Jesu li klima-uređaji štetni po zdravlje?

Epidemiolozi upozoravaju da nepravilno održavanje sistema za klimatizaciju može da pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju teške posledice, pa čak i smrtni ishod. U sistemima za klimatizaciju mogu se razviti bakterije legionella, koje izazivaju groznicu, ali i takozvanu legionarsku bolest.

Zdravlje

Izvor: Izvor: danas,rs, autor, Z. D.

Nedelja, 30.06.2013.

14:01

Default images

Visok rizik za pojavu epidemija uzrokovanih legionelama predstavljaju hoteli i bolnice gde se za kondicioniranje vazduha koriste sistemi sa raspršivačima vodenih kapljica. Bakterija se može pojaviti tokom cele godine, ali češće leti i u jesen. Legioneloza počinje slabošću, malaksalošću, glavoboljom i bolovima u mišićima. Telesna temperatura raste i do 39 stepeni, bolesnik kašlje, ali ne iskašljava. Bolest najčešće napada starije osobe i one sa oslabljenim imunitetom, ređe žene i mlađe osobe.

Rizik se može smanjiti održavanjem temperature u sistemu za toplu vodu iznad 50 stepeni Celzijusa i korišćenjem odgovarajućih biocida za čišćenje sistema za klimatizaciju. Legionele su bakterije koje uzrokuju infekcije kada se steknu određeni uslovi kod osoba sa smanjenim imunitetom. Bakterije izazivaju infekcije respiratornog sistema i težina oboljenja kreće se od blage forme slične gripu (pontijačka groznica), do teške upale pluća sa mogućim smrtnim ishodom (legionarska bolest).

Stručnjaci ukazuju i da tokom leta temperatura u klimatizovanim prostorijama ne treba da bude ispod 24 stepena C, a idealna razlika spoljašnje i unutrašnje temperature, prema savetu lekara, iznosi pet stepeni. Nagle promene temperature izazivaju reakcije organizma slične onima koje proizvodi veoma visok stepen stresa.

Foto: Feelart / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: