Život

Utorak, 05.03.2024.

12:28

Kada se smatra potpuno mrtvom, ona vaskrsne: Natalijina ramonda, simbol srpskog naroda VIDEO

Cvet Natalijina ramonda došao je u centar pažnje nakon što je pesma inspirisana ovom biljkom pobedila na izboru Pesme za Evroviziju.

Izvor: B92, Prva TV

Kada se smatra potpuno mrtvom, ona vaskrsne: Natalijina ramonda, simbol srpskog naroda VIDEO
Foto: Shutterstock/RukiMedia

Numera "Ramonda", koju izvodi Teya Dora inspirisana je cvetom-feniksom, koji je odavno simbol Srbije.

"Mi Natalijinu ramondu koristimo kao simbol primirja u Prvom svetskom ratu. Sve biljke iz ovog roda predstavljaju biljke vaskrsnice. Feniksi koji iz jednog mrtvog stanja ponovo ožive i ponovo mogu da vrše svoje fiziološke i biohemijske procese. Kada nema dovoljno vode na staništu, one ulaze u stanje anabioze kada smatramo da je biljka potpuno uginula, međutim nakon samo jedne kiše potrebno je 48 sati da biljka ponovo oživi i nastavi razviće", objašnjava profesor dr Milorad Vujičić ispred Botaničke bašte "Jevremovac". Ovu biljku vidimo i svakog 11. novembra kada obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu i podsećamo se na žrtvu našeg naroda i posleratnu obnovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

22 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: