Južnoafrički Internet sporiji od goluba pismonoše

Ovakve formulacije se obično koriste u prenosnom smislu, ali je osoblje kompanije Unlimited IT iz mesta Durban u Južnoj Africi dokazalo da se one mogu shvatiti i bukvalno.

Izvor: PC Press

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 10.09.2009.

17:29

Default images

U Južnoj Africi najveći ADSL provajder je Telkom, a mnogi korisnici se žale na performanse svojih ADSL priključaka. Momci iz Unlimited IT-a su izveli eksperiment, za koji su angažovali Winstona, 11-mesečnog goluba. Umesto pisma, Winston je morao da nosi USB fleš disk kapaciteta 4 GB krcat podacima.

Winston je uzleteo iz mesta Howick, gde se nalazi “call” centar kompanije i krenuo prema centrali u Durbanu. Istovremeno je pokrenut prenos istih podataka preko ADSL-a. Razdaljinu od 60 milja (stotinak kilometara) Winston je preleteo za dva sata; kada je sleteo, prenos preko ADSL-a je stigao do tačke od 4%. Doduše, trebalo je još sat vremena da se svih 4 GB prenese sa fleš diska u računar, ali ni posle tog vremena prenos preko ADSL-a nije daleko odmakao.
Ovaj zaniljivi eksperiment je privukao veliku pažnju: stotine korisnika je pratilo ovu “trku” preko Facebook-a i Twitter-a, a na sajtu Unlimited IT-a se kunu da Winstona nisu hranili nedozvoljenim sredstvima, niti da su angažovili mačke koje bi ga jurile.

Internet u Južnoj Africi, kao i u mnogim drugim afričkim zemljama, spor je zbog loše infrastrukture, ali je u toku postavljanje tri nova optička kabla duž celog kontinenta, od kojih se očekuje da bitno poprave situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: