Zdravlje

Utorak, 24.06.2014.

12:17

Tri četvrtine zaraženo, a ne znaju

Svaki odlazak kod pedikira, stomatologa, svaki seksualni kontakt može da dovede do zaražavanja virusom hepatitisa B. Iako se lako širi, daleko se teže otkriva, uglavnom slučajno.

Izvor: B92

Default images

Foto: Theeradech Sanin/Freedigitalphotos.net

Ovu bolest čini opasnom to što najviše zaraženih i ne zna da su inficirani. A od onih kod kojih infekcija pređe u hroničnu, skoro 75 odsto i dalje nije svesno bolesti, jer nema simptome. Ne samo da ova, na početku blaga bolest može da izazove cirozu jetre i karcinom, već pacijenti sa ovom infekcijom prenose virus dalje.

Hepatitis B je visoko zarazan - dovoljno je 0,00004 ml krvi da biste se zarazili. Veoma se lako razmnožava i brzo dostiže velike koncentracije u krvi.

- Ako dođe do povređivanja kontaminiranom iglom, skalpelom ili nekog drugog kontakta sa zaraženom krvlju, rizik da ćete dobiti hepatitis B je veći od 30 odsto - kaže za „Novosti“ profesor dr Dragan Delić, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti. - Prenosi se pre svega seksualnim kontaktom, oko 50 odsto zaraženih se inficira na ovaj način. Takođe, moguća je zaraza putem kontakta sa krvlju, tokom medicinske i stomatološke intervencije, posle pirsinga, tetovaža, pedikira, manikira. Moguć je i vertikalan prenos, sa majke na dete, najčešće tokom porođaja.

Kada dođe do zaraze i akutne virusne infekcije jetre, čak više od 60 odsto pacijenata nema jasne simptome: mučninu, povraćanje, taman urin, žutilo beonjača. Zato ti pacijenti „na nogama“ prođu infekciju, ne znajući da su zaraženi. Ako ni posle šest meseci virus nije eliminisan iz jetre, reč je o hroničnom hepatitisu B. U tim slučajevima, imuni sistem nije bio u stanju da eliminiše virus i on ostaje u jetri.

- Problem je što se čak i hronični hepatitis B najčešće javlja asimptomatski - dodaje dr Delić. - Naša jetra ima solidnu rezervu, dovoljna nam je trećina njenog kapaciteta za sve funkcije organizma. Dodatni je problem što su osobe sa hroničnom infekcijom hepatitisa B zarazne i mogu dalje da šire infekciju, potpuno nesvesni svoje bolesti. Ova bolest jetre je podmuklog toka, jer pacijenti dođu kod lekara tek sa prvim simptomima, a tada je uglavnom infekcija prešla u cirozu jetre.

Srećom, ne završava se svaki hronični hepatitis B cirozom jetre. Otprilike svaki treći oboleli sa hroničnim hepatitisom B dobije cirozu. Osim ciroze, može da dođe i do formiranja tumora jetre, koji je jedan od 10 najčešćih u ljudskom organizmu.

Dr Delić naglašava da se problem sa hroničnom infekcijom može lako uočiti analizom transaminaza u krvi. Naš sagovornik smatra da bi veoma korisno bilo da lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kada uzimaju biohemijske analize pacijenata, u njih uvrste i aktivnost serumskih aminotransferaza. Ako su one povišene, to je siguran znak da nešto sa jetrom nije u redu. Na taj način otkrili bi mnogo više pacijenata sa hroničnom infekcijom hepatitisa B, jer se danas oboleli otkrivaju manje-više slučajno. Pravovremeno otkrivanje bolesti važno je i zbog terapije kojom se ovaj virus može držati pod kontrolom i omogućiti da pacijenti normalno žive.

- Za razliku od hepatitisa C, koji čak može da se potpuno eliminiše iz tela, hepatitis B je teži za lečenje i ne može se potpuno izbaciti - upozorava dr Delić. - Ali mi danas imamo više vrsta lekova koji mogu da značajno smanje koncentraciju virusa do nivoa da ga je nemoguće otkriti u krvi.

Pacijenti kod kojih to uspemo ulaze u mirnu fazu bolesti, kada više nisu zarazni i mogu potpuno normalno da žive. Uz obavezu da se redovno kontrolišu, kako bi na vreme videli da li lekovi i dalje deluju i po potrebi ih promenili.

U toku hronične infekcije imamo pet faza bolesti i danas imamo mogućnost da terapiju prilagođavamo svakom pacijentu. Jer dešava se da se virus posle nekog vremena prilagodi na lek i postane rezistentan, onda smo prinuđeni da menjamo terapiju.

U lečenju hroničnog hepatitisa B koriste se antivirusni lekovi koji direktno utiču na snižavanje koncentracije virusa, ali i takozvani imunomodulatori, čija je uloga podešavanje i jačanje ćelijskog imunološkog odgovora, kako bi se organizam lakše suprotstavio virusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: