Otvoren holističko-rehabilitacioni centar "Oslonac"

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Anton Skala" počeo je sa radom Holističko-rehabilitacioni centar "OSLONAC" kao rezultat zajedničkog projekta opštine Stara Pazova i Delegacije EU u Srbiji vredan 232.812,88 evra.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 04.10.2017.

18:35

Otvoren holističko-rehabilitacioni centar
Foto: Promo

Trenutni kapacitet Centra je za oko 30-oro dece i mladih sa različitim razvojnim poteškoćama (poremećaji pažnje i različite vrste senzornog oštećenja). Centar je jedinstven u Srbiji jer pruža inovativne terapije u vidu senzorne sobe, bele sobe i halo-terapiju (slana soba) uz stručnu pomoć defektologa i psihologa.

Holističko-rehabilitacioni centar "Oslonac" obuhvata kombinaciju različitih tipova terapija namenjenih osobama sa invaliditetom kako bi prevazišle fizičke i sociološke barijere unutar svoje zajednice kroz holistički pristup pojedincu i njegovom okruženju u oblasti zdravstva, obrazovanja, razvoja veština i osnaživanja socijalne inkluzije.

Centar "OSLONAC" će svojim korisnicima omogućiti nekoliko vrsta pomoći – psihološku, medicinsku pomoć i fizioterapiju. Predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović istakao je da je ovo veoma značajan projekat za Staru Pazovu koji doprinosi razvoju zajednice i socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa.

"Drago nam je što je Delegacija EU u Srbiji dodelila sredstva za realizaciju ovog značajnog projekta opštini Stara Pazova. Zajednički rad na izgradnji Centra omogućio je da se bolje upoznamo sa potrebama osetljivih grupa i načinima za njihovo što bolje uključivanje u zajednicu. Stara Pazova će nastaviti da pomaže finansiranje Centra jer smatramo da je preduslov zdrave zajednice postojanje jednakih šansi za sve", rekao je Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova.
Foto: Promo
Direktorka ŠOSO "Anton Skala" Tanja Todorović kaže da ovaj Centar jedini u Srbiji pruža inovativne terapije koje mogu da poboljšavaju sposobnosti mozga i stimulaciju čula.

"Za korisnike 'OSLONCA' smo obezbedili holistički pristup kroz senzorne terapije (senzorna soba, bela soba) i halo-terapiju ( slana soba) uz stručnu pomoć i podršku defektologa, psihologa, pedagoga i pedijatra. Kombinacija ovih terapija omogućava prevazilaženje socioloških barijera i napredak u pogledu obrazovanja, i veština i osnaživanja socijalne inkluzije", naglasila je Tanja Todorović, direktorka ŠOSO "Anton Skala".

Ukupna vrednost projekta iznosi 232.812,88 evra, od čega Delegacija Evropske unije finansira 85% a opština Stara Pazova doprinosi sa 15%.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: