatelji su za njega platili samo 65 hiljada dolara.

Osim što se oko ostrva nalazi plićak kojim se može prošetati i koji vas poziva da po ceo dan pijete koktele u moru, jedini "komšija" ovog ostrva je vazduhoplovna baza Mek Dil - pa šta god da radite na ostrvu, nikome ne smetate. Tako su četiri prijatelja Ostrvo limenki piva bez mnogo intervencija pretvorila u Ostrvo zabave. Postavili su nadstrešnice, izgradili sanitarne čvorove, kuće sa barovima i restoranima, postavili gumenjake i druge sadržaje za zabavu i stvorili destinaciju koju su voleli i mladi i porodice, jer se za svakoga nalazilo ponešto.

Ostrvo je funkcionisalo kao privatni klub usred zaliva Tampa, sa pristupom samo članovima. Ideja četiri prijatelja brzo se pokazala kao vizionarska. Partnerstva sa čarter kompanijama podigla su vrednost ostrva u zalivu, ali je zahvaljujući njima ostrvo postalo i živahna destinacija za zabavu i žurke. Na Pine Key-u se odvijao veliki broj događaja, od koncerata do venčanja.

Ali, vlasnici su pre nekoliko nedelja iznenada odlučili da prodaju ostrvo, a na njemu je bila i tabla sa natpisom: "Ostrvo zatvoreno, ulaz zabranjen".

Cena ostrva koje su platili 65 hiljada dolara sada iznosi vrtoglavih 14,2 miliona dolara.

"Zahvalni smo na podršci koju smo godinama dobijali od zajednice i naših članova, ali svemu dobrom mora doći kraj", rekli su kada je objavljeno da prodaju ostrvo.

"Pine Key je jedno od retkih ostrva u privatnom vlasništvu u zalivu Tampa, tako da je ovo retka prilika za ulaganje", rekao je Kol Viver, većinski vlasnik ostrva. Pored ostrva, novi vlasnici dobijaju i okolni plićak, mogu da prenesu dozvole za hranu i piće na sebe, ali i da promene ime ostrva ako to žele.

Izgleda da će Pine Key uskoro dobiti novog vlasnika jer je na zvaničnom sajtu ostrva objavljeno da su u toku pregovori sa potencijalnim vlasnikom i da je zajednica uključena u proces prodaje, tako da svako može da postane deoničar za 1000 dolara, poseduje deo ostrva, ali imaju i pravo glasa da odlučuju o budućnosti ostrva.

Podeli: