Šta mislite od čega se sastoji vaš pametni telefon?

“Koliko znate znate o komadu tehnologije koji se nalazi u vašem džepu?”, pita American Chemical Society na svom YouTube kanalu Reactions.

Tehnopolis

Izvor: Tportal

Subota, 20.09.2014.

08:40

Default images

Iako iPhone 6 tek polako stiže u ruke korisnika, komponente u njemu su više-manje slične kao u svim drugim pametnim telefonima - kada su posredi korišćeni hemijski elementi.

U tipičnom pametnom telefonu se nalazi oko 300 miligrama srebra i oko 30 miligrama zlata, ali i vrlo male količine izuzetno retkih elemenata poput prazeodijuma, gadolinijuma i terbijuma. Ali, šta je s onim “jonski ojačanim staklom” koje spominje Apple?

Verovali ili ne – u pitanju je relativno jednostavno “kupanje” u kaliju pre nego što uređaj siđe s proizvodne linije.

Ipak, samo zlato i srebro koje se koristi u pametnim telefonima u jednoj godini vredi više od dve i po milijarde dolara.

“Možda izgleda kao komad stakla, ali ekran vašeg pametnog telefona sadrži neke od prilično retkih elemenata”, navodi video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: