Izvor: RINA

Od ponedeljka počinje naplata naknade za korišćenje vozila na motorni pogon u zaštićenom području Nacionalni park Tara.

Naknada će se vozačima naplaćivati na ulaznim kapijama u Perućcu i na Kaluđerskim Barama po kateroriji vozila.

"Vozačima za čija vozila su predvidjene naknade su: I kategorija motornih vozila do 1,3mm visine (kod prednje osovine vozila) - motocikli i putnička vozila - 300 dinara po danu, II kategorija motornih vozila sa prikolicom visine do 1,3m i kombi vozila - 500 dinara po danu, III kategorija motornih vozila visine 1,3m (autobusi i kamioni) - 700 dinara po danu, IV kategorija motornih vozila visine veće od 1,3m (kod prednje osovine vučnog vozila) sa više od 3 osovine - sva vozila sa više od 3 osovine - 1.700 dinara po danu", kazao je za RINU, Ranko Milovanović iz Nacionalnog parka Tara.

RINA

U prvom periodu naplata naknade će se vršiti po vozilu po danu, a predviđeno je uvođenje desetodnevnih i godišnjih naknada kada se pribave potrebne dozvole i saglasnosti. Naknade za korišćenje vozila na motorni pogon u zaštićenom područja neće morati da plate sledeći.

"Fizička lica koja imaju prebivalište u zaštićenom području, fizička lica koja su zaposlena na prostoru zaštićenog područja, koja obavljaju poslove ili vrše službene radnje u zaštićenom području, fizička lica sa invaliditetom i posebnim potrebama, penzioneri sa najnižim iznosom penzije u smislu zakona kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje uz podnošenje dokaza – poslednjeg primljenog čeka od penzije i vozila sa registarskim oznakama Bajine Bašte", dodao je Milovanović.

Prema Zakonu sredstva od naknada za korišćenje zaštićenog područja idu na namenski račun upravljača i mogu se trošiti za aktivnosti na zaštiti i razvoju zaštićenog područja.

Podeli: