Preminuo tvorac UNIX-a

Denis Riči, autor programskog jezika C i koautor operativnog sistema UNIX preminuo je proteklog vikenda u 71. godini života.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

13:44

Default images

Prema informacijama koje je objavio njegov bliski saradnik i prijatelj na društvenoj mreži Google+, Riči je preminuo prošlog vikenda nakon duge borbe sa za sada jos nepoznatom bolešću.

Riči je poznat kao idejni tvorac programskog jezika C koji je i dan danas u širokoj upotrebi i predstavlja jedan od osnovnih stubova modernog računarstva. Kooutor je i prve knjige o ovom programskom jeziku, "Programski jezik C", najpopularnije i prema mnogima najbolje knjige o C-u.

Pored C-a, Riči je koautor operativnog sistema UNIX na čijim su osnovama nastali operativni sistemi koji su danas u upotrebi na svim platformama (GNU/Linux, Mac OS X, iOS, Android).

Svoju karijeru proveo je radeći za Bell Labs, a dobitnik je Tjurningove nagrade 1983, Hamingove medalje 1990. i Nacionalne medalje za tehnologiju Sjedinjenih Američkih Država 1998. godine.

Riči se smatra jednim od utemeljivača i pionira modernog računarstva, čija su rešenja i inovacije profilisale svet u kom živimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: