Teška vremena za BlackBerry

Nemogućnost Blackberryja da se nadmeće sa iPhoneom i drugim pametnim telefonima postala je očigledna pošto je proizvođač Research In Motion objavio pad prihoda.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

15:00

Default images

Kanadska kompanija izjavila je da je vrednost njenih akcija pala za skoro 15 procenata a da joj je najveću štetu nanelo kašnjenje u proizvodnji.

Jedna od posledica ove situacije biće i otpuštanje radnika tj. smanjenje broja radnih mesta.

„Postojeći portfolio BlackBerry proizvoda je na tržištu skoro godinu dana a 'izbacivanje' novih proizvoda se pokazalo kao veći izazov nego što smo očekivali“, rekao je Jim Balsillie, jedan od izvršnih direktora RIM.

Ovo je najnoviji pokazatelj problema sa kojima se kompanija suočava. Ona je dominirala tržištem korporativnih smartfona i tražila je nove načine da pojača svoju privlačnost kupcima, ali je naišla na probleme jer se BlackBerry telefoni ne smatraju jednako „seksi” kao Appleovi ili Googleovi.

BlackBerry je poznat kao pouzdano sredstvo za emailove, ali nije uhvatio korak sa iPhonovima i onima zasnovanim na Androidu kad je reč o pokretanju third-party aplikacija.

Balsillie je priznao i da lansiranje tablet računara ove kompanije nije prošlo „glatko kako smo se nadali”, jer su kritike za Playbook - koji je do sada prodat u 500.000 primeraka - bile prilično loše.

Drugi izvršni direktor RIM, Mike Lazaridis, kazao je da je kompanija bila u završnoj fazi razvijanja sledeće generacije BlackBerryja kad je shvatila da američki kupci žele još kvalitetniji uređaj, što je primoralo kompaniju da usavrši dotadašnje čipove. To je inženjerima nametnulo novi izazov i samim tim odložilo pojavu proizvoda na tržištu.

U periodu mart-maj 2011. RIM je zaradio 695 miliona dolara ili 1,33 po deonici, što je manje u odnosu na 769 miliona (1,38 po deonici) za isti period prošle godine.

Greg Taylor, analitičar iz Aurion Capital Managementa, kaže da ovi rezultati odražavaju činjenicu da RIM izgleda neće imati nove smartfone u bližoj budućnosti. „Svako hoće da ima najnoviji i najbolji uređaj, a oni trenutno nemaju šta da ponude”.

Balsillie je rekao da je odluka o smanjenju radnih mesta „neverovatno teška” ali da se ona ne tiče restruktuiranja kompanije, dodavši da je uveren da će se stvari promeniti nabolje, iako u poslednje vreme nije bilo lako ni zaposlenima ni akcionarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: