Kinezi gube pare zbog Applea

Kompanija koja radi pod okriljem jednog od najvećih proizvođača elektronskih komponenti kineskog Foxxcona, svoj najveći pad prihoda u poslednjih 13 godina objasnila je lošom prodajom Appleovih proizvoda - iPada i iPhonea.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Petak, 12.04.2013.

17:46

Default images

Kompanija Hon Hai Industry iz Tajpeja saopštila je da je u prvom tromesečju ove godine ukupan prihod pao za čitavih 19.2% a manja zarada posledica je umanjenih narudžbina od strae Applea koji je njihov najveći naručilac komponenti.

"Ovako loš rezultat je posledica toga što je prodaja Apleovih proizvoda loša, tako da su i porudžbine manje i ređe", izjavio je jedan analitičar koj prati zbivanja na tržištu.

"Međutim to nije jednini razlog zbog koga ovaj proizvođač ima manje prihode. Zbog slabije tražnje kompjutera koje pravi Hewlett Packard kao i loše prodaje konzola i igrica za Sony, Microsoft i Nintendo, koji se delovima snabdevaju iz iste kompanije, reziutat je takav kakav je", dodao je on.

Kompanija Hon Hai Industry skoro 70% svog prihoda obezbeđuje proizvodnjom elektronskih komponenti za Ipad i Iphone i obavlja neke druge poslove za ovu američku kompaniju.

Apple je prošlog decembra imao lošije rezlultate na berzi nego što je očekivao, a polako počinje da gubi i dominaciju na polju pametnih telefona.

Izvršni direktor kompanije Tim Kuk je u januaru izjavio da kompanija jednostavno nije mogla da odgovori na tražnju za njihovim najprodavanijim proizvodom Iphoneom 5.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: