Zdravlje

Ponedeljak, 24.08.2015.

10:01

Evo zašto je stvarno vreme da počnete da spavate goli

Veliki broj studija kaže da je zdravo ako spavamo goli. Za one koji to nikad nisu probali, možda će im trebati malo vremena da se priviknu, ali ubrzo ćete shvatiti – osećaj je odličan.

Izvor: Telegram

Default images
Foto: Thinkstock

I, kako sve više studija pokazuje, daleko je zdravije od spavanja u pidžamama i spavaćicama. A i korisnije u nekim drugim područjima vašeg života, poput onog ljubavnog.

Osim na ljubav, razgolićenost u krevetu utiče na šećer, intimno zdravlje, imunitet, kvalitet sna…

1. Više će vam se sviđati partner

Upitnik kompanije Brits by Cotton USA koja promoviše pamučne proizvode koji uključuju i pidžame i prekrivače, ustanovila je da je 57 odsto onih koji spavaju goli u srećnim vezama. To je 9 odsto više nego kod onih koji spavaju u pidžamama, slede 43 odsto onih u spavaćicama.

2. Spavanje bez odeće kao prevencija dijabetesa

Ovo je malo nategnuto ali ima logike. Odrasli imaju malu količinu smeđe masti tj. dobrih masti u telu, a studija iz 2014. gledala je kako temperatura sobe utiče na masne ćelije. Studija je trajala 4 meseca i nije bila opsežna. Samo je 5 muškaraca spavalo u sobama zagrejanim od 18 do 27 stepeni. Posle 4 nedelje spavanja na niskoj temperaturi imali su dva puta više smeđe masti i osetljivost na insulin je bila bolja pa naučnici kazu da golo spavanje smanjuje telesnu temperaturu i rizik pojave dijabetesa. Četiri nedelje spavanja na visokoj temperaturi od 27 stepeni poništilo je sve prednosti.

3. Bolje je za žensko zdravlje

Ako nam je hladnije znatno će manje bakterija rasti u vaginalnoj zoni, vazduh bolje cirkuliše i ne dolazi do infekcija.

4. Preci su tako spavali

Ako ste na primer na Paleo dijeti pa jedete kao pećinski čovek, zašto ne bi tako i spavali? To što su nam preci spavali goli bila je na neki način njihova zaštita od grabljivaca pa možda se i mi u modernom dobu osećamo sigurnije ukoliko spavamo tako.

5. Može biti pogodno za imuni sistem

Kontaktom kože sa kožom naše adrenalinske žlezde dobijaju poruku i luči se hormon kortizol. Kortizol suzbija odgovor imunog sistema. Kontakt kože sa kožom povećava i nivo oksitocina koji ima pozitivna dejstva na krvni pritisak i proces ozdravljenja.

6. Telesna temperatura utiče na san

Oni koji imaju problema sa snom imaju višu telesnu temperaturu nego drugi normalni spavači. Lakše će vam biti da zaspite goli čim se naviknete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Podeli: