Zdravlje

Ponedeljak, 24.03.2014.

08:16

Kako da pobedite prolećni umor?

S dolaskom proleća priroda se budi, ali naše telo je još uspavano, sa viškom kilograma i masnoća, pa je važno da ubrzamo metabolizam i cirkulaciju, savetuju stručnjaci.

Izvor: B92, novosti.rs

Default images

S prvim prolećnim danima obično osećamo karakterističan umor, koji nas ponekad obori s nogu i odvuče u krevet, a najčešće ima veze s cirkulacijom, tvrde naučnici.

Evo nekoliko načina koji će vam pomoći da prebrodite prve prolećne dane.

- Jutarnje tuširanje je dobra navika, trebalo bi da je usvojite, ako već niste. Najbolje je da se osvežite posle vežbanja, a pre doručka. Tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom, jer to krvne sudove čini jačim i stimuliše strujanje krvi.

- Jak i ne previše slan doručak daće vam dovoljno energije na početku dana. So podiže krvni pritisak i energiju, ali ako imate hipertenziju, unos soli svedite na minimalnu količinu.

- Budući da je krvni pritisak najniži u prvom satu posle jela, izbegavajte obilne obroke, neka budu manji i češći. Na taj način izbeći ćete umor i pospanost posle jela. Naravno, izbegavajte alkohol, jer loše deluje na nervni sistem i skuplja krvne sudove.

- Pokušajte po podne da odremate kako biste napravili ravnotežu u organizmu i izborili se sa umorom

- Ishranu pojačajte voćem i povrćem i pijte više vode

- Pokušajte da što više vremena provodite napolju, u prirodi i na suncu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: