Najbolji vegetarijanski izvori proteina

Ako ste vegetarijanac, ili ponekad jednostavno volite da odmorite organizam od mesa, treba da znate da se proteini, važni nutrijenti za zdravlje ljudi, mogu naći i u drugim namirnicama.

Zdravlje

Izvor: Yahoo

Četvrtak, 16.07.2015.

12:59

Default images
Foto: Thinkstock

Tačno je da su jaja idealna namirnica za unos proteina, budući da po komadu imaju i do šest grama proteina.

Ipak, ako vam i ona nekad dosade, okrenite se ovoj hrani:

Sir grijer

Foto: Pixabay.com
Količina proteina: osam grama po porciji (30g)

Ovaj ukusni sir ima 30 odsto više proteina nego u jajetu i to u samo jednom šnitu. Osim toga, podmiruje i trećinu vaših dnevnih potreba za vitaminom A.

Kamut

Količina proteina: 27 g po jednoj šolji

Ova drevna sorta pšenice bogata je omega 3 masnim kiselinama, ima visok sadržaj proteina, a malo kalorija. Porcija od pola šolje ima više od 3o odsto više proteina od iste količine obične pšenice, a pritom ima samo 140 kcal.

Kamut smanjuje holesterol, reguliše krvni pritisak i nivo citokina, izazivača zapaljenja u organizmu. Možete je konzumirati kao dodatak salatama ili prilog uz jela uz koja biste obično jeli pirinač.

Brašno leblebije

Količina proteina: 21 g po šolji

Mahunarke su odličan izvor vlakana i proteina, ali su odlični i u regulaciji apetita, pošto će vas duže držati sitim.

Pošto leblebije zadržavaju visok sadržaj proteina i nakon mlevenja u fino brašno, možda bi trebalo da ga uključite u ishranu. Osim toga, bogato je gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vlaknima.

Spanać

Količina proteina: 10 grama po pregršti

Spanać je odličan izvor gvožđa, kalcijuma i proteina. Sadrži i “biljnu” omega 3 masnu kiselinu i folate koji smanjuju rizik od srčanih bolesti, šloga i osteoporoze. Najbolje bi bilo da ga svežeg dodate salatama i začinite maslinovim uljem.

Bundevine semenke

pixabay.com
Količina proteina: 12 grama po šolji

Bademi i orasi su čuveni po visokom sadržaju proteina, ali ove hrskave semenke imaju dva puta više proteina u odnosu na jaje i uz to su bogate gvožđem, kalijumom, fosforom, magnezijumom i cinkom.

Paradajz sušen na suncu

Količina proteina: 8 grama po šolji

Paradajz je prepun antioksidansa likopena koji smajuje rizik od raka mokraćne bešike, pluća, prostate, kože i creva, ali i od bolesti arterija. Samo jedna šolja sušenog paradajza daće vam sedam grama vlakana i ispuniće tri četvrtine vaših dnevnih potreba za kalijumom, koji je ključan za popravljanje tkiva i zdravlje srca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: