Crveno meso: Jesti ili ne jesti?

Mnoge vrste crvenog mesa i prerađevina su dostupne vakom potrošaču. Ono što može da ga zbuni su rezultati istraživanja o dejstvima koja ove namirnice imaju na ljudski organizam, ali i prirodnu sredinu.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Subota, 27.02.2016.

11:56

Crveno meso: Jesti ili ne jesti?
Foto: Thinkstock

Kako da odlučite da li ćete za sledeći obrok pojesti šniclu?

Nutricionizam

Konzumiranje nemasnih proizvoda i različitih komada goveđeg, jagnjećeg, svinjskog i kozjeg mesa deo je izbalansirane ishrane.

Nemasno se odnosi na mišićno tkivo koje sadrži manje masnoća u odnosu na punomasnije alternative.

Meso u ovom obliku pruža organizmu preko potrebne proteine, vitamin B12, cink, gvožđe i nezasićene masnoće.

U poređenju s takvim komadima, masnije meso i prerađevine imaju više štetnih sastojaka, poput zasićenih masnoća, soli i nitrata.

Meso govečadi koja su hranjena travom i senom je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, iako je riba značajno bogatija ovim nutrijentom.

Povezanost s bolestima

Povezanost ishrane bogate crvenim mesom i prerađevinama i pojedinih bolesti još nije u potunosti istražena, ali su od nedavno te namirnice stavljene na listu “kancerogenih”.

Verovatno je da ćete smanjenjem unosa crvenog mesa smanjiti i rizik od raka, a isto važi i za zasićene masti.

Prerađevine i crveno meso se takođe povezuju sa povećanim rizikom od bolesti srca i dijabetesa.

Etika

Etika konzumiranja hrane, uključujući i životinjske proizvode goruća je tema na debatama o uticaju čoveka na životnu sredinu. Cena uzgoja stoke za potrebe čovekove ishrane je ogromna.

Ipak, sva hrana, pa i meso, dolazi do naših tanjira s određenim posledicama po prirodu, naročito u slučaju masovne proizvodnje.

Šta možete da uradite?

Ako brinete o svom zdravlju i okolini, možete da napravite određene kompromise koji ne podrazumevaju potpuno odricanje od crvenog mesa.

Kada (i ako) jedete crveno meso, treba da se odlučite za nemasne varijante koje imaju manje ukupnih i zasićenih masti. Birajte mesa koja sadrže više polinezasićenih masti, kakvo je meso govečadi hranjenih travom. Izbegavajte prerađevine poput kobasica i kupujte meso samo u mesarama u kojima se zna poreklo proizvoda.

Barem jedan dan u nedelji se suzdržite od mesnih obroka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: