Psihijatrija u Srbiji je zapuštena

Iako u Srbiji samo najtežih pasihijatrijskih bolesnika ima oko 300 hiljada, a onih lakših i mnogo više, Srbija decenijama ne ulaže u održavanje psihijatrijskih bolnica pa pacijenti i zdravstveno osoblje borave u nezamislivim uslovima.

Zdravlje

Izvor: Aleksandra Gazivoda

Nedelja, 12.08.2012.

11:44

Default images

Kada su 60-tih godina prošlog veka prvi bolesnici stigli u sektor Padinska skela, psihijatrijske bolnice Dr Laza Lazarević, veliki park i svetli paviljoni bili su human prostor za terapiju teških dusevnih bolesti. Danas u 21 – veku, to su ruinirani objekti nagrizeni zubom vremena i slika državne nebrige da se očuvaju iole normalni uslovi boravka za bolesnike i zdravstveno osoblje.

Ono što je potrebno za lečenje psihijatrijskih oboljenja je samo adekvatan smestaj i adekvatni lekovi. Kod nas nema skupih medicinskih procedura i skupih tehnologija. Nisu nam neophodne u radu, tako da zaista nije potrebno mnogo ulaganja da sve izgleda mnogo bolje.

Sve postelje su pune. a nema dovoljno ni posteljine, pidžama, kupatila su u raspadu, mašine u vešernicama zastarele a pacijenti se moraju i po više puta presvlačiti jer mnogi ne kontrolišu fiziološke potrebe. A lečenje zahteva znanje i veliku posvećenost zdravstvenog osoblja.

“Osoblje je to koje je stalno s njima koje ih nadzire čak ih i kupa, navodi ih ispod tuša, navodi ih šta da urade da bi higijena bila zadovoljavajuća.Od hranjenja, njege u krevetu, kupanja,češljanja, pranja zuba “ kaže Katarina Drecun, psihijatar.

Lekari i sestre nemaju pomoć ni od porodica obolelih. U Srbiji je duševna bolest sramota pa mnoge bolesnike i najbliži odbacuju i prepuštaju bolnici

Dijagnoza i problemi koji su vezani za psihijatrijski poremećaj apsolutno je nešto što je nepoželjno i neprihvatljivo i mnogi naši pacijenti zapravo i kad se oporave i odu od nas nemaju podršku od porodice u smislu dolaska na kontrole da ih prate” dodaje Katarina Drecun.

U Srbiji vlada i neznanje da već više decenija postoje lekovi kojima se i najteže duševne bolesti mogu uspešno držati pod kontolom.

“Psihijatrija zaista ima dosta efikasno oruđe u borbi protiv ovih velikih psihoza . Može se slobodno reći da i do 80% obolelih od shiziofrenije se mogu vrlo efikasno lečiti, zalečiti i održavati u stanju dobre remisije” kaže Dušan Paunović, psihijatar.

Pre pola veka pacijenti u Padinskoj skeli imali su i fiskulturnu salu i terapijske radionice za crtanje, rad sa plastelinom, vez. Danas je objekat zaključan jer preti obrušavanje.



Foto: www.freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: