Izvor: Tanjug

Gradonačelnik Venecije, Luiđi Brunjaro, uporedio je "hrabrost" svoje odluke da posetiocima naplati ulaz u grad na jedan dan, sa hrabrošću legendarnog venecijanskog istraživača Marka Pola.

Brunjaro je rekao da cilj nije bio da se zaradi novac za kasu Venecije, već da se "odbrani" grad u laguni, koji privlači oko 40.000 posetilaca dnevno i učini se pogodnijim za život.

Karte se mogu rezervisati onlajn za period od 25. aprila do 14. jula, kada najviše posetilaca dolazi u Veneciju. Venecijanske vlasti smatraju da je 2024. eksperimentalna faza inicijative.

"Dužni smo da sačuvamo velike istorijske centre sveta", rekao je Brunjaro novinarima u Rimu.

On je istakao da tokom istorije, niko nije rizikovao da pokuša tako nešto i da nijedan političar ne bi uradio ono što će on uraditi.

"Ako uspe, svi će reći da je banalno, a ako ne uspe, izazvaće kritiku i loš utisak", istakao je on.

Posetiocima koji se zadrže u Veneciji jedan dan biće obezbeđen QR kod nakon što rezervišu kartu, koja je potrebna samo za pristup istorijskom centru Venecije. Na različitim tačkama vršiće se provere i oni koji ne budu imali kod rizikuju kaznu do 300 evra.

Stanovnici, ljudi koji rade u Veneciji, studenti i deca mlađa od 14 godina su izuzeti iz režima, kao i turisti koji borave preko noći.

Kritičari smatraju da je mera "neustavna" i ograničava slobodu kretanja i da bi mogla da odvrati posetioce da dolaze u Veneciju.

Podeli: