Zdravlje

Petak, 16.02.2024.

08:21

Kofein može da utiče na masnoću i dijabetes

Nivo kofeina u krvi mogao bi uticati na količinu telesne masti u organizmu, što je faktor koji bi zauzvrat mogao povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: klix.ba

Kofein može da utiče na masnoću i dijabetes
Foto: Shutterstock/Civil

To su nalazi studije iz marta 2023. godine koja je koristila genetske markere za utvrđivanje definitivnije veze između nivoa kofeina, BMI-ja i rizika od dijabetesa tipa 2.

Istraživački tim s Karolinska instituta u Švedskoj, Univerziteta u Bristolu u Velikoj Britaniji i Imperijal koledža u Londonu u Velikoj Britaniji rekao je da bi se nekalorična pića s kofeinom mogla proučavati kao potencijalno sredstvo za smanjenje nivoa telesne masnoće.

"Genetski predviđene veće koncentracije kofeina u plazmi bile su povezane s nižim BMI-om i masom celog tela", napisali su istraživači u svom radu.

Nadalje, genetski predviđene veće koncentracije kofeina u plazmi bile su povezane s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2. Procenjeno je da je približno polovina učinka kofeina na sklonost dijabetesu tipa 2 posredovana smanjenjem BMI.

Studija je uključivala podatke od nešto manje od 10.000 ljudi prikupljene iz postojećih genetskih baza podataka, a usredsredila se na varijacije u/ili blizu specifičnih gena za koje se zna da su povezani s brzinom kojom se kofein razgrađuje.

Uopšteno, oni s varijacijama koje utiču na gene, nazvanima CYP1A2, i genom koji to reguliše, koji je nazvan AHR, mogu sporije razgraditi kofein, dopuštajući mu da duže ostane u krvi. Ipak, oni, takođe, uopšteno piju manje kofeina.

Pristup nazvan mendelska randomizacija korišćen je za određivanje verovatnih uzročnih odnosa između prisutnosti varijacija, bolesti poput dijabetesa, telesne mase i faktora načina života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: