Da li biste krenuli u "jugonostalgičnu turu", čuvenim Titovim vozom?

Nekada simbol moći, a danas se koristi u komercijalne svrhe. Svako ko želi, može ići sa njim u “jugonostalgičnu turu”.

Život

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2019.

12:38

Da li biste krenuli u
Foto:Youtube/printscreen

Do odlaska Josipa Broza Tita, korišćen je isključivo za prevoz predsednika SFRJ, visokih državnih i političkih ličnosti i stranih državnika na putovanjima u zemlji i inostranstvu. Od 2005. godine je pokrenut u komercijalne svrhe, pa se može zakupiti za različite vrste svečanosti poput rođendanskih i korporativnih proslava, venčanja ili za individualna putovanja.

Svi zainteresovani mogu da dođu, pogledaju ili fotogtafišu "svojevrsni" muzej na šinama i čuju jedan deo jugoslovenske istorije. Potrebno je jedino prijaviti se 24 sata ranije na e-mail: srbijavoz.marketing@srbrail.rs ili na broj telefona 011/3616-811.

Ovaj voz sa pravom nosi epitet "salonskog" jer sve odiše luksuzom i konforom. Osmišljen je kao celina za boravak i sve protokolarne aktivnosti nekadašnjeg predsednika SFRJ.

Voz je izrađen 1959. godine u fabrici vagona "Goša" u Smederevskoj Palanci i u fabrici vagona "Boris Кidrič" u Mariboru, a ime su mu dali tamošnji radnici jer je obojen u plavo, da bi se razlikovao od ostalih tadašnjih, uglavnom zelenih, kompozicija Jugoslovenskih železnica. Činili su ga deset vagona "Glavnog voza" i osam vagona "Prvog voza".

Predsednik Tito je u Plavom vozu ugostio preko 60 svetskih državnika, a prešao je više od 600.000 kilometara u zemlji i inostrastvu.

Kako izgleda unutrašnjost voza pogledajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: