Srpska pametna ulična svetla zasijala u Las Vegasu i Filadelfiji

Grad Las Vegas je zajedno sa srpskim startap-om EnGoPlanet uspešno instalirao i pustio u rad pametna ulična svetla koja se napajaju isključivo iz čistih i obnovljivih izvora enegije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 02.11.2016.

09:15

Srpska pametna ulična svetla zasijala u Las Vegasu i Filadelfiji
Foto: EnGoPlanet

EnGoPlanet pametna ulična svetla, proizvedena u Srbiji, napajaju se kombinacijom solarne i kinetičke energije i u sebi sadrže pametne senzore i kamere koje sakupljaju razne informacije i tako pomažu gradovima da dobijaju podatke u realnom vremenu.

Takođe, ova svetla su povezana internetom što omogućava daljinsku kontrolu sa bilo koje lokacije. Ovim povodom gradonačelnica Las Vegasa, Karolajn Gudman je rekla: "Grad Las Vegas nastoji da bude lider u oblasti održivog razvoja i promovisanja čistih izvora energije. Naš prioritet kao grada je da obezbedimo najviši kvalitet usluge našim građanima ali i da gledamo u budućnost. Ovaj projekat će nam pomoći da istražimo rešenja koja mogu biti održiva zamena za veliki broj uličnih svetala koje mi imamo u gradu, i koja predstavljaju veliki budžetski izdatak."

Srpska pametna ulična svetla su instalirana nedaleko od čuvenog "Stripa", u delu Las Vegasa koji se trenutno transformise u centar inovativnih tehnologija. Grad Las Vegas planira velike infrastrukturne projekte u ovom delu grada. Očekuje se da će u naredne tri godine grad investirati preko milijardu dolara u ovaj projekat gde će se koristiti isključivo obnovljivi izvori energije. Petar Mirović, direktor EnGoPlanet-a izrazio je zadovoljstvo uspešnom instalacijom u Las Vegasu.
Foto: EnGoPlanet
"Ovo je bila naša prva instalacija i veoma smo srećni što je grad Las Vegas zadovoljan našim rešenjima i saradnjom sa nama. Dobili smo odlične povratne informacije i snažna obećanja da će naša pametna svetla biti korišćena i na drugim lokacijama u skorijoj budućnosti", kaže Mirović.

"Za manje od 6 meseci, uspeli smo da instaliramo naša pametna svetla ne samo u Las Vegasu nego i u Filadelfiji i Omanu. Imamo ozbiljne pregovore za velike projekte u Kuvajtu i Indiji i nadamo se uspešnoj realizaciji".

ENGO Charging Station from EnGoPLANET on Vimeo.

EnGoPlanet, mlada srpska kompanija koja ima kancelarije u Beogradu i Njujorku, bila je specijalan gost čuvenog Kolumbija Univerziteta na konferenciji o transformaciji gradova gde je direktor kompanije Petar Mirović održao prezentaciju i zajedno sa američkim ministrom saobraćaja Entonijem Foksom učestvovao u panelu o tehnologijama koje mogu promeniti gradove.
Foto: EnGoPlanet
"Naša svetla će transformisati urbane gradove ali itekako i pomoći mnogim mestima u svetu bez električne energije. Danas u svetu živi preko 1,4 milijarde ljudi bez pristupa struji i bez javne rasvete. Trenutno nastojimo da uključimo velike kompanije, pre svega iz Amerike, u projekat instaliranja naših svetala u deset ruralnih mesta u Africi koji trenutno žive u mraku", zaključuje Mirović. Video:
Petar Miroviæ na Kolumbija univerzitetu (Foto: EnGoPlanet)
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: